Povežimo se

Gastro

Sarma

Sarma je jedno lijepo tradicionalno zimsko jelo. Kažem zimsko jer je kalorično i teško, pa se stoga više jede po hladnom, pogotovo burevnom vremenu.

No, ne zaboravimo da je sarma i svečano jelo. Naći ćete ju na našim stolovima od rane jeseni do kasnoga proljeća. Ovo je bilo ranije dok je sarma ovisila o dobu kiseljenja zelja – kupusa. Međutim, danas možemo naći kupus i u hladnjaku i u svako doba godine u trgovini, pa tako i nalazimo sarmu na našim stolovima. Dobro došla i dobro ostala među nama, ali je ipak bitno naglasiti da bi dobro bilo da se prečesto ne pojavljuje.

Dakle, priprema se od listova kiselog kupusa i začina koje danas imamo u «fantu» i telećega, junećeg ili mladoga svinjskog mesa, ali i sva mesa pomiješana idu dobro. Jedna vrećica fanta je za pola kg mesa. Međutim, možemo mi našu izvanrednu sarmu napraviti i bez fanta.

Uzmimo potrebnu količinu mljevenog mesa, operimo kupus hladnom vodom, samo gornje listove i polako ga ljuštimo i slažemo list na list. U mljeveno meso stavimo mljevenog češnjaka, malo kapule također mljevene, soli i papra po volji, mirodijsko bilje i rižu po volji. Može se staviti ostupani ječam jer on se sporo kuha kao i kupus, ali s tim da on više nabuja od riže. Poseban okus sarmi daje mali dodatak sušene pancete ili dimljenoga pršuta. To sve pomiješajmo i ostavimo desetak minuta da se ujedine mirisi.

 

sarma Dom2

Poslije toga uzmite list kupusa, odrežite korijen, peteljku, ako je debela i strši. Po veličini lista otprilike jednu polovicu pokrijte sastavom te od peteljke malo savijte prema vrhu lista, zatim sa strane oba kraja prevratite, pa onda nastavite rolati. Kada ste tako zavili sarmu, stavljajte ju u posudu i to tako da je spoj okrenut prema dolje. Nastavite!

Ako vam je meso svježe i nije zamrzavano, možete napraviti sarme za nekoliko puta, to znači zaviti ju i staviti u zamrzivač. Dok sam sam živio, tako bih napravio barem za desetak puta. Lakše je sarmu skuhati nego je napraviti, a zamrzivač u kući je da pomogne a ne da zauzima prostor.

Pri kuhanju pazite da ne ključa jako i da ne bude mnogo vode da sarma ne šeta po loncu. Može se ubaciti malo rajčice i na kraju zaprška od bijelog brašna umiješana u malo ugrijanom ulju. Uz sarmu ide kuhani krumpir.

Vina sama putuju stolu čim očuju da se kuha sarma.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice