Povežimo se

Gastro

Tripice, škembe, škembići, drobina, furda…

Uistinu je ovo bilo blagdansko staro jelo. Tako i jeste, jer se klalo janje ili kozle samo za blagdane i dočeke gostiju i prijatelja. Janje ili kozle, bilo pečeno ili kuhano, je bilo uvijek glavno jelo a to je bivao, po običaju, kasni ručak.

Danas bismo rekli ni ručak ni večera. Ima i razloga za to. Trebalo je vremena dok se janje ili kozle obradi i sve očisti i priredi za glavnu namjenu. Za to vrijeme kućanice bi očistile iznutrice i prokuhale uhvaćenu krv i počele pripremati ručak za ukućane.

tripice Dom2

Trebalo je „drobinu” dobro i posebno čistiti u puno voda i lukšija, što vrijedi za burage i kulene kako janjaca i kozlića, tako i teladi. Sastav iznutrica sa krumpirima i začinima je bio: crijeva, kulen, krv, plućica, jetra i bubrezi i k tome sol, paprika, ako je bilo mrkve, i krumpiri.

tripice Dom2

To bi se malo prodinstalo na češnjaku i kapuli i dolilo bi se dovoljno vode i stavilo kuhati. Kada bi prokuhalo stavljali bi se krumpiri rezani na ploške i s njima ostali začini kojih je bilo uistinu malo. Glavni začin je bio sol i crvena paprika – ljuta ili slatka, dok se nije pojavila vegeta, ali je s njom došao i hladnjak pa samim time nestalo je onoga izvornoga mirisa svježe domaće hrane. Sve je bilo slatko jer se rijetko ovako kuhalo, ali je bilo slatko jer nije bilo zamrzavano niti posebno čuvano već samo uvijek i uvijek svježe.

tripice Dom2

Danas dodajemo i drugih začina i aromatskih biljaka i može se postići skoro jednako, ali zato nećete lako naći krv ili jetru koju radije svi kuhaju na kiselo ili lovački način, tako da tripice na naš stari gulaški način bivaju osiromašene, ali zato uvijek poželjne i dobre, a što je najvažnije više nisu sirotinjsko jelo i više ih se nitko ne stidi, već ih rado naručuje.

tripice Dom2

Duvanjski, livanjski i šuički krajk spravljaju triplice kao budek pitu i zovu je furda.

Tipice uvijek prije početka kuhanja umočiti u limun ili ocat. To se nikada ne zaboravlja.

 

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina

Sastojci

Za podlogu: 

  • 500 grama bisktivnih keksi

Za kremu:

  • 250 grama krem sira
  • 200 grama mascarpone sira
  • 100 grama milerama
  • Začini po želji (aroma vanilije, med…)

Za preljev:

  • Malo smeđeg šećera
  • 1 pakiranje smrznutog šumskog voća

Postupak

  1. Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom. 
  2. U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati. 
  3. Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
  4. Serviranje: 
  5. U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća. 
  6. Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom. 
Nastavite čitati

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice