Povežimo se

Gastro

Čimbur

Čimbur je staro lijepo hercegovačko jelo.

Nije baš bilo tako često na stolovima iz poznatih razloga siromaštva našega sela, pa tamo gdje je i bilo koje jaje više nije bilo za kućnu uporabu, već se gledalo ili koji dinar utržiti za njih pa kupiti nešto potrebitije za kuću ili je pak bilo namijenjeno fratru, liječniku, šumaru, policajcu, monopolcu ili za još slične darovatelje.

No zato kada se u kući pravio čimbur onda je zato mora biti slavljeničkoga razloga i raspoloženja. To se radilo ovako.

određeni broj jaja, a moralo ih je biti svakako najmanje desetak, se polako razbija, a usput i kontrolira da li je zdravo, i polako se ubacuje u kipuću vodu da se voda previše ne rashladi. Iduće razbije jaje se prolijeva u kipuću vodu nakon dobrih dvadesetak sekundi. Onda ide tako dalje sa svakim idućim jajetom.

Kada smo razbili, kontrolirali i ubacili u kipuću vodu sva jaja, sačekajmo još dvije tri munute prije nego skinemo lonac s vatre da i ona zadnja ubačena jaja budu u priliku kuhana.

Izvadima skuhana jaja i bjelanca i žumanca te ih ostavimo da se ohlade. Ako su nam ostala u većim komadima, možemo ih slobodno razrezati i usitniti.

Dok se jaja hlada, za to vrijeme se priprema lučnica. Lučnica je, naravno, jednaka onoj koju koristimo u žutoj ili bijeloj puri. Jaja polijemo ili začinimo, kako se to kod nas kaže, i zaželimo dobar tek svojoj obitelji ili svojim sustolnicima, a sve to činiko, naravno, aza kako smo se pomiolili Bogu i zatražili Njegov blagoslov na sve ove lije naše darove.

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Gastro

Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina

Sastojci

Za podlogu: 

  • 500 grama bisktivnih keksi

Za kremu:

  • 250 grama krem sira
  • 200 grama mascarpone sira
  • 100 grama milerama
  • Začini po želji (aroma vanilije, med…)

Za preljev:

  • Malo smeđeg šećera
  • 1 pakiranje smrznutog šumskog voća

Postupak

  1. Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom. 
  2. U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati. 
  3. Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
  4. Serviranje: 
  5. U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća. 
  6. Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom. 
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice