Povežimo se

Gradnja

Iverpan kroz humanitarni projekt unio vesele boje u dječje vrtiće

Iverpan je za tri zagrebačka vrtića izradio vrlo poseban namještaj

Potres koji je zadesio Zagreb prije gotovo četiri godine, teško je oštetio mnoge javne objekte, a među njima nažalost i vrtiće. Da bi razveselili djecu i odgajateljicama olakšali rad, Iverpan je za tri zagrebačka vrtića izradio vrlo poseban namještaj. Iverpan je pokrenuo humanitarni projekt kojim su unijeli vesele boje u dječje vrtiće.

“Tako smo kontaktirali grad Zagreb da nam nakon potresa kaže koja su tri vrtića najviše stradala i onda smo krenuli u suradnju sa dizajnerima i stolarima da osmislimo namještaj koji bi bio posebno prilagođen potrebama tih vrtića i svaki vrtić je izrazio nekakve svoje želje što im zapravo treba, pregrade za grupe, stolići, stolovi, a svi su tražili da im napravimo i garderobice.”, navodi Mladen Jambrović, direktor u Iverpanu.

Izrada namještaja koji će djeci biti zanimljiv

Tri odvojene grupe sastavljene od dizajnera i stolara za tri su vrtića radili zanimljive pregrade i garderobe kućice, a svatko je radio još jedan poseban element.

Zadatak je bio dizajnera, pojašnjava Jambrović, da osmisle namještaj koji je stvarno multifunkcionalan i jednostavan za korištenje odgajateljima, da ga sele, da ga miču jer nažalost, u našim vrtićima je premalo prostora pa onda moraju više stvari raditi na istome prostoru. Važno je bilo i da je on djeci prihvatljiv, zanimljiv, zgodan, obojen, šaren…

Jedna je grupa radila modularne stolove i stolce koji se mogu pretvoriti u zmiju, a istovremeno služiti i kao spremište za igračke.

“Tu su i penjalice skrivalice, jer znamo da se djeca u toj dobi imaju potrebu i osamiti, pa je onda osmišljen dio namještaja koji je mogao biti za igru, gdje su se djeca mogla na siguran način penjati, a isto tako je postojao i prostori gdje su se mogli osamiti.

Treći projekt koji su radili posebno su zapravo bile nekakve police koje su se mogle naslagivat jedna na drugu i brzo mijenjati, a da stanu i mali stolići za djecu. Posebni su po tome što su djeca mogla iskazati i svoje vlastito raspoloženje jer je na rubovima tih stolića su bili smajlići ili oni koji su tužni ili oni koji su ravnodušni pa su onda klinci mogli reći, e danas sam sretan pa ću uzeti sretnu stolicu ili danas nisam baš sretan i tako opet pokazat odgajateljima u kakvom su oni stanju, a kad se naslažu te stolice jedna na drugu onda dobijete zanimljive police na koje se mogu spremiti nekakve stvari.”, pojasnio je sugovornik.

MDF – materijal pogodan za svaki prostor

Sav namještaj rađen je od novog materijala koji je kroz ovaj projekt predstavljen domaćem tržištu, a riječ je o MDF-u koji je rađen od sitnih borovih čestica, a sva bojila (njih devet ukupno) su iz prirode.

“Dakle, uzeti su određeni ili cvjetovi ili materije koje su mrvljene i iz toga su dobivene boje, pomiješane su zajedno s tim borovim česticama tako da je cijelom svojom površinom ista boja. Ako radite nekakve izreze, utore, onda dobivate i dalje tu boju, a ne kao kod klasičnog MDF-a, koji je prelakiran, čim ga izrežete dobijete običnu boju drveta.

Ono što mu je velika prednost je njegova gustoća i činjenica da je i na površini i u centru razlika između te gustoće relativno mala što kod običnog MDF-a nije. Pa onda prilikom obrade na CNC stroju zna doći do krhanja, pucanja i tako dalje. Tako da smo pokazali svima da se s ovim mogu raditi najluđe šare i najluđe stvari. On dolazi u različitim debljinama, od 5 milimetara, 8 milimetara, 12, 16 i 19, pa onda postoji mogućnost da spajate ploče pa jednu crvenu i žutu od 5 milimetara spojite ili dvije crvene i jednu žutu pa dobijete kao bajaderu s time da onda kad s CNC-om radite izbija i jedna i druga boja.”, ističe Jambrović.

MDF u boji ima vrlo malo umjetnih smola i nema štetnih isparavanja, zbog čega je pogodnim za dječje vrtiće, no, zbog svojih fantastičnih svojstava, praktički da nema prostorije u kojoj ne nalazi primjenu. Funkcionalnost je vrhunska, a mašta dizajnera je ona koja će reći što će taj MDF zapravo predstavljati u prostoru.

Oglas

Gradnja

Do visoke energetske učinkovitosti uz ugradnju suvremenih sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju

Pažljivo su birana mjesta za smještaj vanjskih jedinica kako bi se smanjio vizualni i akustični utjecaj na okružen

Obnova kurije Mihalović sama po sebi je bila zahtjevna, a ugradnja suvremenih sustava za grijanje i hlađenje, nimalo nisu olakšali taj proces. No, ipak je pronađeno rješenje.
Kurija Mihalović zbog svoje povijesne i kulturne važnosti zaštićena je građevina, zbog čega je tijekom obnove trebalo poštivati konzervatorske zahtjeve kako se ne bi narušila njezina autentičnost.

Jedan od izazova bila je ugradnja suvremenih sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju. Roman Radmilović, voditelj prodaje u Daikin Hrvatska ističe kako je svaka instalacija u principu zahtjevna, bilo da se radi o novogradnji ili rekonstrukciji, a posebno kada se radi o objektu koji je pod zaštitom kulturne baštine.

“I tu Daikin dolazi do izražaja sa svojih sto godina tradicije isključivo u sustavima grijanja, klimatizacije, ventilacije i hlađenja. Te rashladne tehnike su nam omogućile da pristupimo ovom projektu na način da zadovoljimo ono što je najbitnije: prije svega investitora, nakon toga arhitekte, a naravno i konzervatore.”, pojasnio je.

Kata Marunica, dipl. ing. arh. suautorica obnove kurije Mihalović navodi kako na povijesnim strukturama nije vjerojatno da će se raditi standardni sustavi grijanja i hlađenja, što znači da se nije mogla koristiti fotonaponska elektrana.

“Nismo mogli koristiti izolaciju na vanjskoj fasadi iako imamo jako debele zidove, ali korištene su suvremene dizalice topline koje ovaj prostor zaista čine ugodnim za korištenje, određeni prostori su i ventilirani, poput vinskog podruma ili cigar salona i glavnih prostorija u potkrovlju, tako da osjećaj ugode je na visokom nivou iako kažem, ne vidimo puno toga što nas zapravo grije ili hladi.”, dodaje.

Pažljivo su se birala mjesta za smještaj vanjskih jedinica kako bi se smanjio vizualni i akustični utjecaj na okruženje, a unutarnje jedinice su nevidljive.

Za unutarnje jedinice su korištene podne parapetne jedinice koje se skrivaju u parapetu, dakle, iza samog zida, odnosno stavljene su rešetke kojima su uređaji zaklonjeni od pogleda, a zadržana je njihova funkcionalnost i naravno, utjecaj buke je isto tako reduciran, sveden na minimum kako ne bi imao utjecaj na komfor krajnjeg korisnika.”, ističe Roman Radmilović te dodaje kako je Daikin već dugi niz godina u samom vrhu po pitanju energetske učinkovitosti, nešto što je danas standard koji svi zahtijevaju, i to je nešto na čemu tvrtka radi zadnjih 100 godina.

Za ovaj objekt korištene su visoko učinkovite dizalice zrak voda, EWYT 064, svaka po 64 kilovata, koje se koriste za grijanje, hlađenje, ventilaciju u ovim prostorima i pripremu potrošne tople vode.

Za postizanje visoke energetske učinkovitosti bila je potrebna suradnja svih struka uključenih u proces obnove i to je možda stavka koja je predstavljala jedan od većih izazova u ovom projektu, a da bi se to postiglo nužna je suradnja svih strana u procesu.

“Suradnja investitora s arkhitektima, arhitekata s projektantima, kao i projektanta sa samim proizvođačem opreme, i na kraju – faza izvođenja. Sve su to faze koje se moraju zadovoljiti kako bismo dobili upravo ono što je u kuriji Mihalović na kraju i postignuto. Kombinacija tehničkog znanja i poštovanja prema povijesnoj kulturnoj baštini zgrade, nužan je preduvjet za uspješnost jednog ovakvog projekta.”, zaključio je.

Modernizacija konzervatorski zaštićenih zgrada zahtijeva pažljivo planiranje i poštovanje prema njihovoj vrijednosti, a integracija suvremenih sustava mora biti izvedena s minimalnim utjecajem na originalnu strukturu, kako bi se kulturna baština sačuvala za buduće generacije

Nastavite čitati

Gradnja

Akustična zidna rješenja od reciklirane plastike – dizajnom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila u Iverpanov Izlog ideja

Kad govorimo o akustičnim rješenjima, prva pomisao su akustične letvice i paneli. No, iz Australije stižu posebna rješenja vizualno privlačna, ekološki prihvatljiva i vrlo učinkovita.

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila su se u Iverpanov Izlog ideja, a svojim dizajnom oduševljavaju već na prvi pogled.

Zintra su ploče dimenzija 280 x 122,5 i 12 milimetara debele koje se dobivaju; 65 posto od plastičnih boca iz mora, do 85, 95 posto od ostataka reciklirane plastike i otprilike 5 posto je PET iz bio izvora. Izgleda kao filc, na dodir ugodne, vizualno dojmljive, a dolazi u temeljne 24 boje. Zintra akustični paneli nisu namijenjeni izolaciji zvuka već njihova isprepletena vlakna smanjuju odjek i pozadinsku buku čineći prostor ugodnijim.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako oni ovisno o načinu postavljanja imaju jako dobru apsorpciju zvuka.

“Dakle, alfa vrijednost od 0 do 30, ako je zalijepljena za čvrstu podlogu do 0,95 što znači da od 30 posto do 95 posto zvučnih valova Zintra upije, što znači čišći i bolji zvuk jer to je ono što ljudi često zanemaruju, u prostoru govore o ekologiji i svemu tome, a zanemaruju buku. Buka uvelike umanjuje i radnu sposobnost i osjećaj ugode, tako da je Zintra idealan materijal koji omogućava da se to osjetno poboljša. Kad Zintra je odmaknuta od zida, onda se ta alfa ili NFC vrijednost se poboljšava, što znači da jednostavno se stvara nekakav zračni džep unutar kojeg zvučni valovi opet ostaju zarobljeni na kvalitetniji način, a način postavljanja ovisi o željama dizajnera, odnosno investitora i jednostavno funkcionira super jednostavno, dakle, može postavit Zintru bilo tko.

Imali smo slučajeva gdje smo ju lijepili na panele za knauf, znači ove nosače za knauf, ima varijanti gdje je sa vlastitom konstrukcijom pa se ovjesi na sajle ili opet vlastita konstrukcija koja se ubušit, profili se ubuše u zid, a Zintra se samo umetne u sve to, dakle, prilično jednostavno, treba vam malo znanja, bušilica, nivelirka i to je to. “, pojasnio je.

Materijal identičan u svom cijelom presjeku daje mogućnost personalizacije i jednostavno prilagođavanje svakom prostoru.

“Može se printat po njemu, bilo koji otisak ili fotografiju postaviti na zid i usput dobiti i akustična svojstva, kažete dimenzije zida, oni isprintaju na određen broj panela koliko je potrebno da se pokrije ta površina zida i na to rasporede fotografiju. Neki vole industrijski dizajn, ciglu i beton, i ne žele napustiti taj stil i onda jednostavno se snimi ta cigla, taj beton i printa se na Zintru i imate akustični puno bolji prostor, a vizualno isti onakav kakav ste imali i prije. “, navodi Jambrović.

Zintra akustični paneli idealno su rješenje za prostore koji traže dobre akustičke i estetske performanse. To mogu biti rezidencijalni ali i komercijalni prostori.

“Kao i kod većine naših specijalnih materijala, mašta je apsolutno jedino ograničenje. S tim da kod Zintre akustični inženjeri i tehničari su surađivali i već su unaprijed pripremili vrlo bogat katalog gotovih proizvoda koji se onda dodatno mogu prilagoditi svakome prostoru. Još jedna zgodna stvar kod Zintre kad se uzimaju gotovi predlošci je mogućnost da se i velike površine i veliki zidovi opreme na način da se ne vidi ponavljajući uzorak. Dakle, vidi se samo jedan kontinuitet na tome istome zidu. Budući da su paneli napravljeni tako kad se okrenu jedan uz drugi čine jedinstvenu strukturu.”

Zintru oblikuje bogatstvo boja, uzoraka i tekstura što omogućava kreativna dizajnerska rješenja uz ekološku prihvatljivost i učinkovitu kontrolu buke.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice