Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Vanjske pločice za sjaj eksterijera

Bez obzira na stil vašeg dvorišta, radi li se o čistim linijama tipičnim za suvremeni dizajn ili vijugavim stazicama, vanjske pločice vitalni su dio krajobraza koje nadopunjuju vaš stil uređenja.

Pločice za eksterijer razlikuju se od pločica za interijer

Estetika je uvijek prvi kriterij za odabir, ali treba voditi računa da su odabrane pločice predviđene za korištenje u eksterijeru. Vanjske pločice imaju drugačiju završnu obradu, odnosno protukliznost od pločica za unutarnje prostore.

Unutarnje i vanjske pločice možemo prepoznati po teksturi koja ih prepoznaje na oko ili na dodir.

Proizvođači keramike otišli su korak unaprijed i izradili pločice koje na oko izgledaju iste, imaju protukliznost, unutra i vani.

Otporne na vremenske uvjete

Vanjske pločice moraju se nositi s različitim vremenskim uvjetima i s ekstremnim temperaturama, moraju biti izdržljivije od onih koje ste postavili u interijeru.

Pri odabiru vanjskih pločica svakako moramo obratiti pažnju da te pločice budu prilagođene podneblju u kojem živimo. Pločice za jako osunčane terase birat ćemo u svjetlijim tonovovima gdje će se prilagoditi cijelom ambijentu. Tamnije pločice jače će apsorbirati svjetlost sunca i bit će zagrijane i teže će biti po njima hodati ljeti.

Kontinuitet prostora

Sve češće se koristi takozvani produljeni stil uređenja, gdje se isti dizajn pločica prelijeva iz interijera u eksterijer pružajući kontinuitet prostora. Velik izbor različitih dimenzija omogućuje različite kreacije u oblikovanju.

Proizvođači pločica krenuli su sa novim trendom da u jednoj seriji imaju nekoliko završnih obrada pločica. Unutarnji interijer kreće sa najmanjom protukliznosti da je lakše čistiti, a vanjski dio se nastavlja sa većom protukliznošću.

Kamen i drvo su skupi, no postoji alternativa

Kamen i drvo uvijek su najprirodniji odabir za vanjske prostore, no ti su materijali skuplji te je njihovo održavanje prilično zahtjevno. Zato je pokrenut trend vanjskih pločica u imitaciji betona, cementa, drveta, metala i kamena. Njihovo postavljanje u eksterijeru nadopunjuje osjećaj pripadanja prirodi. Praktično se pokazalo i korištenje pločica većih dimenzija te debljine dva centimetra.

Pločice debljine dva centimetra predviđene su za postavljanje na nosače kako bi se ispod njih mogla razvući razne instalacije, odnosno mogu se koristiti za sezonske terase, koje se nakon sezone lako demontiraju i skinu, te odmaknu kao da ih nije niti bilo. Te debele pločice postavljaju se na sve ravne površine kao što su pijesak, trava, šljunak, a mogu se i lijepiti kao i sve druge pločice na ljepilo, ako prostor zahtijeva takvu pločicu.

Pločice u bazenima

Pravilan odabir pločica iznimno je važan i kod uređenja eksterijera s bazenom. Pločice će vodi dati onaj efekt svjetlucavosti i povećati vizualnu privlačnost.

U svijetu bazena postoji široki spektar izbora pločica, od klasičnih mozaika koje smo navikli viđati u bazenu u plavo zelenim tonovima. Sve više su moderne pločice većih dimenzija u boji pijeska, brončanim nijansama koje u dodiru sa vodom stvaraju sjajan efekt i doživljaj uz bazene.

Pločice na fasadama

Postavljanje pločica na fasadu osim što daje vrlo efektan vizualni dojam, zadovoljava i funkcionalnost u izolaciji.

Sve više dizajnera odlučuje se na lijepljenje pločica po fasadama iz dekorativnog razloga. Ali te fasade keramičkih pločica imaju svoju funkcionalnost. One se mogu lakše oprati i održavati nego zidovi sa fasadama s time da i vašu kuću bolje štite od vjetra, vlage, plijesni i svega čemu su fasade izložene svakodnevno.

Pločice eksterijeru daju elegantan i privlačan izgled, a utječu i na dojam kompletnog vašeg prostora. Kod odabira pločica uvijek pazite da su namijenjene za vanjsko postavljanje, a u Top2Floor-u pronađite inspiraciju iz bogatog asortimana.

Oglas

Bilje

Zračne biljke senzacija su u svakom interijeru

Tillandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. 

“One su posebne po tome da su epifiti. To znači da u prirodi ne rastu u zemlji, ne primaju vodu i hranjive tvari preko korijena nego se zakače negdje za neke površine poput drveća, kora. Može biti ako je neka urbana sredina na krovovima ili telefonskim žicama i onda svu vodu i hranjive tvari primaju preko listova i zraka. Zato ih zovemo zračne biljke.”, rekla je Bojana Bota, suvlasnica trgovine s biljkama. 

Zračne biljke fantastične su sobne biljke koje se mogu postaviti na bilo koje mjesto u  domu gdje inače ne biste mogli postaviti biljku u teglici. 

Tillandsije se ne sade, a mogu se izložiti bilo gdje. To mogu biti neki ukrasni stalci, ali može recimo biti i neki zanimljiv komad drveta, kamen koji ste našli u prirodi na koji ćete ih objesiti i zakačiti.

Tillandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Dvije su vrste zračnih biljaka – pustinjske i prašumske, a razlikuju se po količini trihoma – sitnih dlačica na lišću preko kojih uzimaju vodu. Prašumske vrste  imaju bogatije zeleno lišće dok su pustinjske svjetlije, ali održavanje je identično. 

Jedna od prednosti Tillandsija je pošto nemaju zemlju niti  plastičnu posudu zato što se ne sade; nema neke dodatne potrošnje plastike kod njihovog uzgoja.

Da bi zračna biljka bila sretna u vašem domu, potrebno je ispuniti tek nekoliko uvjeta. 

Najveća je razlika između prirode i naših uvjeta u stanu je ta što Tillandsije žive u suptropskim i tropskim krajevima gdje vlada visoka vlaga u zraku, a mi doma tu visoku vlagu naravno nećemo moći postići što znači da ih povremeno moramo pošpricati ili potopiti u vodi i tako zapravo zaliti, dati im vlagu koja im treba, objasnila je Bota. 

Potopite ih u vodu na dvadesetak minuta jednom tjedno, a zatim ih dobro posušite licem položite  prema dolje  na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak vode. Ove prekrasne zelene kuglice idealan su izbor za početnike i savršen ukras za svaki interijer. 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Koje biljke pročišćavaju zrak

Sobne biljke su jednostavan i atraktivan način da uljepšate svoj dom ili ured, no također mogu pročistiti zrak i poboljšati vaše raspoloženje. Istraživanje NASA-e pokazalo je da postoji niz sobnih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu. One neutraliziraju neke od toksina iz prometa, kućanskih kemikalija i boja, a neke vrste pomoći će u filtriranju otrovnih kemikalija.

Anturijum

Biljke koje najviše očišćuju zrak su Anturijum, odnosno Muški cvijet. Njemu treba puno indirektne svjetlosti, a zalijeva se otprilike jednom tjedno, ali naravno, prvo provjerite tlo, odnosno je li se posušilo prvih pet centimetara tla, rekla je agronomkinja Lucija Erceg.

Spatifilum

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Pročišćuje spore plijesni, različite štetne spojeve koji se nalaze u zgradama. Dobre su i za kupaonice jer se tamo često stvaraju plijesni, pa ako ga tamo ostavite, naravno, ako kupaonica ima prozor, tamo će onda dobro i uspijevati i očišćavati vam zrak.

Agleonema i Dracena

Za prostore poput radnih mjesta, gdje obično provodimo veći dio dana, idealne su Agleonema i Dracena, jer najbolje podnose kratka razdoblja izravnog sunčevog svjetla.

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Dracena je isto dosta česta uredska biljka jer se jednostavno održava. Može podnijeti polu-sjenu, najbolje uspijeva na dosta indirektne svjetlosti, a što se tiče zalijevanja, opet je negdje jednom tjedno do jednom u deset dana.

Bršljan

Na našoj listi zasluženo mjesto zauzima Bršljan. Cvjetovi koji se penju na zidove, prelijevaju preko ograde ili se vijugaju po tlu također su popularne sobne biljke koje pozitivno utječu na zrak koji udišemo, a uz pravilnu njegu mogu dobro rasti i u zatvorenom prostoru.

Bršljan je isto dobar pročišćivač zraka, također pročišćava spore plijesni. Ali, tijekom zime bi trebao biti u hladnijem prostoru, ne pretjerano grijanom i trebat će mu malo veća vlaga zraka u usporedbi s inače onim centralnim grijanjem koje nam isuši zrak.

Sanseveria

Omiljena zbog jednostavne njege i upečatljivih listova, Sanseveria je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Riječ je o izdržljivoj biljci čijoj jedinstvenoj strukturi ne treba mnogo vode ili sunčeve svjetlosti da bi uspjela.

Što se tiče Sanseverie, njena briga je najjednostavnija od svih sobnih biljaka jer ona može stvarno jako jako niske intenzitete svjetlosti podnijeti. Može i dosta svjetlosti podnijeti, a što se tiče zalijevanja, u principu je tek kad se skroz posuši tlo, odnosno jednom u dva tjedna do jednom u tri tjedna, objasnila je Lucija Erceg.

Kada birate biljke koje će pročistiti zrak u vašem domu i uljepšati prostor, sjetite se osnovnih potreba biljke. Ako vaš dom ima male prozore i nema dovoljno prirodnog svjetla, odaberite biljke koje provjereno uspijevaju u takvim uvjetima. Omogućite li biljkama izdašno zalijevanje i potrebnu sunčevu svjetlost, one će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksiciranim zrakom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice