Bez kategorije
Miele ponovo pomiče granice!
Miele predstavlja revolucionarnu novu metodu kuhanja – Pećnica Dialog je brža i svestranija od bilo kojeg drugog proizvoda za kuhanje i daje izvrsne rezultate
Kuhanje ribe u bloku leda ili telećeg filea u omotu od pčelinjeg voska bez otapanja? Sada je došlo vrijeme da se ponovno otkrije kuhanje – s Dialog pećnicom iz tvrtke Miele.
Po prvi put se koristi tehnologija u kojoj elektromagnetski valovi reagiraju na teksturu hrane na inteligentan način. Meso se, primjerice, kuha ravnomjernije, zadržavajući svoje sokove. Riba i povrće čuvaju svoju finu strukturu, a tijesto se diže znatno bolje. Različiti svježi sastojci za čitavi obrok mogu se staviti zajedno na lim za pečenje u pećnicu i svi su gotovi do savršenstva u istom vremenu – i do 70% brže nego konvencionalnim metodama kuhanja.

Dialog pećnica bit će predstavljena na hrvatskom tržištu početkom svibnja 2019.godine.
Izvana je izgled Dialog pećnice identičan izgledu njegove kopije klasične pećnice, ali iznutra Dialog pećnica otvara sasvim jedan novi svijet užitka kuhanja i pečenja.
Jedan primjer koji zbunjuje publiku na prezentacijama je sirovi file ribe postavljen u blok leda koji se nalazi u Dialog pećnici. Rezultat: riba unutar leda je skuhana dok je sam led ostao i dalje zamrznut.
Ne manje impresivan od nezamislivog je ovaj primjer: Uzmimo janjeći but i postavimo ga na postelju od povrća crvenih paprika i zelenih šparoga. Popunimo preostali prostor lima za pečenje sa pekarskim krumpirom te stavimo u Dialog pećnicu. Nakon otprilike 45 minuta, janjetina izlazi sočna i ravnomjerno kuhana, povrće je blago al dente, a krumpir ukusno mekan – bez ikakvog prekida ili potrebe za uvođenjem dodatnih sastojaka. Bilo bi nemoguće kuhati ovo jelo u klasičnoj pećnici s tako dobrim rezultatima i u tako kratkom vremenu. Isto tako, različiti sastojci kao što su losos i lisnato tijesto – nebeska kombinacija okusa – mogu se pripremiti jednostavno, brzo i samo u jednom postupku.

Širok raspon primjena i kvaliteta rezultata proizlaze iz M-Chef tehnologije tvrtke Miele. Ova tehnologija primjenjuje elektromagnetske valove na hranu koja stvara toplinu za kuhanje. Dialog pećnica ima modularnu jedinicu koja generira elektromagnetske valove u određenom frekvencijskom području i distribuira ih u pećnici preko dva senzora visokih performansi.
Budući da su molekule u hrani raspoređene na različite načine, pa čak se i preuređuju tijekom kuhanja, kontinuirano podešavanje frekvencije podržava proces kuhanja. Isti senzori također daju Dialog pećnici povratnu informaciju o količini energije koju je hrana apsorbirala.

Izvrsni rezultati zahvaljujući M Chef u kombinaciji s toplinom
Daljnja značajna prednost M Chefa proizlazi iz činjenice da se hrana kuha ‘volumetrijski’: na primjer, file mesa je jednolično ružičast od ruba do jezgre. U klasičnoj pećnici, to je mnogo teže jer toplina uvijek putuje izvana prema unutra. Kada se jezgra čini gotova, vanjski slojevi su često već pretjerano pripremljeni.
Budući kuhanje s elektromagnetskim valovima ne narušava strukturu površine hrane, kruh se može peći u potpunosti bez kore. Za klasični kruh i pečene arome u mesu, M Chef tehnologija uvijek se kombinira s toplinom. U tom smislu, Dialog pećnica idealno je opremljena jer nudi mnoge značajke vodećih Miele uređaja za kuhanje, uključujući i komforan M Touch zaslon i pirolitičko samočišćenje. Elegantno i ujednačeno osvjetljenje na svim razinama prvi put je zajamčeno visokokvalitetnom LED rasvjetom BrilliantLight.

Miele aplikacija prenosi parametre recepta ravno u Dialog pećnicu
Povezivost Dialog pećnice pruža inspiraciju i dodatno zadovoljstvo kuhanja. Značajka recepta uključena u Miele@mobile aplikaciju predstavlja idealno polazište za eksperimentiranje i isprobavanje novih ideja jer korisnicima nudi brojne automatske programe razvijene posebno za ovaj novi proizvod.
Uz videozapise za pripremu hrane i popise za kupovinu, aplikacija također omogućuje prijenos parametara recepta izravno na uređaj. Ova funkcija stavlja korisnike u izravni kontakt s Miele razvojnim kuhinjama jer su recepti koje su oni razvili i odobrili dostupni za preuzimanje praktički odmah.
Korisnici Dialog pećnice naići će na dva nova koncepta: gurmanske jedinice (Gourmet Units) i intenzitet. Gurmanske jedinice služe kao jedinica energije koja se primjenjuje na hranu, pri čemu jedna gurmanska jedinica odgovara jednom kilojoulu (kJ). Postavke intenziteta su “visoke”, “srednje” i “nježne”. Za većinu prehrambenih proizvoda, „visoki“ je ispravan izbor, a ‘nježan’ je idealno mjesto za osjetljiva jela poput sufflea.

‘Gourmet Assistant’ i ‘Gourmet Pro’ podržavaju kreativnost
Automatskim programima se ovaj novi uređaj pojednostavljuje, a da pritom ne uguši kreativnost korisnika. Za veću individualnost postoje dvije mogućnosti za iskusne kuhare: ‘Gourmet Pro’ namijenjen je korisnicima s određenim iskustvom i onima koji vole eksperimentirati. U ovom slučaju, svi parametri kao što su način rada, gurmanske jedinice, intenzitet i vremena kuhanja moraju se odabrati ručno. ‘Gourmet Assistant’ podržava kuhara sugerirajući postavke ovisno o vrsti i količini hrane kako bi se osigurali izvrsni rezultati.


Media kontakt HR:
Ana Turkalj
Tel: +385 1 6689 040
Arhitektura i dizajn
Obnovljene hrvatske kurije – nova poglavlja starih priča
Iza zidova hrvatskih kurija skrivaju se stoljećima stare tajne, a obnovom se čuva njihova povijesna i arhitektonska vrijednost.
U srcu Hrvatske, između pitomih brežuljaka i slavonskih ravnica, stoje kurije – elegantne vlastelinske kuće i manji plemićki dvorci koji odražavaju duh jednog prošlog vremena. Nekoć središta plemićkih obitelji i župnih posjeda, neke od njih danas su ponovno oživjele, doživljavajući novu renesansu kroz pomno osmišljene obnove koje spajaju baštinu i suvremeni luksuz.
Kako je kurija stara tri stoljeća pretvorena u mjesto kao iz bajke
Energetski učinkovit dvorac iz 19. stoljeća
Šarm prošlih stoljeća
Diskretne, ali ponosne, kurije su nekada bile domovi nižeg plemstva, svećenika i lokalnih uglednika. Za razliku od raskošnih dvoraca, njihova je ljepota bila skromnija – suptilna i profinjena, više usmjerena na udobnost i tradiciju nego na demonstraciju moći. Njihove arhitektonske karakteristike – visoki stropovi, raskošni stubišni tornjevi, dekorativni fasadni detalji – svjedoče o statusu obitelji koje su tu živjele. Danas, nakon desetljeća propadanja, mnoge kurije doživljavaju transformaciju: pažljivo obnovljene, ali uz očuvanje povijesnih elemenata, pretvaraju se u hotele, galerije, vinarije i kulturne centre.
Kurija Janković, Kapela Dvor
Smještena u slikovitom naselju Kapela Dvor, u Virovitičko-podravskoj županiji, Kurija Janković sagrađena je početkom 19. stoljeća, a današnji izgled poprima oko 1880. godine, u vrijeme vlasnika Geze pl. Jankovića. Nekadašnje vlastelinsko imanje obuhvaćalo je kuriju, niz gospodarskih zgrada i raskošne perivoje koji su se prostirali na oko 4,5 hektara. Od nekadašnjeg pejzažnog vrta danas je sačuvano tek nekoliko stoljetnih stabala – tihi svjedoci nekadašnjeg sjaja. Početkom 20. stoljeća posjed kupuje Arpad I. Károly, koji na zgradi provodi preinake i dogradnje. Tijekom godina kurija mijenja vlasnike i namjene – neko je vrijeme služila kao škola, a potom je prepuštena zaboravu i propadanju. Njezin novi život započinje 2012. godine, kada ju otkupljuje Virovitičko-podravska županija i pokreće opsežnu obnovu. Već 2014. Kurija Janković ponovno zablista u punom sjaju – pretvorena u elegantan hotel s četiri zvjezdice, u kojem se povijesna arhitektura isprepliće s modernim komforom i toplinom slavonskog gostoprimstva.
Kurija Normann, Bizovac
Kurija Normann Ehrenfels u Bizovcu izgrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća za potrebe vlastelinskih činovnika i smatra se najvrjednijim kulturno‑povijesnim spomenikom općine. Iako je tijekom vremena više puta pregrađivana, sačuvala je osobine stila i razdoblja u kojem je nastala. Godinama je služila kao osnovna škola, sve dok nova školska zgrada nije izgrađena na mjestu njezina perivoja i vrta dvorca.
Kroz trogodišnju obnovu izrađenu u sklopu projekta „Čuvarica baštine u srcu Bizovca“ obnovljeno je oko 500 m² interijera, čime je kuriji vraćen sjaj i omogućena nova društvena funkcija.
Kurija Omilje, Sv. Ivan Zelina
Kurija Omilje u Donjoj Drenovi kod Svetog Ivana Zeline izgrađena je 1822. godine kao ladanjska kuća za plemićko dobro, smještena na brežuljku s pogledom na vinograde i šume. Tijekom povijesti kurija je imala važnu ulogu u kulturnom životu – u njoj su se sastajale ličnosti Ilirskog pokreta, a u 19. i 20. stoljeću djelovala je i kao pučka škola. Nakon opsežne desetogodišnje obnove, kurija je pretvorena u heritage hotel, sa sačuvanim arhitektonskim detaljima i modernim sobama, dok vinarija obitelji Pisačić dodatno obogaćuje iskustvo posjeta. Kurija Omilje danas predstavlja spoj povijesne baštine, prirodnog okruženja i suvremenih funkcija.
Obnovljena Kurija Mihalović iz 16. stoljeća danas je heritage hotel i potpuno nas je oduševila
Hrvatske kurije predstavljaju važan dio kulturne i arhitektonske baštine zemlje. One svjedoče o društvenim, povijesnim i gospodarskim okolnostima vremena u kojem su nastajale, a kroz stoljeća su često mijenjale funkciju i namjenu. Njihova obnova omogućuje očuvanje arhitektonskih i povijesnih vrijednosti, dok istovremeno pruža prostor za suvremene društvene, kulturne i lokalne aktivnosti. Kurije tako ostaju svjedoci prošlih epoha, dajući uvid u život i običaje plemićkih obitelji, kao i u razvoj lokalnih zajednica.
Arhitekti i arhitektonski projekti
Wonderwoods u Utrechtu proglašen globalnim modelom pametne gradnje
Wonderwoods Vertical Forest pokazuje kako arhitektura može integrirati prirodu i potaknuti zdraviji gradski život.
Utrecht, 7. studenoga 2025. — Projekt Wonderwoods Vertikalna šuma iz Utrechta dobio je nagradu “Global Model of Smart Green Building” na ovogodišnjoj dodjeli New Sustainable Cities and Human Settlements Awards 2025, održanoj Ženevi. Riječ je o međunarodnom priznanju koje dodjeljuje Global Forum on Human Settlements (GFHS) uz podršku Ujedinjenih naroda s ciljem poticanja razvoja održivih gradova i naselja širom svijeta.
Zeleni krovovi: Urbane oaze koje hlade grad i oživljavaju prostor
Zeleni krovovi i vertikalni vrtovi – spoj arhitekture i prirode

Photo by: Giovanni Nardi
Nagrada u sklopu globalnog programa za održive gradove
Program nagrada pokrenut je prije 20 godina, a prepoznaje projekte koji doprinose ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja, posebice cilja SDG 11 — održivi gradovi i zajednice. Ove je godine 19 projekata iz različitih dijelova svijeta nagrađeno za doprinos u području urbanizma i klimatskih rješenja. Žiri su činili međunarodno priznati stručnjaci, među kojima Carlos Moreno, urbanist i autor koncepta “15-minutnog grada”, te Vicente Guallart, bivši glavni arhitekt Gradskog vijeća Barcelone . Nagrade su uručene na svečanosti u sjedištu Svjetske meteorološke organizacije (WMO), uz potpisivanje tzv. Ženevske deklaracije o urbanim transformacijama i održivom razvoju.

Photo by: Giovanni Nardi
Živi vertikalni ekosustav u srcu grada
Wonderwoods Vertical Forest dio je urbanističkog kompleksa u središtu Utrechta koji obuhvaća dvije povezane zgrade — jednu koju je projektirao talijanski studio Stefano Boeri Architetti, a drugu nizozemski MVSA Architects. Boeri je poznat po projektu Bosco Verticale u Milanu, a Wonderwoods je 14. izvedba koncepta “vertikalna šuma”. Zgrada je prepoznatljiva po fasadi prekrivenoj biljkama, stablima i grmljem. U ovoj vertikalnoj šumi raste ukupno oko 360 stabala i 50.000 biljaka, što odgovara površini jednog hektara šume. Ovo je istinski urbani ekosustav potiče bioraznolikost i pruža utočište lokalnim vrstama ptica, zahvaljujući kružnim otvorima za smještaj ptičjih gnijezda posebno integriranim u fasadu zgrada.

Photo by: Giovanni Nardi
Arhitektura posvećena ljudima i prirodi
Projekt nije samo stambena zgrada, već “vertikalni zeleni grad” — s restoranima, uredima, sportskim sadržajima, javnim prostorima i podignutim pješačkim mostom koji povezuje oba tornja. Most na sedmom katu pretvoren je u panoramsku šetnicu i vrt dostupan svim građanima. Stanovi imaju prostrane terase s bogatom vegetacijom, obiljem dnevnog svjetla i otvorenim pogledima na grad, dok sofisticirani sustav senzora upravlja navodnjavanjem i održavanjem bilja.

Photo by: Giovanni Nardi
Tehnička izvedba i održivost
Vertical Forest Wonderwoods je izgrađena korištenjem prefabriciranih elemenata kako bi se smanjio utrošak materijala i vrijeme gradnje. Arhitektonska forma oblikovana je kroz sustav rotirajućih volumena i terasa koje omogućuju optimalno osvjetljenje i prostor za rast bilja. Wonderwoods je dosad već osvojio više međunarodnih priznanja, uključujući MIPIM Awards 2025 i International Architecture Awards 2025.

Photo by: Giovanni Nardi
Primjer nove generacije urbanizma
Vertical Forest Wonderwoods smatra se primjerom novog pristupa urbanom planiranju u kojem se bioraznolikost i klimatska otpornost integriraju u svakodnevni život grada. Svojim pristupom, Wonderwoods pridonosi širem cilju stvaranja održivijih i zdravijih gradskih prostora, što je u središtu suvremenih europskih i globalnih urbanističkih politika.





You must be logged in to post a comment Login