Povežimo se

Interijeri

12 ideja za uređenje kuhinje

Ideje za uređenje suvremenih kuhinja koje će vas inspirirati

Nakon što ste uspješno završili proces kupnje svoje nove nekretnine, vrijeme je da počnete aktivno planirati uređenje ili redizajn. Naravno, neki od nas su se odlučili kupiti nekretninu koja je već potpuno namještena, što znači da smo već pronašli dizajn koji nam odgovora. No, ako više volite “krojiti” nekretninu po sebi, uređenje interijera jedna je od stvari kojom ćete se morati pozabaviti.

Ponudu luksuznih nekretnina možete pogledati na stranici agencije za nekretnine eurovilla.hr

Napravite višenamjenski kuhinjski prostor

Idealno je uključiti prilagođeni radni stol i prostor za učenje kada pokušavate stvoriti obiteljsko središte. Ovo postaje povezano, mirno mjesto za pisanje domaće zadaće ili obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova. Upotrijebite slične završne obrade s prepoznatljivim zaokretom kako biste području radnog stola omogućili glatku vezu s dizajnom kuhinje; ovdje je drvo dominantni materijal.


Stan iz snova s pogledom na grad

Pogled na grad, dovoljno daleko od gradske buke, a blizu svih potrebnih sadržaja. To je lokacija na kojoj se grade održivi prekrasni stanovi. Više


Jednostavne particije

U suvremenoj kuhinji nemojte se bojati zaklanjati vidike jer ne uživaju svi kuhari u pogledima i ometanju. Odabir otvorene pregrade je mudar izbor. Uspješno spaja osjećaj otvorenosti i udobnosti u modernom dnevnom boravku otvorenog plana jer je dizajniran da služi i kao lijep izlog i kao korisna prostorna pregrada.

Mirniji interijer

Zbog užurbanog života koji vlasnika nekretnina, minimalističke ideje za kuhinje postat će sve popularnije u 2023. Vlasnici nekretnina nastoje postići ravnotežu između pojednostavljenog minimalizma i luksuza za svoje kuhinje.

Prihvatite drvo

Drveni kuhinjski ormarići popularna su opcija za ljude koji uživaju u bezvremenskom ili tradicionalnom dizajnu, stoga ne čudi da će u bliskoj budućnosti sve više i više vlasnika tražiti ideje za kuhinje s elementima od hrastovine i oraha.

Skulpturalna pozadina

Zašto završiti kuhinjsku pozadinu vodoravnom, ravnom linijom kada bi zakrivljeni oblici mogli biti puno primamljiviji? Na primjer, australska dizajnerica Tamsin Johnson isklesala je vijugave krivulje u mramoru, spajajući kuhinjsku napu i pozadinu sa zapanjujućom vijugavošću. Istražite popločane pozadine sa šesterokutima i ostalim zanimljivim uzorcima za površine jednostavne za korištenje koje mogu promijeniti oblik.

Igra uzoraka

Upotreba usmjerenog uzorka prevladava u tradicionalnim kuhinjama. Obratite pozornost na detalje poput unutrašnjosti ormara i stražnjih strana. Kada se koristi na ovaj način, uzorak dodaje vizualnu zanimljivost bez preuzimanja prostorije ili oduzimanja vječne privlačnosti kuhinjskih ormarića.

Obnovite podove

Podovi i zidovi zauzimaju najveći dio svake prostorije pa tako i kuhinje. Provjerite moderne uzorke “tkanja” ako tražite zamjenu za kuhinjski pod u obliku riblje kosti ili ševrona. Ovaj se dizajn ponovno predstavlja novoj publici i vuče korijene iz francuskih palača iz 17. stoljeća. Iako najnovija iteracija koristi iste poligone i trapezoide kao i izvorna, krupnije veličine pločica i svijetlije drvene boje ga ažuriraju.

Naglašene stolice

Postoji trend više privatnih mjesta za sjedenje u kuhinji kada je riječ o barskim stolcima. To može biti bar za doručak manjeg otiska ili položaj za sjedenje s jednim ili dva stolca. Ljudi s kuhinjama i blagovaonicama počinju shvaćati da ne trebaju uvijek velike šankove za doručak, odakle je ovaj trend nastao. Međutim, svi mi ipak volimo sjediti blizu središta kuhinje. Kuhinjski barski stolac idealan je u ovoj situaciji jer nudi udobno sjedenje za kratku šalicu kave ili provjeru e-pošte.

Spojite staro i novo

Cilj budućih kuhinjskih trendova je izbrisati sve predrasude o izložbenom domu, a dodavanje antiknog ili vintage namještaja u kuhinju odmah daje prostoru ugodan ugođaj življenja. Oribani kuhinjski stol ili komoda prirodan su izbor za tradicionalni izgled kuhinjskog namještaja u “farmhouse” stilu. Antikni predmeti dat će karakter novom području jer su bezvremenski, izdržljivi i često ih je jeftino kupiti na sajmovima starina.

Složena rasvjeta

Postaviti ispravnu rasvjetu u kuhinji nikada nije lako, ali učinkovit dizajn kuhinje u budućnosti ovisit će o svladavanju umjetnosti slojevitosti. U stvari, potrebna vam je samo fiksna količina radne rasvjete u određenim pripremnim područjima; ako imate previše svjetiljki, strop vaše kuhinje će nalikovati sletnoj pisti za avione.

Mramor

Mramor s naglašenim žilama trenutno je popularan, a što su gušće, to bolje za nenadmašan luksuz i praćenje modernog trenda. Ponovno oživljavanje mramora je, ako ništa drugo, osvajanje ljestvica stilova i uzdrmavanje interijera. U svijetu dizajna, mramor s naglašenim žilama doživljava veliki preporod i postao je luksuz vrhunske klase. To je omiljena opcija za kuhinje i kupaonice, a također je i vrlo održiva. Zbog svoje robusnosti, tradicionalnih značajki i sposobnosti da preživi promjenjivu modu, mudra je investicija.

Dizajni bez ručki

Najnoviji moderni dizajni usredotočeni su na višenamjenske, slobodne stilove minimalističkog izgleda. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama u načinima na koji se vrata ormarića otvaraju i zatvaraju, sada je moguće ukinuti ručke u zidnim i donjim ormarićima. Udubljene ručke imaju isti elegantan izgled kao ormarići koji se otvaraju pritiskom, a mogu se obložiti različitim nijansama i materijalima kako bi se dodatno zainteresirali.

Kada uređujete kuhinju, najvažnija je funkcionalnost, no, nemojte zanemariti niti estetiku. Razni modeli kuhinjskih elemenata, načini izvedbe i široka paleta boja omogućuju vam da stvorite svoju idealnu kuhinju koja će biti moderna ne samo sada, već i u budućnosti.

Oglas

Interijeri

Mediteranski stil u uređenju doma – ovo su glavna obilježja i značajke

Mediteranski stil uređenja popularan je dizajnerski pravac inspiriran tradicionalnim načinom života i estetikom Mediterana

Mediteranski stil uređenja stvara ugodan i opuštajući ambijent koji podsjeća na ljetne odmore na obalama Sredozemlja. Ovaj stil je savršen za one koji žele unijeti toplinu i eleganciju Mediterana u svoj dom.

Dom u mediteranskom stilu često će koristiti organske materijale i teksture, a iako je općenito svjetlije u paleti boja, često ćete pronaći jarke nijanse. Mediteranski dizajn opisuje se kao lagan, eklektičan i onaj koji koristi prirodne materijale s uzorkom i teksturom.

Povijest mediteranskog stila

Vjerojatno nije iznenađenje da povijest mediteranskog dizajna počinje u regiji koja je rodila estetiku: Mediteran.

U Sjedinjenim Američkim Državama mediteranski je stil cvjetao osobito oko 1920-ih, potaknut valom gospodarskog prosperiteta. Kako su bogatstvo i dokolica rasli, morska su odmarališta postala popularna atrakcija, a mnoga su dizajnirana tako da kopiraju arhitekturu duž europske južne obale. Uzmimo za primjer St. Augustine na Floridi, gdje je biznismen Henry Flagler izgradio vrhunsko zimsko odredište za bogate Amerikance, sada prepuno zgrada u španjolskom stilu.

Ovaj se fenomen također može vidjeti na drugim povijesnim posjedima diljem raznih američkih obala, iako je osobito čest u Kaliforniji. Zbog klimatskih i geografskih sličnosti između mediteranske regije i Golden Statea, stil je tamo posebno popularan. Međutim, kako objašnjava američki dizajner interijera David Lucas, estetika bi mogla dobro funkcionirati na mnogim mjestima diljem svijeta. „Mislim da se većina onoga što nazivamo mediteranskim stilom dobro prenosi na bilo koji dio svijeta gdje je vrijeme pogodno za život u zatvorenom i otvorenom, povezanost s kopnom i morem, i gdje se osjećaju prirodni i organski materijali i oblici kod kuće”, kaže.

Obilježja mediteranskog stila

  • Boje: Mediteranski stil često koristi nijanse plave, bijele, terakote, zelene i nijanse žutih boja. Ove boje reflektiraju prirodnu okolinu regije, uključujući more, nebo i kamene površine.
  • Materijali: Tipični materijali u mediteranskom stilu uključuju kamen, terakotu, drvo, keramiku, staklo i željezo. Ovi prirodni materijali dodaju teksturu i autentičnost prostoru.
  • Arhitektonske značajke: Karakteristične arhitektonske značajke uključuju lukove, stupove, prozore i vrata s lukovima, terase s pogledom na more te kameni zidovi i podovi. Ovi elementi stvaraju rustičnu i šarmantnu estetiku.
  • Namještaj: Namještaj u mediteranskom stilu obično je jednostavan, funkcionalan i izrađen od prirodnih materijala. Drveni stolovi, stolice s pletenicom od trske i komadi s ručno izrađenim ornamentima česti su u ovom stilu.
  • Teksture: Teksture igraju važnu ulogu u mediteranskom uređenju. Rukom izrađeni keramički ili terakotni detalji, kameni zidovi, drveni podovi i stropovi, te pletenice od trske dodaju bogatstvo i karakter prostoru.
  • Biljke: Biljke poput maslina, lavande, ružmarina i agava često se koriste kako bi se unijela svježina i boje mediteranske prirode u unutrašnjost.
  • Tekstil: Tekstili su lagani i često imaju morske ili etničke uzorke. Svijetle zavjese, jastuci s prugama i ukrasni prekrivači doprinose opuštajućem ambijentu.
  • Otvorenost prema vanjskom prostoru: Mediteranski stil potiče povezanost s prirodom. Veliki prozori, vrata i terase stvaraju fluidan prijelaz između unutrašnjosti i vanjskog prostora.
  • Minimalizam: Iako može biti bogat detaljima, mediteranski stil teži minimalizmu u namještaju i dekoru. Funkcionalnost je također važan aspekt ovog stila.
  • Tradicionalni detalji: Dodaci poput keramičkih posuda, svijećnjaka, staklenki za maslinovo ulje, tradicionalnih jela i drugih autentičnih predmeta često se koriste kako bi se postigao autentičan mediteranski izgled.

Boje mediteranskog stila

Boje su ključni element u mediteranskom dizajnu, jer igraju važnu ulogu u stvaranju topline, udobnosti i autentičnosti tog stila. Boje mediteranskog dizajna inspirirane su prirodom i okolinom Sredozemlja, a obično se koriste sljedeće nijanse:

  • Plava: Plava je jedna od dominantnih boja u mediteranskom dizajnu. Boja mora i neba, plava simbolizira svježinu i prostranstvo. Nijanse plave mogu varirati od svjetlijih do tamnijih tonova.
  • Bijela: Bijela je još jedna ključna boja u mediteranskom stilu. Simbolizira čistoću i svjetlost te stvara svjež i prozračan osjećaj u prostoru. Bijela boja često se koristi za zidove, stropove i dekorativne elemente.
  • Terakota: Terakota ili nijanse crvene i narančaste boje inspirirane su tradicionalnim krovovima i zidovima kuća u Mediteranu. Ove boje dodaju toplinu i karakter prostoru te su često prisutne u keramičkim detaljima i pločicama.
  • Zelena: Zelena se koristi za oponašanje prirodnih elemenata poput drveća, biljaka i zelenih brda koja se često vide u mediteranskim krajolicima. Nijanse zelene mogu varirati od svijetlozelene do duboko zelene.
  • Žuta: Žuta boja dodaje svjetlinu i radost prostoru. Ona može biti prisutna u detaljima, kao što su jastuci, zavjese ili dekorativni elementi.
  • Nevenčana ili smeđa: Ove nijanse često se koriste za drveni namještaj i podove kako bi dodale toplinu i autentičnost prostoru. One također pomažu stvoriti uravnotežen izgled uz ostale svijetle boje.
  • Narandžasta: Narandžasta boja može se koristiti kao akcentna boja kako bi se dodala energija i toplina prostoru. Obično se koristi umjereno.
  • Tirkizna: Tirkizna je popularna za akcente i detalje, posebno u vezi s vodom i morskim motivima. Ova boja osvježava prostor i podsjeća na obližnje more.

Važno je napomenuti da u mediteranskom dizajnu nije riječ samo o odabiru boja, već i o njihovoj kombinaciji i ravnoteži. Osim toga, teksture i prirodni materijali igraju ključnu ulogu u postizanju pravog mediteranskog stila. Korištenje pravih nijansi boja i materijala pomoći će stvoriti toplu i privlačnu atmosferu u prostoru koja podsjeća na ljepotu Mediterana.

Kako urediti dom u boho stilu? Kombinacija boja, tekstura i materijala je dobrodošla

Namještaj u mediteranskom stilu

Namještaj u mediteranskom dizajnu ima karakteristične osobine koje ga čine prepoznatljivim i funkcionalnim. Evo nekoliko ključnih značajki namještaja u mediteranskom stilu:

  • Drvo: Drvo je osnovni materijal za mediteranski namještaj. Obično se koristi masivno drvo poput hrasta, bora, oraha ili masline. Drvo se često ostavlja prirodno, bez previše obrade kako bi se očuvala njegova prirodna tekstura i toplina.
  • Rustikalni izgled: Mediteranski namještaj ima rustikalni izgled s vidljivim zrnatim teksturama drveta i jednostavnim, tradicionalnim detaljima. Često ćete primijetiti grubo obrađene površine i jednostavne linije.
  • Rukotvorine: Rukotvorine i ručno izrađeni detalji često su prisutni u mediteranskom namještaju. To uključuje ručno izrađene keramičke pločice, vezene tkanine, reljefe na drvu te druge tradicionalne umjetničke detalje.
  • Drveni stolovi: Drveni stolovi često su središnji komadi namještaja u mediteranskom prostoru. Mogu biti veliki i masivni s grubo obrađenim površinama, često s vidljivim drvenim trakama ili čavlima.
  • Stolice s pletenicom od trske: Stolice i stolci s pletenicom od trske ili ratana često se koriste za sjedenje. Ovi komadi doprinose opuštenoj i udobnoj atmosferi.
  • Kreveti s čeličnim okvirom: Kreveti s metalnim okvirom, često u obliku zakrivljenih lukova, karakteristični su za mediteranski stil spavaće sobe.
  • Ormari i komode: Ormari i komode su obično jednostavni u dizajnu, s tradicionalnim drvenim ručkama i naglascima.
  • Pletenica i tkanine: Pletenica od trske i tkanine poput lana ili pamuka često se koriste za dodavanje teksture i topline prostoru. Ove materijale možete pronaći na stolicama, jastucima i drugim dekorativnim elementima.
  • Željezo: Željezni detalji, poput okvira ogledala, svjetiljki i stolova, također su prisutni u mediteranskom namještaju. Oni mogu dodati kontrast drvenim elementima i doprinijeti autentičnom izgledu.
  • Praktičnost: Mediteranski namještaj je obično funkcionalan i prilagođen svakodnevnom životu. Namještaj je dizajniran kako bi bio udoban i koristan za upotrebu.

Prostorije doma u mediteranskom stilu

Kuhinja

Kuhinja je bitan element mediteranskog doma. Široke i dugačke kuhinje s posebnim otokom i stolom za blagovanje uobičajene su u ovim stilovima. Stoga, ako prostor nije problem, uložite u prostranu kuhinju. No, mediteranski se stil može uklopiti iu manje kuhinje.

Rustiklana kupaonica u fracuskom stilu – unesite eleganciju i luksuz u prostor

Topli i drveni ormarići izvrstan su način da kuhinji brzo date mediteranski štih. Međutim, ako drveni ormarići nisu mogući, možete uložiti u pločice s teksturom kamena i mramorne ploče. Oni pomažu u stvaranju rustikalnog izgleda. Ručno oslikane pločice u plavoj i drugim svijetlim shemama boja također su tradicionalne za grčke interijere. Njihovo dodavanje pomoći će u razbijanju monotonije i dodavanju boja kuhinji.

Izrazite lampe i svjetla također mogu dodati karakteru i dati mu ugodniji i topliji izgled. Investirajte u žuta svjetla i svijeće kako bi na odgovarajući način istaknuli jedinstvene elemente vaše kuhinje.

Dnevni boravak

Dnevni boravak je glavni element mediteranske kuće. Budući da je prirodna svjetlost u srži mediteranske estetike, korištenje svih prozora i izvora svjetlosti savršeno je polazište. Odaberite sobe s velikim prozorima i prozorima okrenutim prema istoku/zapadu kako biste osigurali da vaš životni prostor dobije maksimalnu sunčevu svjetlost.

Ako imate dovoljno prostora, uložite u velike komade namještaja. Velika sofa s predimenzioniranim jastucima može biti značajan statement element u dnevnom prostoru. I minimizirat će trud koji ćete morati uložiti u uređenje. Međutim, čak i ako imate malu sobu, možete stvoriti savršen izgled dodavanjem drugih upečatljivih komada poput fotelje, lampi, lustera itd. Također možete postići sličan izgled.

Spavaća soba

Mediteranski dizajn spavaće sobe crpi inspiraciju iz regija okupanih suncem i okruženih morem, uključujući zemlje poput Grčke, Italije, Španjolske i Francuske. Stil odražava jarke boje oceana, zemljane tonove krajolika i rustikalnu ljepotu tradicionalnih mediteranskih domova. Tekstil u spavaćoj sobi može biti izrađen od prirodnih vlakana poput pamuka ili lana. Često se koriste bogati uzorci i teksture kako bi se dodao karakter prostoru.

Spavaće sobe u mediteranskom stilu često stvaraju opuštajuću i toplu atmosferu koja podsjeća na odmor na obali Mediterana. Ovaj stil može biti prilagođen osobnom ukusu, ali uvijek zadržava osjećaj udobnosti i gostoljubivosti.

Kupaonica

Kupaonice su često zanemaren element u uređenju interijera. No budući da je mediteranski stil razvijen za ljude koji vole slobodno vrijeme, dizajn je posebnu pozornost posvetio kupaonicama. Mediteranski dizajn kupaonica je kraljevski, jedinstven, ali jednostavan. Također postoji veliki izbor opcija. Potpuno bijeli, potpuno drveni ili potpuno smeđi stilovi su najpopularniji dizajni.

Prilikom izrade kupaonice imajte na umu sljedeće:

  • Odvojite svaki prostor: pokušajte napraviti podjelu između umivaonika, WC-a i tuša kroz zidne pregrade ili staklo. Čak će i zavjese za tuš obaviti posao.
  • Svjetla: Rasvjeta je ključna. Budući da kupaonice uglavnom primaju manje svjetla, neophodno je popuniti prazninu umjetnim svjetlima. Ovisno o temi toaleta, odaberite odgovarajuću vrstu svjetla.
  • Otvorene kupaonice: otvoreni tuševi i kade poznati su u svim mediteranskim interijerima. Pretpostavimo da ga možete ugraditi u svoju spavaću sobu.
  • Udobnost: Kupaonice su prostor za opuštanje i opuštanje. Pobrinite se da vaša kupaonica rezonira s tim. Koristite namještaj za stvaranje opuštajuće atmosfere.

Nastavite čitati

Interijeri

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Sve prisutan minimalistički stil uređenja interijera popularizirao je korištenje skrivenih sobnih vrata. Vrata karakterizira okvir skriven unutar zida, a vidljivo je samo krilo. Takav nevidljivi dovratnik Interfom author omogućuje bolje povezivanje vrata s prostorijom.

Interfom author je linija proizvoda koja se odnosi na pregrade i vrata, prije svega staklene pregrade i staklena vrata. Iako su moguće kombinacije i drugih materijala, najčešće se koriste drvena vrata i drvene pregrade. Možemo koristiti i druge pločaste materijale, rekao je Vladimir Dijan direktor tvrtke FOM.

Nevidljivi okvir za skrivena vrata

Korištenjem nevidljivog okvira dobiva se elegantniji izgled prostora, bilo da se radi o vratima u boji zida ili nekom drugom dekoru. Postavljanje ne zahtjeva posebne preduvjete.

U principu je potrebno zanatski kvalitetno i točno pripremiti sam otvor. Nakon toga dolazi montaža koja je prilično jednostavna. Posao se završava kad završava i obrada zida, odnosno špalete, tako da tu zapravo nema nekih većih problema. To je prilično razrađen sustav. Prilično se to lako i brzo montira i podešava tako da se dobije zaista točan otvor, jer budući se radi o minimalističkom rješenju onda se ipak i određene nepravilnosti vide, istaknuo je Dijan.

Vrata u ravnini zida čije postojanje otkriva tek kvaka. Idealno su rješenje za svaki prostor, a Interfom Author su modularni i tanki sustavi iznimne čvrstoće.

Debljina zida nije važna, odnosno sama ta debljina štoka koji je vrlo minimalističkih dimenzija i debljine 40 omogućuje ugradnju i na zidove koji su jako tanki. U mobilnim kućicama, u montažnim kućama, pa i brodovima, i na nekim drugim mjestima gdje svaki kvadratni centimetar je jako bitan i jako skup, s ovim štokom je moguće montirati vrata i staviti ga na vrlo tanke zidove, objasnio je Dijan.

Aluminijski profili za skrivena vrata od različitih materijala

Interfom Author aluminijski profili koriste se za sve vrste vrata, što omogućuje različite ispune, odnosno vrata od različitih materijala u istom prostoru.

Tako da možete imati drvena vrata, bilo da su u nekom dekoru ili da su u boji zida odmah do staklenih vrata. Taj štok koji je napravljen na isti način, koji se zapravo ne vidi, a na neki način ih i povezuje.

Imamo dosta slučajeva gdje koristimo aluminijski okvir na staklenim vratima. To se često traži u projektima koji se odnose na poslovnu namjenu. Tu imamo situaciju gdje su često postojeća rješenja malo previše robusna. Kod nas je to riješeno malo drugačije, elegantni su ti okviri i barem dvije stvari su puno estetski bolje rješenje nego što je to kod klasičnih sustava. Prva je to što nema staklo držačke lajsne, dakle, staklo kao ispune se montira direktno u profil. Druga je to što koristimo nevidljive spojnice, nevidljive pante jer često se na aluminijskog stolariji koriste panti koji su dosta robusni i vidljivi i samim tim s minimalističkog aspekta manje prihvatljivi, rekao je Dijan.

Upotreba netipičnih materijala za vrata

Osim klasičnih materijala, stakla i drva, za skrivena vrata moguća je upotreba i drugih materijala, poput zrcala.

Često se to radi na način da se uklope u veću površinu u zid koji je cijeli ili veći dio uklopljen u ogledalo. Onda se u taj dio uklope onda i vrata sa nevidljivim štokom, dakako sa vratima koja kao oblogu imaju ogledalo. Rade se i prostorije čitave, u pravilu od knaufa. Prostorije se oblažu u ogledalo i onda u tom zidu imamo na isti način uklopljena vrata sa oblogom od ogledala tako da to nije česta namjena ali je svakako jedno interesantno rješenje, pojasnio je.

Korištenjem istih materijala na zidovima i vratima postiže se elegantniji dizajn interijera s brojnim mogućnostima prilagođavanja vašim željama. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice