Povežimo se

Gradnja

Izolacijom do uštede – Knauf insulation

70 posto stambenog fonda u Hrvatskoj slabo je ili nikako toplinski izolirano zbog čega se stanari takvih zgrada suočavaju s problemom rasipanja energije i sve većim računima za režije. Dok se iščekuje novi natječaj za energetsku obnovu, pogledajte Knauf insulation rješenja za toplinsku izolaciju koja nude višestruku zaštitu.

Kako poboljšati toplinsku izolaciju?

Zidovi svake građevine važni su za održavanje povoljne mikroklime prostora, a u toplinskim gubitcima sudjeluju s 40 posto, dok 35 posto otpada na otvore, odnosno prozore. Da bi smanjili rasipanje energije, uštedili na režijama te dobili zdraviji prostor, treba poboljšati toplinsku izolaciju.

“Definitivno u sadašnje vrijeme prvo što se nameće je taj nedostatak energenata. Dakle, u prvom planu je ušteda energije. Međutim, ako pitamo struku, ako pitamo fizičare zgrade, onda je ono što je najvažnije kod kvalitetne izolacije svake kuće i svake zgrade, ugodno i udobno stanovanje”, govori Dario Henezi.

Inovativno rješenje

Knauf insulation tržištu nudi inovativna rješenja održivih izolacijskih materijala, koji osiguravaju zdravo i ugodno stanovanje. 

“Knauf insulation ima nekoliko vrsta proizvoda za vanjsku ovojnicu, dakle za fasade. Ovdje govorimo o već postojećim zgradama, žbukama, jer za sve to imamo odgovarajuće proizvode koji se mogu koristiti u smislu pripreme zidova”, objašnjava Dario.

Nadodaje kako zidovi kod starih zgrada moraju biti očišćeni, dok se trošni, ne nosivi dijelovi moraju skinuti i popraviti sa reparaturnim mortom te se onda može aplicirati bilo koji proizvod.

Tri vrste zaštite

Toplinske fasade s mineralnom kamenom vunom pružaju tri vrste zaštite – toplinsku, zvučnu i protupožarnu, a s obzirom na svojstvo parapropusnosti, kamena vuna omogućava zgradama da dišu, tvoreći tako zdrave interijere.

“Kada govorim o prednostima mineralnih vuna, prvenstveno je prednost da se radi o prirodnim materijalima, a kada govorimo baš o proizvodima Knauf insulation, riječ je o još prirodnijim proizvodima što se tiče mineralnih vuna budući da smo sada inovirali jednu tehnologiju bez korištenja kemijskih veziva, odnosno uz minimalno korištenje. To je takozvana ECOSE tehnologija koja je potkrijepljena brojim certifikatima, deklaracijama kao dokazima da se može bez problema koristiti u unutarnjim prostorima”, objašnjava Silvio Novak.

Kvaliteta zraka rezultat je kvalitete izolacije

Statistika pokazuje da 90 posto vremena provodimo u unutarnjim prostorima, a kvaliteta zraka u interijeru direktno je povezana s kvalitetom izolacije.

Ventilirane fasade imaju sloj koji omogućava odvođenje difuznih vlaga iz zgrada.

Promatramo li dvije zgrade, sa i bez izolacije, razlika u troškovima grijanja, može biti do šest puta veća. Prednost dobre izolacije osjetna je i ljeti, kada će se prostor slabije zagrijavati.

“Ovojnicu možemo promatrati kao fasadu i kao krov, ali uglavnom tu se može dosegnuti 70 do 80 posto gubljenja na ovojnici, to dosta ovisi o prozorima, o otvorima, ali u svakom slučaju, jedan dio ovisi i o ponašanju, zapravo navikama korisnika tih stanova. Nije dobro da se ti stanovi griju na visoke temperature, manje-više trebalo bi staviti brojila za tu toplinsku energiju i sami si ljudi kontrolirat tu potrošnju”, naglašava Dario.

Duži vijek trajanja

Korištenjem mineralne vune poboljšava se trajnost i održivost zgrada, a pomoć oko odabira možete potražiti na Knauf insulation kalkulatoru energetske učinkovitosti.

Uz kvalitetnu izolaciju dobiti ćete zdravo, sigurno i udobno stanovanje s boljom kvalitetom zraka te ostvariti značajne uštede na energentima.

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice