Povežimo se

Gradnja

Izolacijom do uštede – Knauf insulation

70 posto stambenog fonda u Hrvatskoj slabo je ili nikako toplinski izolirano zbog čega se stanari takvih zgrada suočavaju s problemom rasipanja energije i sve većim računima za režije. Dok se iščekuje novi natječaj za energetsku obnovu, pogledajte Knauf insulation rješenja za toplinsku izolaciju koja nude višestruku zaštitu.

Kako poboljšati toplinsku izolaciju?

Zidovi svake građevine važni su za održavanje povoljne mikroklime prostora, a u toplinskim gubitcima sudjeluju s 40 posto, dok 35 posto otpada na otvore, odnosno prozore. Da bi smanjili rasipanje energije, uštedili na režijama te dobili zdraviji prostor, treba poboljšati toplinsku izolaciju.

“Definitivno u sadašnje vrijeme prvo što se nameće je taj nedostatak energenata. Dakle, u prvom planu je ušteda energije. Međutim, ako pitamo struku, ako pitamo fizičare zgrade, onda je ono što je najvažnije kod kvalitetne izolacije svake kuće i svake zgrade, ugodno i udobno stanovanje”, govori Dario Henezi.

Inovativno rješenje

Knauf insulation tržištu nudi inovativna rješenja održivih izolacijskih materijala, koji osiguravaju zdravo i ugodno stanovanje. 

“Knauf insulation ima nekoliko vrsta proizvoda za vanjsku ovojnicu, dakle za fasade. Ovdje govorimo o već postojećim zgradama, žbukama, jer za sve to imamo odgovarajuće proizvode koji se mogu koristiti u smislu pripreme zidova”, objašnjava Dario.

Nadodaje kako zidovi kod starih zgrada moraju biti očišćeni, dok se trošni, ne nosivi dijelovi moraju skinuti i popraviti sa reparaturnim mortom te se onda može aplicirati bilo koji proizvod.

Tri vrste zaštite

Toplinske fasade s mineralnom kamenom vunom pružaju tri vrste zaštite – toplinsku, zvučnu i protupožarnu, a s obzirom na svojstvo parapropusnosti, kamena vuna omogućava zgradama da dišu, tvoreći tako zdrave interijere.

“Kada govorim o prednostima mineralnih vuna, prvenstveno je prednost da se radi o prirodnim materijalima, a kada govorimo baš o proizvodima Knauf insulation, riječ je o još prirodnijim proizvodima što se tiče mineralnih vuna budući da smo sada inovirali jednu tehnologiju bez korištenja kemijskih veziva, odnosno uz minimalno korištenje. To je takozvana ECOSE tehnologija koja je potkrijepljena brojim certifikatima, deklaracijama kao dokazima da se može bez problema koristiti u unutarnjim prostorima”, objašnjava Silvio Novak.

Kvaliteta zraka rezultat je kvalitete izolacije

Statistika pokazuje da 90 posto vremena provodimo u unutarnjim prostorima, a kvaliteta zraka u interijeru direktno je povezana s kvalitetom izolacije.

Ventilirane fasade imaju sloj koji omogućava odvođenje difuznih vlaga iz zgrada.

Promatramo li dvije zgrade, sa i bez izolacije, razlika u troškovima grijanja, može biti do šest puta veća. Prednost dobre izolacije osjetna je i ljeti, kada će se prostor slabije zagrijavati.

“Ovojnicu možemo promatrati kao fasadu i kao krov, ali uglavnom tu se može dosegnuti 70 do 80 posto gubljenja na ovojnici, to dosta ovisi o prozorima, o otvorima, ali u svakom slučaju, jedan dio ovisi i o ponašanju, zapravo navikama korisnika tih stanova. Nije dobro da se ti stanovi griju na visoke temperature, manje-više trebalo bi staviti brojila za tu toplinsku energiju i sami si ljudi kontrolirat tu potrošnju”, naglašava Dario.

Duži vijek trajanja

Korištenjem mineralne vune poboljšava se trajnost i održivost zgrada, a pomoć oko odabira možete potražiti na Knauf insulation kalkulatoru energetske učinkovitosti.

Uz kvalitetnu izolaciju dobiti ćete zdravo, sigurno i udobno stanovanje s boljom kvalitetom zraka te ostvariti značajne uštede na energentima.

Oglas

Gradnja

Moderne montažne kuće su hit

Dok klasični energenti sve više poskupljuju, a tržište građevinarstva se suočava s manjkom radne snage, montažne niskoenergetske kuće sve su traženije i rješavaju oba problema. Kraća gradnja, moderna arhitektura i certificirani materijali samo su neki od razloga zašto odabrati Domus plus.

Brojni benefiti

Montažna niskoenergetska gradnja u Hrvatskoj je etablirana kao kvalitetna i dugoročna gradnja koja donosi uštede u svim segmentima.

“Uz sve ove probleme sa radnicima, cijenom materijala i sa ostalim problemima koje tržište trenutno ima, modularna, montažna niskoenergetska gradnja daje rješenje kako se može održivo graditi, kako se može energetski graditi, kako se može efikasno graditi i riješiti gorući problem nedostatka kvalitetnog stambenog prostora u Hrvatskoj i u Europi”, kazuje Grga Mrkonjić iz Domus plusa.

Želje investitora su dobrodošle

Osim tipskih i standardiziranih montažnih kuća, na tržištu su ponuđeni i potpuno individualizirani projekti prema željama investitora.

“Domus plus kao vodeća firma u Hrvatskoj, te kao jedan značajan izvoznik ovih proizvoda na području Europe, nudi kvalitetan proizvod koji nadopunjuje nišu srednjeg i više srednjeg kvalitativnog ranga obiteljskih kuća, vila, kuća za odmor koje su jako interesantne za naše područje.”

Otpornije na potres od klasičnih kuća

Montažne kuće imaju površinsku masu manju od zidanih kuća što ih čini otpornijima na potres, a za gradnju se koriste isključivo takozvani suhi, zdravi materijali čime se u potpunosti eliminira mogućnost pojave vlage i plijesni.

Domus plus koristi najnoviju tehnologiju u projektiranju, razradi, proizvodnji i montaži svojih objekata, a rok izrade samo je jedna od prednosti. 

“Sve ono što su inženjeri i arhitekti zaista i nacrtali, isprojektirali zajedno sa vama kao investitorom, mi u roku od dva tri dana na poluautomatskim ili automatskim stanicama izrađujemo precizno i točno onako kako je zaista i zamišljeno samim projektom”, govori Grga Mrkonjić.

Brzo su gotove

“Kad dođemo na teren, pod uvjetom da je betonska ploča gotova ili podrumski dio, ovisno o samome projektu, mi u roku od deset dana kompletno kuću izvana završavamo, i to je ono što mi zovemo naš visoki roh bau. Domus plus visoki roh bau sadrži kompletno gotovu kuću izvana, ovojnica je završena sa finalnim slojem boje, završna je stolarija, crijep, limarija i sve ono što je potrebno da je kuća izvana gotova.”

Stigma oko montažnih kuća kao privremenog rješenja odavno je razriješena. Montažna gradnja je moderna arhitektura s ekološki prihvatljivijim rješenjima i velikim energetskim uštedama.

Dugoročno rješenje

“Iz godine u godinu tržište raste kao i naš projekt, a to vidimo po broju izlagača da postoji sve više i više zainteresiranih firmi koje se žele baviti tim poslom. Tržište jako dobro prihvaća ovakve proizvode i oni kroz svoju dugoročnost dokazuju da zaista jesu prvo rješenje za rješavanje stambeno obiteljskog pitanja, ali definitivno i za rješavanje drugih pitanja kao što su višestambeni objekti, vrtići…”

Montažne kuće Domus plus mogu biti prizemnice ili višekatnice različitih kvadratura, a svaka je u tlocrtu maksimalno iskorištena.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice