Povežimo se

Bez kategorije

Zeleni dizajn

Većina nije još u potpunosti shvatila ni ulogu dizajna kao nečeg što izmišlja i oblikuje proizvod, unoseći više ili manje inovativnosti u cijelu priču, a već odnekud dolaze podgrupacije i opisi “vrsta” dizajna.

Pojam koji dizajnu daje epitet „zelenog“ zadnjih je godina stalno prisutna tema. Točnije, nazivamo ga dizajn za očuvanje okoliša, dizajn za eko-učinkovitost ili održivi produkt dizajn. Pitanje je jesu li njegovi ambiciozni ciljevi u skladu sa stvarnošću kapitalističkog društva, ali razlog eko-koncepcije dolazi iz dobro poznatog scenarija u kojem pretjerana proizvodnja, efekt staklenika, globalno zatopljenje i onečišćenje planeta dovode do osiromašenja prirodnih resursa, pa je eko-dizajn razuman poziv na odgovornu potrošnju.

Šta sve podrazumjeva zeleni dizajn

Zeleni dizajn podrazumijeva realizaciju proizvoda koji su u suglasju s očuvanjem okoline te poštuju niz ciljeva kao što su: produžetak trajanja proizvoda, smanjenje količne opasnih tvari koje onečišćuju okolinu i smanjenje utroška materijala i energije. Govorimo li o prestanku korištenja, tj. o rastavljanju i mogućnostima recikliranja, ponovno dolazimo do zahtjeva: minimalizirati broj dijelova i različtih materijala te izabrati materijale koji se mogu jednostavno reciklirati.

Zeleni dizajn Dom2

Govoreći o smanjenju utroška materijala eko-dizajner mora znati svesti škart u proizvodnji na minimum. Tako se na primjer javljaju nove linije namještaja sa svim nepravilnostima drva gdje je škart sveden gotovo na nulu, a dizajn time što je ekološki osviješten, dobiva na šarmu. Sve u svemu, eko-dizajn noviji je i kompleksniji pojam koji sadrži nešto više od same estetike i funkcionalnosti proizvoda. Brine o funkcionalnosti i estetici prirodnog i budućnosti.

Zbog pažnje koja se pridaje uvjetima rada eko-proizvod je u konačnici 10 do 20 posto skuplji. No jednostavnom matematikom, promišljanjem i iskrenim priznanjem činjenica, dolazimo do zaključka da taj namještaj štedi naš novac i prirodu. Cijeli razvijeni svijet to je uvidio.

Zeleni dizajn Dom2

Primjeri zelenog dizajna

Proizvodi i projekti koji su se istaknuli upravo tom koncepcijom pridonijeli su širenju i popularnosti zelenog dizajna. Projekt koji je počeo od jednog proizvoda davne 1993. godine danas broji više tisuća ponosnih vlasnika tog sad već kultnog proizvoda. Naziv tog projekta je Freitag i proslavili su se recikliranim torbama. Oni su primjer genijalne ideje koja je uz malo ulaganja izrasla u uspješnu tvrtku koja u svom konceptu vodi računa o ekologiji, održivom razvoju a pritom ima prepoznatljiv ekskluzivan imidž.

Sve je počelo kada su braća Freitag kupila staru kamionsku ceradu i preko nje iscrtali nacrt prve Freitag torbe. Reciklirani materijal kao slučajni dio otiska neke stare cerade pokazao se kao odlična ideja. Bio je izdržljiv, ekološki prihvatljiv i samim time ispred svog vremena, a dovoljno je izražavao stil i osobnost pojedinca. Naime, na svijetu ne postoje dva identična proizvoda upravo zbog recikliranih materijala. Slučajni otisak uvijek je drugačiji i reciklirani su materijali različito “potrošeni”. Posao se proširio i na druge proizvode poput novčanika, malih torbica, ruksaka, košuljica za mobitele i sličih stvarčica.

Zeleni dizajn Dom2

Još jedno dobro poznato ime u svijetu dizajna je Droog – nizozemska platforma koja je spojila konceptualni dizajn u prepoznatljiv proizvod. Droog (nizozemski “suh”) vrlo je brzo postao jedna od najutjecajnijih dizajnerskih grupa u svijetu koja je postavila Nizozemsku na svjetski dizajnerski vrh dizajnirajući s kritičkim pristupom prema potrošačkom društvu, suprotno trendu visokoestetiziranih dizajnerskih predmeta. U nedostatku industrije potiču samoinicirane dizajnerske projekte. Upravo su im takvi projekti, kao i zanimljiv koncept reciklaže i dizajnerskog ready madea, osigurali visoko mjesto u dizajnerskim visinama.

Dizajn se zeleni i u Brazilu gdje su braća Campana još prije petnaestak godina počeli kreirati svoje prve radove uglavnom od sekundarnih sirovina (kartona, užeta, ostataka tkanine, žice, plastičnih boca). Dizajniraju iz rabljenih, odbačnih i jeftinih svakodnevnih materijala i industrijskog otpada, kartona, konopa, komadića drveta, plastičnih cijevi ili aluminijske žice koje na neočekivan način uz pomoć moderne tehnologije pretvaraju u nešto bogato i unikatno. Danas su njihovi radovi izloženi u svjetskim muzejima moderne umjetnosti, ali su poželjni i u interijerima diljem svijeta.

Zeleni dizajn Dom2

Podrška slavnih

Čak su i celebrityji, poput Georgea Clooneyja ili Bona iz grupe U2, odigrali ulogu pozitivaca u podizanju svijesti o ekološkim problemima. Iako, i dalje se ne može ignorirati nesrazmjer rasta svijesti o tim problemima i odgovora industrije. Osim navedenih dizajnera postoje iznimke koje su odavno primjer cijeloj industriji. Toyota Prius pionir je hibridnih automobila o kojima smo prije nekoliko godina mogli samo čitati, a sad su barem mali dio svakodnevnice modernog društva. Stella McCartney je recimo, organski proizvedenom linijom kozmetike uvela pojam eko-aktivizma u ženski svijet glamura i luksuza.

Zeleni dizajn Dom2

U svijetu produkt dizajna, eko-koncepcija sve je češće baza projekta. Od dizajnera se očekuje visok stupanj ekološke osviještenosti i brige za budućnost ili dugim riječma – zeleni dizajn.

Tekst: Marita Bonačić

Bez kategorije

Drvene podne obloge za podno grijanje

Želite na podno grijanje staviti drvene obloge? Evo kako izabrati najbolje!

vinil-pod-podovi-domnakvadrat
Foto: HappyFloor

Podno je grijanje sve rašireniji način grijanja u domovima. Troši manje energije od klasičnih radijatora, a i skriveno u podu daje određenu estetiku prostoru. A kad smo kod estetike, onda, priznat ćete, drveni podovi u interijeru djeluju elegantno i toplo. 

Kad su parketi u pitanju, preporučuje se da budu dvoslojni, odnosno troslojni. Ako je parket tanji (10 mm=, malo je bolja provodljivost topline prema površini, ali niti kod parketa koji su veće debljine (13, 14 mm) nema velikih razlika, radi se o desetak posto. 

Egzotične vrste parketa ne preporučuju se za podno grijanje, ali ni bukva i javor. Zato je hrast idealan, a dobra je podloga i orah. Treba znati da u takvim prostorima treba održavati idealnu vlagu, od 40 – 60 posto. 

vinil-pod-podovi-domnakvadrat

Foto: HappyFloor

U današnje vrijeme mnogi za podove biraju laminate.

Laminati mogu biti u nekim slučajevima bolji vodič, mogu bolje provoditi toplinu prema površini. To se postiže u slučajevima kada se laminat punoplošno lijepi za podlogu, što je moguće kod nekih viših klasa laminata.

Laminat je otporniji kao materijal, a i manje je zahtjevan za održavanje. Međutim, nakon 25 – 30 godina treba ga mijenjati. Ako ga koristite u javnom prostoru, čak i ranije.

pluto-pod-podovi-domnakvadrat

Foto: HappyFloor

Tražite li topli materijal za podove, možda ćete se odlučiti za pluto.

Pluto je vrlo stabilan, odlično provodi toplinu prema površini, a najveća prednost pluta je što je on, van sezone (kada ne radi podno grijanje), najtoplija podna obloga na dodir – pruža osjećaj topline daleko više i od drva, laminata ili bilo kojih drugih materijala.

Pluto ima izvrsnu zvučnu izolaciju, a i otporan je na vlagu. U stambenim se prostorima najviše preporučuje za dječje sobe jer je materijal prirodan. Jedina mu je mana što je mekan, pa se ne preporučuje za opterećenije prostore.

Još jedan materijal koji se preporučuje kao dobra drvena podloga za podno grijanje je – vinil.

Provodljivost topline kod vinila je velika, obzirom da je on gust i relativno tanak materijal.

Najveća prednost je kod stambenih prostora što se može postaviti u vlažne prostorije poput hodnika, kupaona, kuhinja, a otpornost na habanje i mehaničko oštećenje mu je izuzetno visoka. On je van sezone grijanja također topliji na dodir, nije toliko hladan kao laminat.

kupaonica-pod-domnakvadrat

Foto: HappyFloor

U posljednje je vrijeme i u kupaonice popularno stavljati drvene podne obloge.

Kad je riječ o parketima, treba birati najbolje vrste drva za tu namjenu – burmanski teak, jatobu, doussie, iroko, cumaru, maslinu, termički obrađen hrast ili jasen, koji se mogu montirati i u kupaonice i u saune. Zagrijavanjem drva u proizvodnji iznad 200 °C njegova vlažnost se spušta na skoro 0% i time se smanjuje stupanj rastezanja i skupljanja drveta pri promjeni postotka vlage u prostoriji.

Takav parket treba biti postavljen savršeno pa njegovo postavljanje prepustite stručnjacima. Kod završne obrade prednost se daje uljenju parketa jerk od lakiranja voda prodire i u najtanje pukotine. Kod uljenja to nije slučaj, ali treba znati da se tretiranje parketnih površina u vlažnim prostorijama mora stalno obnavljati.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Održana središnja Konferencija o Zelenoj gradnji i Održivom razvoju

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Dana 24.10.2018. godine, održana je središnja Konferencija o Zelenoj gradnji i Održivom razvoju u hotelu Esplanade Zagreb, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te je okupila vodeće domaće i europske stručnjake iz područja zelene ekonomije, održive gradnje i prometa, zelene energije i održivog razvoja. Na konferenciju se odazvalo više od 350 sudionika.

konferencija-odrzivi-razvoj-zelena-gradnja-domnakvadrat

Foto: Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Partneri konferencije su: Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava te Hrvatska udruga energetskih certifikatora. Glavni institucionalni pokrovitelji su: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH. Zeleni partner konferencije je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predstavnici glavnih partnera i institucionalnih pokrovitelja pozdravili su okupljene sudionike:

 • Dunja Magaš, državna tajnica, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH
 • Dubravko Ponoš, direktor, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
 • Željko Pecak, predsjednik, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava
 • Goranka Tropčić Zekan, predsjednica, Hrvatska udruga energetskih certifikatora
 • Dean Smolar, izvršni direktor, Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Glavni predavači konferencije održali su inspirativne i stručne prezentacije:

 • Steven Beckers, Lateral Thinking Factory
 • Christine Lemaitre, CEO, DGNB

Na konferenciji se razgovaralo o sljedećim temama:

 • ZELENA GRADNJA
 • ODRŽIVA EKONOMIJA
 • ODRŽIVI PROMET
 • IZAZOVI VELIKIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA (11. HRVATSKI FORUM O ODRŽIVOJ GRADNJI)
 • ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA
 • FINANCIRANJE ODRŽIVIH NEKRETNINA
 • INTEGRIRANO PLANIRANJE URBANIH PROSTORA
 • SUSTAVI OBVEZA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

sredisnja-konferencija-odrzivi-razvoj-zelena-gradnja-domnakvadrat

Foto: Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Pokrovitelji konferencije su i sljedeće institucije: Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Udruga upravitelj i Građevinski fakultet Zagreb.

U sklopu konferencije, održao se i 11. Hrvatski Forum o održivoj gradnji, na kojem su predstavnici tvrtke Holcim i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu razgovarali o izazovima u velikim hrvatskim infrastrukturnim projektima.

Konferencija je okupila vlasnike nekretnina, arhitekte, projektante, investitore, developere, građevinare, proizvođače građevinskog materijala, predstavnike sektora odžive mobilnosti i čistog transporta, bankare, predstavnike energetskih tvrtki, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, državne dužnosnike i predstavnike nadležnih ministarstava te predstavnike akademske zajednice i mnoge druge.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 6 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...