Povežimo se

Gastro

Jetra janjeća, teleća, svinjska

Jetra janjeća, teleća ili svinjska se može na više načina koristiti i to uvijek veoma uspješno

Najčešći oblik na selu je da se prokuha u vreloj vodi i onako posoljena krupnom soli, uz malo kapule, blaguje, kao i svinjska krv prigodom kolinja. Mladi to već polako odbacuju, ali to je slastica kojoj se moramo vratiti i koju vratiti u našu kuhinju.

Koristi se tako tamo gdje se koriste tripice u gulašu.

Međutim, jetra se danas veoma često koristi na roštilju ili na tavi tako da se reže na tanke uzdužne komade i zauljena i malo posoljena stavlja na roštilj ili na vruću tavu samo namazanu uljem. Za nekoliko minuta jetra je gotova. Servira se sa stučenim češnjakom dok je još podobro vruća. Prilozi idu kao i za sva jela s roštilja.

Časne sestre su po našim samostanima i župnim kućama unijele kao predjelo u svečanim prigodama jetru na kiselo. Priprema se na već poznati lovački način pripreme mesa. Umjesto mesa ili divljači stavlja se jetra i kraće se kuha. Počinje se pirjanim češnjakom, kapulom, mrkvom, pa se dodaje vino i vrhnje, a k tomu još i malo feferona. Pri kraju jela se dodaje vino.

Jetra Dom2

Jetra sitno rezana i pržena na tavi s kapulom i dodatkom od rajčice so(k)sa može biti izvanredan začin, odnosno umak za rižu ili makarone. Ovako pripremljeni umak nema konkurencije u talijanskim umacima za tjestenine. Nas su časne sestre subotom uvečer u Novicijatu obradovale često ovim prelijepim jelom, a da nismo još znali za parmezan. Danas dodamo malo parmezana i vratimo sebi onaj apetit i volju iz 70 – tih. Ovo je svježe i domaće, a tome konzerva nije nikada konkurentna.

 

Ovo je jetra na umbrijski način.

Umbrija je pokrajina u kojoj je rođen Sveti Franjo.

U posudu stavite žlicu dvije ulja i odmah stavite dva češnja nagnječenoga češnjaka, dva lovorova lista i feferon. Poslije koju minutu to odstranite i stavite jetru rezanu na kockice. Dodajte soli po volji, a na papar pazite jer je već na samom početku bilo feferona. Najbolja je janjeća jetrica, ali nisu za baciti i svinjska, teleća, juneća, a čak i goveđa. Važno je da je jetra svježa.

Poslije desetak minuta u ovu jetru već dobrano pripremljenu ćemo staviti u mreži svežnjić ruzmarina i lovorova svježega lista. Stavljamo ih tako u mrežici jer ćemo ih nakon nekoliko minuta odstraniti. Na ovo dodajemo lijepo kosanu kapulu, dodajemo obilato kapule. Dodati ćemo bijeloga vina da se stvori umak i da sve pliva.

Ostavljamo kuhati dok se kapula bude gubila u jetri i dok vino postane jedno sa novim umakom.

Ovo ukusno jelo se može servirati u posebno pripremljenim posudama od lisnatoga tijesta.

Uzmite kao za lazanje tijesto. Okrenite posudice od staniola obrano, ili to možete uraditi sa dubokim tanjurom ili čak sa šalicom od kave; pospite ih brašnom, na njih stavite tijesto – pokrijte ih tijestom i pecite nekoliko minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Poslije ih okrenete na dubokom tanjuru kao novi tanjur i u ovo tijesto poslužite jetru. Možete ove posude od tijesta praviti u obliku ruža ili cvjetova ili kako vas volja.

Najjednostavnije je uzeti dva jednaka četvrtasta dijela tijesta i prebaciti ih jedan po drugome da se vidi osam kutova. Tako ih stavimo na izvrnutu staniol posudu i sve krajeve malo zakrenemo ili zaoblimo. Tako će se ispeći u obliku osmolisnog cvijeta ili ruže.

Lijepo ukrašeni i servirani tanjur i jelo vrijede dvostruko.

Jetra Dom2

 

Jetra u tradicionalnom domaćem umaku bez feferona i rajčice

Ove posudice od tijesta se mogu koristiti za mnoga jela. Kod nas ćete u Zagorju naći posudice od tijesta u kojima se poslužuje gusta zagorska juha. Ispeče se mali kruh i izdube se sredina i nalije juha, a poklopac je vrh kruha. Zanimljivo i lijepo za oko, ali ni ukus ne zaostaje. Zato kuharice nemojte se bojati ispeći mali kruh i kakvoj porculanskoj šalici i oprobati ili od tijesta to isto postići. Nemojte se bojati oprobati uraditi ono što do sada niste radili. Sve je u životu jednom prvi put. Prvi put ne mora uspjeti, ali drugi hoće zacijelo jer ga prati vaša ustrajnost na ovome putu.

Budući da smo u jetru stavljali bijelo vino, sada uz ovo moramo oprobati jedno dobro crno vino. Feferon i svi oni lijepi začini to traže, a tek ukus janjeće jetre na umbrijski način. Jetra je bogata cinkom, posebno juneća i goveđa.

Može ići Blatina, Dingač, Babić, Plenković, Andrija ili Prskalo svejedno. Sve su to dobre i poznate crne kapljice.

Jetrica će vam reći da niste pogriješili u odabiru. Sjetite se da ju je takvu oprobao i sam Sveti Franju i vjerojatno zalio dobrom kapljicom Chiantia, naravno dok je još bio bogati bećar.

«Čovjek ne može misliti dobro, voljeti dobro, spavati dobro ako nije jeo dobro». (Virginia Wolf)
Zar Sveti Pavao nije pripomenuo da se gladnome ne propovijeda već da mu se prije dadne kruha?

Jetra Dom2

Jetra-plućica janjeća u lovačkom umaku s rajčicom i feferonom …

 
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Nastavite čitati

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice