Povežimo se

Gradnja

Prednosti kondenzacijskih bojlera

Uskoro kreće sezona grijanja, pa vam iz tjedna u tjedan predstavljamo različite sustave za podizanje temperature u domu. Ovoga su tjedna na redu kondenzacijski bojleri.

Kad se spomene grijanje, mnogi najprije pomisle koliko će ih to koštati. A još kad se zna da će energenti poput plina poskupjeti, povoljnije mogućnosti odmah postaju primamljivije.

Remeha-Tzerra-kondenzacijski-bojleri-petrokov-domnakvadrat

„Kod kondenzacijskih bojlera je apsolutno bolja iskoristivost. Svaki čovjek koji zamijeni aparat u svom stanu, u obiteljskoj kući, jednostavno će imati uštedu u potrošnji plina“, kaže nam prodajni zastupnik Remehe u Petrokovu Damir Tomašić.

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji

Remeha je nizozemski proizvođač koji je još prije 38 godina proizveo prvi kondenzacijski bojler na svijetu. Kroz godine iskustva tehnologija je napredovala, pa su prednosti odabira ovakvog uređaja sljedeće: „Remeha kao brend je izuzetno tih aparat, uopće ga ne čujete kad se upali, čovjek ima osjećaj kao da ne radi. Druga mu je prednost mala dimenzija što znači da stane u svaki prostor. Treća mu je prednost silicijsko aluminijski izmjenjivač koji je otporan na našu tvrdoću vode“, dodaje Tomašić.

remeha-bojler-petrokov-domnakvadrat

Zamjena starog uređaja kondenzacijskim

Da biste klasičan uređaj zamijenili kondenzacijskim bojlerom, trebat ćete prilagoditi dimovodni sustav u domu. Naime, u njega treba dodati cijev za odvod kondenzata. Osim uštede energije, sustav manje šteti okolišu. Većini je sve ovo sasvim dovoljno informacija o grijanju u domu i sve ostale detalje vole ostaviti stručnjacima.

zamjena-starog-bojlera-kondenzacijskim-petrokov-domnakvadrat

„Mi kao firma Petrokov radimo servisnu mrežu Remeha instalatera. Naš moto je da svaki instalater koji ima volju, želju da ugradi Remehu, od krajnjeg korisnika, da jednostavno prođe našu edukaciju“, kažu nam u Petrokovu.

edukacijski-centar-petrokov-domnakvadrat

Bojleri su dostupni u više različitih veličina i snaga, a snaga koju birate ovisi o tome koliko kvadrata zagrijavate. Ovaj primjerice, u sebi ima i spremnik vode.

„To je jako bitno zbog toga što neke obiteljske kuće već imaju par kupaonica i jednostavno ih on zadovoljava s količinom tople vode. On ima bolju automatiku na sebi, LED displej i LED svjetla su okolo kad se otvori aparat, u slučaju nestanka struje, vidi se sve i sve se može popraviti i pogledati ti dijelovi“, kaže Tomašić.

Nove tehnologije

Upravo su displeji mjesto gdje uređaji komuniciraju, kako s vama, tako i s vašim serviserom. Kad ga treba servisirati, na displeju se uključi lampica.

upravljanje-bojlerom-petrokov-domnakvadrat

Osim za kućnu upotrebu, ovakvi se uređaji mogu koristiti i za veće objekte, poput primjerice sportskih centara.

„Ovo je displej koji ima meni na hrvatskom, tu se može kompletno za korisnika podesiti vrijeme, jezik, bilo koji u EU. Tu ima podešavanje kompletnog grijanja, ovi aparati  idu obavezno preko senzora vanjske temperature. Mogu se povezati na razno razne aplikacije“, naglašava prodajni predstavnik Remehe u Petrokovu.

Jer, na kraju je svima važno da se takvim sustavom jednostavno upravlja. Da ih ne vidimo, ne čujemo, da troše što manje energije i da jednostavno rade svoj posao.  

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice