Povežimo se

Gradnja

Adaptacija stogodišnjih kamenih ljepotica

Suvremena adaptacija kuće stare 150 godina

Nije sve staro za baciti, a ni za rušiti. Nekim stvarima upravo godine daju potreban šarm. Tako je i s našim slijedećim primjerom gradnje. Stogodišnje ljepotice dobile su nov sjaj suvremenom adaptacijom.

Ova prekrasna kamena kuća stara je 150 godina. Tijekom tog vremena doživjela je mnoge promjene, ali arhitekti Rajka Bunjevac i Boris Petrović odlučili su joj vratiti stari sjaj. Imali su dovoljno arhitektonskih elemenata i starih fotografija za njezinu rekonstrukciju. A ni materijala nije nedostajalo.

kamena-kuća-dom-na-kvadrat

Tradicionalna gradnja

‘Tako da je sav kamen koji je upotrijebljen na zgradi zapravo upravo s ove lokacije s naše parcele. Mi nismo kupili za konstruktivnog kamena niti jedan kubik, sve je to ostalo iz iskopa na terenu, a s druge strane svi konstruktivni elementi koji su se onda gradili iz tih su tradicionalni onakvi kakva je gradnja na otoku Krku’, kaže Rajka Bunevac, dipl. ing. arhitekture.

Slično kao što se koristilo nekada

‘Vidi da smo i na prozorima i na škurama koristili nešto što je bilo i što je slično onome što se nekad koristilo. Naravno da prozori ne mogu biti drveni kakvi su nekada bili, oni su aluminijski, ali škure smo pokušali u toj maniri kakva je bila i prije i dalje sačuvati’, dodaje Boris Petrović, dipl. ing. arhitekture.

Na ovakvim lokacijama lijepo je kad se zadrži autohtona vanjština, ali dobro je da  unutrašnjost bude prilagođena suvremenim potrebama.

kamena-kuća-dom-na-kvadrat

‘Sada se nalazimo na spoju dva objekta, nekad, kad je ta kuća bila građena, to je bila dva objekta s više jedinica, u smislu odvojenih prostorija. Ono što smo mi htjeli i što smo u konačnici i uspjeli, jest dobiti jedan veliki spojeni prostor, koji oblikom odgovara današnjim nekakvim standardima i razmišljanjima i to smo napravili na način da smo otvorili zid između dvije kuće, i na taj način smo spojili i različite namjene prostora’, kaže Boris.

Kućica u cvijeću

Sada vas vodimo na kontinent gdje je arhitektica rekonstruirala kuću građenu sredinom prošloga stoljeća. Novim prilagodbama nastala je kućica u cvijeću u potpunosti prilagođena potrebama današnjeg života.

‘Otvori u prostoru su bili maleni i nedostatni za ovako sad ovaj veći prostor, a meni je bilo jako važno da zapravo blagovanje bude dobro osvjetljeno pa su prozori, ostala je njihova originalna širina, ali zapravo su spušteni skroz do poda i, gotovo skroz do poda i formirali klupicu’, pojašnjava Zora Salopek Baletić, dipl. ing. arhitekture.

Potrebe današnjeg suvremenog čovjeka uvelike su se promijenile, pa iako starinski izgled ima svoj šarm, u njega treba ugraditi nove tehnologije.

Dobra analiza je temelj

‘Mi smo u startu shvatili to kao jedinstveni projekt bez obzira što su to tri kuće, prvi korak što smo napravili je bilo na starim kućama očistiti sve one neke kasnije dogradnje koje se znaju dogoditi. Ogolili smo te kuće i napravili jednu dobru analizu, shvatili da su one nastale zapravo u više faza kroz vrijeme i te su faze sada jako čitke s ulične strane jer smo tu uličnu stranu ostavili vidljiv kamen, dok smo sa dvorišne strane kuće ožbukali i to smo koristili tradicionalnu vapnenu žbuku, u koju smo dodali zemlju kako bi dobili pigment i stvorili razliku i pokazali da su to dvije različite kuće’, pojašnjava Marko Deković, dipl. ing. arhitekture.

U stručnim rukama u ovakvim se kompleksnim projektima vodi računa o svemu – o povijesnom nasljeđu, o potrebama suvremenog života, ali isto tako i da se novogradnje uklope u postojeći tradicionalni okoliš.

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice