Povežimo se

Gastro

Juha(e)

Juha je najosnovnije i najjednostavnije jelo koje postoji. Veoma se lako sprema, a veoma je korisno našemu tijelu.

Ne mogu shvatiti one koji žive sami da su tako lijeni i da se veoma brzo odreknu juhe, odnosno kuhanja ove jednostavnosti.

Juha Dom2

Janjeća, pileća, goveđa je uvijek mesna dobra juha..

Juha Dom2

Najobičnija ali često i najljepša-kokošija juha

Svatko može oprati komad bilo kojega mesa: piletine, kokoševine, janjetine, ovčetine, teletine, junetine, govedine, srnetine, veprovine, tučevine, patke, faraonke, zeca, kunića ili čak ribe i slatkovodne i morske (riba se prokuha pa se odstrane kosti i ponovno se vrati u juhu) i staviti u posudu sa hladnom vodom i kuhati. Pri kraju kada vidiš da se meso zagulilo ili odvaja lijepo od kosti dodaj začine – sol, papar, celer, peršin, rendanu mrkvu ili još one koji ti se sviđaju i tjesteninu ili razmućena jaja ili pak rižu. Jedan od ljepših dodataka jesu rezanci od palačinaka ili okruglice od uštipaka.

Imaš u ovome mali milijun mogućnosti i to sve bez pogrješke.

Tjestenina za juhu Dom2

Sama kakvoća tjestenine znade utjecati na ljepotu juhe…

Riblja juha Dom2

…ali i riblja juha ima svoje ljepote i čari, bilo da je riječna ili morska riba kuhana unutra

Ipak se sjeti samo ovoga: meso ili mesa se stavljaju uvijek u hladnu vodu da što bolje korisni sastojci iz mesa iziđu u juhu i pazi nemoj previše soli stavljati dok se juha kuha. To možeš uvijek nadoknaditi na stolu, a i bolje je da svatko to čini na svoju mjeru.

Dakle, duljinu kuhanja će ti odrediti vrsta mesa, a hoće li biti bistra juha ili gusta ili pak nešto kao čorba, ovisi od tebe što i koliko si stavio u lonac. Ako slijedi drugo jelo ili prilog s onim mesom što se kuhalo u juhi, onda će biti bistra juha, ali ako nisi drugo spremao onda nadodaj ili povrća ili tjestenine, riže ili razmućenih jaja u juhu. To više neće biti samo juha već pravi objed koji si ti pripremio(la). Ovdje će pasti čašica laganoga bijeloga vina ili kakav roze.

Juha Dom2

Junetina se kuha za juhu

Juha Dom2

Juneća juha s mesom i tjesteninom

Juhe se pripremaju i od samoga povrća, kao od rajčice, gljiva, krupica, samoga miješanoga povrća ili čak samoga celera. Tako isto možete napraviti i juhe od tolikih vrsta slatkovodnih i morskih riba.

Juha Dom2

Krem juha sa gljivama

Juha Dom2

Juha od rajčice

Riblja juha se može napraviti od ribljih glava i drugih slaboiskoristivih dijelova, a da one glavne dijelove pripremate na drugi način, kao glavno jelo.

Kuhinja je fantazija i kada se radi o juhama, pa bile one i riblje. Samo naprijed. To ti možeš kao i oni drugi učiniti.

Juha s paradajzom Dom2

Juha sa paradaizom

Svatovska janjeća juha Dom2

Svatovska janjeća juha

Juha je premasna

Kada vam je juha premasna i ne želite ju takvu služiti na stol onda možete jednim kuhinjskim papirnim ubrusom riješiti problem. Stavite ubrus na vrh juhe i on će pokupiti višak, a vi ga samo otklonite i sklonite s dometa oka, ali ga prije pustite da se nadoji one masnoće.

No, ovo je puno praktičnije i korisnije. Poslije fešta i derneka se puno baca, a sutra žali što smo radili. Ne bacajte nikad preostalu goveđu, juneću, kokošju juhu ili ostale. Najjednostavnije možete je ohladiti i staviti u plastične boce i u zamrzivač. No, ako nemate toliko prostora u zamrzivaču imate toliko potreba pa gledajte ovo! Pokupite masnoću s juhe. Tu će vam otići i dosta vode. Zato tu masnu juhu stavite polako na vatru da voda ispari, a onaj ostatak lijepo zamrznite i ostavite za podloge pečenjima ili mesu u umacima. Bolji umak ne možete napraviti nego je taj od juhe.

Dobro razmisli prije nego štogod baciš iz kuhinje. Ti si i sutra kuhar-ica pa će ti trebati ponovno.      

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Nastavite čitati

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice