Povežimo se

Interijeri

Kako od malog prostora napraviti veliki? Uz 25 kreativnih i praktičnih savjeta – lako!

Donosimo najbolje savjete za vizualnu transformaciju male sobe u veliku

Foto: KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES

Bilo da ste student koji živi u domu ili živite u malom (i preskupom) stanu u centru grada, znate koliko je teško postići da mali prostor izgleda veće. Od spavaćih soba koje su jedva dovoljno velike da u njih stane na krevet, do dnevnih soba koje moraju sadržavati blagovaonicu, kućni ured i televizor, smještanje svega sve što trebate u mali prostoru uistinu nije lak zadatak. Srećom, postoji mnogo lakih rješenja koja će vam pomoći u tome da vaš mali prostor izgleda privlačnije, da bude funkcionalniji a istovremeno šik.

 

Donosimo 25 najboljih savjeta za vizualnu transformaciju male sobe u veliku!

 1. Kada u prostoriju postavljate zavjese, neka one budu iste boje kao i zidovi. Korištenje iste boje učinit će da vaš prostor izgleda veće. Još jedan trik je da birate prozračne zastore.
 2. Iskoristite prirodnu svjetlost koliko god možete – to će otvoriti vaš prostor.
 3. Odlučite se za sofe i fotelje koje su podignute (na ”nogama”), one stvaraju osjećaj većeg prostora.
 4. Riješite se nepotrebnih stvari. Ako niste iskoristili nešto godinu dana, ili istu stvar ne biste sada kupili – riješite je se.
bijeli-dnevni-boravak-tepih-domnakvadrat

Photo: Urban Outfitters

 1. Koristite paletu boja koja je svjetla i neutralna, što će vizualno proširiti vaš prostor.
 2. Birajte tkanine i sagove s malim printevima ili u običnim bojama. Jedinstvo boja vizualno će proširiti malu sobu.
 3. Birajte višefunkcionalni namještaj, kao što su otomani, koji se mogu koristiti i kao stolić i kao dodatno mjesto za sjedenje.
 4. Uključite ogledala u vaš prostor! Refleksije će vizualno povećati prostor.
 5. Postoji staro pravilo da mali prostor zahtjeva i malen namještaj, ali nekoliko većih komada namještaja u maloj sobi pomoći će da ona izgleda veće.
dnevni-boravak-police-fotelja-domnakvadrat

Photo: Mark Ashby Design

 1. Razmislite o dodavanju polica za knjige od poda do stropa ili od zida do zida. Ovim ćete trikom vizualno proširiti visinu vaših stropova, a uz – ovo je sjajan način za stvaranje prostora za pohranu.
 2. Koristite namještaj koji se može složiti ili pak onaj kotačima – i jednostavno ga gurnite s puta kad nije u upotrebi!
 3. Ne pretrpavajte svaku policu u sobi. Ostavljanje praznog prostora učiniti će vaš mali prostor prozračnim.
mali-prostori-kuhinja-bijela-domnakvadrat

Foto: Design Files

 1. Postavljanje ugradbenog stola koji zauzima cijelu duljinu prostorije ili prostranih radnih ploča u vašoj kuhinji, stvorit će iluziju duge sobe.
 2. Kupite neke komade namještaja u istoj boji kao što su zidovi, na taj način oni se jednostavno uklapaju i naizgled proširuju vaš prostor.
dnevni-boravak-tepih-crno-bijelo-prugice-domnakvadrat

Foto: The Visual Vamp

 1. Nemojte nužno postavljati namještaj uz zidove. Ponekad stavljanje komada namještaja pod kutom ili okruživanje namještaja otvorenim prostorom vizualno prostoriju čini većom.
 2. Odlučite se za blagovaonski stol koji ima opciju smanjivanja i proširivanja.
 3. Učinite svoju sobu veću koristeći različite nijanse jedne boje pri oslikavanju zidova.
 4. Obojite strop svjetlom bojom koja će privlačiti pažnju i stvoriti iluziju visokih stropova.
 5. Ne sakrivajte prozore – tako ćete stvoriti osjećaj dubine u malom prostoru.
police-za-knjige-domnakvadrat

Foto: Heather Zerah Interiors

 1. Uskladite bojom detalje i knjige na policama i učinite prostor uravnoteženim.
 2. Razmislite o prugastom podu! Izduljiti će prostor.
bijeli-dnevni-boravak-prozirno-domnakvadrat

Foto: Homepolish

 1. Odličan izbor su i prozirni stakleni stolovi – zavarati će oči i stvoriti dojam veličine.
 2. Umjesto centralnog izvora rasvjete koji privlači pažnju oka na jedno mjesto, dodajte nekoliko manjih rasvjetnih elemenata u sobu.
 3. Samo zato što je soba mala, ne znači da ne može biti dramatična. Veliki komadi umjetnina mogu dodati mnogo drame u mali prostor i učiniti da soba izgleda veća!
 4. Razmislite o kupnji namještaja koji će ispuniti cijelu sobu – poput velikog kreveta koji zauzima cijelu spavaću sobu, a zatim oko njega ugradite police po mjeri. Polovica bitke za stvaranje velikog prostora od malog je upravo razmišljanje izvan okvira!

Izvor: Stylecaster

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice