Gastro
Jetra janjeća, teleća, svinjska
Jetra janjeća, teleća ili svinjska se može na više načina koristiti i to uvijek veoma uspješno
Najčešći oblik na selu je da se prokuha u vreloj vodi i onako posoljena krupnom soli, uz malo kapule, blaguje, kao i svinjska krv prigodom kolinja. Mladi to već polako odbacuju, ali to je slastica kojoj se moramo vratiti i koju vratiti u našu kuhinju.
Koristi se tako tamo gdje se koriste tripice u gulašu.
Međutim, jetra se danas veoma često koristi na roštilju ili na tavi tako da se reže na tanke uzdužne komade i zauljena i malo posoljena stavlja na roštilj ili na vruću tavu samo namazanu uljem. Za nekoliko minuta jetra je gotova. Servira se sa stučenim češnjakom dok je još podobro vruća. Prilozi idu kao i za sva jela s roštilja.
Časne sestre su po našim samostanima i župnim kućama unijele kao predjelo u svečanim prigodama jetru na kiselo. Priprema se na već poznati lovački način pripreme mesa. Umjesto mesa ili divljači stavlja se jetra i kraće se kuha. Počinje se pirjanim češnjakom, kapulom, mrkvom, pa se dodaje vino i vrhnje, a k tomu još i malo feferona. Pri kraju jela se dodaje vino.
Jetra sitno rezana i pržena na tavi s kapulom i dodatkom od rajčice so(k)sa može biti izvanredan začin, odnosno umak za rižu ili makarone. Ovako pripremljeni umak nema konkurencije u talijanskim umacima za tjestenine. Nas su časne sestre subotom uvečer u Novicijatu obradovale često ovim prelijepim jelom, a da nismo još znali za parmezan. Danas dodamo malo parmezana i vratimo sebi onaj apetit i volju iz 70 – tih. Ovo je svježe i domaće, a tome konzerva nije nikada konkurentna.
Ovo je jetra na umbrijski način.
Umbrija je pokrajina u kojoj je rođen Sveti Franjo.
U posudu stavite žlicu dvije ulja i odmah stavite dva češnja nagnječenoga češnjaka, dva lovorova lista i feferon. Poslije koju minutu to odstranite i stavite jetru rezanu na kockice. Dodajte soli po volji, a na papar pazite jer je već na samom početku bilo feferona. Najbolja je janjeća jetrica, ali nisu za baciti i svinjska, teleća, juneća, a čak i goveđa. Važno je da je jetra svježa.
Poslije desetak minuta u ovu jetru već dobrano pripremljenu ćemo staviti u mreži svežnjić ruzmarina i lovorova svježega lista. Stavljamo ih tako u mrežici jer ćemo ih nakon nekoliko minuta odstraniti. Na ovo dodajemo lijepo kosanu kapulu, dodajemo obilato kapule. Dodati ćemo bijeloga vina da se stvori umak i da sve pliva.
Ostavljamo kuhati dok se kapula bude gubila u jetri i dok vino postane jedno sa novim umakom.
Ovo ukusno jelo se može servirati u posebno pripremljenim posudama od lisnatoga tijesta.
Uzmite kao za lazanje tijesto. Okrenite posudice od staniola obrano, ili to možete uraditi sa dubokim tanjurom ili čak sa šalicom od kave; pospite ih brašnom, na njih stavite tijesto – pokrijte ih tijestom i pecite nekoliko minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Poslije ih okrenete na dubokom tanjuru kao novi tanjur i u ovo tijesto poslužite jetru. Možete ove posude od tijesta praviti u obliku ruža ili cvjetova ili kako vas volja.
Najjednostavnije je uzeti dva jednaka četvrtasta dijela tijesta i prebaciti ih jedan po drugome da se vidi osam kutova. Tako ih stavimo na izvrnutu staniol posudu i sve krajeve malo zakrenemo ili zaoblimo. Tako će se ispeći u obliku osmolisnog cvijeta ili ruže.
Lijepo ukrašeni i servirani tanjur i jelo vrijede dvostruko.
Jetra u tradicionalnom domaćem umaku bez feferona i rajčice
Ove posudice od tijesta se mogu koristiti za mnoga jela. Kod nas ćete u Zagorju naći posudice od tijesta u kojima se poslužuje gusta zagorska juha. Ispeče se mali kruh i izdube se sredina i nalije juha, a poklopac je vrh kruha. Zanimljivo i lijepo za oko, ali ni ukus ne zaostaje. Zato kuharice nemojte se bojati ispeći mali kruh i kakvoj porculanskoj šalici i oprobati ili od tijesta to isto postići. Nemojte se bojati oprobati uraditi ono što do sada niste radili. Sve je u životu jednom prvi put. Prvi put ne mora uspjeti, ali drugi hoće zacijelo jer ga prati vaša ustrajnost na ovome putu.
Budući da smo u jetru stavljali bijelo vino, sada uz ovo moramo oprobati jedno dobro crno vino. Feferon i svi oni lijepi začini to traže, a tek ukus janjeće jetre na umbrijski način. Jetra je bogata cinkom, posebno juneća i goveđa.
Može ići Blatina, Dingač, Babić, Plenković, Andrija ili Prskalo svejedno. Sve su to dobre i poznate crne kapljice.
Jetrica će vam reći da niste pogriješili u odabiru. Sjetite se da ju je takvu oprobao i sam Sveti Franju i vjerojatno zalio dobrom kapljicom Chiantia, naravno dok je još bio bogati bećar.
«Čovjek ne može misliti dobro, voljeti dobro, spavati dobro ako nije jeo dobro». (Virginia Wolf)
Zar Sveti Pavao nije pripomenuo da se gladnome ne propovijeda već da mu se prije dadne kruha?
Jetra-plućica janjeća u lovačkom umaku s rajčicom i feferonom …
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login