Povežimo se

fridge

Oglas

Josipa Dumančić

Važna uloga rasvjete: Kako odabrati idealnu prema stilu uređenja interijera?

Rasvjeta igra ključnu ulogu i neizostavan je element svakog interijera u uređenju prostora, bez obzira na stil

Rasvjeta igra ključnu ulogu i neizostavan je element svakog interijera u uređenju prostora, bez obzira na stil. Kroz promišljeno i kreativno korištenje rasvjete, moguće je stvoriti interijere koji su estetski privlačni, funkcionalni i prilagođeni potrebama i željama korisnika.

Važno je razumjeti kako različiti stilovi uređenja zahtijevaju različite pristupe rasvjeti i kako mogu transformirati prostor, utjecati na atmosferu, dodati mu karakter i učiniti ga ugodnim za boravak. Kako bi svaki prostor bio ne samo lijep, već i ugodnim za boravak, potreban je pažljiv odabir i raspored svjetlosnih izvora.

Rasvjeta u modernim interijerima

U modernim interijerima, rasvjeta je često ugrađena u strop ili zidove, stvarajući čist i neometan izgled. U modernom stilu, dominiraju čiste linije, geometrijski oblici i neutralne boje. Rasvjeta je često minimalistička i funkcionalna. Visilice s jednostavnim, ali elegantnim dizajnom često se koriste kao središnji komadi u prostorijama poput dnevnih soba ili blagovaonica. LED trake su popularan izbor jer pružaju ravnomjerno osvjetljenje i mogu biti skriveni, poput spuštenih stropova ili ispod polica.

Minimalistički stil voli neutralna svjetla

U minimalističkom stilu se često koristi bijela ili neutralna svjetla kako bi se naglasila prostranost i čistoća prostora. U ovom stilu, rasvjeta je često nenametljiva. Ugrađene LED trake, podne lampe s jednostavnim, čistim linijama i diskretne visilice savršeno se uklapaju u minimalističke interijere. Cilj je pružiti dovoljno svjetla bez stvaranja vizualnog nereda.

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Raskošna rasvjeta klasičnog stila

U klasičnom stilu, rasvjeta može biti vrlo raskošna, s kristalnim lusterima i sa sjenilima. Zidne svjetiljke s kristalima, ukrasnim sjenilima i podne lampe, s klasičnim dizajnom, dodaju dozu elegancije i profinjenosti. U ovakvim interijerima rasvjeta ne služi samo funkcionalnoj svrsi, već i kao dekorativni element kao naglasak na luksuz i profinjenost prostora.

Mediteran i prirodno svjetlo se vole

U mediteranskom stilu prirodno svjetlo je prioritet, tako da su velike staklene stijene i veliki prozori idealni za propuštanje dnevnog svjetla. Rasvjeta često dolazi u obliku zidnih svjetiljki s metalnim ili keramičkim sjenilima, koje stvaraju ugodne igre svjetla i sjene na zidovima. Takva rasvjeta igra ključnu ulogu u stvaranju toplog i opuštajućeg ambijenta. Vanjska rasvjeta također igra važnu ulogu u stvaranju autentičnog mediteranskog ugođaja.

Velike lampe uklapaju se u industrijski stil

Industrijski stil karakteriziraju neobrađeni materijali, poput cigle, metala i drva. Velike metalne viseće lampe, s crnim ili tamno sivim završnim slojem, odlično se uklapaju u ovaj stil. Zidne lampe i stolne lampe s metalnim sjenilima često se koriste u radnim prostorima ili kućnim uredima.

Skandinavski stil: Drveni detalji i tekstilna sjenila

Skandinavski stil je poznat po upotrebi prirodnih materijala- jednostavnosti i funkcionalnosti. Rasvjeta je topla i stvara ugodan i opuštajući ambijent. Podne i stolne lampe, s drvenim detaljima ili tekstilnim sjenilima često se koriste za dobivanje topline u prostoru. Svijećnjaci su također česti dodaci. Visilice s bijelim ili svijetlim sjenilima pomažu u održavanju svijetlog i prozračnog osjećaja u prostoriji.

Uređenje interijera s niskim budžetom: Uz malo kreativnosti i znanja, sve je moguće

Rustikalne interijere ukrasite lusterima od kovanog željeza

Rustikalni interijeri postaju ugodna mjesta za opuštanje i uživanje kroz pažljivo odabranu rasvjetu. Lusteri od kovanog željeza i drveta s imitacijom svijeća daju šarm dnevnim sobama i blagovaonicama. Daju dodatni sloj topline i romantike te naglašavaju prirodni ugođaj. Stolne i podne svjetiljke sa sjenilima od tkanine, u neutralnim tonovima, stvaraju udobnu atmosferu.

Razni stilovi rasvjete u boho stilu

Rasvjeta u boho stilu može biti vrlo raznolika. Kombiniraju se različiti stilovi i materijali te se tako izražava sloboda- miješanje kultura i prirodnih materijala. Rasvjeta u boho stilu ključna je za stvaranje opuštenog ambijenta. Visilice s materijalima od ratana ili bambusa, sa perlama i resicama se koriste za prirodan i topao ugođaj te unose boemski šarm u dnevne sobe i blagovaonice.

Nastavite čitati

Lifestyle

Ukrasite svoj dom slikama i umjetninama uz ovih 7 kreativnih savjeta

Ove ideje za izlaganje umjetnina potiču kreativnost u svakom kutku vašeg doma

Razmišljanje izvan okvira pri izlaganju umjetnina sjajan je način da unesete malo svoje osobnosti u dekor. Imamo nekoliko odličnih trikova ako imate ograničen prostor, volite redovito mijenjati uređenje svog doma ili iznajmljujete i ne želite oštetiti zidove.

1. Odredite temu

Nemate smisla za slaganje umjetnina tako da izgledaju skladno, a ne natrpano? Antikvar i dizajnerska savjetnica Tori Jones predlaže da se držite jedne teme.

Tema pomaže stvoriti osjećaj jedinstva i skladnosti u prostoru. Umjetnine koje dijele zajedničku temu izgledaju povezano i promišljeno postavljene, što doprinosi općem estetskom dojmu prostora.

Kada imate zadanu temu, lakše je odabrati i kombinirati druge dekorativne elemente, poput namještaja, tekstila i dodataka, koji će se skladno uklopiti u cjelokupni izgled prostora.

Slijedite “pravilo broja tri” koje će vam osigurati savršeno uređen dom

2. Poigrajte se kontrastima

Za naglašavanje velike umjetnine, naslonite manje umjetničke radove i dragocjenosti na policu ili stol ispod nje. “Držanje reda skupljenih predmeta neutralnim omogućava da umjetnina iznad bude u središtu pažnje,” kaže Jones, koja voli kombinaciju modernog slikarstva u antiknom okviru. “Izgled se temelji na slojevitosti starog i novog, grafičkog i klasičnog.”

3. Ne dopustite da vas prostor sputava

Herbarij (uramljeni osušeni biljni primjerci) okružuje prozore u Jonesinoj sezonskoj trgovini na Block Islandu, dokazujući da zbirka malih umjetnina može ostaviti snažan dojam čak i kada je zidni prostor ograničen. Zapravo, kreiranje galerijskog zida u ograničenom prostoru ili oko arhitektonskih značajki je lakše nego na velikom, praznom zidu jer prozori i ukrasni elementi mogu postaviti granice i usmjeriti postavljanje.

Kako pravilno objesiti slike i stvoriti galerijski zid – ovo je jedini vodič koji će vam trebati

4. Uselite umjetnost u kuhinju

Tretirajte svoje kuhinjske police kao mrtvu prirodu tako što ćete umjetnički grupirati posuđe i pustiti nekoliko uramljenih umjetnina da se pojave. “Kuhinje mogu djelovati vrlo sterilno i hladno,” kaže Jones. Umetanje nekoliko umjetnina na police jednako dobro funkcionira i u drugim korisnim prostorima koji možda nemaju dovoljno zidnog prostora, poput malog ureda.

Tapete, pločice, kamen… Što odabrati za dekoriranje zidova u kuhinji?

5. Iskoristite ogledala

Neka ogledalo bude pozadina za osobne uspomene. Umetnite ili zalijepite fotografije na okvir i zid iza njega. “To stvara okvir unutar okvira, koji također reflektira ljude i iskustva koja su vam važna – poput albuma uspomena koji ne trebate otvarati,” kaže Jones.

6. Preusmjerite pogled na neočkivana mjesta

Razbijanje uobičajenih očekivanja o tome gdje bi umjetnine trebale biti može dodati vizualnu raznolikost i dinamiku vašem interijeru, čineći ga zanimljivijim i privlačnijim.

Umjetnine postavljene na neobična mjesta privlače pažnju na te specifične dijelove prostora, čineći ih posebnima i važnima u ukupnom uređenju.

U malim prostorima, gdje je zidni prostor ograničen, vješanje umjetnina na neočekivana mjesta, poput stražnje strane vrata ili iznad umivaonika, može pomoći u dodavanju estetske vrijednosti bez zauzimanja dragocjenog prostora.

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

7. Ukrasite svoje police za knjige

Budimo iskreni, bibliofili: Većina knjiga rijetko se skida s polica, pa objesite umjetnine izravno na knjižaru. “Knjige dodaju toplinu, a kombinacija s umjetninama je privlačna,” kaže Jones. Jedan trik koji koristi: Uklonite policu iz ugrađene knjižare kako biste stvorili udubljeni prostor za vješanje velikog umjetničkog djela.

Moglo bi vas zanimati i: Evo kako odrediti vrijednost umjetničkog djela

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice