Bez kategorije
Roštilji s potpisom Jamiea Olivera
Možete li zamisliti proljeće bez mirisa roštilja? Teško. Roštiljati se može u prirodi, ali i na terasi, na drva ili na plin.
Malo tko će ostati hladan na spomen druženja u obiteljskom krugu ili s dragim prijateljima uz jela s roštilja. Topli sunčani dani kao da pozivaju u prirodu na ovaj jedinstveni užitak, no kako pripremiti jela s roštilja i pri tom zadržati sočnost i puninu okusa. Za to se pobrinuo Goli kuhar koji je dizajnirao i potpisao robnu marku roštilja za svaki prostor. Roštilje s potpisom Jamiea Olivera na hrvatskom tržištu kao ekskluzivni zastupnike nudi Lesnina.
Proizvode se u više različitih modela i veličina, s različitim izvorima topline: na plin ili na drva, no svima je zajedničko da imaju poklopac koji omogućava spravljanje jela s minimalnim gubitnom energije uz zadržavanje arome.
Ovisno o tome koliko vam je prostora na raspolaganju, na balkonu, terasi ili u vrtu, i koliku komociju želite prilikom spravljanja jela na roštilju u ponudi su modeli samo s ložištem, dopunjeni radnom plohom ili čak s plinskim plamenikom.
Uz roštilj s potpisom, a različite modele upoznajte u prilogu, i uz kvalitetne namirnice iskoristite lijepo vrijeme i otkrijte Golog kuhara u sebi.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login