Povežimo se

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Gastro

Borovnice – superhrana koju djeca obožavaju

Sve što trebate znati o borovnicama

Borovnice (Vaccinium myrtillus – šumska, Vaccinium corymbosum – američka uzgojena sorta) spadaju među najcjenjenije voće zbog bogatstva antioksidansa, prepoznatljivog okusa i svestrane primjene. Iako su u našim krajevima šumske borovnice oduvijek dio prirodne flore, uzgojene borovnice – poznate i kao američke visoko grmolike – u Hrvatsku su stigle krajem 20. stoljeća, kada su ih poljoprivrednici i OPG-ovi počeli saditi u kontinentalnim krajevima zbog velike potražnje i relativno jednostavnog uzgoja.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!

Danas su dostupne u gotovo svakom supermarketu, ali mnogi ih i dalje radije beru sami – bilo u šumi, bilo na plantažama.

Gdje i kada brati borovnice u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj ih možete pronaći u divljini ili ih ubrati na organiziranim plantažama. Šumske borovnice rastu u planinskim područjima poput Gorskog kotara, Like, Velebita i Medvednice, a berba obično počinje krajem lipnja i traje do kolovoza. Budući da su mnoge lokacije zaštićena prirodna područja, prije branja provjerite lokalne propise i dozvole.

S druge strane, plantaže uzgojenih borovnica – najčešće američke sorte – nalaze se u Slavoniji, Međimurju, okolici Zagreba i Dalmatinskoj zagori. Mnoge nude i opciju “berbe za vlastite potrebe”, što je odlična prilika za obiteljski izlet i svježu kupovinu s grma.

Razlika između šumskih i uzgojenih borovnica

Borovnice koje beremo u prirodi i one koje dolaze s plantaža razlikuju se po veličini, boji, okusu i primjeni.

Šumske borovnice su sitne, tamne i iznutra ljubičaste. Imaju intenzivan, kiselkast okus i boje jezik, prste i odjeću. Sadrže više antocijana, pa imaju i jači antioksidativni učinak. Idealne su za džemove, kompote, pite i sokove, ali i kao dodatak zobenim kašama.

Uzgojene (američke) su veće, iznutra svijetle, blažeg i slađeg okusa. Ne boje prste, pa ih djeca posebno vole. Prikladne su za svježu konzumaciju, smoothieje, kolače i salate.

borovnice

Dobrobiti borovnica za zdravlje

Bez obzira na vrstu, borovnice su iznimno korisne za zdravlje:

  • Snažni su antioksidansi – usporavaju starenje stanica i djeluju protuupalno
  • Pomažu zdravlju mozga – poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
  • Podupiru rad srca i krvnih žila – reguliraju krvni tlak
  • Pogoduju probavi – zahvaljujući vlaknima
  • Štite vid i jačaju imunitet
  • Pomažu u regulaciji šećera u krvi

Redovita konzumacija borovnica preporučuje se svima, a posebno djeci, starijima i osobama pod stresom.

Zašto djeca toliko vole borovnice?

Borovnice su zabavne, malene i slatke – djeca ih često vide kao “voćne bombone”. Uz to, lako se jedu prstima, nemaju koštice i ne zahtijevaju guljenje. Posebno su praktične kao užina, dodatak u jogurtima ili voćnim kašama.

Mogu li se borovnice uzgajati u vrtu ili u tegli?

Da – uzgoj borovnica kod kuće je moguć, ali zahtijeva malo znanja i pripreme. Borovnice vole:

  • Kiselo tlo (pH 4,5 – 5,5) – može se pripremiti uz dodatak borove kore, treseta ili kupovnog supstrata
  • Sunčanu poziciju – barem 6 sati sunca dnevno
  • Redovito, ali umjereno zalijevanje – najbolje kišnicom ili mekom vodom

Ako nemate vrt, borovnice se mogu saditi i u velikim teglama (30+ L). Važno je koristiti kiseliji supstrat i redovito prihranjivati gnojivom za acidofilne biljke (poput rododendrona).

Patuljaste i stupaste voćke idealan su izbor za balkone i male vrtove

Prve veće plodove možete očekivati nakon 2-3 godine, ali biljka je dugovječna i rađa desetljećima.

Borovnice su više od ukusnog voća

Bilo da ih berete u šumi, na plantaži ili uzgajate na vlastitom balkonu, borovnice su pravo bogatstvo ljeta – ukusne, zdrave i svestrane. Njihova popularnost raste s razlogom: s malo truda i znanja, svatko ih može imati pri ruci – i u tanjuru.

Nastavite čitati

Gastro

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto je sezona najraznovrsnijeg i najsočnijeg voća – od bobičastih plodova do breskvi, smokava i marelica, lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo vam praktične savjete kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju i izbjeći razočaranje nakon rezanja.

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Kod dinje treba obratiti pažnju na boju kore, miris, težinu i trag stabljike.

1. Boja i miris

Savršeno zrela dinja ima žuto-narančastu nijansu, a iz blizine se osjeti intenzivan slatkasti miris.

2. Trag stabljike

Ako dinja još ima stabljiku, vjerojatno je ubrana prerano. Umjesto toga, potražite malu udubinu na tom mjestu – to je znak da je voće prirodno dozrelo.

3. Težina i elastičnost

Zrela dinja uvijek djeluje teža za svoju veličinu. Laganim pritiskom na dno trebalo bi se osjetiti blago savijanje koje se odmah vraća u prvotni položaj.

4. Zvuk

Ako dinju lagano protresete i čujete unutarnji zvuk – to je znak da je prezrela i više nije u najboljem stanju.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Za obje vrste voća vrijede slična pravila – ali kod lubenice posebno pazite na boju kore, donju mrlju i zvuk pri kuckanju.

1. Donja mrlja (field spot)

To je dio koji je bio u kontaktu s tlom.

  • Bež ili žuta mrlja: znak zrelosti
  • Bijela mrlja: znak da lubenica nije dozrela
  • Tamno žuta mrlja: lubenica je moguće već prezrela

2. Težina

Kod dvije lubenice iste veličine, uvijek birajte onu koja je teža – veća količina vode znači više slatkoće i sočnosti.

3. Zvuk pri kuckanju

Dubok i šuplji zvuk najčešće je znak zrelosti. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se na zvuk ne treba oslanjati kao na jedini kriterij.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju baš svaki put

Savršeno zrelo voće prepoznat ćete kombinacijom više znakova: boje, mirisa, težine i izgleda donjeg dijela ploda. Ako vam je cilj kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju, najbolje je razviti vlastiti osjećaj kroz praksu – ali ovi savjeti odlična su polazna točka za svaku ljetnu kupovinu.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice