Povežimo se

Gradnja

Studentska udruga promiče ugodno stanovanje

Budućnost ugodnog stanovanja 2023., jedinstveni je projekt organiziran kao besplatni webinar za studente na kojem vrhunski stručnjaci drže predavanja o aktualnim temama. Pod egidom „Što je bilo, što će još biti“, ove su godine podijelili svoje vizije budućih gradova, tehnologija i kreativnih inženjerskih rješenja.

Važnost energetske učinkovitosti

Rudarsko-geološko-naftni fakultet ugostio je dvanaestu po redu konferenciju „Budućnost ugodnog stanovanja 2023.“, koju je organizirala udruga studenata Supeus. Cilj udruge je podići svijest o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

“BUS je konferencija ‘Budućnost ugodnog stanovanja’ koju mi kao studenti organiziramo za studente. Besplatna je kako bi bila pristupačna svima, a teme su održivost energetske učinkovitosti i inovacije koje su novost u ovom području”, govori Sara Brnbota, voditeljica projekta.

Obuhvaćene aktualne teme

U nizu predavanja obuhvaćene su teme vezane uz aktualne trendove na području energetike i održive gradnje. Obrađuju se tehnološki pristupi i rješenja te njihova primjena u industriji. Posebno zanimljivo predavanje temeljilo se na novom konceptu prometno-prostornog planiranja – modelu superblokova.

Sve je krenulo iz Barcelone

“Barcelona je začetnica, tamo su implementirani prvi superblokovi, zatim neki drugi španjolski gradovi kao što je Madrid ili Vitoria-Gasteiz, a tu su i Berlin i Beč koji su pokušali reformirati svoje blokove”, navodi Magdalena Makar, mag.geogr.

Superblokovi stvaraju više javnog prostora pretvarajući dvosmjerne prometne ulice u jednosmjerne i ograničavaju brzinu kretanja automobila. Kapacitet tih prostora potom se koristi za realizaciju javnih parkova, priredbi i privremenih tržnica.

Način na koji će se upotrebljavati prostor biraju građani čime se  rješava pitanje nedostatka zelenih površina, smanjuje učinak toplinskih otoka te snižava razina emisije CO2. Jača se solidarnost između građana, čime se poboljšava kvaliteta njihova života.

Inicijative građana

U Berlinu je čak zabilježeno da su građani na vlastitu inicijativu stavili barikade, ograničili pristup u svoje stambeno naselje za automobile i tako redizajnirali svoj prostor, a grad je to prihvatio kao odličnu ideju.

Na konferenciji je predstavljena maketa za srednjoškolce na kojoj mogu osjetiti sve komponente električki gotovo neovisne kuće.

“To je kao da imate brod koji plovi, a kada on nikad ne bi trebao pristati na obalu, bio bi neovisan, ali on ipak povremeno mora pristati i spojiti se na tu mrežu, a onda je gotovo neovisan. Ideja je da je javna mreža ogroman spremnik i ima energije u obilju, ali je moramo znati pametno iskoristiti i ako se mi sa svojim malim spremnicima uspijevamo spojiti na taj veliki spremnik da ne remetimo sustav, onda smo napravili posao, jer Sunce sije i zapravo je besplatno”, objašnjava dipl.ing. el. Josip Zdenković.

Uspješni projekti

Bivši član udruge Supeus predstavio je primjer uspješnih projekata i alate za uspješno vođenje zahtjevnih projekata te suvremeni standard održivosti na projektima.

“Prezentirat ću najnovije tehnologije koje koristimo u inženjerstvu, na gradilištu, uključujući i VR i augmented reality te na kraju prilike za studente”, ističe Josip Biloš, mag. ing. strojarstva.

Konferencija studente drži u korak s  inovacijama i trendovima na tržištu, nudeći im mogućnost povezivanja s potencijalnim poslodavcima.

Imaju dugogodišnje suradnje i sklopili su partnerstva zbog čega mogu računati na pojedine tvrtke, s čime su iz udruge jako zadovoljni.

S obzirom na prilike i moguće suradnje koje im se nude i vrata koja im otvara sudjelovanje na konferenciji, sasvim je sigurno da ovi studenti nemaju zašto strahovati od budućnosti.

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice