Povežimo se

Gradnja

Besplatno obrazovanje kvalificirane radne snage u graditeljstvu

Croskills – projekt za edukaciju više od 1000 radnika

 

Energetska obnova Hrvatske u punom je jeku. Ministar graditeljstva nedavno je najavio da će zemlja do 2020. biti jedno veliko gradilište. Sada je samo pitanje tko će graditi. Zagrebački Građevinski fakultet detektirao je problem nedostatka kvalificirane radne snage i odmah se dao na posao – planiraju besplatno educirati više od 1000 radnika.

 

projekt Croskills bojan milovanovic dom2

 

Riječ je o projektu Croskills za koji se već sada mogu prijaviti sve osobe koje imaju završenu osnovnu školu i 6 mjeseci nekakvog radnog iskustva na gradilištu.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Skupocjeni popravci nisu bilo trajno rješenje, zato su suvlasnici na čelu sa svojom predstavnicom, 2020. krenuli u izradu energetskog certifikata i glavnog projekta za energetsku obnovu kako bi se prijavili na natječaj. 

Financiranje sa strane Europske unije

2022. nam je bila najzahtjevnija na način da smo tada odlučili da idemo u dubinsku obnovu. 80 posto sufinanciranja dobivamo od strane Europske unije, a 20 posto sufinanciraju suvlasnici. Trebali smo dignuti kredit, trebali smo uvjerit suvlasnike da je definitivno to za nas najbolje rješenje. Objašnjavali smo koji su benefiti – toplinska energija i ušteda zbog toplinske izolacije, ljeti naravno ušteda zbog klimatizacije, ljepši izgled zgrade, viši energetski certifikat, odnosno razred u energetskom certifikatu i ono što je možda izuzetno bitno, a to je zaustavljanje propadanja zgrade, ispričala je predstavnica suvlasnika Marina Glokević.  

Marina Glokević, predstavnica stanara

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 14 milijuna kuna. 80 posto je sufinancirano bespovratnim sredstvima, dok je ostatak financiran kreditom banke. 

Energetska obnova: Koje su ovlasti predstavnika suvlasnika zgrade?

Energetska obnova – benefiti

80 posto vam se praktički poklanja, ali smo svejedno morali uzeti kredit od banke, zbog čega gdje nam se pričuva povećala za 4 kune, što je bilo skoro 100 posto povećanje, međutim s obzirom na sve benefite koje smo iskazali i rekli kako je najbolje za našu zgradu, suvlasnici su to prepoznali, dobili smo 86 posto potpisa, što je zaista jako puno i to je bilo dovoljno za krenuti u obnovu, dodala je. 

Tijekom energetske obnove zgrade posvetilo se najviše vanjskoj ovojnici. Toplinski su izolirani vanjski zidovi slojevima kamene vune debljine 14 centimetara, toplinski su izolirani ravni krovovi na terasama debljinom toplinske izolacije 20 centimetara, zamijenjene su pumpe u toplinskoj podstanici i ugrađene su dvije fotonaponske elektrane na ravni krov zgrade za zajedničku potrošnju električne energije, rekao je Darko Cobović, Član Odbora suvlasnika. 

Darko Cobović, Član odbora suvlasnika

Realizacija projekta

Nakon osiguranih bespovratnih sredstava te dodatnog financiranja banke, krenuli su u radove koji su trajali godinu dana. 

Marina kao predstavnica suvlasnika pokušavala je udovoljiti želje svih 175 suvlasnika. 

Moram naglasiti da smo svaki tjedan imali sastanke koordinacija gdje je bio prisutan nadzor za zgradu, izvođač predstavnik i ja, oni su rekli šta trebaju i šta rade, a ja sam naravno od suvlasnika dobivala prigovore, primjedbe, probleme i to smo sve rješavali u tih tjedan dana. Znači, bilo je to odmah šta se mora napraviti, prisjetila se Glokević. 

Prirodni materijali za energetsku obnovu

Imajući na umu ciljeve koje žele postići, članovi Odbora izabrali su materijale za obnovu. 

Htjeli smo postići čim veće uštede, koristeći koliko je to moguće prirodnije materijale, da bi se ostvarili što bolji mikroklimatski uvjeti u prostoru i za boravak ljudi koji žive i rade u tim prostorima, ispričao je Cobović te dodao da su radovi završeni prije gotovo 2 mjeseca, a prvi rezultati već su pomalo vidljivi. 

Nekakvih boljih pokazatelja stvarnih ostvarenih ušteda je teško vidjeti nakon mjesec dana radova. Smanjenje računa za utrošenu toplinsku energiju su više od 30 posto, a ono što je pokazao izračun kroz energetski certifikat da bi se trebao kretat oko više od 50 posto uštede prije svega toplinske energije za grijanje zgrade, rekao je. 

Zašto se okrećemo održivoj gradnji?

Energetskom obnovom postižu se značajne uštede, ali i zdraviji te ugodniji interijeri za stanare. Želite li obnoviti svoju zgradu, tražite stručnu pomoć i hrabro zakoračite u taj projekt. 

Nastavite čitati

Gradnja

Kako bazen utječe na stolariju?

Gubitak topline kroz stolariju može iznositi čak do 50 posto, a odabirom kvalitetne stolarije postižu se velike energetske uštede. 

Kad zamijenite stare prozore pogotovo, to se najviše vidi kod adaptacija starih kuća i zgrada. Fasade su stare i neizolirani stari prozori sa lošim staklom. Tu kad se zamijeni ta stara stolarija sa novom, tu se vidi najveći efekt. Višestruko se smanjuju računi za grijanje, odnosno hlađenje. Odmah se vidi kod prve zamjene stolarije, prva zima, prvo ljeto i rezultati su vidljivi, rekao je Alen Stanišić iz A. B. S. Stolarije. 

Pripazite na odabir stakla

Kod odabira prozora, osim kvalitetnih profila renomiranih proizvođača, vrlo je važno pripaziti na odabir stakla. 

Staklo zauzima 80 posto površine prozora. Zato nisu bitni samo profili, komore i toplinska izolacija i provodljivost profila. Možda je i značajnije koje je staklo korišteno, odnosno koja su njegova toplinska svojstva. 

Odabir stakla ovisi o mikrolokaciji na kojoj se nalazi građevina. Ako je to kontinent, onda je bitno da staklo ima takva svojstva da zadrži toplinu u prostoru. Da po zimi toplina ne izlazi van. Kod nas na moru, u Primorju, staklo mora biti jako dobro toplinski izolirano da ne pušta energiju prema van, ali isto tako je jako bitno da ne propušta toplinsku energiju prema unutra. Zato jer mi tu više trošimo energije za ohladit prostor nego za u zimskim mjesecima za grijat. U Primorju se više, tri puta više energije troši na rashlađivanje prostora nego na zagrijavanje, dodao je Stanišić. 

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

Toplinska vrijednost prozora prikazuje se UW vrijednošću. Što je UW vrijednost manja, gubitci toplinske energije su niži.

Postoje stakla koja odbijaju solarnu energiju pogotovo u ljetnim mjesecima i toplina ostaje vani, ne ulazi unutra,  što znači da ne treba trošit toliko energije na hlađenje. 

Često je neko uvrijeđeno mišljenje da moraju uvijek biti troslojna stakla i da je to najbolje. Slažem se da je to tako ali za kontinent, za sjever Europe, definitivno troslojna stakla, baš radi tog ne propuštanja toplinske energije iznutra prema van. Međutim, na Mediteranu, dovoljna su i dvoslojna stakla. Ona imaju već jako dobra toplinska svojstva da ne propuštaju toplinsku energiju u zimskim mjesecima prema van, ali je bitno da imaju takva svojstva da ne propuštaju toplinsku energiju u ljetnim mjesecima unutra. Da se ne mora toliko energije trošit na hlađenje, pojasnio je Stanišić.

PVC ili aluminijska stolarija?

Pri odabiru stolarije, važno je znati i njene vrijednosti zvučne izolacije koja se mjeri u decibelima, a nije zanemariva niti razina sigurnosti..  

Ako želite protuprovalnost i stakla isto tako moraju biti protuprovalna. Također i okov mora to pratit. Ako želite zaštitu ne samo toplinsku, nego zaštitu od buke, tu opet idu odgovarajuća stakla, deblja sa zvučnim folijama i tako dalje, rekao je Stanišić. 

ABS Stolarija nudi aluminijske i PVC prozore, a birate li između te dvije vrste stolarija, nekoliko je važnih čimbenika koji će pomoći u rješavanju dileme. 

PVC stolarija ima nešto bolja toplinska svojstva od aluminijske, iako tu ne smijemo zaboravit na staklo jer ono zauzima najveći dio površine prozora pa uvijek je bitan odabir stakala. PVC stolarija ajmo reći da je nešto ekonomičnija što se cijene tiče često prevagne u odluci ali glavna nedostatak odnosno prednost aluminija je kad se traže velike otvori. To arhitekti danas traže poprilično jer se rade moderni objekti sa velikom staklenim stijenama, ispričao je Stanišić za Dom na kvadrat. 

Objekt blizu mora

Ako je objekt smješten blizu mora, jako je važno pravilno održavanje stolarije i ispiranje posolice čistom vodom da okovi ne bi zahrđali. 

Od mora, moram naglasit da je najgore za stolariju i za općenito okove za stolariju i prozore i profile, bazeni. Isparavanje klora uništi okove u roku dvije godine treba se zamijenit, rekao je Stanišić. 

Suvremeni prozori moraju zadovoljavati visokim estetskim zahtjevima jer izravno utječu na arhitektonsko oblikovanje objekta. Visoki energetski standardi danas nisu luksuz već potreba koja pridonosi smanjenju potrošnje energenata i ugodnijoj svakodnevnici u vašem domu. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice