Povežimo se

Gradnja

Studentska udruga promiče ugodno stanovanje

Budućnost ugodnog stanovanja 2023., jedinstveni je projekt organiziran kao besplatni webinar za studente na kojem vrhunski stručnjaci drže predavanja o aktualnim temama. Pod egidom „Što je bilo, što će još biti“, ove su godine podijelili svoje vizije budućih gradova, tehnologija i kreativnih inženjerskih rješenja.

Važnost energetske učinkovitosti

Rudarsko-geološko-naftni fakultet ugostio je dvanaestu po redu konferenciju „Budućnost ugodnog stanovanja 2023.“, koju je organizirala udruga studenata Supeus. Cilj udruge je podići svijest o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

“BUS je konferencija ‘Budućnost ugodnog stanovanja’ koju mi kao studenti organiziramo za studente. Besplatna je kako bi bila pristupačna svima, a teme su održivost energetske učinkovitosti i inovacije koje su novost u ovom području”, govori Sara Brnbota, voditeljica projekta.

Obuhvaćene aktualne teme

U nizu predavanja obuhvaćene su teme vezane uz aktualne trendove na području energetike i održive gradnje. Obrađuju se tehnološki pristupi i rješenja te njihova primjena u industriji. Posebno zanimljivo predavanje temeljilo se na novom konceptu prometno-prostornog planiranja – modelu superblokova.

Sve je krenulo iz Barcelone

“Barcelona je začetnica, tamo su implementirani prvi superblokovi, zatim neki drugi španjolski gradovi kao što je Madrid ili Vitoria-Gasteiz, a tu su i Berlin i Beč koji su pokušali reformirati svoje blokove”, navodi Magdalena Makar, mag.geogr.

Superblokovi stvaraju više javnog prostora pretvarajući dvosmjerne prometne ulice u jednosmjerne i ograničavaju brzinu kretanja automobila. Kapacitet tih prostora potom se koristi za realizaciju javnih parkova, priredbi i privremenih tržnica.

Način na koji će se upotrebljavati prostor biraju građani čime se  rješava pitanje nedostatka zelenih površina, smanjuje učinak toplinskih otoka te snižava razina emisije CO2. Jača se solidarnost između građana, čime se poboljšava kvaliteta njihova života.

Inicijative građana

U Berlinu je čak zabilježeno da su građani na vlastitu inicijativu stavili barikade, ograničili pristup u svoje stambeno naselje za automobile i tako redizajnirali svoj prostor, a grad je to prihvatio kao odličnu ideju.

Na konferenciji je predstavljena maketa za srednjoškolce na kojoj mogu osjetiti sve komponente električki gotovo neovisne kuće.

“To je kao da imate brod koji plovi, a kada on nikad ne bi trebao pristati na obalu, bio bi neovisan, ali on ipak povremeno mora pristati i spojiti se na tu mrežu, a onda je gotovo neovisan. Ideja je da je javna mreža ogroman spremnik i ima energije u obilju, ali je moramo znati pametno iskoristiti i ako se mi sa svojim malim spremnicima uspijevamo spojiti na taj veliki spremnik da ne remetimo sustav, onda smo napravili posao, jer Sunce sije i zapravo je besplatno”, objašnjava dipl.ing. el. Josip Zdenković.

Uspješni projekti

Bivši član udruge Supeus predstavio je primjer uspješnih projekata i alate za uspješno vođenje zahtjevnih projekata te suvremeni standard održivosti na projektima.

“Prezentirat ću najnovije tehnologije koje koristimo u inženjerstvu, na gradilištu, uključujući i VR i augmented reality te na kraju prilike za studente”, ističe Josip Biloš, mag. ing. strojarstva.

Konferencija studente drži u korak s  inovacijama i trendovima na tržištu, nudeći im mogućnost povezivanja s potencijalnim poslodavcima.

Imaju dugogodišnje suradnje i sklopili su partnerstva zbog čega mogu računati na pojedine tvrtke, s čime su iz udruge jako zadovoljni.

S obzirom na prilike i moguće suradnje koje im se nude i vrata koja im otvara sudjelovanje na konferenciji, sasvim je sigurno da ovi studenti nemaju zašto strahovati od budućnosti.

Oglas

Gradnja

Vrtić u Molvicama savršen je primjer prednosti drvene montažne gradnje

Montažna gradnja već dugo nije rezervirana samo za obiteljske kuće

U mjestu Molvice, na površini od 5000 četvornih metara izgrađen je moderan vrtić ukupne površine 650 kvadrata. Prizemlje se sastoji od polivalentne dvorane, tri jedinice za vrtićke i jasličke skupine te gospodarskog dijela dok su na katu prostorije tehničkog osoblja. Ovaj je vrtić rađen sistemom drvene, montažne gradnje.

Taj sistem gradnje značajno je ubrzao izgradnju objekta, ističe Luka Kupešić, tehnički direktor tvrtke Domus plus te ističe kako je objekt tj. konstruktivni dio, sagrađen za 4 mjeseca. Tijek gradnje je usporio samo okoliš iako nije utjecao na sam sustav gradnje.

Gradnja montažnih objekata javnih namjena ima iste prednosti kao i gradnja obiteljskih kuća u ovom sistemu.

“Brzina izgradnje, nisko energetskog objekata, kvaliteta izgradnje, a ono što poglavito veseli je da program kohezije i otpornosti u sljedećem periodu ispred Europske Unije također dodatno valorizira i vrednuje ovakav tip gradnje, s time da dodatno boduje objekte koji se grade ovim načinom, poglavito zbog energetskih svojstava i ekoloških svojstava, a onda i svih ostalih prednosti koje ovakva gradnja daje.”, ističe direktor tvrtke Domus plus, Grga Mrkonjić.

Gradnja vrtića u Molvicama počela je pripremnim radovima i osiguravanjem nesmetanog pristupa gradilištu. Zvonko Brunović, voditelj gradilišta tvrtke Domus plus navodi kako nesmetan pristup znači da u prvom redu, sa strane investitora odnosno naručitelja i njih kao izvođača, se omogući na gradilištu pristup s najmanje dvije odnosno tri strane. “Budući da smo morali izvoditi u nekakvoj paraleli i sam parking i sam objekt i treći pristup s ove južne strane s koje smo pretežno dovozili i odvozili materijal i vršili grube zemljane radove. To je bilo dosta zahtjevno da se u samom početku probiju ti koridori, trase, osiguraju ograde, sukladno zakonskim da se  krene s gradnjom.

Nakon što su odrađeni pripremni radovi i gradnja temelja, počela je montaža samog objekta.

“Kod ovakvih složenih objekata, gdje se radi i sam objekt i okoliš, na prvi pogled neke prevelike razlike nema jer ovi bazni grubi, zemljani radovi su isti kao i kod klasičnog objekta, kad se oni izvedu nastupaju čari moderne montažne gradnje gdje se jednostavno prefabricirani gotovi elementi, zidovi, međukatne konstrukcije i sve ostalo dovozi na gradilište i vrlo, vrlo brzo i vrlo kvalitetno montira na licu mjesta. Dakle, sam vrtić prizemni dio i katni dio smo mi smontirali u nekakva tri radna dana i on je za to vrijeme već poprimio svoje obrise.”, dodaje.

Luka Kupešić ističe kako nije zahtjevno izvesti ovakav objekt u montažnoj gradnji, današnji standardi u montažnoj gradnji omogućavaju da se takvi objekti izvedu puno efikasnije nego korištenjem klasične gradnje: “U tom dijelu gradnje nismo ovisni o vremenskim prilikama. Tako da se sve priprema u našim tvornicama, dopremaju se gotovi elementi na gradilište, samim time je skraćeno vrijeme, a i kvaliteta gradnje. Kanije korisnici ulaze u suhi objekt.” dodaje te ističe kako je vrtić opremljen najmodernijim sustavima ventilacije i rekuperacije, grijanje i hlađenje je osigurano preko dizalica topline što znači da ovaj objekt u biti prati najmodernije europske trendove i politike gradnje.

“Specifičnost ovog objekta je da su dvije vrste fasade na samom objektu, dio je ventilirane fasade, dio je ETICS sustava, dakle i ovaj objekt je dokaz da Domus plus kao izvođač zaista može izvesti sve ono što arhitekti zamisle.”, dodaje Kupešić.

U Hrvatskoj se povećava broj montažnih objekata javne namjene, a Domus plus prvi je vrtić radio još prije osam godina.

“Domus plus na godišnjoj razini 3 do 4 objekta takvoga tipa, s tendencijom rasta. Jako puno radimo na promociji, sa općinama, sa ostalim akterima da shvate tu prednost koja nije sad samo više u stambenim objektima nego i u objektima javne namjene i tako rekao bih, educiramo i ovaj segment tržišta kako bi zaista kroz ovu izgradnju i ovaj tip gradnje riješili ove goruće probleme i nataliteta i vrtićkih i školskih skupina i samim tim onda riješili te nekakve problema koje jedinice lokalne samouprave i općine imaju.”, zaključio je.

Vrtić u Molvicama savršen je primjer napretka tehnologije, inženjerstva i materijala u montažnoj gradnji koja danas može izvesti svaki projekt prema željama investitora.

Nastavite čitati

Gradnja

Travertin – prirodni dekorativni kamen koji se uklapa u svaki prostor

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima

Travertin kamen je bio jedan od najčešće korištenih prirodnih resursa tijekom Rimskog Carstva: možemo ga vidjeti u drevnim otvorenim kupalištima, a eksploatirao se u obliku blokova ili stolica za izgradnju Koloseuma, Teatra Marcello, Bazilike Svetog Petra ili crkve Santa Maria Maggiore.

Travertinski spomenici mogu se vidjeti i na trgovima, šetnicama, stubištima i povijesnim mjestima na svih pet kontinenata.

Što je traventin kamen?

Travertin prirodni kamen je porozni vapnenac nastao taloženjem kalcijevog karbonata. Eksploatira se u raznim dijelovima svijeta. U Europi su poznata nalazišta u Turskoj i Italiji, gdje se naziva i Tivoli kamen.

Formiran u termalnim vodama i vapnenačkim špiljama, travertin kamen se od davnina koristi kao građevinski, arhitektonski i ornamentalni element.

Danas, zbog svojih svojstava i estetike, ovaj materijal ima brojne primjene kao popločavanje ili oblaganje, dajući unutarnjim ili vanjskim prostorima neobičnu i sugestivnu ljepotu.

Karakteristike

Traventin prirodni kamen sastoji se od kalcita i gipsa. Iako je 99% minerala koji ga čine bezbojno, preostalih 1% sadrži tragove žutog sumpora, smeđeg željeza i organskih pigmenata koji mu daju nježne tonalitete u medenoj, bež ili ružičastoj boji.

Iako travertin kamen obično ima svijetli izgled, postoje i tamne varijante u smeđoj pa čak i crnoj boji.

Osim boje, ovaj materijal je vrlo prepoznatljiv po svojoj vlaknastoj i poroznoj teksturi.

To je dijelom zbog plinskih mjehurića koji su često zarobljeni između slojeva kamena, stvarajući sferne šupljine, kao da su pore ili kaviteti. Svestranost i raznolikost formata čine travertin kamen savršenim za oblaganje podova, zidova i fasada, ali i funkcionalnih prostorija u kući kao što je tuš.

Ovaj materijal se izvorno vadi iz vodonosnika, tako da je njegova otpornost na vlagu neupitna.

Osim toga, dobro podnosi izloženost UV zračenju, pa zadržava svoju boju jednako dobro kao i prvog dana, čak i na otvorenom.

Cemento Materico : Nova generacija građevinskog materijala

Još jedan razlog za odabir travertina je njegova bezvremenost, čineći ga estetskom bazom za sve vrste stilova.

Upotreba traventina

Travertin kamen koristi se u blokovima, pločama ili listovima, bilo ručno obrađenim, grubo obrađenim ili poliranim, pa čak i starinskim.

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima, kao i u kupaonskom namještaju poput kada, umivaonika ili radnih ploča.

Kada se ovaj materijal koristi, poliran ili brušen, preporučljivo je zapečatiti njegovu površinu posebnom pastom kako bi se povećala trajnost njegovog sjajnog efekta.

Na otvorenom se upotreba travertin kamena koncentrira na fasade, podove ili rubove bazena, jer dobro podnosi vremenske uvjete.

U tim slučajevima obično se koristi sa starinskim završetkom koji, osim izgleda, poboljšava njegova protuklizna svojstva.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice