Povežimo se

Gradnja

Prednosti kondenzacijskih bojlera

Uskoro kreće sezona grijanja, pa vam iz tjedna u tjedan predstavljamo različite sustave za podizanje temperature u domu. Ovoga su tjedna na redu kondenzacijski bojleri.

Kad se spomene grijanje, mnogi najprije pomisle koliko će ih to koštati. A još kad se zna da će energenti poput plina poskupjeti, povoljnije mogućnosti odmah postaju primamljivije.

Remeha-Tzerra-kondenzacijski-bojleri-petrokov-domnakvadrat

„Kod kondenzacijskih bojlera je apsolutno bolja iskoristivost. Svaki čovjek koji zamijeni aparat u svom stanu, u obiteljskoj kući, jednostavno će imati uštedu u potrošnji plina“, kaže nam prodajni zastupnik Remehe u Petrokovu Damir Tomašić.

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji

Remeha je nizozemski proizvođač koji je još prije 38 godina proizveo prvi kondenzacijski bojler na svijetu. Kroz godine iskustva tehnologija je napredovala, pa su prednosti odabira ovakvog uređaja sljedeće: „Remeha kao brend je izuzetno tih aparat, uopće ga ne čujete kad se upali, čovjek ima osjećaj kao da ne radi. Druga mu je prednost mala dimenzija što znači da stane u svaki prostor. Treća mu je prednost silicijsko aluminijski izmjenjivač koji je otporan na našu tvrdoću vode“, dodaje Tomašić.

remeha-bojler-petrokov-domnakvadrat

Zamjena starog uređaja kondenzacijskim

Da biste klasičan uređaj zamijenili kondenzacijskim bojlerom, trebat ćete prilagoditi dimovodni sustav u domu. Naime, u njega treba dodati cijev za odvod kondenzata. Osim uštede energije, sustav manje šteti okolišu. Većini je sve ovo sasvim dovoljno informacija o grijanju u domu i sve ostale detalje vole ostaviti stručnjacima.

zamjena-starog-bojlera-kondenzacijskim-petrokov-domnakvadrat

„Mi kao firma Petrokov radimo servisnu mrežu Remeha instalatera. Naš moto je da svaki instalater koji ima volju, želju da ugradi Remehu, od krajnjeg korisnika, da jednostavno prođe našu edukaciju“, kažu nam u Petrokovu.

edukacijski-centar-petrokov-domnakvadrat

Bojleri su dostupni u više različitih veličina i snaga, a snaga koju birate ovisi o tome koliko kvadrata zagrijavate. Ovaj primjerice, u sebi ima i spremnik vode.

„To je jako bitno zbog toga što neke obiteljske kuće već imaju par kupaonica i jednostavno ih on zadovoljava s količinom tople vode. On ima bolju automatiku na sebi, LED displej i LED svjetla su okolo kad se otvori aparat, u slučaju nestanka struje, vidi se sve i sve se može popraviti i pogledati ti dijelovi“, kaže Tomašić.

Nove tehnologije

Upravo su displeji mjesto gdje uređaji komuniciraju, kako s vama, tako i s vašim serviserom. Kad ga treba servisirati, na displeju se uključi lampica.

upravljanje-bojlerom-petrokov-domnakvadrat

Osim za kućnu upotrebu, ovakvi se uređaji mogu koristiti i za veće objekte, poput primjerice sportskih centara.

„Ovo je displej koji ima meni na hrvatskom, tu se može kompletno za korisnika podesiti vrijeme, jezik, bilo koji u EU. Tu ima podešavanje kompletnog grijanja, ovi aparati  idu obavezno preko senzora vanjske temperature. Mogu se povezati na razno razne aplikacije“, naglašava prodajni predstavnik Remehe u Petrokovu.

Jer, na kraju je svima važno da se takvim sustavom jednostavno upravlja. Da ih ne vidimo, ne čujemo, da troše što manje energije i da jednostavno rade svoj posao.  

Gradnja

Očekuju li nas novi natječaji za energetsku obnovu?

O planovima Vlade za energetsku obnovu obiteljskih kuća te potencijalnim natječajima u ovoj godini razgovarali smo s ravnateljicom uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije – Irenom Križ Šelendić.

Cilj programa energetske obnove obiteljskih kuća

Fond je imao alokaciju od 390 milijuna kuna, a upravo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sve pozive koji se zaprime provodi. Pristiglo je preko 8000 prijava, a oko 5000 prijava je odobreno i ti su pozivi u fazi realizacije.

Poziv je bio raspisan krajem prošle godine, u rujnu 2022., za zgrade oštećene u potresu koje bi uz konstruktivnu ili nekonstruktivnu obnovu provele i energetsku, zajedno ili nakon obnove od potresa.

To je bila alokacija od 100 milijuna kuna, a poziv je trajao do 31.12. S 390 milijuna pokrilo se oko 5000 prijava.

Ovaj program je u fazi nacrta, još uvijek nije donesen, a predviđen je za razdoblje do 2030., te se bavi segmentom obiteljskih kuća koje čine gotovo 50 posto ukupnog fonda.

Ciljevi su podupiranje zelene tranzicije i dekarbonizacije zgrada. Glavni cilj je izražen u metrima kvadratnim, a potrebno je obnoviti oko 11 milijuna kvadratnih metara u obiteljskim kućama do 2030., a ostali ciljevi su izraženi u uštedama energije.

Koje mjere će se sufinancirati?

Izolacija vanjskih zidova, izolacija kosog krova prema negrijanom tavanu, izolacija ravnog krova, izolacija poda prema tlu, vanjska stolarija, zatim mjere ugradnje obnovljivih izvora energije za grijanje, za toplu vodu, za proizvodnju struje, fotonaponski sustavi, solarni sustavi za proizvodnju tople vode, kotlovi na bio masu i dizalice topline.

Ideja je da više ne bude posebnih poziva za obnovljive izvore, nego da to sve bude jedan poziv, pa ovisno o kriterijima građani će odabrati koje mjere žele sufinancirati. Isto tako može se sufinancirati jedna pojedinačna mjera ili više mjera.

Što se očekuje od novog programa za razdoblje do 2030. godine?

Za pojedinačne mjere sufinanciranja predviđa se maksimalna stopa od 40 posto, a one koje idu na integralnu obnovu s kojom se postižu više uštede idu s maksimalnom stopom od 60 posto.

Mogu se očekivati neki noviteti koji će na vrijeme biti objavljeni. Bitno je reći da osim ovih energetskih koristi, kao što je ušteda, energetska neovisnost, također tu je i smanjenje rizika od energetskog siromaštva, smanjenje loših utjecaja na zdravlje, raste vrijednost nekretnina, također u gospodarstvu raste proizvodnja građevinskih proizvoda, povećava se broj radnih mjesta.

Koristi od programa su višestruke, a ono što je najvažnije jest da se iz dugoročne strategije zadovolje ciljevi.

Energetska obnova višestambenih zgrada

U 2023. stupa na snagu zaključak Vlade koji u Ministarstvu moraju provesti. Zaduženje je dobio i Fond, a to je da do rujna raspiše javne pozive i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade, a sve skupa to je alokacija od gotovo jedne milijarde kuna.

Pola će ići na obiteljske kuće, pola na višestambene zgrade. Uz to višestambene zgrade se također financiraju i europskim sredstvima. Uz nacionalna sredstva za višestambene zgrade, tu su i europska sredstva za obnovu.

Nastavite čitati

Gradnja

Zdraviji interijeri u energetski samoodrživom domu

Kuća sa suvremenim sistemima za korištenje obnovljivih izvora energije ima puno prednosti. Ona je energetski samoodrživa, a zrak u prostorijama je kvalitetniji. Stručnjaci iz tvrtke Inova Pro pokazali su nam kako stvoriti zdrave interijere s niskom energetskom potrošnjom.

Pametnim kombiniranjem tehnologije do smanjene potrošnje

Kuće gotovo nulte energije standard su već gotovo dvije godine, a da bi se takve kuće izgradile potrebni su izračuni stručnjaka. Kad je riječ o sustavima grijanja, hlađenja i ventilacije, stručnjake smo potražili u tvrtki Inova Pro.

Podno grijanje je električno i u sprezi sa fotonaponskim sustavom, zato jer je na struju i neovisno je od dizalica topline. Sustav je neovisan jer nema vanjsku jedinicu, već radi isključivo na struju i tako umanjujemo potrošnju pomoću fotonaponskog sustava.

U dobro izoliranim novogradnjama jako je važno da imaju dobru ventilaciju. U ovom slučaju s rekuperacijom.

Kako funkcionira?

Na fasadi je postavljen rekuperator topline koji radi reverzibilno. On 70 sekundi izbacuje toplinu van korištenjem keramičkog izmjenjivača topline na kojem se ona skuplja i onda nakon 70 sekundi on u suprotnom smjeru upuhuje svježi zrak. Keramički izmjenjivač u procesu predaje toplinu svježem zraku koheg upuhuje, a sam zrak se u procesu i filtrira.

Tako se iz prostora izbacuje vlaga te se stvaraju zdraviji interijeri. Osim zdravlja, ne treba zanemariti nisku potrošnju takvih sustava.

Osigurava 90% energetskih potreba

“Režije ne bi trebale ići u nebo, zapravo bi fotonaponska elektrana zajedno sa rekuperatorima, zajedno sa ovom stolarijom, dobrom izolacijom, fasadom, termotopom, trebala osigurati nam zadovoljenje 90% naših potreba, ako ne i nešto više, sve ovisi o broju sunčanih sati, tako da dugoročno gledano, iako je u ovoj kući gotovo sve na struju, mi bismo te struje trebali sami proizvoditi dovoljno za svoje potrebe.” predviđa gospodin Mijić.

Grijanje i hlađenje

Za toplu vodu koristit će se dizalica topline zrak – zrak. One mogu služiti i za grijanje i hlađenje, ali u tvrtci Inova Pro uvijek nastoje sustav hlađenja odvojiti od ostalih sustava.

Razlog je taj što u ljetnim danima kada se hladi prostor, a u slučaju kada trebate toplu vodu, morate stati sa hlađenjem i obrnuti cijeli proces dizalice topline i prebaciti se na potrošnu toplu vodu. Time se smanjuje životni vijek samoga izmjenjivača.

Ovo će dom hladiti pomoću split sustava koji ima zidne unutarnje jedinice i vanjske koje služe i za dogrijavanje, pa u slučaju da imamo jako ekstremno niske temperature zimi, moguće je na brzinu dogrijati prostor, a onda ćemo podnim grijanjem nastaviti temperirati taj dio prostora i povećati ugođaj.

Prilagodba vlastitim potrebama

Stručnjaci u Inova Pro uvijek se trude zamršene strojarske sustave prilagoditi svojim korisnicima, a s razinom prilagodbe sustava u ovom je slučaju zadovoljan i investitor.

Kuće koje proizvode gotovo svu energiju koju troše definitivno su budućnost.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice