Povežimo se

Planiranje i uređenje

Vrtna rasvjeta kao važan dekor u eksterijeru

U večernjim satima efektniji doživljaj svijeta koji nas okružuje, omogućit će nam vrtna rasvjeta.

solarne-lampe-staza-vrt-domnakvadrat

Koliko god priroda bila interesantna i čarobna tijekom dana, toliko njenu ljepotu u večernjim satima može naglasiti dobra vrtna rasvjeta.

Funkcija vrtne rasvjete

ulaz-u-kuću-mrak-rasvjeta-kuća-kolumbija-domnakvadrat
Foto: Mateo Soto Ph.

Funkcija vrtne rasvjete je dvostruka – s jedne strane osvjetljava prostor komunikacije, a istovremeno i pejzažnu arhitekturu vrta. Njena svrha je olakšati kretanje površinama vrta ili parka, koji često imaju iznimnu hortikulturnu i povijesnu vrijednost. Rasvjeta također obogaćuje prostor svjetlošću, postiže određeni ugođaj te povećava osjećaj sigurnosti u prostoru.

Kako osvijetliti vrt?

solarne-lampe-cvijeće-domnakvadrat

Kako bismo idealno osvijetlili otvoreni prostor, potrebno ga je sagledati u cjelini. To znači da treba poznavati karakteristike pejzažne arhitekture – biti upoznat sa specifičnostima pojedinih biljnih vrsta, poput gustoće krošnji i njihove promjene tijekom godišnjih doba.

Dobro je poznavati i osobine samih rasvjetnih tijela. Niski rasvjetni stupići sa zrakasto usmjerenim svjetlom osvijetlit će stazu, ali i tratinu ili niski grm pored nje. U većem vrtu ili u parku, do izražaja će doći lanterna visine i do nekoliko metara, dok uzidne svjetiljke lijepo osvjetljavaju kameni zid ili stepenice.

vrtna-lampa-u-boji-domnakvadrat

Podne svjetiljke i niski reflektori stapaju se s okolišem te su nevidljivi tijekom dana, a kad padne noć, svojim svjetlom će okupati grmove, krošnje drveta i druge elemente u vrtu.

Za stvaranje posebnog ugođaja, može se koristiti i dinamička rasvjeta. Ovakav tip rasvjete stvorit će poseban ugođaj, zahvaljujući mogućnosti mijenjanja boja svjetla te drugim efektima.

Izvor svjetlosti

starinska-vrtna-lampa-domnakvadrat

Vrtna rasvjeta koristi posebne vrste izvora svjetlosti na izboj, a to su metal-halogeni izvori ili fluokompaktne cijevi, uz deklaraciju proizvođača koja nam potvrđuje da je svjetiljka namijenjena za korištenje na određenoj temperaturi. Temperatura površine podne svjetiljke može doseći i 80-90 °C, pa je potreban oprez ukoliko u prostoru borave mala djeca ili kućni ljubimci.

Otpornost na vremenske uvjete

Vrtne svjetiljke su tijekom zime izložene vrlo niskim temperaturama, pa trebaju biti izrađene od materijala koji podnose temperaturne ekstreme. Problem je i stvaranje kondenzata unutar svjetiljke te izloženost velikim količinama oborina. Zbog toga je dobro postaviti profesionalne svjetiljke koje će omogućiti kvalitetnu i dugovječnu rasvjetu vrta. Do izražaja tako dolazi LED tehnologija, bez UV i infracrvenog zračenja, s nižim intenzitetom svjetla koji manje zagađuje okoliš.

vrtni-namještaj-rasvjeta-domnakvadrat

Kod postavljanja električnih instalacija svakako se treba pobrinuti da nisu ukopane plitko pod zemljom, kako ne bi došlo do njihovog oštećenja prilikom štihanja zemlje u vrtu.

Savjeti za planiranje i uređenje vrta

Pomno odabrana vrtna rasvjeta stvorit će izniman ambijent za šetnju tijekom ugodnih ljetnih večeri ili čaroban pogled na vrt iz topline doma za hladnijeg vremena.

Planiranje i uređenje

Postoje tegle i ‘the tegle’

Ove godine u trendu su eko tegle.

cortum tegle za cvijece

U tegle možemo posaditi cvijeće, voće, a sve češće u tegle se sadi i povrće. Sadnja u tegle vrlo je praktična jer se na maloj površini može ugojiti ono za što bi nam inače trebao vrt. Također, razno bilje koje zasadimo ne može prezimiti na otvorenom, ali ako je posađeno u tegle preživjet će zimu ako je spremljeno pod krov.

tegle-od-kave-cortum

Eko tegle

Ove godine u trendu su eko tegle. Postoje one od reciklirane plastike te kombinacije reciklirane plastike i kave ili drva.

tegle-od-drva-cortum

„Prilikom proizvodnje kave ostaju ljuskice koje se melju i dodaju u materijal polipropilen reciklirani. Dodajemo do 40 posto ljuskica kave u 60 posto reciklirane plastike. Tegle od kave dolaze u dvije nijanse, espresso i late. Pri izradi namještaja u drvnoj industriji ostaju razni otpadci koji se melju i dodaju u reciklat poliproilena plastike. Znači do 40 posto imamo drvenih otpadaka unutar tegle sa drvom. Tegle od drva dolaze u četiri nijanse: bijela, siva, drvena i zelena“, rekao je za Dom na kvadrat Kristijan Burek, direktor tvrtke Cortum koja ove teglice uvozi iz Italije.

eko-tegle-cortum

S obzirom da se tegle od reciklirane plastike, kave i drva proizvode od 100 posto otpada, njihovim korištenjem pridonosimo očuvanju okoliša. Prirodnije od njih su samo terakotne teglice.

Terakotne teglice

Najveći dio iskopine terakote se nalaze u Italiji. Radi se od crvenoj, bijeloj i crnoj terakoti odnosno glini.  

vrtni-centar-šestine-terakota-teglice

„Najkvalitetnija terracotta je galestro terracotta koja dolazi jedino i isključivo iz Toscane, i ona je obogaćena željeznim oksidom i bakrenim oksidom. Galesto terracotta je ručno rađena tj. fatto a mano na talijanskom. Ona se i danas se proizvodi tim tradicionalnim načinom proizvodnje“, kazao je direktor tvrtke Cortum koja je uvoznik i ovih teglica.

vrtni-centar-šestine-terakota-teglice

Ostala je terakota strojno obrađena, pečena na velikim temperaturama zbog čega je jako otporna na vanjske utjecaje.

cortum-kristijan-burek-direktor
Kristijan Burek, direktor tvrtke Cortum

„Terracotta/glina, ona je prirodno je otporna, a danas postoji i tehnologija kojom se dodaje silikon prirodni na vanjske i unutarnje stijenke koje štite od zamrzavanja i pucanja, tj. antifrost tehnologija“, kazao nam je Burek.

Terakotne teglice kod nas najviše susrećemo u Dalmaciji. Jako je dekorativna, a u njoj nekako najljepše izgledaju biljke s mediterana, poglavito agrumi.

Terakota prirodno zadržava vlagu

Terakota je napravljena od gline, odnosno zemlje pa prirodno zadržava vlagu što ju čini idealnom za sve biljke i cvijeće. Jedina mana joj je mala elastičnost.

„Svakako prilikom rukovanja treba biti oprezniji dok se ne postavi na samo mjesto i da se izbjegavaju direktni udarci. U slučaju da dođe do lomova, možete je koristiti za drenažu, jer je ona takorekoć kao cigla prirodna i može se iskoristiti, može se vratiti nazad u prirodu“, ističu iz Cortuma.

terakota-tegle-vrtni-centar-šestine

I reciklirane tegle s početka priče odlično održavaju postotak vlage u biljkama jer imaju drenažno dno. Unutar njih se nalazi umetak koji služi kao rezervoar vode, da štiti korijen biljke od truljenja.

Teglice Tvrtke Cortum spoj su prirodnog, recikliranog i modernog, a zbog svojih karakteristika i izgleda idealne su za sadnju bilo koje biljke koju možete zamisliti.

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Pripremite vrt u proljeće uz pomoć malih i velikih kopačica

Određene radove nemoguće je napraviti bez odgovarajuće mehanizacije

Za održavanje vrta, bilo da se radi o manjem ili većem, dobro će vam doći kopačica. Proljeće je u punom jeku, vrijeme je za ozbiljne proljetne radove u vrtu. Teško da ćete ih moći napraviti bez prave mehanizacije.

‘Kako bi vrt u proljeće pripremili, potrebno je prekopati dio vrta u kojem želimo nešto posaditi. Za to postoje male i veće kopačice’, kaže Joža Frljužec, iz AL-KO-a. Manja kopačica bit će dovoljna za malu površinu vrta. Ona često nema mogućnost dodatne opreme, ali za malu kvadraturu vam to ni ne treba. Za početnike je važno znati kako obaviti posao s ovim pomagačem.

‘Dubina frezanja ne smije biti preduboka, zato postoji mjerilo da moramo kopati samo do sredine osovine. Zašto? Ako bi išli preduboko, razrahlili bi previše zemlju, te posađene biljke ne bi došle do tvrde zemlje koja je spremnik vlage. I prebrzo bi se isušilo tlo’, objašnjava.

Rahljenjem tlo postaje aktivno i samim time prozračnije čime se pospješuje biološka aktivnost tla i procjeđivanje vode kroz tlo. A kada je idealno vrijeme za ovakve radove. ‘U pravilu, trebamo samo paziti da nije premočvarno područje, da nije preblatno, premokro, kako bi freza mogla pofrezati. Suho do lagano vlažno su idealni uvjeti za kopanje’, nadovezuje se. Kopačicu pokreće benzin, te se dodatno na to u nju treba staviti ulje. Osim toga, ne zahtijeva posebno održavanje.

Redovite provjere su ključne

Redovito provjeriti filter zraka kako se ne bi zaštopao i tako ne bi došlo do oštećenja na motoru. Ona će biti dovoljna za okućnicu od 300 – 400 četvornih metara, a ako je vaš vrt između 800 i 1000 kvadrata, onda se preporučuje veći pomagač.

Motorna kopačica AL-KO MH1150 pogodna je za rahljenje i obradu tla, osobito na većim površinama. U osnovni model uključeni su bočni zaštitni diskovi za zaštitu sadnica. Ergonomska upravljačka ručka podesiva je po visini i bočno bez dodatnog alata.

‘Serijski isporučuju se s kotačima i noževima za kopanje, s frezom,a freza se može podesiti po širini, te ima dvije brzine naprijed i jednu unazad. Na zadnjem dijelu možemo prispojiti druge priključke, poput vadilica krumpira, plug zagrtač ili plug za okretanje zemlje’, objašnjava.

Na većim površinama uzgajat ćete i više kultura. Plug zagrtač služi za nasipavanje zemlje i stvaranje redova biljaka. Plug za krumpir olakšat će vam vađenje krumpira, a komplet čeličnih kotača poboljšat će prianjanje u kombinaciji s oranjem. Sad još samo treba znati koliko često treba ovog pomagača uzeti u ruke.

Povratak zemlji je u modi

‘Ovisi o vašim zahtjevima. Ako je salata prošla i želite saditi nešto novo, opet trebate isfrezati. U slučaju ako je tvrda površina zemlje u koju želite nešto posaditi, koja je nabijena od kiše, opet je preporuka da se površina isfreza’, dodaje Joža.

Povratak zemlji i njezinoj obradi sve je više u modi. A osim boravka na čistom zraku ovakvi radovi dobri su i za tjelovježbu.  

Proizvodnja vlastite hrane u prirodnom okruženju zasigurno može imati dobar utjecaj na vaše zdravlje. A činjenica da ste sami proizveli svoj zdravi ručak može samo pozitivno djelovati na vaše raspoloženje. Zato, uzmite vrtne pomagače u ruke i bacite se na posao stvaranja sasvim nove vrijednosti u svojim životima.

alko-garden.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice