Povežimo se
Lesnina - Beskontaktna dostava

Gastro

Raštika (Mass occasionatus brassicae)

Stara, ali i nova hercegovačka kuhinja je nezamisliva bez raštike. Dokaz da je tome tako je da su je naši ljudi ponijeli sobom gdje su god otišli.

Objavljeno

u

 

Dapače, u mnogim mjestima kao što su Sarajevo, Zagreb, Muenchen ili po Americi, ljudi su znali da je hercegovac u kući isped koje u bašči raste raštika.

Nije uzalud vladala uzočica da raštika i krme daju miran sam čovjeku i zimi. To nije rečeno bez velikih temelja. Još ako ovome pridodamo i onu obitelj koja je mogla uzdržavati i kravu, onda uistinu zime nije bilo niukojem pogledu i slučaju.

Raštika je zahvalna u spremanju i na svaki način na koji je spremate i spravljate – od najobičnije raštike s malo krumpira, kap ulja i zrno soli do japraka.

 

rastika Dom2

 

Nekada se uvriježilo mišljenje da raštiku treba odkuhati, obariti. To je uistinu vrijedilo za ljetne raštike u sušnim krajevima, ali i poslije odkuhavanja ona je jednako ostajala drvena i glotna, a pored svega tvrda. Danas nema potrebe o ovomerazmišljati. Raštiku je dovoljno samo oprati i odrediti na koji je način kuhati. Peteljke se ne odbacuju jer su veoma korisne kao i sami listovi.

 

rastika Dom2

 

Izreže se i opere i stavi u hladnu vodu zajedno s krumpirima, svežim ili suhim mesom, ako ćemo na čorb, ali ako ćemo na suho s krumpirom, onda se stavlja veoma malo vode ili danas se može kuhati na pari i dobiti željeni rezultat. No, na ovaj resept na suho s krumpirima je neizostavno iscvrljano domaće, mlado maslo. Tek s njime će raštika dobiti onaj lijepi, stari, prepoznatljivi miris, ali i okus.

Oni koji zaborave ponijeti u Zagreb majkino mlado maslo uvike kažu da raštika na suho i izlivača nisu kao u majke. Pa, naravno da nisu!

Za svako kuhanje raštike s bilo čime i na bilo kojinači potrebna je osobna procjena jer i vrste kao i jačine vatre su različite, ali je različito i ono što je s raštikom i što je u raštici.

 

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

 

Arhitektura

Stara vura – povijesnom prostoru udahnut novi život

Interijer restorana Stara vura je sinergija povijesne gradnje i modernističkih elemenata i primjer aktivne zaštite povijesnih građevina.

Objavljeno

u

Autor

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat

Gornji grad

Ljepote zagrebačkog Gornjeg grada i danas oduzimaju dah brojnim građanima i posjetiteljima. Da mogu govoriti, zidovi starih građevina ispričali bi nam mnoge tajne. Zato, u modernim vremenima, imaju svoje glasnogovornike koji ne dopuštaju da se povijest zaboravi.

gornji-grad-zagreb-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Kroz povijest ovog dijela grada proveo nas je gospodin Aleksandar Bašić, diplomirani inženjer arhitekture.

stara-vura-kompleks-bivseg-samostana-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

1647. tadašnji magistrat Grada Zagreba odobrio je časnim sestrama Klarisama gradnju samostana. Samostan je omeđen srednjovjekovnim obrambenim zidom na sjeveroistoku, a na zapadu ulicom na čijem vrhu se nalazi Popov toranj – utvrda koja je u 13. stoljeću bila u vlasništvu zagrebačkog biskupa zbog kojeg se u narodu i ustalio ovaj naziv.

ulaz-u-staru-vuru-opaticka-ulica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Zanimljivo je da je u vrijeme kada se gradio samostan, do njegova ukinuća, prema današnjoj Opatičkoj ulici postojao dio koji je spajao tri krila. I tu se nalazio hodnik koji je povezivao ta tri krila, a prema ulici nije imao prozore, jer je red bio vrlo strog i onda su ti prozori oslikani na donjoj etaži. Kasnije su probijeni drugi otvori, međutim, zanimljivo je da u originalnom nacrtu tih prozora nema i nisu bili.“, ističe arhitekt Bašić.

Stara vura kao primjer aktivne zaštite povijesnih građevina

Prozori nisu jedini koji su se počeli otvarati. Cijeli kompleks otvorio se građanima. Na vrhu Popova tornja od 1903. građani i posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu u nebo u Zvjezdarnici. A samostanska zgrada, koja je doživjela dosta preinaka u 19. stoljeću, obogatila je kulturnu i ugostiteljsku ponudu grada.

popov-toranj-zvjezdarnica-gornji-grad-zagreb-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U atriju nekadašnje zgrade samostana, koja je danas u funkciji Muzeja Grada Zagreba, nalazi se i restoran Stara vura.

dvoriste-stara-vura-muzej-grada-zagreba-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U unutrašnjosti restorana, osim savršenog spajanja okusa, spojio se i moderni dizajn sa starom arhitekturom. Zaštita povijesnih građevina pokazala se najboljom kad je aktivna – što znači da građevine imaju sadržaje koji će omogućiti njihovo redovito održavanje.

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Prema arhitektu Barišiću, prostor restorana Stara vura prikazuje uspješnu mogućnost doživljaja povijesnog trenutka u jednom suvremenom ambijentu. Kameni blokovi kao temeljno ziđe za gradnju samostana, svodovi od opeke i žbuka skinuta sa zidova za bolji doživljaj građevinskih struktura oplemenjeni su modernim i funkcionalnim elementima. Prije svega, rasvjetom.

unutrasnjost-stara-vura-rasvjeta-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Svjetlost u ovaj podrumski prostor unijela su ogledala postavljena na svodovima i zidovima, a za dašak luksuza zaslužan je odabir baršunastih stolaca i biljaka. Poseban pečat i intimnost ovom interijeru daje kutak s klavirom i udobnom sofom.

stara-vura-klavir-i-zid-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Za one koji vole boraviti na otvorenom tu je i terasa. Uz čašu dobrog vina i zalogaj rade se najbolji planovi. A planskom prenamjenom starih prostora u moderne i njihovim korištenjem, središtima gradova udahnut ćemo novi život.

detalj-ljetne-terase-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nastavite čitati

Gastro

Zimnica – napravite sami sok od rajčice

Vrijeme za pripremu ukusne zimnice

Objavljeno

u

Autor

recept-za-sok-od-rajcice-dom2-uradi-sam
Foto: DOMnaKVADRAT

Rajčica je vrlo zdrava namirnica koja u sebi sadrži najjači antioksidans koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca. Sok od rajčice bogat je vitaminom C i prirodno snižava povišeni kolesterol. Uz to, dobar je za mršavljenje zato što smanjuje osjećaj gladi. Sastojci iz rajčice jačaju nokte, njeguju ljepotu kože, štite od kancerogenih oboljenja, a kalij iz rajčice je dobar za sportaše jer djeluje kao zaštita od grčeva.

pasirka sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Za fini sok od rajčice, osim domaće, eko uzgojene rajčice, trebat ćete i nekoliko velikih plastičnih posuda, ovisno o tome koliko kilograma rajčica imate. Veliki lonci za kuhanje dobro su došli, pribor za miješanje, te stroj za pasiranje.

Rajčica se najprije pere u dvije vode. Najprije u posudama, a nakon toga ispod mlaza. Svaki komad prođe kroz ruke kako na njemu ne bi ostale nečistoće. Nakon toga rajčicu treba očistiti. S nje dobro treba ukloniti eventualne dijelove koji su zatrulili kako kasnije ne bi došlo do kvarenja soka. Važno je reći da kod uklanjanja dijela koji se krenuo kvariti slobodno možete odstraniti malo veći komad kako biste bili sigurni.

rajcica bikovo srce sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Nakon toga ispasirajte rajčicu. Treba napomenuti da se rajčica pasira dva puta. Iscijeđeni sok nakon toga spreman je kuhanje. Prije toga začinite ga – u 20 litara soka ide šaka soli, jednu žlicu šećera i svežanj celerovog lista. Ovisno o tome koliko se kuha, rezultat će biti sok od rajčice ili koncentrat.

Nastavite čitati

Gastro

Revolucionarne ugradbene pećnice za ukusne obroke

Njemački proizvođač premium kućanskih aparata Miele predstavio je novu liniju ugradbenih uređaja. Bili smo na predstavljanju i donosimo vam sve te inovativne novitete.

Objavljeno

u

Autor

Foto: Miele

Stavite file ribe u kocku leda i nakon toga vrijeme je za pečenje. Program kaže da se riba peče 7 minuta. Sasvim dovoljno vremena da sav taj led otopi, zar ne? Međutim, ova pećnica razgovara s vašim namirnicama i nakon sedam minuta savršeno je u njoj pripremljen riblji file, a kocka leda je ostala netaknuta.

miele-dialog-pecnica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ovo je Mieleova najnovija pećnica nazvana Dialog. U njoj možete pripremiti ribu u ledu, bez da se led otopi ili teleći file u pčelinjem vosku, opet bez topljenja voska.

miele-dialog-riba-u-ledu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Kod Dialog pećnice toplina djeluje u cijelom volumenu tako što razgovara s hranom. Ona emitira elektromagnetne valove, i sama prepoznaje koliko je hrana apsorbirala magnetnih valova i tako zna kada je unutrašnjost neke namirnice gotova, baš onako kako vi želite“, kaže Ana Turkalj iz Miele-a.

Zahvaljujući gourmet asistentu ne trebate ni previše znati o kuhanju – naime, pećnica vam sama daje upute kako nešto pripremiti. Dialog je tek jedan od proizvoda koje je Miele predstavio u najvećem predstavljanju novih proizvoda u povijesti tvrtke. Svih 10 tvornica diljem svijeta upogonjeno je da proizvede 3000 pojedinačnih modela uređaja u 353 grupe. Osim inovacija, jako se pazilo na dizajn. 

miele-pecnica-pure-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U Pure Line liniji do izražaja dolazi traka od plemenitog čelika koja se nalazi na vrhu vrata i inače služi kao ručka. Dostupna je i ostakljena varijanta iz linije Vitroline.

miele-pecnica-art-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ljubiteljima minimalističkih kuhinje bez vidljivih ručkica dostupna je dizajnerska linija Art line. To su uređaji bez ručke koji dolaze u dvije boje, grafitno sivoj i obsidian crnoj boji. I bez ručke jednostavno se rukuje njima – vrata se elegantno otvaraju na pritisak prsta. Osim dizajna, u vodećem proizvođaču premium kućanskih aparata misle i na inovacije.

miele-pecnica-motion-react-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Jedna od njih je Motion react inovacija – kada se približite uređaju, on reagira i upali svjetla.

miele-pecnica-food-view-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Druga je inovacija Food view. Riječ je o kameri koja se nalazi u gornjem dijelu pećnice, visoke definicije i ona radi slike vaših namirnica iz unutrašnjosti, te ih putem mobile control aplikacije šalje na vaš pametni telefon ili tablet, kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti pripremljenost vaših namirnica.

miele-pecnica-taste-control-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Taste control je funkcija koja sprječava namirnice od isušivanja. Kada je odabrani program završio, tada se otvaraju vrata pećnice i temperatura pećnice se u sljedećih par minuta snižava čak za sto stupnjeva kako bi se spriječilo daljnja obrada namirnica.

Priču o revolucionarnim pećnicama donosimo vam u suradnji s Miele-om.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

POPULARNO