Povežimo se

Gradnja

Ljepota eksterijera uz opločnike Beton-Lučko

Beton je čvrst, postojan i ekološki materijal koji ne zagađuje okoliš, zbog čega nosi titulu najpopularnijeg građevnog materijala.

opločnici

Beton je čvrst, postojan i ekološki materijal koji ne zagađuje okoliš, zbog čega nosi titulu najpopularnijeg građevnog materijala.

Iako u prošlosti nikad nije smatran vizualno dojmljivim, nove tehnološke mogućnosti obrade učinile su ga atraktivnim elementom vrta, terase i drugih vanjskih prostora.

Betonski opločnici i ostala galanterija

Betonska galanterija nezaobilazni je dio opremanja parkova i trgova, ali i privatnih prostora poput vrtova, terasa i garaža. Zbog svoje česte upotrebe pojedini proizvođači različitim su načinima obrade, bojama kao i dizajnom podigli standard betonske galanterije na višu razinu. Tvrtka Beton-Lučko bavi se proizvodnjom betonskih elemenata dugih 25 godina, a u svojoj širokoj ponudi nudi različite tipove opločnika kao i vrtne, travne i cestovne elemente.

Betonska galanterija Dom2

Površinskom obradom i raznolikim bojama beton se vizualno može prilagoditi svakom vanjskom prostoru – od vrtova uređenih u rustikalnom stilu u koje će se uklopiti elementi grubljeg granulata do minimalističke profinjenosti modernih terasa na kojima dominiraju velike ploče glatkih površina.

Betonska galanterija Dom2

Površinska obrada opločnika

Razlikujemo nekoliko glavnih načina površinske obrade: glatku, pjeskarenu, pranu, otučenu i brušenu obradu te postupak cijepanja. Otučenom obradom betonski opločnici će dobiti zaobljene rubove i tipičan antički oblik, dok se glatka, jednolična struktura postiže brušenom i glatkom obradom. Postupak površinske obrade kojim se u betonsku površinu usmjerava mlaz čelične sačme koja djeluje abrazivno na mehanički slabije dijelove nazivamo pjeskarenom obradom. Beton obrađen cijepanjem podsjećat će na prirodno lomljen kamen, dok će se ljepota strukture i boje zrna najbolje istaknuti pranom metodom.

Betonska galanterija Dom2

Betonski elementi moraju zadovoljiti i visoke sigurnosne standarde pa tako opločnici tvrtke Beton-Lučko imaju protuklizna svojstva koja smanjuju mogućnost ozljede korisnika. Elementi koji će doći u kontakt s padalinama poput mraza, kao i sredstvima za otapanje, moraju imati deklaraciju kojom potvrđuju da su otporna na smrzavanje i djelovanje soli.

Betonska galanterija Dom2

Prema zahtjevu kupca, prilikom proizvodnog procesa opločenja je moguće i impregnirati te tako dobiti mokri izgled opločenja ili pak postići jaki hidrofobni i oleofobni efekt.

Betonsku galanteriju u vrtu susrećemo u obliku ograda, palisada, stepenica te vrtnih klupica, posuda za cvijeće i cvijetnjaka, koji vrijeme provedeno u vrtu čine ugodnijim, ali djeluju i na njegov cjelokupni estetski dojam.Palisade rješavaju pitanje visinskih prijelaza u vrtu, a mogu biti u obliku krugova, kuteva i cik-cak oblika.

www.betonlucko.hr

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice