Povežimo se

Gradnja

Staklena opeka

Staklena opeka već odavno služi kao dekorativni građevni element, a zanimljiva je zbog svoje transparentnosti: diskretno otkriva, a ujedno od radoznalih pogleda skriva ono što treba ostati sakriveno.

Iz tog se razloga često koristi pri izradi pregradnih zidova u interijeru, a upotrebljava se i za efektne vanjske zidove.

Propusnost svjetlosti i diskretno prikrivanje uz istovremeno otkrivanje onoga što se iza nje događa svojstvo je staklene opeke koje je čini vrlo privlačnom i uzbudljivom. Sposobnošću da istovremeno razdvaja i spaja unutrašnji s vanjskim prostorom fascinirala je i graditelje i vlasnike objekata. Posebno je dekorativna kad kroz nju prolaze sunčeve zrake i tako stvaraju igru svjetlosti i sjene, pridonoseći ambijentu u interijeru.

staklena opeka Dom22

Primjena staklene opeke

Osim za pregradne zidove u interijeru, ravna opeka različitih boja, dimenzija i oblika, kao i obla staklena opeka koriste se za izgradnju vanjskih zidova, izloženih atmosferskim utjecajima te za oblaganje objekata, to jest njihovu izolaciju i površinsku zaštitu.

Kao vezivni materijal koristi se silikon koji staklenim površinama omogućuju gibanje uslijed temperaturnih promjena. Staklene cigle nikada se ne lijepe izravno jedna na drugu, nego se isključivo povezuju preko profila, a silikonske fuge ostakljenu površinu osiguravaju i od prevelikih opterećenja. Takve zidove treba postavljati vrlo pažljivo, a klizne i elastične fuge dobro zabrtviti kako bi se spriječio prodor vlage.

staklena opeka Dom2

Staklena cigla, čak i u malim količinama, pojačava estetski doživljaj prostora. Od nje se vrlo često izvode pregradni zidovi u kupaonicama ili prema prostorima do kojih ne dopire prirodna, dnevna svjetlost, a kojima osigurava određenu dozu intimnosti.

Iako zbog hladnog mosta, odnosno izravnog kontakta vanjske i unutarnje staklene plohe, ne omogućava dobru termoizolaciju, staklena opeka ispunjena suhim zrakom, dobar je zvučni izolator. To joj je svojstvo, kao i otpornost na vlagu, osiguralo mjesto u vanjskoj primjeni.

Kako uklopiti staklenu opeku u dom

Od staklene opeke, ravne ili s teksturom, prozirne ili od stakla u boji, izvode se ravni i obli zidovi. Svoje mjesto sve češće pronalazi i u kuhinji gdje je sastavni dio kuhinjskih pultova ili šankova sa svjetlosnim efektima u pozadini koji prosijavaju i svjetlosno animiraju opeku.

Staklene su cigle idealan materijal za kućne majstore. Novi sustavi montaže staklenih cigli s elementima od plastike i aluminijskih profila pojednostavljuju ugradnju i postavljanje vizualno atraktivnih zidova u unutarnjim prostorima. Jednostavna i čista montaža bez upotrebe morta i željeza montažu staklene opeke pretvara u dječju igru.

Staklena opeka omogućava i posebno atraktivna horizontalna, odnosno podna i stropna rješenja, koja u kombinaciji s osvjetljenjem efektno djeluju oko bazena, kao staza do kuće ili strop spavaće sobe i kuhinje. Njome se može popločiti i pod kupaonice, pa čak i garaže. U različitim varijantama primjena staklene opeke svakom će objektu dati izrazitu individualnost.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice