Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Robotska kosilica olakšava muke vlasnicima travnjaka i od 2000 kvadrata

Ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava

Imate vrt od 2000 kvadrata, ali ne da vam se kositi? Ne brinite.  Postoji robotska kosilica koja tu površinu pokosi sama,  a ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava.

Oku ugodan i zdrav travnjak postiže se redovitom košnjom. Za nju nije potrebno izdvajati vrijeme namijenjeno odmoru niti koristiti tešku vrtnu mehanizaciju. Dovoljna je samo kvalitetna robotska kosilica.

Joža-Frljužec-dom-na-kvadrat

Prije vrtnog pomagača, potrebne su predradnje

Prednost robotske kosilice je što potpuno autonomno održava travnate površine do 2000 kvadrata. Može kositi nagibe do 45 stupnjeva i travu koja tjedan dana nije košena. Pričamo o visini do 10 centimetara koji se može od prvog pokušaja pokosit, naravno da će u tom periodu robot brže potrošiti baterije i neće imat tu učinkovitost, a kod redovnog održavanja može se podesit da kosi visinu 2,5 i 5,5 centimetara visine’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Prije pokretanja vrtnog pomagača, potrebno je napraviti neke predradnje. Za početak, trebamo odabrat mjesto za baznu stanicu, koja treba biti postavljena u vagi. 

Idealan izbor je pomalo skriveno mjesto na ravnoj travnatoj ili zemljanoj površini u blizini izvora električne energije. Signal koji dobije iz bazne stanice, robota će uputiti u kojem krugu treba kositi.

Potrebna je detaljna priprema

‘Taj krug je ova žica s kojom ćemo omeđiti travnatu površinu, unutar tog kruga će on pokositi svu travu’, pojašnjava.

klinovi-čeki-robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Za njegovo obilježavanje potrebni su klinovi i gumeni čekić. Nakon toga treba obaviti i kalibraciju robota koji će obići kabel, izmjeriti metražu žice kako bi znao gdje mora započeti kositi. Uđe li nakon toga u baznu stanicu, znači da je sve dobro postavljeno.

Slijedi određivanje startnih pozicija i programa košnje. Nakon detaljne pripreme pametni saveznik njegovanog travnjaka spreman je za akciju.

Radi putem aplikacije

‘Nakon što ste postavili robotsku kosilicu na vašem travnjaku i instalirali aplikaciju in-touch na vašem mobilnom telefonu i povezali robota s aplikacijom, samo putem jednog klika pokrenete vašu robotsku kosilicu, koja onda isti čas ide kositi’, dodaje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Kosi 45 minuta i nakon toga se sama vraća u bazu gdje se isto toliko puni. Kosi ukupno tri sata dnevno i to ne samo po suncu, već i po kiši. Tiha je kao šapat, kosi blizu ruba, a ne smetaju joj ni prepreke.

Zaštita za djecu

‘Robot ima isto tako zaštitu za djecu, što znači da ne mogu baš dohvatiti noć, te u slučaju da ga dignu, automatski se isključivaju noževi’, kaže.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Ovo je ekološki je prihvatljiv sustav koji ne koristi fosilna goriva. Troši i to vrlo malo električne energije. Odsjeca vrlo male komadiće trave koji služe kao prirodno gnojivo koje travnjak čini bujnim.

‘To vam je dobro pogotovo u ljetnim vrućim vremenima, tako da začuvamo vlagu što znači da bi u jesen opet s prozračivačem trebali prozračiti travnjak kako bi on došao do zraka’, zaključuje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Nema krtica

Travnjak kojeg kosi robotska kosilica neće posjećivati krtice. ‘Vjerojatnost da se pojave krtice, na površini di kosi robot, je jako mala, jer krtice ne obožavaju signal robotske kosilice niti rad robotske kosilice te ga izbjegavaju’, dodaje.

Sigurna zaštita od lopova

Zbog zaštite koje ima, izbjegavat će je i lopovi. ‘Naše robotske kosilice se naravno mogu ukrast, no ne znam što će čovjek raditi s robotom, jer su naši roboti zaštićeni sa zaštitom pina i sa zaštitom puka koji je tvornički postavljen i samo se u tvornici može doći do njega’, dodaje Joža.

AL-KO robotska kosilica savršen je partner zdravog i održavanog travnjaka te vašeg slobodnog vremena.

alko-garden.hr

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice