Povežimo se

Bez kategorije

Kuhinjska drobilica otpada

Kuhinjski uređaji uvelike nam olakšavaju svakodnevni život i boravak u tom prostoru. Kuhinjska drobilica već je dugi niz godina nezaobilazni element brojnih kuhinja diljem svijeta, a svoje mjesto sve više pronalazi i u hrvatskim domaćinstvima.

U modernom stanovanju, kuhinja je najdinamičnija prostorija doma, mjesto na kojemu se nakon napornog radnog dana ukućani okupljaju na zajedničkom objedu. Kuhinjski aparati neizostavni su dio takvog prostora – svojim brojnim funkcijama pripremu jela čine jednostavnijim i praktičnijim.

Smanjite količinu otpada u kantama za smeće

Jedan od takvih aparata je i drobilica kuhinjskog otpada. Uređaj koji je na hrvatskom tržištu još relativno nepoznat, već je dugi niz godina sastavni dio brojnih kućanstava diljem svijeta. Riječ je o aparatu kojim se na elegantan način moguće riješiti 90% kuhinjskog organskog otpada, a time i neugodnih mirisa koje takav otpad ostavlja u prostoru.

Njezina primjena posebice dolazi do izražaja u stambenim zgradama kod kojih je put do kante za smeće dugačak. Uređaj se ugrađuje u sudoper, a važno je napomenuti kako nije potrebno kupovati novi slivnik, već se drobilica može montirati na već postojeći. Raspremanje stola nakon obroka uvelike je olakšano, jer ostatke hrane na posuđu više nije potrebno uklanjati već jednostavno isprati hladnom vodom u sudoper.

Drobilica otpada Dom2

Aparat je siguran za uporabu te nema bojazni od ozljeda. Proces drobljenja kuhinjskog otpada odvija se u zatvorenom dijelu drobilice do kojeg korisnik ne može doći.

U suvremenom svijetu u kojemu živimo jedan od standarda kojemu proizvođači kućanskih aparata teže je i briga za okoliš. Otpad iz drobilice cijevima odlazi u septičku jamu korisnika ili u kanalizaciju, a plin metan koji nastaje kao posljedica truljenju Sjedinjenim Državama koristi se kao energent.

Drobilica otpada Dom2

Modeli kuhinjskih drobilica

Modeli drobilica razlikuju se po dizajnu i zapremnini, ovisno o potrebama i veličini kućanstva, kao i po nekim dodatnim performansama. Najmanji model bez problema će samljeti kuhinjski otpad, a prikladan je za mala kućanstva koja traže osnovne funkcije. Jači modeli nude dodatna poboljšanja poput pojačane zvučne izolacije, a takvi aparati veće zapremnine mogu imati i polukomercijalnu primjenu, poput rada u koktel-barovima.

Uređaj ne zahtjeva posebno održavanje. Klasična sredstva koja se upotrebljavaju za čišćenje sudopera, posredno će očistiti i drobilicu. Potrebno je jedino svaka dva tjedna staviti čep u sudoper te ga napuniti vodom. Zatim se čep makne, a drobilica upali čime će se sistem pročistiti.

Nespretno rasipanje ostataka hrane po prostoru kuhinje koje će privući i insekte, tako će postati stvar prošlosti, a kore, kosti i drugi ostaci jednim pritiskom u trenu nestati.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice