Gastro
Tripice, škembe, škembići, drobina, furda…
Uistinu je ovo bilo blagdansko staro jelo. Tako i jeste, jer se klalo janje ili kozle samo za blagdane i dočeke gostiju i prijatelja. Janje ili kozle, bilo pečeno ili kuhano, je bilo uvijek glavno jelo a to je bivao, po običaju, kasni ručak.
Danas bismo rekli ni ručak ni večera. Ima i razloga za to. Trebalo je vremena dok se janje ili kozle obradi i sve očisti i priredi za glavnu namjenu. Za to vrijeme kućanice bi očistile iznutrice i prokuhale uhvaćenu krv i počele pripremati ručak za ukućane.
Trebalo je „drobinu” dobro i posebno čistiti u puno voda i lukšija, što vrijedi za burage i kulene kako janjaca i kozlića, tako i teladi. Sastav iznutrica sa krumpirima i začinima je bio: crijeva, kulen, krv, plućica, jetra i bubrezi i k tome sol, paprika, ako je bilo mrkve, i krumpiri.
To bi se malo prodinstalo na češnjaku i kapuli i dolilo bi se dovoljno vode i stavilo kuhati. Kada bi prokuhalo stavljali bi se krumpiri rezani na ploške i s njima ostali začini kojih je bilo uistinu malo. Glavni začin je bio sol i crvena paprika – ljuta ili slatka, dok se nije pojavila vegeta, ali je s njom došao i hladnjak pa samim time nestalo je onoga izvornoga mirisa svježe domaće hrane. Sve je bilo slatko jer se rijetko ovako kuhalo, ali je bilo slatko jer nije bilo zamrzavano niti posebno čuvano već samo uvijek i uvijek svježe.
Danas dodajemo i drugih začina i aromatskih biljaka i može se postići skoro jednako, ali zato nećete lako naći krv ili jetru koju radije svi kuhaju na kiselo ili lovački način, tako da tripice na naš stari gulaški način bivaju osiromašene, ali zato uvijek poželjne i dobre, a što je najvažnije više nisu sirotinjsko jelo i više ih se nitko ne stidi, već ih rado naručuje.
Duvanjski, livanjski i šuički krajk spravljaju triplice kao budek pitu i zovu je furda.
Tipice uvijek prije početka kuhanja umočiti u limun ili ocat. To se nikada ne zaboravlja.
Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Korištenje ostataka potiče kreativnost u kuhinji i često rezultira raznovrsnijim jelima. Također, umjesto brzih i nezdravih opcija, blagdanski ostatci hrane brzo mogu postati uravnoteženi obroci s više svježih sastojaka.
Blagdanska sezona često ostavlja za sobom ostatke hrane – od piletine i puretine do raznih sireva s bogatih pladnjeva. Umjesto da ti ukusni sastojci završe u smeću, iskoristite ih za pripremu novih, kreativnih jela koja će vas oduševiti svojim okusima i jednostavnošću pripreme. Evo tri ideje kako transformirati ostatke u ukusne obroke koje će vaša obitelj i prijatelji obožavati:
1. Salata od rezanaca s ostatcima piletine
Ako vam je ostalo piletine, pretvorite je u laganu, ali hranjivu salatu koja će osvježiti vaš stol. Kombinirajte usitnjene ostatke piletine s kuhanim rezancima, dodajte hrskavo povrće poput mrkve, paprike i krastavaca te malo svježeg začinskog bilja, poput korijandera ili metvice. Pospite kikirikijem za dodatnu teksturu i bogatstvo okusa.
Sve to prelijte začinjenim azijskim preljevom, napravljenim od sojinog umaka, sezamovog ulja, soka limete i malo meda. Ova salata ne samo da će iskoristiti ostatke već će vam pružiti pravi gurmanski užitak.
Izvor: ALLRECIPES
2. Mac and cheese s ostacima sireva s pladnja
Ostaci sireva s blagdanskog pladnja mogu se pretvoriti u savršeno kremasti mac and cheese. Pomiješajte sireve koje imate, poput cheddara, camemberta, gorgonzole ili bilo kojeg tvrdog sira, kako biste dobili bogatu mješavinu okusa.
Pripremite tjesteninu po izboru, napravite bešamel umak, i u njega postupno umiješajte sireve dok se ne otope. Zatim sve pomiješajte s tjesteninom, stavite u posudu za pečenje, pospite još malo naribanog sira i pecite dok ne dobije zlatnu, mjehuričavu koricu. Ovo je idealno jelo za hladne dane koje donosi utjehu i toplinu.
Izvor: BBC GOOD FOOD
3. Bruschetta s puretinom, mozzarellom, sušenim rajčicama i bosiljkom
Preostala puretina može postati zvijezda mediteranskog predjela. Tanko narežite komadiće puretine i posložite ih na kriške tostiranog kruha. Dodajte kriške mozzarelle, nekoliko sušenih cherry rajčica te svježe listove bosiljka.
Po želji, sve nakapajte s malo maslinovog ulja i balzamičnog octa. Zapečeni kruh s topljenom mozzarellom i aromatičnim sastojcima čini ovu bruschettu izvrsnim izborom za brz i ukusan obrok ili predjelo koje će oduševiti vaše goste.
Izvor: DELICIOUS MAGAZINE
Zašto je važno koristiti ostatke?
Korištenjem ostataka hrane ne samo da doprinosimo smanjenju bacanja hrane i očuvanju okoliša, već i štedimo vrijeme i novac. Uz ove kreativne recepte, jednostavno je pretvoriti ono što već imate u ukusne obroke. Osim što smanjujete otpad, uživate u raznovrsnim jelima koja donose nove okuse i inspiraciju u vašu kuhinju.
Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne
Dajte mašti na volju i iskoristite blagdanske ostatke na najbolji mogući način – stvarajući ukusne trenutke s obitelji i prijateljima!
Gastro
Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne
Ovaj recept za vanilin kiflice postat će vaš omiljeni
Vanilin kiflice su neizostavni dio božićnih blagdana u Hrvatskoj. Njihova nježna aroma vanilije i maslačna tekstura simboliziraju toplinu doma i zajedništvo.
Iako postoji bezbroj recepata na internetu, mnogi od nas dobili su savršen recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovo su najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne.
Mala povijest vanilin kiflica
Hrvatska je dugo bila dio Austro-Ugarske Monarhije, a vanilin kiflice (njem. Vanillekipferl) su klasičan primjer kolača iz tog doba. Ovaj recept potječe iz austrijske kuhinje, ali je brzo postao popularan diljem monarhije, uključujući Hrvatsku. Blizina i kulturna razmjena među zemljama srednje Europe omogućila je širenje ovog recepta.
Okus vanilin kiflica privlači sve generacije – nježno su slatke, orašaste i aromatične zahvaljujući vanilin šećeru, što ih čini savršenim desertom uz kavu, čaj ili kao dio božićnog stola.
Osim što su jednostavne za pripremu, ove kiflice mogu dugo trajati ako se pravilno skladište. To ih čini praktičnima za blagdane, kada se unaprijed pripremaju veće količine kolača.
Ovog Božića nezaobilazni su medenjaci
Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne
sastojci:
- 35 dkg glatkog brašna
- 12 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg šećera u prahu
- 2 paketića vanil šećera
- 1 cijeli maslac
- 1 bjelanjak
priprema:
Od bijelanjka i pola mjere šećera u prahu umutite snijeg, druga će vam polovica trebati za posipanje pećenih vanilin kiflica. U snijeg postepeno dodajte maslac, vanil šećer, brašno i mljevene orahe.
Smjesu zamjesite rukom i ostavite u frižideru pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Od smjese napravite kuglice, koje ćete razvaljati u vanilin kiflice. Pripazite da su sve približno iste veličine. Pecite otprilike 10 minuta, a kada su gotove pospite šećerom u prahu i ostavite ih na papiru za pečenje kako bi se stvrdnule.
Poslužite ih s toplim ili hladnim mlijekom, što je jednostavan i ukusan način da ih djeca uživaju.
Vanilin kiflice često bude nostalgiju jer su povezane s djetinjstvom, obiteljskim okupljanjima i blagdanima. Mnogi ljudi ih povezuju s uspomenama na bake koje su ih s ljubavlju pripremale.
You must be logged in to post a comment Login