Povežimo se

Gastro

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće

Tajna dobre pizze nije samo u krušnoj peći, već u temperaturi na kojoj se peče i kvalitetnim sastojcima. Trikove kako dobru pizzu napraviti kod kuće, pokazala nam je food blogerica Sandra Rončević.

Kada se kvasac krene pjeniti, znači da je dobar

Prije nego krenete raditi pizzu, uključite pećnicu na najvišu temperaturu i stavite grijati kamen ili lim na kojem ćete pizzu peći. Zatim aktivirajte kvas.

“Stavim prstohvat šećera, žličicu brašna, to izmiješam i zalijem sa otprilike pedesetak mililitara mlake vode. Kada vidite da se kvasac pjeni, znači da je dobar, te možete nastaviti odmah raditi.”

Ovo tijesto koje ćemo raditi možete napraviti večer prije, pustiti ga na hladnu fermentaciju, a možete ga ostaviti i svega pola sata da odstoji, no optimalno vrijeme fermentacije bi bilo oko sat vremena.

00 brašno je najbolje za pizzu

Sandra koristi 00 brašno, 300 grama. Stavlja ga u zdjelu i mrvicu ga posoli te izmiješa i pusti da odstoji.

“Ja koristim uvijek 00 brašno, ponekad miješam sa Manitobom. To su visoko proteinska i visoko glutenska brašna, talijanska, koja nam daju tu jednu finu, hrskavu koricu.”

Na 100 grama brašna dodaje 60 mililitara, odnosno 60 grama vode. Ako radite od pola kile, znači da dodajete 300 grama vode.

Kada se kvasac mrvicu zapjeni, znači da je aktivan i prebacujete ga u zdjelu sa brašnom, a Sandra ima običaj dodati mlake vode. Nakon što je dodala kvasac i vodu, dodaje otprilike žlicu maslinovog ulja.

“Prvo zamijesim uvijek vilicom, kako bih pokupila sve iz zdjele i onda ga bacim na radnu površinu i zamijesim ga do kraja.”

Radnu površinu uvijek treba dodatno pobrašniti

Tijesto mora biti meko i podatno, dakle treba ga mijesiti dok ne dobijete konzistenciju tijesta koje je podatno meko i ne lijepi se za ruke. No, ne treba pretjerivati sa dodavanjem brašna.

“To je tijesto koje se ne lijepi za ruke, još jedno par minuta ga izmijesim, stavim ga u zdjelu, prekrijem prozirnom folijom i pustim da odmori minimum trideset minuta.”

Dok tijesto odmara, napravit će umak

Uzmite pasiranu odnosno sitno sjeckanu rajčicu, ono što Talijani zovu polpa di pomidoro i procijedite je, jer će izbaciti dosta tekućine.

Gusti dio koji vam ostane začinite sa malo soli, malo maslinovog ulja i origanom i ostavite dok se tijesto digne taman da se svi lijepo okusi povežu. 

Za prvi korak još ga malo pobrašnite jer ćemo ga kratko premjesiti.

Tijesto možete valjati, no i ne morate

Sandra ga osobno voli raditi rukama, samo ga utisne s jedne i druge strane. Pritiska ga prema rubovima van kako bi se postigao lijepi pufasti rub.

Pizzu ćemo prvo nadjenuti unaprijed pripremljenim umakom, zatim dodati dobro ocijeđenu mozzarelu sobne temperature i posuti ribanim sirom. Tako nadjeveno tijesto dodatno razvući rukama i oblikovati te prebaciti na papir za pečenje i lopaticom prebaciti na vrući pizza kamen.

Pizzu ćemo peći tri minute na visokoj temperaturi i najniže postavljenoj rešetki. Vruću pizzu dodatno ćemo nadjenuti konfitiranim rajčicama, pršutom i svježim bosiljkom.

Dobar tek!

Oglas

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice