Gastro
Čimbur
Čimbur je staro lijepo hercegovačko jelo.
Nije baš bilo tako često na stolovima iz poznatih razloga siromaštva našega sela, pa tamo gdje je i bilo koje jaje više nije bilo za kućnu uporabu, već se gledalo ili koji dinar utržiti za njih pa kupiti nešto potrebitije za kuću ili je pak bilo namijenjeno fratru, liječniku, šumaru, policajcu, monopolcu ili za još slične darovatelje.
No zato kada se u kući pravio čimbur onda je zato mora biti slavljeničkoga razloga i raspoloženja. To se radilo ovako.
određeni broj jaja, a moralo ih je biti svakako najmanje desetak, se polako razbija, a usput i kontrolira da li je zdravo, i polako se ubacuje u kipuću vodu da se voda previše ne rashladi. Iduće razbije jaje se prolijeva u kipuću vodu nakon dobrih dvadesetak sekundi. Onda ide tako dalje sa svakim idućim jajetom.
Kada smo razbili, kontrolirali i ubacili u kipuću vodu sva jaja, sačekajmo još dvije tri munute prije nego skinemo lonac s vatre da i ona zadnja ubačena jaja budu u priliku kuhana.
Izvadima skuhana jaja i bjelanca i žumanca te ih ostavimo da se ohlade. Ako su nam ostala u većim komadima, možemo ih slobodno razrezati i usitniti.
Dok se jaja hlada, za to vrijeme se priprema lučnica. Lučnica je, naravno, jednaka onoj koju koristimo u žutoj ili bijeloj puri. Jaja polijemo ili začinimo, kako se to kod nas kaže, i zaželimo dobar tek svojoj obitelji ili svojim sustolnicima, a sve to činiko, naravno, aza kako smo se pomiolili Bogu i zatražili Njegov blagoslov na sve ove lije naše darove.
Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
Gastro
Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina
Sastojci
Za podlogu:
- 500 grama bisktivnih keksi
Za kremu:
- 250 grama krem sira
- 200 grama mascarpone sira
- 100 grama milerama
- Začini po želji (aroma vanilije, med…)
Za preljev:
- Malo smeđeg šećera
- 1 pakiranje smrznutog šumskog voća
Postupak
- Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom.
- U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati.
- Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
- Serviranje:
- U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća.
- Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom.
You must be logged in to post a comment Login