Povežimo se
Lesnina - Beskontaktna dostava

Gastro

Pura i lučnica

Doslovce prevodim upustvo za uporabu koje stoji na vrećici kukuruzova-purina brašna jednoga sjeverno talijanskoga proizvođača domaćega brašna

Objavljeno

u

 

Preporuča se za 1000 grama kukuruzova brašna staviti litra vode i dvije žlice krupne kuhinjske soli. Stavite sol u vodu, ali onda prije nego će voda uzavreti, a da vam se ne bi stvarali ugrušci brašna i tako ostali nekuhani, polako poput kiše sipajte brašno u vruću vodu i miješajte polako dokle god sipate brašno.

Imajte na umu da se pura sada treba još kuhati ili krčkati 30 do 40 minuta. Tek tada je spremna biti prilog ili glavno jelo ako je u pitanju s lučnicom.

Kaloričnost pure po mjernoj jedinici je 338 Kcal, a prebogata je karbohidratima (75,5), proteinski osrednja (7,6) i veoma nike masnoće (0,7). Međutim ako je služimo s lučnicom, onda treba kalorijski dodati još maslo, sol, češnjak i jogurt, odnosno kiselo mlijeko. Ovdje su već kalorije u veliko porastu i obilju.

 

Naš stari, domaći način

Najbolja pura je, svakako, domaća od domaćega kukuruza. Danas je uistinu rijetka, ali ako vam se posreći, onda radite ovako:

– litra vode neka ključa,
– na ovu litru vode ide 30 g soli,
– 30 g margarina, a može ga zamijeniti i žlica ulja
– 200 dkg purina domaćega brašna,
– tri komada bijeloga kruha (potpomaže miješanje i kasnije probavljanje).

Na svaki novi litru vode povećaju se i ostale mjere. Pura se stavlja u kipuću vodu i neprestano miješa i pazi da ne zagori. Miješa se uvijek puračem ili drvenom kašikom odozdo sa dna prema gore. Kuhanje mora trajati najmanje od šesdeset do sedamdeset i pet minuta.

 

pura Dom2

 

Za kuhanje domaće pure poželjan je bakrač ili gusani lonac.Ovakva pura je jednako dobra za lučnicu ili kao prilog gulašima ili divljači,kao i brudetima ili fiš paprikašima.

 

pura Dom2

 

Instant ili brza pura je već jedamput prokuhano brašno pa vrućoj pari. Izgubilo je puno od svojih izvornih sastojaka okusa i nutritivnih vrijednosti. Zato se i brzo kuha što se nema što u njoj skuhati. otpirilo je već s onom vrućom parom.

 

Bijela pura

Kao što postoji žuta pura, tako postoji i bijela pura koja se nije mogla začinjati, barem koliko ja znam, kašom, čvarcima ili lojem. Jedan od razloga je to što je bijela pura bila blagdansko jelo, dakle svečano jelo, pa se stoga moralo izbjeći onaj svagdanji jelovnik. Trebalo je biti majstor i napraviti, umiješati, umijesiti bijelu puru. Kao što svaka žena nije znala napraviti rodilji bijelu kašu s maslom kojom se isključivo desetak dana hrani, tako nije svaka znala napraviti bijelu puru. Jednako je važilo i za razvijanje pite, odnosno tijesta za pitu. Bijela pura bi se pravila tako da se stavi voda u gusani ili zemljani lonac kao i za žutu puru. Redovito se doda i krumpira izrezanih na kocke, jer je krumpir uvijek bio jeftiniji nego brašno, a dodavao se i u žutoj puri. Prosije se brašno i primakne blizu lonca koji vrije s već kuhanim krumpirima, naravno posoljenima, i polako se, šaku po šaku, sipa u lonac i neprestano puračom miješa da se ne stvaraju bubuljice bijeloga brašna i tako pura ostaje sirova. Brašno se sipa dok se procijeni gustoća pure. Tada se pokaže tko je majstor, jer sada tek treba miješati i ujediniti, odnosno miješanjem skuhati puru i ne dopustiti da zagori. Tu trebaju i mišići i umijeće, ali i paziti da te para ili brid lonca ne opeku.Tko ti daje za pravo pokvariti nedjeljno raspoloženje onima koji čekaju sedam dana da se najedu bijele pure?!

Začin je jednak – lučenica, odnosno, lučnica, kako se gdje zove.

 

pura Dom2

 

Na više mjesta iza domovinskoga rata kada sam prvi put pošao na nekakav odmor, sam pitao imaju li srdelu, ono iz želje. Jer, ako naručite srdelu i jastoga, onda valjda shvaćaju tko si i da želiš potrošiti. Međutim, odgovor je bivao da su oni restoran od imena i da nemaju srdelu – sirotinjsku ribu. Bivao sam uvijek ponovno ljut, a time sam ljutio i moje mlađe i starije kolege, jer su mi dobacivali ono: “seljače”. Međutim, došao sam na svoje u jednom puno boljem restoranu (Victoria) gdje mi je gazdarica odgovorila da se oni srdele ne stide, jer ih je srdela othranila. Bilo mi je drago i bio sam ponosan, pa sam često na odmoru odlazio u taj restoran. Isto je i s našom purom i zato je se danas ne smijemo stidjeti.

 

pura Dom2

 

Osim toga je i korisna i danas treba biti jednako važna. Samo što je rijetkost danas da netko zna skuhati i pripremiti onu staru puru. Stara domaća pura se pripremala tako da se u lonac stavilo obilato vode uz dodatak soli i ostavilo da voda provrije. Poslije se sipalo kukuruzno brašno mljeveno na vodenici ili žrvnju, pa bi se pura probila puračom i ostavilo da tako vrije-krčka dobar sat. Nakon tolikoga vrenja bi se odlio višak ove vode koja se zove kaša, da se može nadoliti ako bude suha, ali i zato da bi se s čvarcima ili uprženim lojem mogla kasnije počiniti pura. Pura bi se miješala dugo dok se sve ne ujedini, a miris je domaćinu kazivao kada je gotova. Osim kaše pura se začinjala i luč(e)nicom koja se pripremala s uprženim maslom na tavi, pa kada se maslo malo ohladi, dodao bi se češnjak satrven i uvaljan u sol i sjedinio bi se s maslom. Poslije toga se po volji ulije kiselo mlijeko ili jogurt ili ovisi o tome koliko ima osoba.Ta i takva krema ili umak se može služiti za više jela kao što su ona s roštilja, te pite i sl. Danas instant pura ima upute i nema problema za umiješati je, samo ne zaboravite kocku margarina i to ćete dobiti bez ikakva napora.Danas pametari kažu da pura zavarava glad. Neka govore. Pura je naša i ostaje naša!

Domaća pura se također može kuhati i kuha se tako da se odlije purina tekućina i stavi na prženu pancetu ili čvarke i time se začinja, pa se stoga i zove pura s kašom ili pura s čvarcima.

Ovako se pravila i pura s medom. Med bi se razblažio i zagrijao s vodom i tako se začinja pura i zove se pura s medom. Jednako se tako danas čini i s maslom. Domaće se maslo uprži i pura se uvalja i prelije domaćim prženim maslom. Miris i okus osvajaju, ali imajmo na umu da previše masla nije nimalo dobro našemu organizmu.

Kukuruzni kruh se pravio i zvao se kukuruza. Zamijesi se tanka pogača i peče kao i svaki drugi kruh bez kvasca. Neki stavljaju sirove čvarke u tijesto ili čak sušeni dimljeni ovčji loj kao čvarke. Danas je to uglavnom samo da se vidi kako je bilo nekada i kako se nekada “lijepo” jelo. Ovo se nekada jelo svaki drugi dan u dva oblika…

 

Pura na patki

Ako postoji stari fratarski recept, onda je ovo recept fratra koji je živio na selu i lovačkim šalama izazivao one što žive u samostanu.

Ovo je pripadalo lovcima među kojima su se nalazili često i naši stari ujaci kao što i danas ima pokoji i “ekolog i lovac”. Naime, recept se samo ovako zove, a njegov pravi naziv bi bio “pura s peradi” jer patka se koristi samo kao mamac u naslovu. Jednako dobro može poslužiti domaće pile, kokoš ili pijevac, kao i divlja ili pitoma patka. To je prvenstveno lovački recept kojega je dobrano koristio i ujak-fratar.

Po sebi je jednostavan recept, ali i uistinu slastan. Skuhajte bilo koje od navedene peradi, uklonite kuhano meso, dodajte soli po potrebi i «uspite» puru da se kuha, ako se radi o domaćoj puri od domaćega brašna, kuhajte barem sat vremena sa puračom u sredini pure. Poslije toga miješajte znalački i pazite na vodu-kašu da uzmete pravu mjeru. Pazite pura mora biti kuhana, a po želji mekša ili tvrđa, odnosno prospitija. Ako je palenta ili instant pura onda vam kaže na vrećici ili omotu da polako “sipate” u kipuću vodu i miješate par minuta dok ne dobijete željenu gustoću, odnosno vlašiju ili prospitiju puru.

Ovakvu puru možete jesti ili bolje reći samo probati, a možete je počiniti uprženim maslom, ali ne previše da ne izgubi onaj ukus i miris peradi, odnosno divljači. Također se s ovom purom sprema i lučnica kao i za svaku, recimo klasičnu puru.

No, ova pura je dobra uz kiseli kupus ili kalju, a ako imate priliku onda je najbolja kao prilog uz jela – gulaše od divljači.Ako ste imali divlju patku onda možete jedan dio skuhati da napravite puru, a drugi dinstati ili napraviti umak ili još bolje gulaš i tako pridodati onaj komad koji ste kuhali za puru. To je ono lovačko i izazovno. To je onda pura u dvostrukom umaku. Božićni objed.

Ako probate samu puru s patke gasite se kiselim mlijekom, a ako je patka ponijela puru u gulaš ili koji dobri umak onda su vam prijatelji proizvođači dobrih crnjaka ili plavaca. Njih, hvala Bogu, imamo na pretek. Tako pliva patka preko Save i ovamo i tamo, a k tome zapjeva i gangu i bećarac i združi tolike, čak i slabije prijatelje.

 

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Arhitektura

Stara vura – povijesnom prostoru udahnut novi život

Interijer restorana Stara vura je sinergija povijesne gradnje i modernističkih elemenata i primjer aktivne zaštite povijesnih građevina.

Objavljeno

u

Autor

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat

Gornji grad

Ljepote zagrebačkog Gornjeg grada i danas oduzimaju dah brojnim građanima i posjetiteljima. Da mogu govoriti, zidovi starih građevina ispričali bi nam mnoge tajne. Zato, u modernim vremenima, imaju svoje glasnogovornike koji ne dopuštaju da se povijest zaboravi.

gornji-grad-zagreb-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Kroz povijest ovog dijela grada proveo nas je gospodin Aleksandar Bašić, diplomirani inženjer arhitekture.

stara-vura-kompleks-bivseg-samostana-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

1647. tadašnji magistrat Grada Zagreba odobrio je časnim sestrama Klarisama gradnju samostana. Samostan je omeđen srednjovjekovnim obrambenim zidom na sjeveroistoku, a na zapadu ulicom na čijem vrhu se nalazi Popov toranj – utvrda koja je u 13. stoljeću bila u vlasništvu zagrebačkog biskupa zbog kojeg se u narodu i ustalio ovaj naziv.

ulaz-u-staru-vuru-opaticka-ulica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Zanimljivo je da je u vrijeme kada se gradio samostan, do njegova ukinuća, prema današnjoj Opatičkoj ulici postojao dio koji je spajao tri krila. I tu se nalazio hodnik koji je povezivao ta tri krila, a prema ulici nije imao prozore, jer je red bio vrlo strog i onda su ti prozori oslikani na donjoj etaži. Kasnije su probijeni drugi otvori, međutim, zanimljivo je da u originalnom nacrtu tih prozora nema i nisu bili.“, ističe arhitekt Bašić.

Stara vura kao primjer aktivne zaštite povijesnih građevina

Prozori nisu jedini koji su se počeli otvarati. Cijeli kompleks otvorio se građanima. Na vrhu Popova tornja od 1903. građani i posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu u nebo u Zvjezdarnici. A samostanska zgrada, koja je doživjela dosta preinaka u 19. stoljeću, obogatila je kulturnu i ugostiteljsku ponudu grada.

popov-toranj-zvjezdarnica-gornji-grad-zagreb-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U atriju nekadašnje zgrade samostana, koja je danas u funkciji Muzeja Grada Zagreba, nalazi se i restoran Stara vura.

dvoriste-stara-vura-muzej-grada-zagreba-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U unutrašnjosti restorana, osim savršenog spajanja okusa, spojio se i moderni dizajn sa starom arhitekturom. Zaštita povijesnih građevina pokazala se najboljom kad je aktivna – što znači da građevine imaju sadržaje koji će omogućiti njihovo redovito održavanje.

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Prema arhitektu Barišiću, prostor restorana Stara vura prikazuje uspješnu mogućnost doživljaja povijesnog trenutka u jednom suvremenom ambijentu. Kameni blokovi kao temeljno ziđe za gradnju samostana, svodovi od opeke i žbuka skinuta sa zidova za bolji doživljaj građevinskih struktura oplemenjeni su modernim i funkcionalnim elementima. Prije svega, rasvjetom.

unutrasnjost-stara-vura-rasvjeta-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Svjetlost u ovaj podrumski prostor unijela su ogledala postavljena na svodovima i zidovima, a za dašak luksuza zaslužan je odabir baršunastih stolaca i biljaka. Poseban pečat i intimnost ovom interijeru daje kutak s klavirom i udobnom sofom.

stara-vura-klavir-i-zid-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Za one koji vole boraviti na otvorenom tu je i terasa. Uz čašu dobrog vina i zalogaj rade se najbolji planovi. A planskom prenamjenom starih prostora u moderne i njihovim korištenjem, središtima gradova udahnut ćemo novi život.

detalj-ljetne-terase-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nastavite čitati

Gastro

Zimnica – napravite sami sok od rajčice

Vrijeme za pripremu ukusne zimnice

Objavljeno

u

Autor

recept-za-sok-od-rajcice-dom2-uradi-sam
Foto: DOMnaKVADRAT

Rajčica je vrlo zdrava namirnica koja u sebi sadrži najjači antioksidans koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca. Sok od rajčice bogat je vitaminom C i prirodno snižava povišeni kolesterol. Uz to, dobar je za mršavljenje zato što smanjuje osjećaj gladi. Sastojci iz rajčice jačaju nokte, njeguju ljepotu kože, štite od kancerogenih oboljenja, a kalij iz rajčice je dobar za sportaše jer djeluje kao zaštita od grčeva.

pasirka sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Za fini sok od rajčice, osim domaće, eko uzgojene rajčice, trebat ćete i nekoliko velikih plastičnih posuda, ovisno o tome koliko kilograma rajčica imate. Veliki lonci za kuhanje dobro su došli, pribor za miješanje, te stroj za pasiranje.

Rajčica se najprije pere u dvije vode. Najprije u posudama, a nakon toga ispod mlaza. Svaki komad prođe kroz ruke kako na njemu ne bi ostale nečistoće. Nakon toga rajčicu treba očistiti. S nje dobro treba ukloniti eventualne dijelove koji su zatrulili kako kasnije ne bi došlo do kvarenja soka. Važno je reći da kod uklanjanja dijela koji se krenuo kvariti slobodno možete odstraniti malo veći komad kako biste bili sigurni.

rajcica bikovo srce sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Nakon toga ispasirajte rajčicu. Treba napomenuti da se rajčica pasira dva puta. Iscijeđeni sok nakon toga spreman je kuhanje. Prije toga začinite ga – u 20 litara soka ide šaka soli, jednu žlicu šećera i svežanj celerovog lista. Ovisno o tome koliko se kuha, rezultat će biti sok od rajčice ili koncentrat.

Nastavite čitati

Gastro

Revolucionarne ugradbene pećnice za ukusne obroke

Njemački proizvođač premium kućanskih aparata Miele predstavio je novu liniju ugradbenih uređaja. Bili smo na predstavljanju i donosimo vam sve te inovativne novitete.

Objavljeno

u

Autor

Foto: Miele

Stavite file ribe u kocku leda i nakon toga vrijeme je za pečenje. Program kaže da se riba peče 7 minuta. Sasvim dovoljno vremena da sav taj led otopi, zar ne? Međutim, ova pećnica razgovara s vašim namirnicama i nakon sedam minuta savršeno je u njoj pripremljen riblji file, a kocka leda je ostala netaknuta.

miele-dialog-pecnica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ovo je Mieleova najnovija pećnica nazvana Dialog. U njoj možete pripremiti ribu u ledu, bez da se led otopi ili teleći file u pčelinjem vosku, opet bez topljenja voska.

miele-dialog-riba-u-ledu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Kod Dialog pećnice toplina djeluje u cijelom volumenu tako što razgovara s hranom. Ona emitira elektromagnetne valove, i sama prepoznaje koliko je hrana apsorbirala magnetnih valova i tako zna kada je unutrašnjost neke namirnice gotova, baš onako kako vi želite“, kaže Ana Turkalj iz Miele-a.

Zahvaljujući gourmet asistentu ne trebate ni previše znati o kuhanju – naime, pećnica vam sama daje upute kako nešto pripremiti. Dialog je tek jedan od proizvoda koje je Miele predstavio u najvećem predstavljanju novih proizvoda u povijesti tvrtke. Svih 10 tvornica diljem svijeta upogonjeno je da proizvede 3000 pojedinačnih modela uređaja u 353 grupe. Osim inovacija, jako se pazilo na dizajn. 

miele-pecnica-pure-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U Pure Line liniji do izražaja dolazi traka od plemenitog čelika koja se nalazi na vrhu vrata i inače služi kao ručka. Dostupna je i ostakljena varijanta iz linije Vitroline.

miele-pecnica-art-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ljubiteljima minimalističkih kuhinje bez vidljivih ručkica dostupna je dizajnerska linija Art line. To su uređaji bez ručke koji dolaze u dvije boje, grafitno sivoj i obsidian crnoj boji. I bez ručke jednostavno se rukuje njima – vrata se elegantno otvaraju na pritisak prsta. Osim dizajna, u vodećem proizvođaču premium kućanskih aparata misle i na inovacije.

miele-pecnica-motion-react-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Jedna od njih je Motion react inovacija – kada se približite uređaju, on reagira i upali svjetla.

miele-pecnica-food-view-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Druga je inovacija Food view. Riječ je o kameri koja se nalazi u gornjem dijelu pećnice, visoke definicije i ona radi slike vaših namirnica iz unutrašnjosti, te ih putem mobile control aplikacije šalje na vaš pametni telefon ili tablet, kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti pripremljenost vaših namirnica.

miele-pecnica-taste-control-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Taste control je funkcija koja sprječava namirnice od isušivanja. Kada je odabrani program završio, tada se otvaraju vrata pećnice i temperatura pećnice se u sljedećih par minuta snižava čak za sto stupnjeva kako bi se spriječilo daljnja obrada namirnica.

Priču o revolucionarnim pećnicama donosimo vam u suradnji s Miele-om.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Dizajn i trendoviprije 13 sati

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 dana

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 2 tjedna

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

Arhitekturaprije 2 mjeseca

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi

Dizajn i trendoviprije 5 mjeseci

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...

Gradnjaprije 5 mjeseci

Veliki povratak vune

S modnih pista na ulice grada i u domove, vuneni predmeti vraćaju se u velikom stilu!

Gradnjaprije 5 mjeseci

Hygge: naizgled obično, a tako ugodno

Priroda je stroga i neumoljiva, ali u ljudskoj je prirodi da je pokuša ukrotiti. Danci su za svoje bolje raspoloženje...

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Integrirana kupaonska rješenja

Geberit, vodeći proizvođač sanitarnih proizvoda, predstavio proširenje svog asortimana s integriranim kupaonskim rješenjima

POPULARNO