Povežimo se

Gradnja

Impregnacije nove generacije

Kamen, cementni mortovi, opeka, plinobeton i beton predstavljaju porozne materijale koji upijaju vodu i nezaštićeni omogućavaju njen prolaz kroz konstrukciju do interijera. Vlaga uzrokuje koroziju armature što za posljedicu ima ugrožavanje konstrukcije.

Na unutrašnjim površinama zidova vlaga uništava glet i boju, dok na vanjskima uzrokuje pojavu mrlja, lišajeva i mahovine. Prolaskom vode kroz konstrukcije zidova dolazi do hlađenja zidova što za posljedicu ima potrebu za pojačanim grijanjem uz često prateću pojavu gljivica. Kako bi izbjegli sve negativne efekte prodora vode i vlage u konstrukcije građevina potrebno je upojne površine zaštititi impregnacijskim premazom.

Prateći povijesni razvoj i vrste impregnacija, prve su se pojavile vodoodbojne impregnacije na bazi silikona. Nedostaci takvih impregnacija ogledaju se u formiranju filma na tretiranoj površini čime se mijenja njen estetski izgled. Tome treba pridodati i UV nestabilnost silikonskih impregnacija što rezultira promjenom boje premaza i njenim mrvljenjem.

 ImperGuard – trajna zaštita od vode

Daljnjim razvojem građevinske kemije razvijeni su proizvodi, na bazi silana i siloksana, koji prodiru u površinu ne mijenjajući njen vanjski izgled, UV su stabilni i dugotrajno štite površine od upijanja vode.

 

Impregnacije nove generacije Dom2

 

ImperGuard je vodena emulzija bez otapala, bazirana na poliorgano-siloksanu. Namijenjen je zaštiti fasada građevina od vlage. Penetrira u dubinu materijala koji se tretira i na taj način stvara hidrofobiziranu površinu bez promjene njenog vanjskog izgleda i paropropusnosti. Može se nanositi sa vanjske i unutrašnje strane na sve porozne materijale poput prirodnog kamena, betona, terakote i cementa. Ekološki je proizvod na bazi vode (netoksičan, bez otapala) koji pruža dugotrajnu zaštitu od prodora kiše i atmosferilija u zid. ImperGuard je potpuno bezbojan nakon nanošenja i ne mijenja izgled ili sastav tretiranog materijala. UV je stabilan i ne mijenja boju sa vremenom.

ProtectGuard – sveobuhvatna zaštita poroznih materijala

Zadnja generacija impregnacijskih premaza formulirana je na bazi fluora i klorofilina. Ovakvi premazi ne samo da su dugotrajni, UV stabilni i da štite od upijanja vode nego imaju i oleofobne karakteristike. Drugim riječima štite tretirane površine od dubinskog upijanja masti, ulja, mrlja i grafita, ali i od agresivnih zagađivača iz zraka kao što su industrijsko zagađenje, ispušni plinovi automobila i kisele kiše.

 

Impregnacije nove generacije Dom2

 

Pod imenom ProtectGuard nalazi se čitava linija impregnacijskih premaza zadnje generacije koji ovisno o karakteristikama pojedinog proizvoda pružaju svim vrstama poroznih materijala zaštitu od vode, ulja i mrlja ili pak, uz sve to, obnavljaju izgled tretiranih površina.

ProtectGuard je ekološki proizvod, na bazi vode (neotrovan, bez otapala i bez silikona) proizveden kako bi štitio od prodora vode i ulja. Preporučuje se za primjenu na svim vrstama kamena (vapnenac, pješčenjak, granit, škriljevac…), betona i opeke. ProtectGuard-om se mogu tretirati unutarnje i vanjske površine bez ograničenja da li se radi o podovima, zidovima ili krovovima. Potpuno je bezbojan nakon nanošenja i ne mijenja izgled ili sastav tretirane površine. UV je stabilan i ne mijenja boju sa vremenom, naprotiv, izgled čiste i nove površine traje duže.

ProtectGuard tretman podrazumijeva impregnaciju podloge do stupnja zasićenosti čime se osigurava dugovječnost i kvalitetna zaštita površina. Nakon tretmana mrlje od ulja i goriva više ne prodiru niti se lijepe za površinu, kao ni žvakaće gume koje se lagano mogu ukloniti. Materijali tretirani ProtectGuard-om postaju samočisteći jer kiša uklanja većinu mrlja. Danas, s obzirom na njihov veliki broj, grafiti predstavljaju prvi uzrok estetskog uništavanja zgrada. Stoga je potrebno nove ili nedavno renovirane zgrade zaštititi što je prije moguće. Preventivni tretman ProtectGuard-om će spriječiti prodor tinte i pigmenta boje u dubinu poroznih materijala i olakšati njihovo odstranjivanje.

 

Impregnacije nove generacije Dom2

 

ProtectGuard FT i ProtectGuard MG svojim kemijskim strukturama osiguravaju prodor impregnacije u dubinu manje poroznih materijala kao što su vapnenci gušče strukture, polirani mramor i granit. Uz sve temeljne karakteristike ProtectGuard proizvoda, površine tretirane ovim proizvodima su otpornije na abraziju.

ProtectGuard Wet Look je impregnacijski akrilni vosak koji ne stvara film, što znači da tretirana površina propušta zrak i paru. Ekološki je proizvod na bazi vode (neotrovan, bez otapala i bez silikona) prvenstveno namijenjen za tretman podova koje štiti i obnavlja im izgled vračajući na površinu izvornu boju. UV je otporan te tijekom vremena ne mijenja boju.

Razvijene su dvije varijante proizvoda ProtectGuard Wet Look Flat Finish koji daje površini trajni “vlažni izgled” i ProtectGuard Wet Look Semi Gloss koji daje trajni polu sjajni “vlažni izgled”.

Svi proizvodi iz linije ProtectGuard su “zeleni”, izrazito ekološki proizvodi, 95% biorazgradivi i potpuno neškodljivi za okoliš i ljude.

 

Izvor: Dracomerx d.o.o.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Ekološki materijali koji donose dobro i vama i okolišu

Kada planirate bilo koji građevinski projekt, od izgradnje kuće do obnove interijera, ključno je odabrati materijale koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi. Osim što će osigurati dugotrajnost i sigurnost, ekološki prihvatljivi materijali također smanjuju negativan utjecaj na okoliš.

U ovom članku razmotrit ćemo kako donijeti održive i mudre odluke pri odabiru materijala za vaš projekt.

Istraživanje i edukacija

Prvi korak u odabiru materijala je edukacija. Razumijevanje karakteristika materijala, njihove prednosti i nedostatke, te njihov utjecaj na okoliš ključno je za donošenje informiranih odluka. Proučavanje ekoloških certifikata, ocjena i standarda pomoći će vam prepoznati održive opcije.

Reciklirani materijali

Jedan od najboljih načina smanjenja negativnog utjecaja na okoliš je korištenje recikliranih materijala. Reciklirani beton, staklo, drvo i čelik često su odlični izbori. Ovi materijali ne samo da smanjuju potrebu za ekstrakcijom sirovina, već i smanjuju količinu otpada.

Prirodni materijali

Prirodni materijali poput drva, kamena, bambusa i konoplje često su ekološki prihvatljivi i trajni. Osim toga, imaju toplinu i prirodnu ljepotu koja može dodati karakter i estetsku vrijednost projektu.

Održivi certifikati i standardi

Tražite materijale s ekološkim certifikatima poput FSC (Forest Stewardship Council) za drvo ili Cradle to Cradle za širok raspon proizvoda. Ovi certifikati potvrđuju da su materijali proizvedeni uz održivo upravljanje resursima i minimalan negativan utjecaj na okoliš.

Trajnost i otpornost

Osim ekološke prihvatljivosti, materijali moraju biti otporni i trajni kako bi se osigurala dugotrajnost projekta. Razmislite o izdržljivosti materijala u različitim uvjetima i okolini u kojoj ćete se koristiti.

Materijali niske emisije

Materijali koji ispuštaju niske količine toksičnih tvari kao što su VOC (Volatile Organic Compounds) smanjuju zagađenje zraka u zatvorenim prostorima i poboljšavaju kvalitetu zraka. Tražite materijale s oznakama “low-VOC” ili “zero-VOC”.

Održavanje i obnova

Razmislite o tome kako će materijali utjecati na buduće održavanje i popravke. Materijali koji zahtijevaju manje održavanja i koji se mogu lako obnoviti obično su ekološki prihvatljiviji u dugoročnoj perspektivi.

Odabir materijala koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi je odgovorna odluka koja će se koristiti i vama i okolišu.

Nastavite čitati

Gradnja

Kako odabrati materijale koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi

Odabir otpornih, trajnih i ekološki prihvatljivih materijala ključan je korak u održivom projektiranju i izgradnji. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste napravili dobar izbor materijala:

Istraživanje

Prvo temeljito istražite različite vrste materijala koji su dostupni. To uključuje tradicionalne materijale kao i nove inovacije koje su usmjerene prema održivosti. Razumijevanje prednosti, nedostataka i svojstava svake vrste materijala pomoći će vam donijeti informirane odluke.

Održivost

Procijenite ekološke karakteristike materijala. Razmotrite faktore kao što su emisije stakleničkih plinova tijekom proizvodnje i transporta, obnovljivost resursa, mogućnost recikliranja ili ponovne uporabe i količine energije potrebne za proizvodnju.

Trajnost

Odaberite materijale koji su dugotrajni i otporni na trošenje. Materijali visoke kvalitete često imaju dulji vijek trajanja i zahtijevaju manje održavanja i izmjene. Proučite materijale koji su otporni na vremenske uvjete, abraziju, kemikalije i mehaničke naprezanja.

Lokalno dostupni materijali

Razmotrite upotrebu materijala koji su dostupni u vašem lokalnom području. To može smanjiti emisiju stakleničkih plinova povezanih s transportom i poboljšanu lokalnu ekonomiju.

Recikliranje i ponovna uporaba

Dajte prednost materijalima koji se mogu lako reciklirati ili ponovno koristiti na kraju njihovog vijeka trajanja. Ovo će smanjiti ukupni ekološki otisak vašeg projekta.

Certifikati i standardi

Tražite materijale koji su dobili ekološke certifikate kao što su LEED, Cradle to Cradle, ili FSC (Forest Stewardship Council) za drvo. Ovi certifikati daju potvrdu da su materijali zadovoljili određene održive standarde.

Cijeli životni ciklus

Analizirajte cijeli životni ciklus materijala, što uključuje proizvodnju, transport, upotrebu i odlaganje. Ponekad se materijal koji se čini ekološki prihvatljivim može pokazati manje održivim kad se uzmu u obzir svi aspekti.

Financijski aspekt

Proučite troškove materijala uključujući i dugoročne troškove održavanja i zamjene. Ponekad su inicijalni troškovi održivijih materijala veći, ali se dugoročno može ostvariti ušteda.

Konzultacije sa stručnjacima

Ako niste sigurni u svoje odluke, konzultirajte se s arhitektima, inženjerima ili stručnjacima za održivost. Oni mogu ponuditi dragocjene savjete i iskustvo.

Testiranje i provjera

Ako je moguće, provedite testiranje materijala kako biste provjerili njihovu otpornost, trajnost i performanse u stvarnim uvjetima.

U konačnici, odabir materijala koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi zahtijeva pažljivo razmatranje, istraživanje i informirane odluke.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice