Vrt
Biodinamičkim vrtlarenjem do kvalitetne hrane – uzgajajte prateći mjesečeve mijene
Ako želite da vaše jagode imaju okus jagode, ovo je pristup uzgoja za vas
Biodinamičko vrtlarenje suvremeni je pristup uzgoju hrane koji se temelji na holističkom razumijevanju poljoprivrede, a razvio ga je poznati austrijski filozof, znanstvenik i pisac Rudolf Steiner početkom prošlog stoljeća. Danas biodinamika svojim prednostima privlači sve veći broj pojedinca i proizvođača diljem svijeta.
Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera navodi kako je biodinamička poljoprivreda najstariji, sustavan način sa svim svojim standardima, principima i metodama koji postoji. Godine 1924., dakle točno prije 100 godina nastao je biodinamički način uzgoja hrane kroz ovaj desetodnevni poljoprivredni tečaj kojeg je održao dr. Steiner.
“Bit biodinamike je da je jedno imanje samodostatno, da sve ono što treba jednom imanju, imanje proizvodi za sebe. To je navedeno u ovom poljoprivrednom tečaju gdje Steiner govori da se na imanje gleda kao na jedan organizam gdje minerali, dakle tlo, biljke i životinje imaju svoju funkciju. U centru je čovjek koji s njima upravlja na dobar način i na dobrobit svih njih, i tla i bilja i životinja.
Za biodinamički uzgoj hrane potrebno je poštivati nekoliko zlatnih pravila
Tlo se obrađuje prema mjesečevim mijenama i konstelacijama, a prilikom sadnje treba se držati načela plodoreda, odnosno niti jedna vrsta ne smije biti posađena na istom mjestu najmanje četiri godine.
“Prvo se uvijek kreće u biodinamici od kvalitete tla. U biodinamici je najvažnija revitalizacija tla i stvaranje humusa. Što više koristite biodinamičke preparate i biodinamičke metode, sve više humusa stvarate na svome tlu za razliku od nekih drugih metoda koje sve više uništavaju taj humus i tu mikrobiologiju tla. Dakle, kada nam je jasno što ćemo saditi, sijati, onda idemo u planiranjem našeg imanja, našeg vrta i tada koristite različite biodinamičke preparate”, navodi Posavec te ističe važnost sjemena ili sadnica. Sjeme ili sadnica za biodinamički vrt ili imanje mora biti iz biodinamičkog ili najmanje iz ekološkog uzgoja. Konvencionalno tretirano sjeme se ne može koristiti u biodinamičkom nasadu jer neće metode funkcionirati.
Biološko dinamički pripravci
Vodi se računa o dobrim i lošim susjedima među pojedinim biljkama, a ono što biodinamičku praksu čini izvornom i učinkovitom, zdravom i vitalnom su prije svega biološko-dinamički pripravci.
“Preparat 500 je temeljni preparat. Služi za prskanje i to prskanje po tlu. Izrađujemo ga tako da se u kravlje rogove stavi kravlja balega, zakopa u 10. mjesecu u zemlju i vadi se van iza Uskrsa. Van dobivamo jednu prekrasnu po humusu mirišljavu supstancu, ako je preparat uspio, ako ste ga radili na način koji treba. I da bi ga koristili mora se aktivirati. Taj preparat se aktivira tako da se stavlja u vodu, najbolje da je to kišnica, da nije direktno iz vodovoda jer onda neće funkcionirati. Znamo da klor ubija mikroorganizme, a tu su upravo oni koji nam trebaju da potaknu mikrobiologiju tla. I kada se sat vremena dinamizira, dakle kaže se da se ide dinamizirati biodinamički preparat, tada ga apliciramo, odnosno nanosimo na tlo. Sljedeći preparat je 501, to je kremen, silicij. Isto se spravlja na isti način, stavlja se u ljetnim mjesecima u rog i zakapa u zemlju”, pojašnjava sugovornica.
Najvažnija prednost ove tehnike je kvalitetna hrana
Jedna od najprimjetnijih prednosti biodinamičke tehnike je kvaliteta hrane. Okus biljaka i plodova neusporedivo je bogatija u odnosu na ostale metode uzgoja.
“Drugačijeg je okusa te ima onaj iskonski okus. Kad znamo reći obično da je jagoda – jagoda, paradajz ima okus paradajza. To svi uspoređuju. Duže je vrijeme čuvanja tih namirnica, kad gledate neke laboratorijske nalaze drugačije su kvalitete, ali ono što volimo reći mi biodinamičari je da to hrana koja u sebi sadrži vitalnost. Vitalnost znači životnu snagu. U tome je možda razlika između ekološke, s konvencionalnom se ni ne uspoređujemo, između ekološki uzgojene i biodinamički uzgojene hrane.”
Koliko se za prirodu brinemo, toliko će nam ona vratiti. Primjenom specijalnih kompostnih pripravaka, promatranjem astronomskih ciklusa i pridavanjem važnosti međusobnoj interakciji biljaka, tla i okoline pružamo joj optimalan tretman, znajući da ćemo ubirati njezine najbolje plodove.
Bilje
Ove je biljke potrebno orezati zimi kako bi uživali u njihovoj ljepoti u proljeće
Hladniji mjeseci mogu biti sporije razdoblje u vrtu, ali orezivanje je i dalje važno
Kada zima stigne, prirodno je odustati od poslova u vrtu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Međutim, ako razmislite kako će vaš vrt predivno izgledati u proljeće kada se priroda budi, možda ipak ne bi bila loša ideja zasukati rukave kako biste napravili sve što možete da vaše biljke pripremite za cvat i dodatno zaštitite njihovo zdravlje.
Orezivanje biljaka je zadatak kojeg biste trebali obaviti, čak i kad je vani loše vrijeme. Pa obucite tople rukavice i uzmite škare, jer sezona radova u vrtu izgleda ipak nije gotova.
Jabuke
Voćna stabla imaju koristi od obrezivanja, a najbolje je obaviti to tijekom zime kada stablo nije aktivno. “Zimsko orezivanje maksimalno iskorištava godišnji ciklus energije, potičući zdrav rast izdanaka u proljeće”, kaže arborist Doug Still.
“Orezivanje ljeti uklanja hranjive tvari i ugljikohidrate prije nego što ih stablo može iskoristiti, a one su važne za produktivna stabla voćaka.” Napominje da je stabla jabuka koje se beru u jesen najbolje obrezivati zimi. “Na kraju, većina insekata i patogena zimi je uspavana, pa je manja vjerojatnost da će novi rezovi privući štetnike”, dodaje.
Ruže
Iako će ovisiti o specifičnoj sorti ruže, mnogi članovi te obitelji najbolje podnose orezivanje u kasnoj zimi – neposredno prije početka sezone rasta. To je odličan trenutak da usmjerite grm u veličinu i oblik koji odgovara vašem uređenju vrta, a također možete potražiti i ukloniti bilo koje oboljele ili oštećene stabljike.
Borovnice
Grmovi borovnica pružaju divnu ljetnu poslasticu, a njihov grmoliki izgled također privlači pažnju. Da biste podržali rast ploda, vjerojatno ćete svake godine trebati orezivati grmove.
5 ukrasnih stabala koji će uljepšati svaki vrt i okućnicu
Time ne samo da ih održavate u pravilnom obliku, već potičete i snažan novi rast. Zima ili rano proljeće, kada je grm još uspavan, idealno je vrijeme za obrezivanje.
Crveni drijen
To je mali grm s lijepim cvjetovima, a crvena kora čini ovu biljku posebnom. Možete ove predivne biljke ostaviti netaknutima većinu zime kako bi dodale boju vašem vrtu, ali u oba slučaja kasna zima je najbolje vrijeme za orezivanje, posebno u veljači.
Ovaj trenutak je idealan jer njihov sok tada ne teče, a poznato je da ispuštaju puno soka kada se orezuju. Osim u ljepoti drijena, možete uživati i u plodovima od kojih se često priprema pekmez, sok ili vino.
Hrast
Ako taj impozantni hrast koji krasi vaše dvorište i previše raste i širi svoje grane, a njegovi nisko visići izdanci postaju neuredni, zima je pravo vrijeme za orezivanje. Ako to radite prvi puta, vjerujte da je puno lakše obaviti zadatak kada nema lišća na hrastu.
10 sobnih biljaka koje najbolje uspijevaju zimi
“Jedna mala prednost orezivanja javora i hrasta zimi je to što je njihova struktura lako vidljiva oku i isto tako dobro razumljiva”, kaže Still. “Međutim, većina obučenih arborista može procijeniti strukturalne probleme stabla bez obzira na sezonu.”
Planiranje vrta
5 ukrasnih stabala koji će uljepšati svaki vrt i okućnicu
Pravilnim izborom i njegom, ova stabla pružit će vam užitak tijekom cijele godine
Sadnja stabla u vrt nije samo estetski potez, već donosi brojne prednosti za okoliš, vaš dom i svakodnevni život. Bez obzira imate li mali gradski vrt ili prostranu okućnicu, odabir i sadnja pravog stabla može transformirati vaš prostor.
Drveće nam donosi hlad, plodove i cvijeće, ali dodaje mnogo više našim životima nego što možda shvaćamo. Istraživanja pokazuju da drveće čini sve, od povećanja vrijednosti nekretnina do poboljšanja našeg raspoloženja. Kako se klima zagrijava, drveće također može pomoći usporiti ljudske promjene koje su utjecale na planet.
Zašto posaditi stablo?
Stabla apsorbiraju ugljični dioksid i proizvode kisik, pomažući u borbi protiv klimatskih promjena. Osim toga, pružaju stanište i hranu za ptice, insekte i druge životinje, potičući biološku raznolikost u vašem vrtu.
Stabla pružaju hladovinu, što može smanjiti temperaturu u vrtu i vašem domu tijekom vrućih ljetnih dana. Time pomažu u borbi protiv “efekta toplinskih otoka” u urbanim sredinama.
Različita stabla zahtijevaju različite uvjete. Prije sadnje provjerite vrstu tla (glinasto, pjeskovito, ilovasto) i razinu pH. Također, uzmite u obzir klimu u kojoj živite – neka stabla bolje podnose hladnoću, dok druga preferiraju toplije uvjete. Ovaj vodič pomoći će vam odgovoriti na pitanje kako odabrati stablo za vrt.
1. Japanski javor
Japanski javor je jedno od najpopularnijih ukrasnih stabala, poznato po svojim raskošnim listovima koji mijenjaju boju tijekom godine. U proljeće i ljeto oduševljava živahnim zelenim nijansama, dok u jesen prelazi u spektakularne crvene i narančaste tonove.
Japanski javor – ili acer palmatum – idealan je za manje vrtove jer raste sporo i zahtijevaja minimalnu rezidbu ili oblikovanje. Također, nude prekrasne jesenske boje.
Postavite japanske javore na hladno mjesto koje dobiva malo sjene tijekom najtoplijeg dijela dana i redovito ih zalijevajte ljeti.
2. Zvjezdasta magnolija
Ako želite romantiku i nježnost u svom vrtu, zvjezdasta magnolija je savršen izbor. Ovo kompaktno, grmoliko stablo proizvodi prekrasne bijele cvjetove u obliku zvijezda, koji procvjetaju rano u proljeće i šire nježan miris.
Zvjezdasta magnolija odlično se uklapa u manje vrtove ili čak posude, što je čini pogodnom za terase i balkone. Njeni cvjetovi su pravi ukras svakog prostora, a uz minimalnu njegu možete uživati u njenoj ljepoti godinama.
Postavite zvjezdastu magnoliju na zaklonjeno mjesto i posadite je u neutralno do kiselo tlo koje je dobro drenirano.
Kada se ustali, zahtijeva malo održavanja, potrebno je samo malčiranje u proljeće, ali naučite kako lagano orezati magnoliju ljeti.
3. Maslina (Olea europaea)
Za mediteranski štih u vašem vrtu, maslina je nepogrešiv izbor. Ovo stablo simbol je dugovječnosti i mira, a uz pravilnu njegu može donijeti i ukusne plodove. Masline preferiraju sunčana i suha mjesta te su izuzetno otporne na nepovoljne uvjete.
Maslina se također može uzgajati u posudama, što omogućava njezino premještanje tijekom zime kako bi se zaštitila od hladnoće. Njeno srebrnkasto lišće i skulpturalni oblik dodaju sofisticiranost svakom vrtu.
4. Crveni drijen (Cornus mas)
Ovaj listopadni grm, ili kompaktno drvo, oduševljava tijekom cijele godine. Već u veljači, njegovi sitni žuti cvjetovi donose radost u tmurne zimske dane. Ljeti stablo daje sjajne crvene plodove koji su jestivi, a u jesen njegovo lišće poprima prekrasne crvenkasto-ljubičaste tonove.
Ovo stablo idealno je za manje prostore jer ne stvara previše hlada niti dominira vrtom. Njegova sposobnost da uveseljava tijekom sva tri godišnja doba čini ga omiljenim izborom među vrtlarima.
Cornus mas (poznat kao drijen ili drijenak) proizvodi jestive plodove koji se nazivaju drenjine. Ovi crveni, sjajni plodovi pojavljuju se sredinom ljeta i često se beru u kasno ljeto ili ranu jesen, kada postanu potpuno zreli.
5. Tibetanska trešnja (Prunus serrula)
Tibetanska trešnja poznata je po svojoj jedinstvenoj duboko crvenoj kori koja se ljušti s godinama, stvarajući zanimljiv vizualni efekt. Ovo stablo dodaje karakter vrtu čak i tijekom zime, kada su grane ogoljene.
U proljeće tibetanska trešnja proizvodi oblake nježnih bijelih i ružičastih cvjetova, čineći je pravim proljetnim draguljem. Zbog svoje dekorativne kore i prekrasnih cvjetova, ovo stablo unosi eleganciju u svaki vrt.