Povežimo se

Interijeri

Prekrasan građanski stan na vrhunskoj lokaciji

Zavirili smo u jedan građanski obiteljski stan. Izniman je po svojoj jednostavnosti, uređenju, lokaciji, apsolutno po svemu, a poseban je upravo u svojoj jednostavnosti.

Svi žele nove nekretnine

Tržište nekretnina opet je u punom zamahu. Veliki je izbor raznih nekretnina. Puno se gradi, prodaje, kupuje. Tako se barem čini kada ste promatrač. U trenutku kada se odlučite potražiti vlastitu idealnu nekretninu, stvari se počinju komplicirati. Za početak, svatko želi da je ono što kupuje novo. Ili barem kao novo.


Podizanje vrijednosti nekretnine uređenjem interijera 

Dizajn interijera ovog trosobnog stana potpisuje Paula Helena Bara, koja je svojim istančanim ukusom stanu dala posebnu luksuznu notu te dodatno istaknula njegove prednosti. Više…


Puno je lakše prodati nekretninu nakon adaptacije zato što klijenti najviše vole čuti da je stan novooadaptiran, tako im je lakše, pogotovo kada je riječ o starim nekretninama u centru. Ljudi jednostavno vole novo i obnovljeno.

Lokacija je najbitnija

Osim godine gradnje, odnosno posljednje adaptacije, postoji stavka koja je još bitnija i privlačnija, bilo za kupnju bilo za prodaju nekretnine. Riječ je naravno o lokaciji, jer nekretninu najviše prodaje dobra lokacija.

Dobra lokacija podrazumjeva blizinu sadržaja koji su bitni kupcu. Najčešće su to vrtić, škola, dom zdravlja, javni gradski prijevoz i slično. U smislu cijene, dobra lokacija znači centar grada. Bez obzira na stanje  nekretnine, ukoliko se ona nalazi u centru grada, na dobroj poziciji to je ono što ju čini atraktivnom.

Stan koji zadovoljava sve uvjete

Upravo ćemo takvu nekretninu predstaviti. Riječ je o stanu u strogom centru grada, u blizini svih sadržaja neophodnih za one najmlađe, ali i za ljude u godinama. Osim lokacije, ovaj stan je gotovo kao nov.

Stan je potpuno adaptiran prije dvije godine. Radila se potpuna adaptacija, mijenjan je tlocrt. Sve je potpuno novo. Vlasnici su nekretninu prvotno uređivali za sebe, no ipak su odlučili da u njoj neće stanovati, nego su je stavili na prodaju.

Radi se o stanu u strogom centru Zagreba koji je zapravo novogradnja u kojoj nikada nitko nije živio. Nalazi se na Langovom trgu, u neposrednoj blizini parka Ribnjak što ga po lokaciji čini idealnim za obitelj sa djecom. No, vlasnici su upravo za svoju obitelj i radili stan pa su prema tome i mijenjali i organizirali raspored prostorija.

Osnovna ideja ovog stana je zajedništvo

Stan je jako lijepo uređen, obiteljski. Dvije spavaće sobe su odvojene. Jedna spavaća soba se nalazi u jednom dijelu stana sa vlastitom kupaonicom, a druga je odvojena sa radnom sobom i vlastitom kupaonicom. Savršeno za obitelj.

S istim je ciljem uređivan centralni dio stana. Spojena kuhinja, bagavaonica i dnevni boravak zamišljeni su mjesto kao gdje se okuplja obitelj. Vlasnica, koja nije željela pred kamere, šapnula nam je da joj je osnovna ideja bila zajedništvo, prostor u kome će svi voljeti boraviti i koji će odisati toplinom.  S istom idejom, toplinom i ljubavi vodila se pri uređenju.

Sve je rađeno po mjeri

Najmeštaj, ormari sve je rađeno po mjeri. Za ovakvu nekretninu bilo bi šteta da se stavi neki običan, klasični namještaj. Zato se pazilo na svaki detalj sve od namještaja pa do raznih sitnica koje čine ovu nekretninu posebnom.

Uređenje nije djelo nekog arhitekta, nego su vlasnici sve sami osmislili. Tu je ovaj stan dobio još jednu novu dimenziju koja se neprimjetno u svakom dijelu može prepoznati, a to je izuzetna praktičnost. U svakoj od ovih prostorija imate osjećaj da je sve što vam treba na dohvat ruke i baš tamo gdje treba biti. Posebnu toplinu daje mnoštvo detalja o kojima razmišlja samo netko tko je stvarao dom za sebe.

Ovaj moderan i luksuzan dom od 156 m2 odiše elegancijom radi svijetlih tonova koji prevladavaju, ali i visokih stropova karakterističnih za zgrade centra što dodatno otvara prostor. Visina je 3,15 što daje posebnu čar ovom stanu jer čim su viši stropovi odmah ima i više svjetlosti i vizualno izgleda nekretnina veća.

Oglas

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice