Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Robotska kosilica olakšava muke vlasnicima travnjaka i od 2000 kvadrata

Ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava

Imate vrt od 2000 kvadrata, ali ne da vam se kositi? Ne brinite.  Postoji robotska kosilica koja tu površinu pokosi sama,  a ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava.

Oku ugodan i zdrav travnjak postiže se redovitom košnjom. Za nju nije potrebno izdvajati vrijeme namijenjeno odmoru niti koristiti tešku vrtnu mehanizaciju. Dovoljna je samo kvalitetna robotska kosilica.

Joža-Frljužec-dom-na-kvadrat

Prije vrtnog pomagača, potrebne su predradnje

Prednost robotske kosilice je što potpuno autonomno održava travnate površine do 2000 kvadrata. Može kositi nagibe do 45 stupnjeva i travu koja tjedan dana nije košena. Pričamo o visini do 10 centimetara koji se može od prvog pokušaja pokosit, naravno da će u tom periodu robot brže potrošiti baterije i neće imat tu učinkovitost, a kod redovnog održavanja može se podesit da kosi visinu 2,5 i 5,5 centimetara visine’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Prije pokretanja vrtnog pomagača, potrebno je napraviti neke predradnje. Za početak, trebamo odabrat mjesto za baznu stanicu, koja treba biti postavljena u vagi. 

Idealan izbor je pomalo skriveno mjesto na ravnoj travnatoj ili zemljanoj površini u blizini izvora električne energije. Signal koji dobije iz bazne stanice, robota će uputiti u kojem krugu treba kositi.

Potrebna je detaljna priprema

‘Taj krug je ova žica s kojom ćemo omeđiti travnatu površinu, unutar tog kruga će on pokositi svu travu’, pojašnjava.

klinovi-čeki-robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Za njegovo obilježavanje potrebni su klinovi i gumeni čekić. Nakon toga treba obaviti i kalibraciju robota koji će obići kabel, izmjeriti metražu žice kako bi znao gdje mora započeti kositi. Uđe li nakon toga u baznu stanicu, znači da je sve dobro postavljeno.

Slijedi određivanje startnih pozicija i programa košnje. Nakon detaljne pripreme pametni saveznik njegovanog travnjaka spreman je za akciju.

Radi putem aplikacije

‘Nakon što ste postavili robotsku kosilicu na vašem travnjaku i instalirali aplikaciju in-touch na vašem mobilnom telefonu i povezali robota s aplikacijom, samo putem jednog klika pokrenete vašu robotsku kosilicu, koja onda isti čas ide kositi’, dodaje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Kosi 45 minuta i nakon toga se sama vraća u bazu gdje se isto toliko puni. Kosi ukupno tri sata dnevno i to ne samo po suncu, već i po kiši. Tiha je kao šapat, kosi blizu ruba, a ne smetaju joj ni prepreke.

Zaštita za djecu

‘Robot ima isto tako zaštitu za djecu, što znači da ne mogu baš dohvatiti noć, te u slučaju da ga dignu, automatski se isključivaju noževi’, kaže.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Ovo je ekološki je prihvatljiv sustav koji ne koristi fosilna goriva. Troši i to vrlo malo električne energije. Odsjeca vrlo male komadiće trave koji služe kao prirodno gnojivo koje travnjak čini bujnim.

‘To vam je dobro pogotovo u ljetnim vrućim vremenima, tako da začuvamo vlagu što znači da bi u jesen opet s prozračivačem trebali prozračiti travnjak kako bi on došao do zraka’, zaključuje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Nema krtica

Travnjak kojeg kosi robotska kosilica neće posjećivati krtice. ‘Vjerojatnost da se pojave krtice, na površini di kosi robot, je jako mala, jer krtice ne obožavaju signal robotske kosilice niti rad robotske kosilice te ga izbjegavaju’, dodaje.

Sigurna zaštita od lopova

Zbog zaštite koje ima, izbjegavat će je i lopovi. ‘Naše robotske kosilice se naravno mogu ukrast, no ne znam što će čovjek raditi s robotom, jer su naši roboti zaštićeni sa zaštitom pina i sa zaštitom puka koji je tvornički postavljen i samo se u tvornici može doći do njega’, dodaje Joža.

AL-KO robotska kosilica savršen je partner zdravog i održavanog travnjaka te vašeg slobodnog vremena.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Najljepši proljetni ukras svakako je proljetno cvijeće. Bilo da ga sadite na balkonu ili u vrtu, dobro planiranje omogućit će vam da intenzivne boje i mirisi budu prisutni sve do ljetnih mjeseci.

Cvjetnice intenzivnih boja

Prvi dani proljeća zovu nas da izađemo iz zimskog sivila i uputimo se u vrtni centar po cvjetnice intenzivnih boja. Pevexovi centri bujaju predivnim sadnicama različitih vrsta, a želite li isprobati nešto novo, pokušajte uzgojiti cvjetnice iz sjeme, čiji je izbor u Pevexu iznimno velik.

Idealno vrijeme za sadnju proljetnica je kasna jesen, najčešće u studenom kada sadimo narcise, tulipane ili zumbule. Sada su vrtni centri prepuni ranunkulusa, klinčića, ivančica ili tratinčica.  

Ako nemate puno vremena, odlučite se za biljke na balkonu

Uređenje balkona ovisi o vašoj osobnosti. Po vlastitom ukusu izaberite boje, ali vodite računa o njezi koja im je potrebna.

Sve biljke zapravo možemo saditi i na balkonu i u vrtu, međutim ako imate manje vremena obilaziti svoju okućnicu onda se više bazirajte na balkon i tamo u teglama primjerene veličine posadite određene lukovice, odnosno proljetnice koje želite na svom balkonu.

Balkon voli nježnije cvijeće, a vrt trajnije biljke

Na balkonu uvijek biramo nježnije cvijeće intenzivnijih boja koje traže više pažnje, a u vrtu ili na okućnici biramo trajnije biljke koje će iz sezone u sezonu više cvasti, odnosno rasti bujnije.

Iz Pevexa preporučuju da u ovo doba biramo cvjetnice intenzivnih boja kako bi što više oplemenili svoj životni prostor. Najbolje je odlučiti se za klinčiće, za ranunkuluse, tratinčice ili sedume.

Za sadnju cvijeća na balkonu, savjetuje se izabrati teglu od terakote, jer biljkama pruža idealne uvjete.

Odmah na početku same sadnje dobro je iskoristiti samu teglu, oprati ju, očistiti i dezinficirati od mogućih nametnika i bolesti koje dolaze sa transportom i na taj način osigurati biljci na samo dno tegle dobru drenažu uz pomoć ukrasnog kamenja ili glinenih kuglica.

Za sadnju cvijeća obavezne su dobre rukavice i odgovarajući alat

Za sadnju proljetnih biljaka odnosno biljaka općenito, birajte male ručne alate, što lakše i da vam što bolje leže u ruci, a što se tiče sadnje biljaka u vrtu ili na okućnici, uvijek birate one malo veće, odnosno klasične vrtne alate.

Priprema za sadnju uključuje i nabavu zemlje, odnosno supstrata, a nije svejedno koju ćete izabrati.

Kada govorimo o odabiru supstrata za sadnju proljetnih biljaka, najbolje je odabrati kvalitetan supstrat jer sve te biljke zbog svog intenzivnog rasta i intenzivne cvatnje traže puno hranjiva i prozračnost.

Kada posadimo biljke briga o njima je naredno vrijeme konstantna, moramo ih svakodnevno odnosno svakih nekoliko dana obilaziti, njegovati, zalijevati, obavezno prihranjivati, jer intenzivan cvat očekuje intenzivnu prihranu koju možemo napraviti tekućim gnojivima vrlo kvalitetnih supstanci.

Pravilna briga o cvijeću je najvažnija

Bez obzira sadimo li biljke na balkonu ili na okućnici, potrebno ih je njegovati odnosno prihranjivati svakih tjedan do dva tjedna, ovisno o biljci koju smo posadili. A što se tiče obilaska samih biljaka, dobro ih je pregledati zbog nametnika odnosno pojave bolesti i na vrijeme spriječiti raznim preparatima.

U zavisnosti kakve biljke izaberemo takve ćemo rezultate i očekivati. Počnemo li uzgajati biljke iz sjemena, trebat ćemo malo više strpljenja, a biljke iz lukovica ili gomolja, doći će malo nešto kasnije, dok već gotove primjerke cvatućih biljaka možemo odmah posaditi i imati momentalni učinak.

Želite li na tradicionalniji način oplemeniti svoju okućnicu, Marija preporuča da izaberete ruže. Osobito jer je rano proljeće idealno vrijeme za njihovu sadnju.

Nastavite čitati

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice