Povežimo se

Gradnja

Studentska udruga promiče ugodno stanovanje

Budućnost ugodnog stanovanja 2023., jedinstveni je projekt organiziran kao besplatni webinar za studente na kojem vrhunski stručnjaci drže predavanja o aktualnim temama. Pod egidom „Što je bilo, što će još biti“, ove su godine podijelili svoje vizije budućih gradova, tehnologija i kreativnih inženjerskih rješenja.

Važnost energetske učinkovitosti

Rudarsko-geološko-naftni fakultet ugostio je dvanaestu po redu konferenciju „Budućnost ugodnog stanovanja 2023.“, koju je organizirala udruga studenata Supeus. Cilj udruge je podići svijest o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

“BUS je konferencija ‘Budućnost ugodnog stanovanja’ koju mi kao studenti organiziramo za studente. Besplatna je kako bi bila pristupačna svima, a teme su održivost energetske učinkovitosti i inovacije koje su novost u ovom području”, govori Sara Brnbota, voditeljica projekta.

Obuhvaćene aktualne teme

U nizu predavanja obuhvaćene su teme vezane uz aktualne trendove na području energetike i održive gradnje. Obrađuju se tehnološki pristupi i rješenja te njihova primjena u industriji. Posebno zanimljivo predavanje temeljilo se na novom konceptu prometno-prostornog planiranja – modelu superblokova.

Sve je krenulo iz Barcelone

“Barcelona je začetnica, tamo su implementirani prvi superblokovi, zatim neki drugi španjolski gradovi kao što je Madrid ili Vitoria-Gasteiz, a tu su i Berlin i Beč koji su pokušali reformirati svoje blokove”, navodi Magdalena Makar, mag.geogr.

Superblokovi stvaraju više javnog prostora pretvarajući dvosmjerne prometne ulice u jednosmjerne i ograničavaju brzinu kretanja automobila. Kapacitet tih prostora potom se koristi za realizaciju javnih parkova, priredbi i privremenih tržnica.

Način na koji će se upotrebljavati prostor biraju građani čime se  rješava pitanje nedostatka zelenih površina, smanjuje učinak toplinskih otoka te snižava razina emisije CO2. Jača se solidarnost između građana, čime se poboljšava kvaliteta njihova života.

Inicijative građana

U Berlinu je čak zabilježeno da su građani na vlastitu inicijativu stavili barikade, ograničili pristup u svoje stambeno naselje za automobile i tako redizajnirali svoj prostor, a grad je to prihvatio kao odličnu ideju.

Na konferenciji je predstavljena maketa za srednjoškolce na kojoj mogu osjetiti sve komponente električki gotovo neovisne kuće.

“To je kao da imate brod koji plovi, a kada on nikad ne bi trebao pristati na obalu, bio bi neovisan, ali on ipak povremeno mora pristati i spojiti se na tu mrežu, a onda je gotovo neovisan. Ideja je da je javna mreža ogroman spremnik i ima energije u obilju, ali je moramo znati pametno iskoristiti i ako se mi sa svojim malim spremnicima uspijevamo spojiti na taj veliki spremnik da ne remetimo sustav, onda smo napravili posao, jer Sunce sije i zapravo je besplatno”, objašnjava dipl.ing. el. Josip Zdenković.

Uspješni projekti

Bivši član udruge Supeus predstavio je primjer uspješnih projekata i alate za uspješno vođenje zahtjevnih projekata te suvremeni standard održivosti na projektima.

“Prezentirat ću najnovije tehnologije koje koristimo u inženjerstvu, na gradilištu, uključujući i VR i augmented reality te na kraju prilike za studente”, ističe Josip Biloš, mag. ing. strojarstva.

Konferencija studente drži u korak s  inovacijama i trendovima na tržištu, nudeći im mogućnost povezivanja s potencijalnim poslodavcima.

Imaju dugogodišnje suradnje i sklopili su partnerstva zbog čega mogu računati na pojedine tvrtke, s čime su iz udruge jako zadovoljni.

S obzirom na prilike i moguće suradnje koje im se nude i vrata koja im otvara sudjelovanje na konferenciji, sasvim je sigurno da ovi studenti nemaju zašto strahovati od budućnosti.

Oglas

Gradnja

Moderne montažne kuće su hit

Dok klasični energenti sve više poskupljuju, a tržište građevinarstva se suočava s manjkom radne snage, montažne niskoenergetske kuće sve su traženije i rješavaju oba problema. Kraća gradnja, moderna arhitektura i certificirani materijali samo su neki od razloga zašto odabrati Domus plus.

Brojni benefiti

Montažna niskoenergetska gradnja u Hrvatskoj je etablirana kao kvalitetna i dugoročna gradnja koja donosi uštede u svim segmentima.

“Uz sve ove probleme sa radnicima, cijenom materijala i sa ostalim problemima koje tržište trenutno ima, modularna, montažna niskoenergetska gradnja daje rješenje kako se može održivo graditi, kako se može energetski graditi, kako se može efikasno graditi i riješiti gorući problem nedostatka kvalitetnog stambenog prostora u Hrvatskoj i u Europi”, kazuje Grga Mrkonjić iz Domus plusa.

Želje investitora su dobrodošle

Osim tipskih i standardiziranih montažnih kuća, na tržištu su ponuđeni i potpuno individualizirani projekti prema željama investitora.

“Domus plus kao vodeća firma u Hrvatskoj, te kao jedan značajan izvoznik ovih proizvoda na području Europe, nudi kvalitetan proizvod koji nadopunjuje nišu srednjeg i više srednjeg kvalitativnog ranga obiteljskih kuća, vila, kuća za odmor koje su jako interesantne za naše područje.”

Otpornije na potres od klasičnih kuća

Montažne kuće imaju površinsku masu manju od zidanih kuća što ih čini otpornijima na potres, a za gradnju se koriste isključivo takozvani suhi, zdravi materijali čime se u potpunosti eliminira mogućnost pojave vlage i plijesni.

Domus plus koristi najnoviju tehnologiju u projektiranju, razradi, proizvodnji i montaži svojih objekata, a rok izrade samo je jedna od prednosti. 

“Sve ono što su inženjeri i arhitekti zaista i nacrtali, isprojektirali zajedno sa vama kao investitorom, mi u roku od dva tri dana na poluautomatskim ili automatskim stanicama izrađujemo precizno i točno onako kako je zaista i zamišljeno samim projektom”, govori Grga Mrkonjić.

Brzo su gotove

“Kad dođemo na teren, pod uvjetom da je betonska ploča gotova ili podrumski dio, ovisno o samome projektu, mi u roku od deset dana kompletno kuću izvana završavamo, i to je ono što mi zovemo naš visoki roh bau. Domus plus visoki roh bau sadrži kompletno gotovu kuću izvana, ovojnica je završena sa finalnim slojem boje, završna je stolarija, crijep, limarija i sve ono što je potrebno da je kuća izvana gotova.”

Stigma oko montažnih kuća kao privremenog rješenja odavno je razriješena. Montažna gradnja je moderna arhitektura s ekološki prihvatljivijim rješenjima i velikim energetskim uštedama.

Dugoročno rješenje

“Iz godine u godinu tržište raste kao i naš projekt, a to vidimo po broju izlagača da postoji sve više i više zainteresiranih firmi koje se žele baviti tim poslom. Tržište jako dobro prihvaća ovakve proizvode i oni kroz svoju dugoročnost dokazuju da zaista jesu prvo rješenje za rješavanje stambeno obiteljskog pitanja, ali definitivno i za rješavanje drugih pitanja kao što su višestambeni objekti, vrtići…”

Montažne kuće Domus plus mogu biti prizemnice ili višekatnice različitih kvadratura, a svaka je u tlocrtu maksimalno iskorištena.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice