Povežimo se

Lifestyle

Ekološki savjeti za opremanje domova

Svijest o ekološkim problemima i potrebi za očuvanjem okoliša postala je ključna u današnjem svijetu. Opremanje domova ekološkim odgovornim rješenjima može biti značajan doprinos očuvanju naše planete.

U ovom članku istražit ćemo nekoliko ekoloških savjeta koji vam mogu pomoći da svoj dom učinite održivijim i prijateljskim prema okolišu.

Reciklirajte i ponovno koristite

Počnite s temeljima. Prilikom uređenja svog doma, razmotrite mogućnosti za recikliranje i ponovnu upotrebu materijala. Drvo, metal, staklo i čak neki plastični materijali mogu se reciklirati ili ponovno upotrijebiti kako biste smanjili potrebu za novim resursima.

Energetska učinkovitost

Instalirajte energetski učinkovitu opremu i uređaje u svom domu. LED žarulje, energetski učinkoviti uređaji i dobro izolirane stambene jedinice mogu značajno smanjiti potrošnju energije i troškove računa za struju.

Upotrijebite prirodne materijale

Pri odabiru materijala za podove, zidove i namještaj razmislite o upotrebi prirodnih i održivih materijala kao što su bambus, drvo iz održivih izvora, kamen i prirodne tkanine. Ovi materijali su ekološki prihvatljiviji od sintetičkih alternativa i obično su dugotrajniji.

Voda i štednja resursa

Instalirajte vodene filtre i uređaje za uštedu vode kako biste smanjili potrošnju vode. Popravite curenje i redovito održavajte vodovodne instalacije. Također, razmislite o upotrebi obnovljivih izvora energije kao što su solarni paneli za grijanje vode i proizvodnju električne energije.

Održivi namještaj i dekor

Birajte namještaj i dekor koji su proizvedeni održivo. Obratite pozornost na certifikate koji potvrđuju ekološku prihvatljivost proizvoda. Stari namještaj možete obnoviti i prilagoditi svojim potrebama, čime smanjujete potrebu za novim proizvodima.

Pametna tehnologija za energetsku učinkovitost

Iskoristite pametne tehnologije kako biste bolje kontrolirali potrošnju energije u svom domu. Pametni termostati, osvjetljenje i kućni uređaji omogućuju vam prilagodbu i smanjenje potrošnje energije prema stvarnim potrebama.

Zaključak

Opremanje ekološki odgovornog doma nije samo ekološki prihvatljivo, već često i dugoročno ekonomski isplativo. Svaki korak koji poduzmete prema održivom životu u svom domu doprinosi zaštiti okoliša i budućnosti naše planete.

Ova mala promišljenost i trud mogu stvoriti velike promjene i inspirirati druge da slijede vaš primjer, čineći svijet boljim mjestom za sve nas.

Oglas

Lifestyle

Ovo je najprljavija stvar u vašoj kuhinji – puna je bakterija i treba se prati svaki dan

Ako ste pomislili da je u pitanju spužvica – u krivu ste!


Studije otkrivaju kako bolesti povezane s hranom često “zaradimo” u kuhinji, a kako taj prostor često koristimo, pun vlage i topline, jasno je da može postati mjesto na kojem će se bakterije nesmetano razmnožavati. Puno je savjeta kako kuhinju održavati čistom, koje je stvari potrebno redovito čistiti, a kuhinjske spužvice su jedne od njih. Mislite da su one najprljavija stvar u kuhinji? U krivu ste. U pitanju je kuhinjska krpa!

Zašto je kuhinjska krpa najprljavija stvar u kuhinji?

Prema studiji američke organizacije za organizacija za testiranje, inspekciju i certifikaciju proizvoda (NSF), taj mali platneni predmet koji visi u vašoj kuhinji može biti leglo bakterija i odgovorna za širenje istih po cijeloj kući.

Ako malo razmislite, krpa nam je stalno u rukama i često ih brišemo u nju iako ih nismo oprali. Isto tako krpom prelazimo po površinama koje vjerojatno nisu dezinficirane. Ako operete ruke, brišete ih istom krpom, pa ustvari niste napravili ništa… Jedna je studija pregledala 100 kuhinjskih krpa i 50 posto njih je na sebi imala bakterije. Iako zvuči grozno, i ovaj se problem lako može riješiti.

Mijenjajte ih često

Savjet je da kuhinjske krpe koristimo jedan dan i onda ih operemo, ako imate prostora pripremite krpe za cijeli tjedan. Dobra je stvar što krpe nisu skupe ali i dugo traju. Naravno, ako ste od onih koji ne kuhaju i u kuhinju ulazite samo po čašu vode ili namirnice iz hladnjaka, možete preskočiti pranje dva dana.

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Prljave krpe odmah spremite u košaru za prljavo rublje

Ne ostavljajte prljavu krpu u kuhinji već je odmah stavite u košaru za prljavo rublje i operite na visokoj temperaturi kako bi se uništile sve bakterije. Važno ih je i dobro osušiti kako se bakterije ne bi imale prilike na njima brzo razviti.

Koristite papirnate ubruse

Ako ste nešto prolili na radnu površinu, obrišite to kuhinjskim papirom a ne platnenom krpom jer se na njoj mogu nalaziti mikroskopski ostaci mesa ili ostalih namirnica. Možda ne volite koristiti kuhinjski papir, ali ako razmislite da vas može zaštiti od otrovanja hranom, isplati se u njih uložiti.

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Krpom nemojte brisati mokro posuđe

Ako perete prljavo posuđe ručno, vjerojatno ih i brišete krpom, pa iako je to najbrži način za sušenje tanjura i šalica, možete na njih prenijeti bakterije s krpe. Ako postoji opcija, ostavite posuđe da se samo suši.

Perite ruke

Ovo je logičan savjet – koristite toplu vodu i sapun. Oprati ruke ne znači samo staviti ih ispod mlaza vode, a stručnjaci nude dobar trik – otpjevajte pjesmicu Sretan rođendan dok ih perete i tako ćete znati da ste ih oprali dobro.

Nastavite čitati

Lifestyle

⁠Održan Salone del Mobile

Salone del Mobile tradicionalno se održava svakog proljeća u Milanu i predstavlja trendove u dizajnu interijera i namještaja.

Prikazuje trendove kakve možemo očekivati u dizajnu interijera, prikazuje trendove kakve možemo očekivati u dizajnu namještaja. Daje upute svim ostalim svjetskim i ostalim kućama u kakvom pravcu treba ići njihova proizvodnja, njihov dizajn i njihova komunikacija s kupcima.

I zato daleki put do Milana je svakako nešto što treba preporučiti. Svi oni koji imaju bilo kakav kontakt s dizajnom interijera i s dizajnom općenito, rado posjećuju sajam da se inspiriraju i nadahnjuju trendovima i da to mogu implementirati u svoj budući rad, rekla je Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh. Sunčica godinama posjećuje Salone del Mobile i smatra da se izlagači na sajmu mogu podijeliti u četiri skupine.

Podjela salona u četiri skupine

Prva grupa su konzervativni izlagači, oni su najbliže našem tržištu i od tih konzervativnih izlagača ne očekujemo velike pomake. Oni uvijek imaju profinjen dizajn, jednostavan dizajn. Japanska estetika je nešto što se jako lijepo sljubilo s tradicionalnom estetikom tih vrhunskih svjetskih i europskih kuća koje one promoviraju.

Druga skupina predstavlja dizajnerske kuće koje ne slijede trendove i imaju svoju vrlo ekskluzivnu estetiku. One imaju vrlo posebne kupce koji godinama slijede njihove propozicije i te kuće su vrlo intenzivne u bojama, dekorima, rade s vrlo posebnim dizajnerima.

Treća grupa su kuće koje se bave trendovskim dizajnom interijera i taj trend se očituje u čitavom njihovom presjeku. Bilo da se radi o krupnim komadima namještaja ili o manjim dekorativnim predmetima.

Četvrta naposljetku grupa koja ništa manje nije nebitna je grupa dizajnerskih kuća koja je orijentirana na Bliski istok i na daleku istočnu Europu. To su kupci koji su navikli na blještavilo, na veliku količinu zlata, ogledala, srebra, ručno rađenih motiva, objasnila je.

Mikro-trendovi u svijetu dizajna

Svjetski poznat sajam nikada ne donosi drastične promjene u stilskom izražaju već diktira mikro-trendove koji su vrlo važni u svijetu dizajna.

Kada pratite Salone del Mobile iz godine u godinu onda vam se koji put čini da pri idućoj godini, možda se ništa spektakularno neće desiti. Zapravo je to u osnovi i točno. U tako opsežnoj i skupoj industriji poput namještaja ne možete očekivati spektakularna rješenja svake godine, ali je važno da uočite one mikro-trendove, koji će ponovno i poslije toga imati utjecaj na ostale djelatnosti koje imaju veze s dizajnom interijera. Tako da, u odnosu na prošlu godinu možemo reći da se skala boja pojednostavila. Imamo veće kontraste, imamo puno kombinacija gdje imate jako tamne drvene tonove i vrlo svijetle sive ili bijele tonove, ili tonove slonovače. Kada gledamo i analiziramo popratni dekorativni ansambl takvih interijera onda vidimo da je dobar dio ovogodišnjeg sajma bio inspiriran Dalekim istokom i estetikom Japana, rekla je Mastelić Ivić.

Minimalistički stil uređenje interijera

Popratni sadržaj uz Salone del Mobile

Svake dvije godine izmjenjuje se popratni sadržaj uz Salone del Mobile, a ove godine to je bio slavni Eurocucine posvećen kuhinjama.

Tu ne možemo reći da je došlo do nekih novih pomaka. Kuhinja kao jedan od najskupljih komada namještaja ili ansambla u jednom rezidencijalnom prostoru nije nešto što je toliko podložno trendovima. Tu su Talijani podosta konzervativni, vrlo jednostavni, vrlo pročišćeni. Ostali popratni sadržaji su bili Internacional bathroom exhibition gdje smo vidjeli razvoj dizajna slavina, kako to Talijani kažu rubinetteria, različitih vrsta armatura, umivaonika i trendove koji prate te boje oblike i način na koji se koriste, kako se upravlja tim elementima. Treća stvar koju bi istaknula ove godine na sajmu je dizajnersko meditativno prisustvo poznatog svjetskog redatelja Davida Lyncha. On je u jednom djelu salona oformio takozvane thinking room, meditativne prostore inspirirane njegovim filmovima koji se bave dizajnom interijera, uostalom iz nekih novijih informacija saznajemo da David Lynch počinje baviti dizajnom interijera i namještaja. To je možda nešto što ćemo u idućim godinama otkrivati kod njega, dodala je.

Milano – grad koji živi modu i dizajn

Milano je grad koji živi modu i dizajn, a Salone del mobile inspirativno je mjesto za stvaranje novih interijera.

Ako imate vremena, jedan dan za posjet Milanu je premalo. Osim posjeta glavnom gradskom trgu i katedrali, u sklopu događanja Salone del Mobile, preporučam u centru grada posjet svim važnim dizajnerskim kućama namještaja. Taj dio salona se zove Fuori salone. Tog dana možemo reći da Milano živi dizajn, tog dana sve trgovine koje se bave dizajnom namještaja imaju otvorena vrata, svi posjetitelji, kupci, studenti i dizajneri interijera slobodno ulaze u prostore, pregledavaju namještaj, isprobavaju ga i nadahnjuju se novim materijalima koje će primjenjivati, ispričala je Mastelić Ivić za Dom na kvadrat.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice