Povežimo se

Gradnja

Dizalice topline pomažu u smanjenju CO2

CO2 je staklenički plin, a staklenički plinovi su dobri jer kad ne bi bilo efekta staklenika ne bi bilo niti nas na Zemlji. Tada bi prosječna globalna temperatura otprilike bila minus 15 celzijevih stupnjeva. Ono što je problematično jest to da se pojačava taj efekt staklenika tako što ispuštamo u atmosferu sve veće i veće plinove staklenika. Problem – samo u zadnjem desetljeću globalna temperatura zraka viša je za čak jedan celzijev stupanj.

mr. sc. Melita Perčec Tadić iz službe za klimatologiju, DHMZ kaže kako je ugljični dioksid tu doprinio sa 0,7 stupnjeva, metan s 0,5 stupnjeva. Sad je taj broj već veći od jednog stupnja. Ali imao u atmosferi i različite aerosole koji doprinose njezinom hlađenju, a ugljikov dioksid ispuštamo preko industrije, prometa, krčenjem šuma, raznim načinima grijanja. Zahvaljujući tome raste i temperatura na Zemlji.

Niz posljedica za planet

Glavna posljedica je pored ovog globalnog porasta temperature zraka. To da nam raste i razina oceana, to da se smanjuje količina leda posebno na polovima, smanjuje se volumen ledenjaka i snježnog pokrivača. Možda se za nas ne čini važno, ali su dijelovi ciklusa koji doprinose hidrološkom ciklusu, objasnila je Perčec Tadić. 

Tako imamo dugotrajne suše na nekim dijelovima zemlje, dok na drugim dijelovima imamo obilnu kišu. Imamo ekstremno jake promjene vremena, a budućnost nam, ona meteorološka, sudeći prema procjenama stručnjaka i nije sjajna. Iza svega stoji čovjek, koji sve te ekstreme pojačava!

Što napraviti?

Nekoliko je scenarija: Smanjiti korištenje fosilnih goriva za proizvodnju energije, koristiti obnovljive izvore energije: sunce, vjetar i hidroenergiju. Tu je i energetska efikasnost. 

Znamo da se grijemo uglavnom i dalje na fosilan goriva, na plin. Ali dizalice topline ulaze u tu komponentu smanjivanja utjecaja klimatskih promjena, smanjivanja globalnog zatopljenja, prelaskom s fosilnih goriva na dizalice topline koje koriste geotermalnu energiju, znači održivi izvor energije i za grijanje i za hlađenje, kaže Perčec Tadić. 

Odgovornost leži na svima nama, ako se ne promijenimo čeka nas daljnji porast temperature, još jače suše, još jače vremenske nepogode, poplave, gubitak staništa, migracija, ne samo životinja već i ljudi, manjak hrane, a čak se predviđa i nestanak pitke vode na nekim dijelovima Zemlje. 

No sitnim, ali bitnim koracima mogu se stvari, donekle popraviti. Za početak smanjivanjem CO2 i to uz pomoć dizalica topline koje rade na principu obnovljivih izvora energije. 

Dizalice topline zrak-voda

LG-eve dizalice topline zrak-voda zapravo na jako inovativan način koriste toplinu iz zraka, odnosno one tu toplinu uz pomoć dodatne električne energije podižu na višu temperaturnu razinu uz koju se onda griju prostori, grije se potrošna topla voda, ali se koristi i također za hlađenje prostora, rekla je Marijana Vilić Ivanković iz LG-a. 

Ove dizalice topline smanjuju štetan utjecaj na okoliš te u današnje vrijeme energetske krize predstavljaju pouzdano rješenje za grijanje.

Budući je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije. Uz to, za rad, velikim dijelom koriste toplinu iz zraka što je obnovljivi izvor energije pa grijanje neće biti ugroženo eventualnom nestašicom pojedinog energenta.

Konkretno se prilikom grijanja koristi 75 posto topline iz zraka i samo 25 posto električne energije. Odnosno na utrošenih 1kw sat el. energije se dobije 4 kw sata toplinske energije, kaže Vilić Ivanković.

Energetski sustavi za svaku lokaciju

Riječ je o sustavima koji izgledom podsjećaju na klima-uređaje ili bojlere i jednostavno ih je instalirati u nove objekte, ali i na one u adaptaciji.

LG-eve dizalice topline iznimno su tihe, super su za gusto naseljena područja, a uz to im je vrlo laka instalacija i imaju odlično korisničko sučelje koje je vrlo intuitivno. Naše dizalice topline mogu se spojiti i na mobilnu aplikaciju, a to zapravo znači da vi možete kontrolirati svoju dizalicu topline bez obzira gdje se nalazili, bilo to u autu, u uredu, ili kod nekog u gostima. Možete biti sigurni da kada dođete doma, čeka vas topao i udoban dom, objašnjava Vilić Ivanković iz LG-a. 

Dizalice topline jednako su pogodne za grijanje u stambenim zgradama i obiteljskim kućama. Imaju visok učinak grijanja čak i pri niskoj temperaturi.

Odgovornost za budućnost novih generacija leži na svima nama. Ako već danas ne razmišljamo o tom u, i ne sačuvamo naš okoliš, ne piše nam se dobro. 

Oglas

Gradnja

Pametna zaštita doma – ove je tri ključne stvari pametno ugraditi

Razmotrite ove sigurnosne značajke za dodatnu sigurnost u vašem domu…

Vaš dom je vaše utočište, a mir koji dolazi s dodatnim sigurnosnim značajkama apsolutno je neophodan kako biste se osjećali ugodno i sigurno u svom prostoru.

Srećom, značajke pametnog doma i nove tehnologije čine zaštitu vašeg doma i vaših dragocjenosti lakšom nego ikad. Ovaj članak će pogledati nekoliko ključnih kategorija sigurnosnih značajki koje biste mogli uzeti u obzir za dodatni osjećaj sigurnosti.

1. Sigurnosne kamere i video zvona

Sigurnosne kamere i video zvona danas su u modi, a Joe Maxwell, imenovani broker za Better Homes and Gardens Real Estate Pacific Commons, kaže da su sve popularniji među vlasnicima kuća.

Sigurnosne kamere bilježe aktivnosti oko vašeg doma i šalju vam obavijesti kada se otkrije kretanje ili su prisutni ljudi. Video zvona na vratima idu korak dalje i omogućuju vam da komunicirate sa svakim tko vas zove, bez otvaranja vrata.

Savršen primjer pasivne kuće

Ali sigurnosne kamere ne trebaju se koristiti samo za sigurnost. Oni su također jednostavan način da pripazite na pakete, vidite kada članovi obitelji dolaze i odlaze iz vašeg doma, pa čak i da vam pokažu dnevne aktivnosti vaših kućnih ljubimaca ili divljih životinja.

2. Pametni utikači

Pametni utikači jednostavan su način za održavanje svjetla, napajanje određenih kućnih uređaja u određeno vrijeme tijekom dana ili napajanje drugih sigurnosnih značajki.

Također su izvrsni za radne kuhinjske aparate, alate za toplinsko oblikovanje vaše kose i prijenosne grijače. Priključivanje ovih uređaja na pametni utikač znači da možete kontrolirati kada su uključeni ili isključeni, a to možete učiniti čak i daljinski putem aplikacije na svom pametnom telefonu.

Pametna kuća budućnosti

Mogućnost uključivanja i isključivanja ovih uređaja pritiskom na tipku može osigurati bezbrižnost i zaštititi od potencijalnih opasnosti od požara.

3. Pametne brave

Umjesto da brinu o gubitku fizičkog ključa, mnogi se vlasnici okreću unosima putem tipkovnice za svoje domove. Danas je vrlo popularno instalirati čitače za otključavanje vrata ili čak tipkovnice s otiskom palca na ulaznim vratima.

Ovakve brave omogućuju vlasniku kuće da postavi ulaznu kombinaciju za otvaranje vrata. Broj se može promijeniti u bilo kojem trenutku, a često se mogu kupiti i modeli koji omogućuju da svaka osoba u kućanstvu ima svoju kombinaciju broja.

Ovo je posebno korisno ako imate čistača ili čuvara kućnih ljubimaca koji moraju imati pristup vašem domu jer oni ne zahtijevaju da svima date svoj ključ.

Nastavite čitati

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice