Povežimo se

Planiranje i uređenje

Puhači lišća – idealni pomagači za predzimske radove oko kuće

Iako će mnogi pomisliti da lišće na travnatim površinama može biti samo od koristi, treba znati da ono može uništiti travnjak. Naime, ispod njega se zimi stvaraju gljivice koje uzrokuju nestanak trave. Pomoćnik u čišćenju lišća su puhači lišća koje možemo koristiti za veće i manje površine.

Ušli smo u kasnu jesen i radovi u vrtu sve su rjeđi. Ipak, prije zimskog odmora ima nekoliko stvari koje bi trebalo napraviti što prije. S tvrdih ga podloga trebamo očistiti lišće kako se ne bi poskliznuli po njemu. Uz pomoć puhača lišća, lišće se sakuplja na jednom mjestu gdje se kasnije može pokupiti rukama ili grabljama te baciti u kompost.

akumulatorski-puhac-lisca-al-ko-dom-na-kvadrat

Ima različitih snaga puhača i različitih sustava puhača. Možda najpoznatiji je akumulatorski puhač lišća. Ovisno o korištenju, akumulator na puhaču radit će do 20 minuta. „Ovo je takozvani cirkulacijski puhač, koji jače može ispušiti zrak do 250 km/h“, objašnjava  nam Joža Frljužec iz tvrtke AL-KO i nadodaje kako iduće godine na hrvatsko tržište stiže još jedan čarobnjak za suho lišće.

„Predstavljamo vam novi akumulatorski program, 18V, od firme AL-KO, koji koristi akumulator koji su kompatibilni sa Bosch aku sistemom. Po snazi je malo slabiji, ali sustav puhanja ima visoku snagu. Kapacitet akumulatora mu je od 2,5 do 6 Ah (amper sati). Sasvim dovoljno da počisti ovu hrpicu lišća po kojoj bi neoprezni mogli pasti“, ističe Joža.

Za veće okućnice, održavanje velikih površina kao i za profesionalce koji se bave hortikulturom idealan je motorni puhač SOLO by AL-KO.

solo-al-ko-som-na-kvadrat

Pokreće ga motor koji radi na mješavinu goriva i ulja u omjeru 40:1. Nakon puhanja, vrijeme je za čišćenje površina od lišća. Kad su one manje, lišće je jednostavno pokupiti, a kad su veće, dobro dođe pomoćnik. Zato je dobro što je ovaj uređaj osmišljen kao dva u jedan – i puhač i usisivač.

„Dodali smo mu vreću jer nakon što, kad krene postupak usisavanja, lišće drobi u omjeru 10:1, te nam je ono spremno za kompostiranje. Na dnu vreće imamo otvarač, koji otvorimo vreću i zatim istresemo u kompost“, objasnio nam je Dejan Vrček, prodajni savjetnik iz tvrtke AL-KO.

U ovakve pomagaće, možete mirno dočekati proljeće.

www.al-ko.com

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Vrtlarski poslovi koje biste trebali obaviti sada

Nije još kasno za pripremu vrta za nove biljke

Proljeće je probudilo i prirodu i vrijeme je, ako ih već niste obavili, za radove u vrtu. Krajnje je vrijeme za pripremu tla i brigu o vašim biljkama, a ovo vrijeme nudi brojne mogućnosti da pretvorite svoj vrt u rascvjetani raj.

Donosimo vam par najvažnijih vrtlarskih zadataka koji će biti u središtu pozornosti u travnju.
Jedan od prvih zadataka je uklanjanje korova. Uklonite ga ako moguće zajedno sa korijenom, jer čete jedino tako uspjeti spriječiti njegov ponovni rast. Nakon toga je tlo potrebno prozračiti i prorahliti, kako bi se pojednostavila i omogućila apsorpcija hranjivih tvari.

Idealno je vrijeme za sadnju raznog cvijeća, povrća te začinskog i ljekovitog bilja. Mnoge godišnje i višegodišnje biljke se sada mogu saditi kako bi osigurali cvjetni užitak tijekom ostatka proljeća i tijekom ljeta.

Kako odabrati motornu kosilicu

Pobrinite se za rano cvjetajuće biljke

U travnju su biljke poput tulipana i narcisa već u punom cvatu i prezentiraju se u raznim veselim bojama. Čim uvenu, ocvale cvjetne glavice treba pažljivo odrezati kako biste stalno uživali u njihovoj ljepoti.

Travnjak se isto tako lagano budi iz sna nakon kiše i hladnijih dana. Vrijeme je za prvu košnju i prozračivanje. Prilikom košnje se travnjak ne smije pre kratko kositi. Prozračivanje pak uklanja mahovinu i pomaže tlu da „dođe do zraka“.

Početkom proljeća se vraćaju i štetočine. Važno je poduzeti sve mjere za sprečavanje nastanka lisnih uši, puževa i drugih neželjenih gostiju. Koristite prirodna sredstva koja pomažu u prirodnoj borbi protiv štetočina bez zagađivanja okoliša.

Ovo su osnovni alati za vrtlarenje – provjerite što vam je potrebno za sadnju i održavanje

Iako nije više očekivan, mraz nas uvijek može iznenaditi. Budite spremni na mogućnost mraza i zaštitite osjetljive biljke.

Isplanirajte izgled svog vrta. Razmotrite sve mogućnosti koje vam nudi i razmislite o izgledu i funkcionalnosti. Uživajte u procesu uređenja svog vrta i pretvorite ga u rascvjetani raj.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice