Povežimo se

Interijeri

Hollywood glam – stil uređenja za odvažne

Stil uređenja interijera kojeg danas predstavljamo, inspiriran je luksuznim životnim stilom poznatih filmskih zvijezda. S tankom granicom između ukusa i kiča, Hollywood glam, stil je odvažne i hrabre.

Holivudski filmovi kao inspiracija

Riječ je o jednom posebnom stilu uređenja interijera koji se zove Hollywood glam ili Hollywood Regency. Već u samom nazivu tog stila zaključujemo da se radi o oblikovnom i dekorativnom jeziku koji se dobro uklapa u interijerske inspiracije blagdana u kojima se nalazimo.

Treba znati da je u počecima zlatne ere Hollywooda film bio crno-bijeli, a scenografije filmskih setova, koje su se u to doba radile, bile su vrlo ekstremne. One su trebale biti izrazito kontrastne, blještave kako bi na filmskom platnu bile crno-bijele i efektne.

Nakon toga se slijedom događaja razvila potreba da scenografi i dizajneri koji su sudjelovali na izradi filmova budu angažirani u izradi interijera poznatih holivudskih zvijezdi. Kada govorimo o holivudskim zvijezdama u to doba, pričamo o Bette Davis, Joan Crawford, Gloria Swanson, Marlena Dietrich.

Nemojte pretjerati s bojama

Hollywood glam voli baratati sa bojama dragulja, no iz Lesnine preporučuju da ako se odlučite za taj stil, da skalu boja ipak smanjite.

Ako pričamo o bojama koje taj stil voli, osim zlatne, srebrne i reflektirajućih površina, on voli smaragdno zelenu, tamno ljubičastu boju, tamno crvenu boju, ali to su zapravo sve boje dragog kamenja. 

Stil za hrabre

U ovom stilu nije jednostavno raditi i mogli bismo reći da je to stil za hrabre. Dakle, nije poželjno napraviti polovično rješenje, odnosno napraviti samo dio elemenata u Hollywood glamu, a onda poslije da nam se dogodi da se elementi izgube ili završe u nekakvom minimalizmu ili u skromnosti. Ako se odlučimo za Hollywood glam, treba se opustiti, otići do kraja, ali i držati se nekih pravila.

Na ovom primjeru gdje smo pokušali sa određenim elementima dočarati holivudski stil vidimo da je skala boja minimalizirana, da ne baratamo svim bojama kojima se bavi Hollywood glam stil nego da najviše prevladava crna boja, te uz to prateća tamno plava boja i tamno crvena boja, a onda imamo ponešto svjetlijih tonova te određeni balans zlatne i srebrne boje. Dakle, mogli bismo reći da je ovo primjer jednog tamnijeg i smirenijeg Hollywood glam stila.

Ovdje imamo različite teksture, određeni balans blještavih površina i onih koje upijaju svjetlo. S jedne strane je veliki komad namještaja koji je od pliša, koji upija svjetlo, on predstavlja matiranu bazu, a na to se onda postavljaju elementi koji imaju crnu reflektirajuću površinu, a potom na to, na vrh, dođe dio zlatnih i srebrnih predmeta. S druge strane, kao kontrast ovom velikom plišanom matiranom crnom trosjedu, garnituri, nalazi se reflektirajuća površina stolića.

Životinjski elementi su poželjni

U ovom atmosferskom interijeru Hollywood glam stila napravili smo slojevitost u teksturama, matirane površine pliša, površine koje podsjećaju na krzno bilo da se radi o prekrivaču za sofu ili bilo da se radi tepihu na podu. Korišteni su i neki elementi životinja poput zmije ili guštera kojeg također voli Hollywoodski glam stil. Koristilo se puno ogledala i sjaja.

Glam ovom stilu s jedne strane daje hrabrost da ostanete do kraja dosljedni i glam ovome stilu daje vaša odlučnost da poštujete pravila kojima on barata. Istina je da danas postoji mnogo dekorativnih predmeta u zlatnoj i srebrnoj boji koji ne moraju po svojem cjenovnom razredu spadati u nekakvu visoku klasu te se upotrebom takvih dekoracija može dobro garnirati ovaj stil.

Oglas

Uređenje i opremanje

Evo kako odabrati najbolji namještaj za mali prostor

Odabirom pametnih rješenja i prilagođenih komada namještaja možete stvoriti udoban i funkcionalan prostor čak i u malim prostorima – evo kako

Samo zato što možete unijeti kauč kroz vrata, ne znači da je prave veličine za vaš prostor. Pronaći namještaj za mali prostor može biti izazovan zadatak, ali uz nekoliko smjernica možete postići funkcionalan i estetski ugodan ambijent.

Ovih nekoliko trikova o pronalaženju najboljeg namještaja za male prostore u bilo kojoj sobi uštedjet će vam puno stresa.

Tri mala stana kao odličan primjer pametnog i kreativnog uređenja

Pripazite da ne pretrpate prostor

Kada je riječ o strateškom odabiru veličine namještaja, dizajnerica Marlaina Teich kaže da uvijek trebate paziti da ne pretrpate prostor. Birajte više većih komada namještaja, umjesto da ga ispunjavate raznim malim stvarima. U ovom slučaju manje je više.

Dajte namještaju prostora za disanje,” kaže Teich. “Znam da može izgledati teško dok pokušavate sve uklopiti, ali trebate ostaviti dovoljno praznog prostora između.”

Mali stan uređen emocijama

Iskoristite visinu prostorije postavljanjem visokih ormara ili polica koje će pružiti dodatni prostor za pohranu bez zauzimanja puno poda.

Pobrinite se da svaki komad ima svrhu

Ako je prostor skučen, maksimalno iskoristite svoj budžet i kvadraturu tražeći višenamjenski namještaj. Korištenje višenamjenskog namještaja ima nekoliko prednosti, posebno u malim prostorima. Višenamjenski namještaj može se lako prilagoditi promjenama u vašim potrebama ili rasporedu prostorije. Na primjer, kauč na razvlačenje može služiti kao mjesto za sjedenje tijekom dana i kao krevet noću. Mnogi višenamjenski komadi namještaja uključuju dodatne mogućnosti za pohranu, što može pomoći u održavanju reda i organizacije u domu.

Transformacija životnog prostora kroz višenamjenski namještaj

Odaberite jednostavan i funkcionalan namještaj kako bi ostavili prostora za dekoraciju

Odabir jednostavnog i funkcionalnog namještaja omogućuje vam da maksimalno iskoristite vaš mali prostor, ostavljajući dovoljno prostora za dekorativne elemente. Jednostavan namještaj obično ima čist i elegantan dizajn koji se lako uklapa s različitim stilovima dekoracije. To stvara neutralnu osnovu na koju možete dodati dekorativne elemente poput slika, ukrasnih jastuka ili tepiha, što doprinosi estetskoj privlačnosti prostora. Manje kompleksni komadi namještaja mogu doprinijeti općem dojmu čistoće i organiziranosti prostora, čineći ga ugodnijim za boravak i lakšim za održavanje.

Obratite pozornost na proporcije

Pažljivo promišljanje o proporcijama pomoći će vam da maksimalno iskoristite svoj mali prostor, stvarajući funkcionalan i ugodan ambijent koji odgovara vašim potrebama i estetskim preferencijama.

Namještaj za mali prostor treba biti pravilnih proporcija u odnosu na veličinu prostorije. Veliki komadi namještaja mogu pretrpavati prostor, dok premali mogu djelovati neprimjereno. Na primjer, umjesto velikog kauča, razmislite o manjoj ljubavnoj sofi koja bolje odgovara dimenzijama prostorije.

Različite visine namještaja mogu stvoriti dinamičan izgled i iskoristiti vertikalni prostor. Visoki ormari ili police mogu pomoći u pohrani bez zauzimanja puno podne površine, dok niži komadi namještaja otvaraju prostor prema gore.

Kada kombinirate različite komade namještaja u prostoriji, važno je da njihove proporcije međusobno funkcioniraju. Na primjer, ako imate veći kauč, možda je bolje odabrati manji stolić za kavu kako bi se očuvala ravnoteža.

Slijedite “pravilo broja tri” koje će vam osigurati savršeno uređen dom

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Kako urediti interijer u boho stilu? Koristite plavu boju, prigušen sjaj, puno dekora…

Nikad dovoljno jastuka, prekrivača i tepiha…

S arhitekticom Sunčicom Mastelić Ivić bili smo u Lesnini te uz jednu kutnu garnituru lude boje i naučili što je boho stil i koje su njegove glavne karakteristike. A da bi ga u potpunosti razumjeli, važno je znati zašto nosi baš taj naziv. Srećom, Sunčica sve to zna pa nam je demonstrirala slojevit, lepršav i interesantan stil uređenja interijera – boho.

“Naziv boho, naziv bohemijan, naziv la bohem se koristi još u 19. stoljeću i jedan od najpopularnijih primjera tog naziva je sigurno poznata opera velikog talijanskog skladatelja Giacomo Puccinija, njegova opera La Bohem sigurno znate sadržaj, dešava se u Parizu, dešava se među društvom umjetnika, slikara, pisaca koji žive vrlo siromašnim životom, tako je zapravo u to doba u nekim dijelovima Pariza i bilo. I u ono doba, u 19. stoljeću, u siromašnim četvrtima Pariza nastaje naziv la Bohem, nastaje, naziv boemski, nastaje naziv koji koristimo danas i kažemo da su takva vrsta umjetnika i stanovnika da su boemi.”, pojasnila je Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh., koja vam u nastavku teksta otkriva sve što trebate znati o, i danas omiljenom, boho stilu!

Naziv boho veže se uz doseljavanje romskog naroda iz povijesne regije Bohemije u Francusku

Već samim time možemo se prisjetiti i razmotriti koji su to elementi koji raspolažu i koji vladaju boemskim, boho stilom uređenja. To znači da je taj stil raznorodan, ima određenu povijest i vezujemo ga nerijetko i uz intelektualce koji često putuju; po Orijentu, po bliskom, dalekom istoku, Africi i sa sobom donose doma predmete lijepe, ručne, umjetničke izrade.

Boho stil života i uređenja interijera znači da sjedite sa svojim prijateljima zavaljeni u sofe, niskoga sjedišta, da s njima vodite razgovore u sitne noćne sate, poduprti čašom nekog dobrog vina, obavijeni dimom cigare, boho stil vas uvodi u određena prisjećanja dalekih putovanja, prisjećanja iz knjiga… Boho stil ćemo vam pokušati približiti uz veliku kutnu garnituru, kakve se danas često nalaze u našim domovima.

Kutnoj garnituri dodani su zanimljivi orijentalne tepihe, prekrivači i puno jastuka

Uz tu kutnu garnituru postavit ćete primjerice jednu do dvije manje fotelje od ratana koje također podsjećaju na daleka putovanja, na bliski, daleki istok i Afriku i dobro se uklapa u ovaj boho stil kojega danas opisujemo.

Na ovom primjeru danas smo kutnu garnituru jedne intenzivno žute boje povezali s tamno plavom bojom koja je jedna od osnovnih boja boho stila, dakle, ja bih rekla da u boho stilu možete razgovarati o nijansama tamno plave boje pa sve do tirkizne boje uz nešto malo tamno crvene ili možete imati boho stil uređenja koji prevladava u tamno crvenim tonovima, ali i uz jednu i uz drugu skalu, uvijek lijepo možete kombinirati prirodnu boju lana i boju prirodnih vlati iz suhoga cvijeća, pletenih košara ili boju lana kakav je u prirodi, a to je boja pijeska.

Nikad dovoljno jastuka, nikad dovoljno prekrivača i nikad dovoljno tepiha u boho stilu. Ako birate tepihe, onda svakako neka sadrže skalu boja koja u sebi ima nijanse tamno plave ili tamno crvene, ali vodite računa da ti tepisi imaju dekor, da imaju orijentalan pristup i to s etno motivima.

Od sjajnih elemenata, boho stil voli prigušeni sjaj. To znači, kada govorimo o srebrnoj, zlatnoj boji koje se u nekim situacijama može miješati, vodite računa da srebrna i zlatna boja svakako budu prigušene; koristiti elemente koji su brušeni jer tako se postiže prigušeni sjaj. Od elemenata kojima dalje barata boho stil koje možete čak izvući iz nekih svojih davnih sjećanja ili nekih svojih spremišta iz 70-ih godina je svakako upotreba makramea.

Boho stil teži stvaranju udobne i opuštene atmosfere, a njegova ključna karakteristika je spajanje različitih stilova i kultura u harmoničnu cjelinu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice