Povežimo se

Gradnja

Adaptacija stogodišnjih kamenih ljepotica

Suvremena adaptacija kuće stare 150 godina

Nije sve staro za baciti, a ni za rušiti. Nekim stvarima upravo godine daju potreban šarm. Tako je i s našim slijedećim primjerom gradnje. Stogodišnje ljepotice dobile su nov sjaj suvremenom adaptacijom.

Ova prekrasna kamena kuća stara je 150 godina. Tijekom tog vremena doživjela je mnoge promjene, ali arhitekti Rajka Bunjevac i Boris Petrović odlučili su joj vratiti stari sjaj. Imali su dovoljno arhitektonskih elemenata i starih fotografija za njezinu rekonstrukciju. A ni materijala nije nedostajalo.

kamena-kuća-dom-na-kvadrat

Tradicionalna gradnja

‘Tako da je sav kamen koji je upotrijebljen na zgradi zapravo upravo s ove lokacije s naše parcele. Mi nismo kupili za konstruktivnog kamena niti jedan kubik, sve je to ostalo iz iskopa na terenu, a s druge strane svi konstruktivni elementi koji su se onda gradili iz tih su tradicionalni onakvi kakva je gradnja na otoku Krku’, kaže Rajka Bunevac, dipl. ing. arhitekture.

Slično kao što se koristilo nekada

‘Vidi da smo i na prozorima i na škurama koristili nešto što je bilo i što je slično onome što se nekad koristilo. Naravno da prozori ne mogu biti drveni kakvi su nekada bili, oni su aluminijski, ali škure smo pokušali u toj maniri kakva je bila i prije i dalje sačuvati’, dodaje Boris Petrović, dipl. ing. arhitekture.

Na ovakvim lokacijama lijepo je kad se zadrži autohtona vanjština, ali dobro je da  unutrašnjost bude prilagođena suvremenim potrebama.

kamena-kuća-dom-na-kvadrat

‘Sada se nalazimo na spoju dva objekta, nekad, kad je ta kuća bila građena, to je bila dva objekta s više jedinica, u smislu odvojenih prostorija. Ono što smo mi htjeli i što smo u konačnici i uspjeli, jest dobiti jedan veliki spojeni prostor, koji oblikom odgovara današnjim nekakvim standardima i razmišljanjima i to smo napravili na način da smo otvorili zid između dvije kuće, i na taj način smo spojili i različite namjene prostora’, kaže Boris.

Kućica u cvijeću

Sada vas vodimo na kontinent gdje je arhitektica rekonstruirala kuću građenu sredinom prošloga stoljeća. Novim prilagodbama nastala je kućica u cvijeću u potpunosti prilagođena potrebama današnjeg života.

‘Otvori u prostoru su bili maleni i nedostatni za ovako sad ovaj veći prostor, a meni je bilo jako važno da zapravo blagovanje bude dobro osvjetljeno pa su prozori, ostala je njihova originalna širina, ali zapravo su spušteni skroz do poda i, gotovo skroz do poda i formirali klupicu’, pojašnjava Zora Salopek Baletić, dipl. ing. arhitekture.

Potrebe današnjeg suvremenog čovjeka uvelike su se promijenile, pa iako starinski izgled ima svoj šarm, u njega treba ugraditi nove tehnologije.

Dobra analiza je temelj

‘Mi smo u startu shvatili to kao jedinstveni projekt bez obzira što su to tri kuće, prvi korak što smo napravili je bilo na starim kućama očistiti sve one neke kasnije dogradnje koje se znaju dogoditi. Ogolili smo te kuće i napravili jednu dobru analizu, shvatili da su one nastale zapravo u više faza kroz vrijeme i te su faze sada jako čitke s ulične strane jer smo tu uličnu stranu ostavili vidljiv kamen, dok smo sa dvorišne strane kuće ožbukali i to smo koristili tradicionalnu vapnenu žbuku, u koju smo dodali zemlju kako bi dobili pigment i stvorili razliku i pokazali da su to dvije različite kuće’, pojašnjava Marko Deković, dipl. ing. arhitekture.

U stručnim rukama u ovakvim se kompleksnim projektima vodi računa o svemu – o povijesnom nasljeđu, o potrebama suvremenog života, ali isto tako i da se novogradnje uklope u postojeći tradicionalni okoliš.

Oglas

Gradnja

Vrtić u Molvicama savršen je primjer prednosti drvene montažne gradnje

Montažna gradnja već dugo nije rezervirana samo za obiteljske kuće

U mjestu Molvice, na površini od 5000 četvornih metara izgrađen je moderan vrtić ukupne površine 650 kvadrata. Prizemlje se sastoji od polivalentne dvorane, tri jedinice za vrtićke i jasličke skupine te gospodarskog dijela dok su na katu prostorije tehničkog osoblja. Ovaj je vrtić rađen sistemom drvene, montažne gradnje.

Taj sistem gradnje značajno je ubrzao izgradnju objekta, ističe Luka Kupešić, tehnički direktor tvrtke Domus plus te ističe kako je objekt tj. konstruktivni dio, sagrađen za 4 mjeseca. Tijek gradnje je usporio samo okoliš iako nije utjecao na sam sustav gradnje.

Gradnja montažnih objekata javnih namjena ima iste prednosti kao i gradnja obiteljskih kuća u ovom sistemu.

“Brzina izgradnje, nisko energetskog objekata, kvaliteta izgradnje, a ono što poglavito veseli je da program kohezije i otpornosti u sljedećem periodu ispred Europske Unije također dodatno valorizira i vrednuje ovakav tip gradnje, s time da dodatno boduje objekte koji se grade ovim načinom, poglavito zbog energetskih svojstava i ekoloških svojstava, a onda i svih ostalih prednosti koje ovakva gradnja daje.”, ističe direktor tvrtke Domus plus, Grga Mrkonjić.

Gradnja vrtića u Molvicama počela je pripremnim radovima i osiguravanjem nesmetanog pristupa gradilištu. Zvonko Brunović, voditelj gradilišta tvrtke Domus plus navodi kako nesmetan pristup znači da u prvom redu, sa strane investitora odnosno naručitelja i njih kao izvođača, se omogući na gradilištu pristup s najmanje dvije odnosno tri strane. “Budući da smo morali izvoditi u nekakvoj paraleli i sam parking i sam objekt i treći pristup s ove južne strane s koje smo pretežno dovozili i odvozili materijal i vršili grube zemljane radove. To je bilo dosta zahtjevno da se u samom početku probiju ti koridori, trase, osiguraju ograde, sukladno zakonskim da se  krene s gradnjom.

Nakon što su odrađeni pripremni radovi i gradnja temelja, počela je montaža samog objekta.

“Kod ovakvih složenih objekata, gdje se radi i sam objekt i okoliš, na prvi pogled neke prevelike razlike nema jer ovi bazni grubi, zemljani radovi su isti kao i kod klasičnog objekta, kad se oni izvedu nastupaju čari moderne montažne gradnje gdje se jednostavno prefabricirani gotovi elementi, zidovi, međukatne konstrukcije i sve ostalo dovozi na gradilište i vrlo, vrlo brzo i vrlo kvalitetno montira na licu mjesta. Dakle, sam vrtić prizemni dio i katni dio smo mi smontirali u nekakva tri radna dana i on je za to vrijeme već poprimio svoje obrise.”, dodaje.

Luka Kupešić ističe kako nije zahtjevno izvesti ovakav objekt u montažnoj gradnji, današnji standardi u montažnoj gradnji omogućavaju da se takvi objekti izvedu puno efikasnije nego korištenjem klasične gradnje: “U tom dijelu gradnje nismo ovisni o vremenskim prilikama. Tako da se sve priprema u našim tvornicama, dopremaju se gotovi elementi na gradilište, samim time je skraćeno vrijeme, a i kvaliteta gradnje. Kanije korisnici ulaze u suhi objekt.” dodaje te ističe kako je vrtić opremljen najmodernijim sustavima ventilacije i rekuperacije, grijanje i hlađenje je osigurano preko dizalica topline što znači da ovaj objekt u biti prati najmodernije europske trendove i politike gradnje.

“Specifičnost ovog objekta je da su dvije vrste fasade na samom objektu, dio je ventilirane fasade, dio je ETICS sustava, dakle i ovaj objekt je dokaz da Domus plus kao izvođač zaista može izvesti sve ono što arhitekti zamisle.”, dodaje Kupešić.

U Hrvatskoj se povećava broj montažnih objekata javne namjene, a Domus plus prvi je vrtić radio još prije osam godina.

“Domus plus na godišnjoj razini 3 do 4 objekta takvoga tipa, s tendencijom rasta. Jako puno radimo na promociji, sa općinama, sa ostalim akterima da shvate tu prednost koja nije sad samo više u stambenim objektima nego i u objektima javne namjene i tako rekao bih, educiramo i ovaj segment tržišta kako bi zaista kroz ovu izgradnju i ovaj tip gradnje riješili ove goruće probleme i nataliteta i vrtićkih i školskih skupina i samim tim onda riješili te nekakve problema koje jedinice lokalne samouprave i općine imaju.”, zaključio je.

Vrtić u Molvicama savršen je primjer napretka tehnologije, inženjerstva i materijala u montažnoj gradnji koja danas može izvesti svaki projekt prema željama investitora.

Nastavite čitati

Gradnja

Travertin – prirodni dekorativni kamen koji se uklapa u svaki prostor

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima

Travertin kamen je bio jedan od najčešće korištenih prirodnih resursa tijekom Rimskog Carstva: možemo ga vidjeti u drevnim otvorenim kupalištima, a eksploatirao se u obliku blokova ili stolica za izgradnju Koloseuma, Teatra Marcello, Bazilike Svetog Petra ili crkve Santa Maria Maggiore.

Travertinski spomenici mogu se vidjeti i na trgovima, šetnicama, stubištima i povijesnim mjestima na svih pet kontinenata.

Što je traventin kamen?

Travertin prirodni kamen je porozni vapnenac nastao taloženjem kalcijevog karbonata. Eksploatira se u raznim dijelovima svijeta. U Europi su poznata nalazišta u Turskoj i Italiji, gdje se naziva i Tivoli kamen.

Formiran u termalnim vodama i vapnenačkim špiljama, travertin kamen se od davnina koristi kao građevinski, arhitektonski i ornamentalni element.

Danas, zbog svojih svojstava i estetike, ovaj materijal ima brojne primjene kao popločavanje ili oblaganje, dajući unutarnjim ili vanjskim prostorima neobičnu i sugestivnu ljepotu.

Karakteristike

Traventin prirodni kamen sastoji se od kalcita i gipsa. Iako je 99% minerala koji ga čine bezbojno, preostalih 1% sadrži tragove žutog sumpora, smeđeg željeza i organskih pigmenata koji mu daju nježne tonalitete u medenoj, bež ili ružičastoj boji.

Iako travertin kamen obično ima svijetli izgled, postoje i tamne varijante u smeđoj pa čak i crnoj boji.

Osim boje, ovaj materijal je vrlo prepoznatljiv po svojoj vlaknastoj i poroznoj teksturi.

To je dijelom zbog plinskih mjehurića koji su često zarobljeni između slojeva kamena, stvarajući sferne šupljine, kao da su pore ili kaviteti. Svestranost i raznolikost formata čine travertin kamen savršenim za oblaganje podova, zidova i fasada, ali i funkcionalnih prostorija u kući kao što je tuš.

Ovaj materijal se izvorno vadi iz vodonosnika, tako da je njegova otpornost na vlagu neupitna.

Osim toga, dobro podnosi izloženost UV zračenju, pa zadržava svoju boju jednako dobro kao i prvog dana, čak i na otvorenom.

Cemento Materico : Nova generacija građevinskog materijala

Još jedan razlog za odabir travertina je njegova bezvremenost, čineći ga estetskom bazom za sve vrste stilova.

Upotreba traventina

Travertin kamen koristi se u blokovima, pločama ili listovima, bilo ručno obrađenim, grubo obrađenim ili poliranim, pa čak i starinskim.

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima, kao i u kupaonskom namještaju poput kada, umivaonika ili radnih ploča.

Kada se ovaj materijal koristi, poliran ili brušen, preporučljivo je zapečatiti njegovu površinu posebnom pastom kako bi se povećala trajnost njegovog sjajnog efekta.

Na otvorenom se upotreba travertin kamena koncentrira na fasade, podove ili rubove bazena, jer dobro podnosi vremenske uvjete.

U tim slučajevima obično se koristi sa starinskim završetkom koji, osim izgleda, poboljšava njegova protuklizna svojstva.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice