Povežimo se

Gastro

Juha(e)

Juha je najosnovnije i najjednostavnije jelo koje postoji. Veoma se lako sprema, a veoma je korisno našemu tijelu.

Ne mogu shvatiti one koji žive sami da su tako lijeni i da se veoma brzo odreknu juhe, odnosno kuhanja ove jednostavnosti.

Juha Dom2

Janjeća, pileća, goveđa je uvijek mesna dobra juha..

Juha Dom2

Najobičnija ali često i najljepša-kokošija juha

Svatko može oprati komad bilo kojega mesa: piletine, kokoševine, janjetine, ovčetine, teletine, junetine, govedine, srnetine, veprovine, tučevine, patke, faraonke, zeca, kunića ili čak ribe i slatkovodne i morske (riba se prokuha pa se odstrane kosti i ponovno se vrati u juhu) i staviti u posudu sa hladnom vodom i kuhati. Pri kraju kada vidiš da se meso zagulilo ili odvaja lijepo od kosti dodaj začine – sol, papar, celer, peršin, rendanu mrkvu ili još one koji ti se sviđaju i tjesteninu ili razmućena jaja ili pak rižu. Jedan od ljepših dodataka jesu rezanci od palačinaka ili okruglice od uštipaka.

Imaš u ovome mali milijun mogućnosti i to sve bez pogrješke.

Tjestenina za juhu Dom2

Sama kakvoća tjestenine znade utjecati na ljepotu juhe…

Riblja juha Dom2

…ali i riblja juha ima svoje ljepote i čari, bilo da je riječna ili morska riba kuhana unutra

Ipak se sjeti samo ovoga: meso ili mesa se stavljaju uvijek u hladnu vodu da što bolje korisni sastojci iz mesa iziđu u juhu i pazi nemoj previše soli stavljati dok se juha kuha. To možeš uvijek nadoknaditi na stolu, a i bolje je da svatko to čini na svoju mjeru.

Dakle, duljinu kuhanja će ti odrediti vrsta mesa, a hoće li biti bistra juha ili gusta ili pak nešto kao čorba, ovisi od tebe što i koliko si stavio u lonac. Ako slijedi drugo jelo ili prilog s onim mesom što se kuhalo u juhi, onda će biti bistra juha, ali ako nisi drugo spremao onda nadodaj ili povrća ili tjestenine, riže ili razmućenih jaja u juhu. To više neće biti samo juha već pravi objed koji si ti pripremio(la). Ovdje će pasti čašica laganoga bijeloga vina ili kakav roze.

Juha Dom2

Junetina se kuha za juhu

Juha Dom2

Juneća juha s mesom i tjesteninom

Juhe se pripremaju i od samoga povrća, kao od rajčice, gljiva, krupica, samoga miješanoga povrća ili čak samoga celera. Tako isto možete napraviti i juhe od tolikih vrsta slatkovodnih i morskih riba.

Juha Dom2

Krem juha sa gljivama

Juha Dom2

Juha od rajčice

Riblja juha se može napraviti od ribljih glava i drugih slaboiskoristivih dijelova, a da one glavne dijelove pripremate na drugi način, kao glavno jelo.

Kuhinja je fantazija i kada se radi o juhama, pa bile one i riblje. Samo naprijed. To ti možeš kao i oni drugi učiniti.

Juha s paradajzom Dom2

Juha sa paradaizom

Svatovska janjeća juha Dom2

Svatovska janjeća juha

Juha je premasna

Kada vam je juha premasna i ne želite ju takvu služiti na stol onda možete jednim kuhinjskim papirnim ubrusom riješiti problem. Stavite ubrus na vrh juhe i on će pokupiti višak, a vi ga samo otklonite i sklonite s dometa oka, ali ga prije pustite da se nadoji one masnoće.

No, ovo je puno praktičnije i korisnije. Poslije fešta i derneka se puno baca, a sutra žali što smo radili. Ne bacajte nikad preostalu goveđu, juneću, kokošju juhu ili ostale. Najjednostavnije možete je ohladiti i staviti u plastične boce i u zamrzivač. No, ako nemate toliko prostora u zamrzivaču imate toliko potreba pa gledajte ovo! Pokupite masnoću s juhe. Tu će vam otići i dosta vode. Zato tu masnu juhu stavite polako na vatru da voda ispari, a onaj ostatak lijepo zamrznite i ostavite za podloge pečenjima ili mesu u umacima. Bolji umak ne možete napraviti nego je taj od juhe.

Dobro razmisli prije nego štogod baciš iz kuhinje. Ti si i sutra kuhar-ica pa će ti trebati ponovno.      

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Avokado će krasiti vaš vrt ali i pružiti brojne dobrobiti zdravlju

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva,

Ova tropska delicija pronašla je mnogo mjesta u kulinarstvu, ali i u kozmetici zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Prilikom kupnje obratite pozornost na stanje ploda i je li dovoljno zreo za korištenje; to ćete najbolje prepoznati po dodiru – ako je blago mekan, spreman je za konzumiranje.

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva, poboljšava zdravlje kože, kose i očiju, povećava koncentraciju, čuva srce, probavu, regulira šećer, pomaže kod artritisa te sprječava nastanak raka. Dobro je poznato da je avokado visoko kalorično voće sa 160 kalorija na 100 grama ploda zbog čega se u jednom obroku ne bi trebala pojesti čitava voćka, već samo jedna trećina.

Avokado je bogat zdravim nezasićenim mastima, oko 20 grama po voćki, te vitaminima A, B, C i D. Uz to sadrži kalij i kalcij te folnu kiselinu. Što se tiče razine kalija, više ga se nalazi u avokadu nego u primjerice, banani, koja je poznata po tome. Zbog svih ovih sastojaka, avokado je jako dobar za naše zdravlje, a ovo su samo neke od njegovih dobrobiti.

Pospješuje zdravlje kože i kose

Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu kod suhe kože jer joj pomažu održati vlažnost te smanjuju crvenilo i nadraženost potičući bržu obnovu. Ulje avokada zato je dobro za osjetljivu kožu i onu sklonu teškim stanjima. Zanimljivost je da ovo ulje uspijeva prodrijeti duboko u unutarnje slojeve kože gdje stimulira stvaranje kolagena i tako smanjuje bore i održava kožu mladom.

Napravite sami ljekoviti čaj i kupku od lavande

Maska za kosu od avokada dobra je za kožu i tjeme jer se brzo upija, održava elastičnost i stvara zdraviji izgled kože i kose. U kombinaciji s medom, jajetom ili maslinovim uljem, popravit će suhu kosu i vratiti joj sjaj.

Pospješuje probavu i potiče mršavljenje

Broj kalorija u avokadu (160 na 100 gr) možda ne zvuči kao nešto što bi moglo pomoći pri mršavljenju, no, zdrave masnoće u ovoj voćki stvaraju brzu sitost. Osim toga, sadrži i aminokiselinu L-karnitin koja se koristi za bolje sagorijevanje masnoća. Vitamin B potiče rad probave, a vlakna potiču izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ima mogućnost balansirati pH u tijelu što pomaže kod želučanih tegoba.

Sprječava nastanak nekih tumora

Avokado ima antiupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva te sadrži glutation koji se u našem organizmu bori protiv slobodnih radikala, što znači da štiti od raka. Tako može pomoći prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate kod muškaraca, a raka dojke kod žena. Smatra se da pomaže i kod smanjenja nuspojava kemoterapije.

Poboljšava koncentraciju i rad srca

Zbog visoke razine omega-3 kiseline i vitamina E, avokado održava mozak zdravim jer poboljšava cirkulaciju u prednji dio. Upravo taj dio zadužen je za razmišljanje, donošenje odluka i planiranje.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Vitamin E pomaže kod preveniranja oksidacije kolesterola što uz masne kiseline, fitosterole i kalij pomaže radu srca te sprječava nastanak srčanih bolesti. Uz to, smanjuje stres te razinu homocisteina koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Ublažava simptome artritisa

Kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, ublažava kroničnu upalu u tijelu. Tako može smanjiti i simptome artritisa i osteoartritisa.

Izvor: Ekovrtlar

Nastavite čitati

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice