Povežimo se

Gradnja

Impregnacije nove generacije

Kamen, cementni mortovi, opeka, plinobeton i beton predstavljaju porozne materijale koji upijaju vodu i nezaštićeni omogućavaju njen prolaz kroz konstrukciju do interijera. Vlaga uzrokuje koroziju armature što za posljedicu ima ugrožavanje konstrukcije.

Na unutrašnjim površinama zidova vlaga uništava glet i boju, dok na vanjskima uzrokuje pojavu mrlja, lišajeva i mahovine. Prolaskom vode kroz konstrukcije zidova dolazi do hlađenja zidova što za posljedicu ima potrebu za pojačanim grijanjem uz često prateću pojavu gljivica. Kako bi izbjegli sve negativne efekte prodora vode i vlage u konstrukcije građevina potrebno je upojne površine zaštititi impregnacijskim premazom.

Prateći povijesni razvoj i vrste impregnacija, prve su se pojavile vodoodbojne impregnacije na bazi silikona. Nedostaci takvih impregnacija ogledaju se u formiranju filma na tretiranoj površini čime se mijenja njen estetski izgled. Tome treba pridodati i UV nestabilnost silikonskih impregnacija što rezultira promjenom boje premaza i njenim mrvljenjem.

 ImperGuard – trajna zaštita od vode

Daljnjim razvojem građevinske kemije razvijeni su proizvodi, na bazi silana i siloksana, koji prodiru u površinu ne mijenjajući njen vanjski izgled, UV su stabilni i dugotrajno štite površine od upijanja vode.

 

Impregnacije nove generacije Dom2

 

ImperGuard je vodena emulzija bez otapala, bazirana na poliorgano-siloksanu. Namijenjen je zaštiti fasada građevina od vlage. Penetrira u dubinu materijala koji se tretira i na taj način stvara hidrofobiziranu površinu bez promjene njenog vanjskog izgleda i paropropusnosti. Može se nanositi sa vanjske i unutrašnje strane na sve porozne materijale poput prirodnog kamena, betona, terakote i cementa. Ekološki je proizvod na bazi vode (netoksičan, bez otapala) koji pruža dugotrajnu zaštitu od prodora kiše i atmosferilija u zid. ImperGuard je potpuno bezbojan nakon nanošenja i ne mijenja izgled ili sastav tretiranog materijala. UV je stabilan i ne mijenja boju sa vremenom.

ProtectGuard – sveobuhvatna zaštita poroznih materijala

Zadnja generacija impregnacijskih premaza formulirana je na bazi fluora i klorofilina. Ovakvi premazi ne samo da su dugotrajni, UV stabilni i da štite od upijanja vode nego imaju i oleofobne karakteristike. Drugim riječima štite tretirane površine od dubinskog upijanja masti, ulja, mrlja i grafita, ali i od agresivnih zagađivača iz zraka kao što su industrijsko zagađenje, ispušni plinovi automobila i kisele kiše.

 

Impregnacije nove generacije Dom2

 

Pod imenom ProtectGuard nalazi se čitava linija impregnacijskih premaza zadnje generacije koji ovisno o karakteristikama pojedinog proizvoda pružaju svim vrstama poroznih materijala zaštitu od vode, ulja i mrlja ili pak, uz sve to, obnavljaju izgled tretiranih površina.

ProtectGuard je ekološki proizvod, na bazi vode (neotrovan, bez otapala i bez silikona) proizveden kako bi štitio od prodora vode i ulja. Preporučuje se za primjenu na svim vrstama kamena (vapnenac, pješčenjak, granit, škriljevac…), betona i opeke. ProtectGuard-om se mogu tretirati unutarnje i vanjske površine bez ograničenja da li se radi o podovima, zidovima ili krovovima. Potpuno je bezbojan nakon nanošenja i ne mijenja izgled ili sastav tretirane površine. UV je stabilan i ne mijenja boju sa vremenom, naprotiv, izgled čiste i nove površine traje duže.

ProtectGuard tretman podrazumijeva impregnaciju podloge do stupnja zasićenosti čime se osigurava dugovječnost i kvalitetna zaštita površina. Nakon tretmana mrlje od ulja i goriva više ne prodiru niti se lijepe za površinu, kao ni žvakaće gume koje se lagano mogu ukloniti. Materijali tretirani ProtectGuard-om postaju samočisteći jer kiša uklanja većinu mrlja. Danas, s obzirom na njihov veliki broj, grafiti predstavljaju prvi uzrok estetskog uništavanja zgrada. Stoga je potrebno nove ili nedavno renovirane zgrade zaštititi što je prije moguće. Preventivni tretman ProtectGuard-om će spriječiti prodor tinte i pigmenta boje u dubinu poroznih materijala i olakšati njihovo odstranjivanje.

 

Impregnacije nove generacije Dom2

 

ProtectGuard FT i ProtectGuard MG svojim kemijskim strukturama osiguravaju prodor impregnacije u dubinu manje poroznih materijala kao što su vapnenci gušče strukture, polirani mramor i granit. Uz sve temeljne karakteristike ProtectGuard proizvoda, površine tretirane ovim proizvodima su otpornije na abraziju.

ProtectGuard Wet Look je impregnacijski akrilni vosak koji ne stvara film, što znači da tretirana površina propušta zrak i paru. Ekološki je proizvod na bazi vode (neotrovan, bez otapala i bez silikona) prvenstveno namijenjen za tretman podova koje štiti i obnavlja im izgled vračajući na površinu izvornu boju. UV je otporan te tijekom vremena ne mijenja boju.

Razvijene su dvije varijante proizvoda ProtectGuard Wet Look Flat Finish koji daje površini trajni “vlažni izgled” i ProtectGuard Wet Look Semi Gloss koji daje trajni polu sjajni “vlažni izgled”.

Svi proizvodi iz linije ProtectGuard su “zeleni”, izrazito ekološki proizvodi, 95% biorazgradivi i potpuno neškodljivi za okoliš i ljude.

 

Izvor: Dracomerx d.o.o.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Gradnja

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Skupocjeni popravci nisu bilo trajno rješenje, zato su suvlasnici na čelu sa svojom predstavnicom, 2020. krenuli u izradu energetskog certifikata i glavnog projekta za energetsku obnovu kako bi se prijavili na natječaj. 

Financiranje sa strane Europske unije

2022. nam je bila najzahtjevnija na način da smo tada odlučili da idemo u dubinsku obnovu. 80 posto sufinanciranja dobivamo od strane Europske unije, a 20 posto sufinanciraju suvlasnici. Trebali smo dignuti kredit, trebali smo uvjerit suvlasnike da je definitivno to za nas najbolje rješenje. Objašnjavali smo koji su benefiti – toplinska energija i ušteda zbog toplinske izolacije, ljeti naravno ušteda zbog klimatizacije, ljepši izgled zgrade, viši energetski certifikat, odnosno razred u energetskom certifikatu i ono što je možda izuzetno bitno, a to je zaustavljanje propadanja zgrade, ispričala je predstavnica suvlasnika Marina Glokević.  

Marina Glokević, predstavnica stanara

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 14 milijuna kuna. 80 posto je sufinancirano bespovratnim sredstvima, dok je ostatak financiran kreditom banke. 

Energetska obnova: Koje su ovlasti predstavnika suvlasnika zgrade?

Energetska obnova – benefiti

80 posto vam se praktički poklanja, ali smo svejedno morali uzeti kredit od banke, zbog čega gdje nam se pričuva povećala za 4 kune, što je bilo skoro 100 posto povećanje, međutim s obzirom na sve benefite koje smo iskazali i rekli kako je najbolje za našu zgradu, suvlasnici su to prepoznali, dobili smo 86 posto potpisa, što je zaista jako puno i to je bilo dovoljno za krenuti u obnovu, dodala je. 

Tijekom energetske obnove zgrade posvetilo se najviše vanjskoj ovojnici. Toplinski su izolirani vanjski zidovi slojevima kamene vune debljine 14 centimetara, toplinski su izolirani ravni krovovi na terasama debljinom toplinske izolacije 20 centimetara, zamijenjene su pumpe u toplinskoj podstanici i ugrađene su dvije fotonaponske elektrane na ravni krov zgrade za zajedničku potrošnju električne energije, rekao je Darko Cobović, Član Odbora suvlasnika. 

Darko Cobović, Član odbora suvlasnika

Realizacija projekta

Nakon osiguranih bespovratnih sredstava te dodatnog financiranja banke, krenuli su u radove koji su trajali godinu dana. 

Marina kao predstavnica suvlasnika pokušavala je udovoljiti želje svih 175 suvlasnika. 

Moram naglasiti da smo svaki tjedan imali sastanke koordinacija gdje je bio prisutan nadzor za zgradu, izvođač predstavnik i ja, oni su rekli šta trebaju i šta rade, a ja sam naravno od suvlasnika dobivala prigovore, primjedbe, probleme i to smo sve rješavali u tih tjedan dana. Znači, bilo je to odmah šta se mora napraviti, prisjetila se Glokević. 

Prirodni materijali za energetsku obnovu

Imajući na umu ciljeve koje žele postići, članovi Odbora izabrali su materijale za obnovu. 

Htjeli smo postići čim veće uštede, koristeći koliko je to moguće prirodnije materijale, da bi se ostvarili što bolji mikroklimatski uvjeti u prostoru i za boravak ljudi koji žive i rade u tim prostorima, ispričao je Cobović te dodao da su radovi završeni prije gotovo 2 mjeseca, a prvi rezultati već su pomalo vidljivi. 

Nekakvih boljih pokazatelja stvarnih ostvarenih ušteda je teško vidjeti nakon mjesec dana radova. Smanjenje računa za utrošenu toplinsku energiju su više od 30 posto, a ono što je pokazao izračun kroz energetski certifikat da bi se trebao kretat oko više od 50 posto uštede prije svega toplinske energije za grijanje zgrade, rekao je. 

Zašto se okrećemo održivoj gradnji?

Energetskom obnovom postižu se značajne uštede, ali i zdraviji te ugodniji interijeri za stanare. Želite li obnoviti svoju zgradu, tražite stručnu pomoć i hrabro zakoračite u taj projekt. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice