Gastro
Juha(e)
Juha je najosnovnije i najjednostavnije jelo koje postoji. Veoma se lako sprema, a veoma je korisno našemu tijelu.
Ne mogu shvatiti one koji žive sami da su tako lijeni i da se veoma brzo odreknu juhe, odnosno kuhanja ove jednostavnosti.
Janjeća, pileća, goveđa je uvijek mesna dobra juha..
Najobičnija ali često i najljepša-kokošija juha
Svatko može oprati komad bilo kojega mesa: piletine, kokoševine, janjetine, ovčetine, teletine, junetine, govedine, srnetine, veprovine, tučevine, patke, faraonke, zeca, kunića ili čak ribe i slatkovodne i morske (riba se prokuha pa se odstrane kosti i ponovno se vrati u juhu) i staviti u posudu sa hladnom vodom i kuhati. Pri kraju kada vidiš da se meso zagulilo ili odvaja lijepo od kosti dodaj začine – sol, papar, celer, peršin, rendanu mrkvu ili još one koji ti se sviđaju i tjesteninu ili razmućena jaja ili pak rižu. Jedan od ljepših dodataka jesu rezanci od palačinaka ili okruglice od uštipaka.
Imaš u ovome mali milijun mogućnosti i to sve bez pogrješke.
Sama kakvoća tjestenine znade utjecati na ljepotu juhe…
…ali i riblja juha ima svoje ljepote i čari, bilo da je riječna ili morska riba kuhana unutra
Ipak se sjeti samo ovoga: meso ili mesa se stavljaju uvijek u hladnu vodu da što bolje korisni sastojci iz mesa iziđu u juhu i pazi nemoj previše soli stavljati dok se juha kuha. To možeš uvijek nadoknaditi na stolu, a i bolje je da svatko to čini na svoju mjeru.
Dakle, duljinu kuhanja će ti odrediti vrsta mesa, a hoće li biti bistra juha ili gusta ili pak nešto kao čorba, ovisi od tebe što i koliko si stavio u lonac. Ako slijedi drugo jelo ili prilog s onim mesom što se kuhalo u juhi, onda će biti bistra juha, ali ako nisi drugo spremao onda nadodaj ili povrća ili tjestenine, riže ili razmućenih jaja u juhu. To više neće biti samo juha već pravi objed koji si ti pripremio(la). Ovdje će pasti čašica laganoga bijeloga vina ili kakav roze.
Junetina se kuha za juhu
Juneća juha s mesom i tjesteninom
Juhe se pripremaju i od samoga povrća, kao od rajčice, gljiva, krupica, samoga miješanoga povrća ili čak samoga celera. Tako isto možete napraviti i juhe od tolikih vrsta slatkovodnih i morskih riba.
Krem juha sa gljivama
Juha od rajčice
Riblja juha se može napraviti od ribljih glava i drugih slaboiskoristivih dijelova, a da one glavne dijelove pripremate na drugi način, kao glavno jelo.
Kuhinja je fantazija i kada se radi o juhama, pa bile one i riblje. Samo naprijed. To ti možeš kao i oni drugi učiniti.
Juha sa paradaizom
Svatovska janjeća juha
Juha je premasna
Kada vam je juha premasna i ne želite ju takvu služiti na stol onda možete jednim kuhinjskim papirnim ubrusom riješiti problem. Stavite ubrus na vrh juhe i on će pokupiti višak, a vi ga samo otklonite i sklonite s dometa oka, ali ga prije pustite da se nadoji one masnoće.
No, ovo je puno praktičnije i korisnije. Poslije fešta i derneka se puno baca, a sutra žali što smo radili. Ne bacajte nikad preostalu goveđu, juneću, kokošju juhu ili ostale. Najjednostavnije možete je ohladiti i staviti u plastične boce i u zamrzivač. No, ako nemate toliko prostora u zamrzivaču imate toliko potreba pa gledajte ovo! Pokupite masnoću s juhe. Tu će vam otići i dosta vode. Zato tu masnu juhu stavite polako na vatru da voda ispari, a onaj ostatak lijepo zamrznite i ostavite za podloge pečenjima ili mesu u umacima. Bolji umak ne možete napraviti nego je taj od juhe.
Dobro razmisli prije nego štogod baciš iz kuhinje. Ti si i sutra kuhar-ica pa će ti trebati ponovno.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login