Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Robotska kosilica olakšava muke vlasnicima travnjaka i od 2000 kvadrata

Ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava

Imate vrt od 2000 kvadrata, ali ne da vam se kositi? Ne brinite.  Postoji robotska kosilica koja tu površinu pokosi sama,  a ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava.

Oku ugodan i zdrav travnjak postiže se redovitom košnjom. Za nju nije potrebno izdvajati vrijeme namijenjeno odmoru niti koristiti tešku vrtnu mehanizaciju. Dovoljna je samo kvalitetna robotska kosilica.

Joža-Frljužec-dom-na-kvadrat

Prije vrtnog pomagača, potrebne su predradnje

Prednost robotske kosilice je što potpuno autonomno održava travnate površine do 2000 kvadrata. Može kositi nagibe do 45 stupnjeva i travu koja tjedan dana nije košena. Pričamo o visini do 10 centimetara koji se može od prvog pokušaja pokosit, naravno da će u tom periodu robot brže potrošiti baterije i neće imat tu učinkovitost, a kod redovnog održavanja može se podesit da kosi visinu 2,5 i 5,5 centimetara visine’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Prije pokretanja vrtnog pomagača, potrebno je napraviti neke predradnje. Za početak, trebamo odabrat mjesto za baznu stanicu, koja treba biti postavljena u vagi. 

Idealan izbor je pomalo skriveno mjesto na ravnoj travnatoj ili zemljanoj površini u blizini izvora električne energije. Signal koji dobije iz bazne stanice, robota će uputiti u kojem krugu treba kositi.

Potrebna je detaljna priprema

‘Taj krug je ova žica s kojom ćemo omeđiti travnatu površinu, unutar tog kruga će on pokositi svu travu’, pojašnjava.

klinovi-čeki-robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Za njegovo obilježavanje potrebni su klinovi i gumeni čekić. Nakon toga treba obaviti i kalibraciju robota koji će obići kabel, izmjeriti metražu žice kako bi znao gdje mora započeti kositi. Uđe li nakon toga u baznu stanicu, znači da je sve dobro postavljeno.

Slijedi određivanje startnih pozicija i programa košnje. Nakon detaljne pripreme pametni saveznik njegovanog travnjaka spreman je za akciju.

Radi putem aplikacije

‘Nakon što ste postavili robotsku kosilicu na vašem travnjaku i instalirali aplikaciju in-touch na vašem mobilnom telefonu i povezali robota s aplikacijom, samo putem jednog klika pokrenete vašu robotsku kosilicu, koja onda isti čas ide kositi’, dodaje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Kosi 45 minuta i nakon toga se sama vraća u bazu gdje se isto toliko puni. Kosi ukupno tri sata dnevno i to ne samo po suncu, već i po kiši. Tiha je kao šapat, kosi blizu ruba, a ne smetaju joj ni prepreke.

Zaštita za djecu

‘Robot ima isto tako zaštitu za djecu, što znači da ne mogu baš dohvatiti noć, te u slučaju da ga dignu, automatski se isključivaju noževi’, kaže.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Ovo je ekološki je prihvatljiv sustav koji ne koristi fosilna goriva. Troši i to vrlo malo električne energije. Odsjeca vrlo male komadiće trave koji služe kao prirodno gnojivo koje travnjak čini bujnim.

‘To vam je dobro pogotovo u ljetnim vrućim vremenima, tako da začuvamo vlagu što znači da bi u jesen opet s prozračivačem trebali prozračiti travnjak kako bi on došao do zraka’, zaključuje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Nema krtica

Travnjak kojeg kosi robotska kosilica neće posjećivati krtice. ‘Vjerojatnost da se pojave krtice, na površini di kosi robot, je jako mala, jer krtice ne obožavaju signal robotske kosilice niti rad robotske kosilice te ga izbjegavaju’, dodaje.

Sigurna zaštita od lopova

Zbog zaštite koje ima, izbjegavat će je i lopovi. ‘Naše robotske kosilice se naravno mogu ukrast, no ne znam što će čovjek raditi s robotom, jer su naši roboti zaštićeni sa zaštitom pina i sa zaštitom puka koji je tvornički postavljen i samo se u tvornici može doći do njega’, dodaje Joža.

AL-KO robotska kosilica savršen je partner zdravog i održavanog travnjaka te vašeg slobodnog vremena.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Zračne biljke senzacija su u svakom interijeru

Tillandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. 

“One su posebne po tome da su epifiti. To znači da u prirodi ne rastu u zemlji, ne primaju vodu i hranjive tvari preko korijena nego se zakače negdje za neke površine poput drveća, kora. Može biti ako je neka urbana sredina na krovovima ili telefonskim žicama i onda svu vodu i hranjive tvari primaju preko listova i zraka. Zato ih zovemo zračne biljke.”, rekla je Bojana Bota, suvlasnica trgovine s biljkama. 

Zračne biljke fantastične su sobne biljke koje se mogu postaviti na bilo koje mjesto u  domu gdje inače ne biste mogli postaviti biljku u teglici. 

Tillandsije se ne sade, a mogu se izložiti bilo gdje. To mogu biti neki ukrasni stalci, ali može recimo biti i neki zanimljiv komad drveta, kamen koji ste našli u prirodi na koji ćete ih objesiti i zakačiti.

Tillandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Dvije su vrste zračnih biljaka – pustinjske i prašumske, a razlikuju se po količini trihoma – sitnih dlačica na lišću preko kojih uzimaju vodu. Prašumske vrste  imaju bogatije zeleno lišće dok su pustinjske svjetlije, ali održavanje je identično. 

Jedna od prednosti Tillandsija je pošto nemaju zemlju niti  plastičnu posudu zato što se ne sade; nema neke dodatne potrošnje plastike kod njihovog uzgoja.

Da bi zračna biljka bila sretna u vašem domu, potrebno je ispuniti tek nekoliko uvjeta. 

Najveća je razlika između prirode i naših uvjeta u stanu je ta što Tillandsije žive u suptropskim i tropskim krajevima gdje vlada visoka vlaga u zraku, a mi doma tu visoku vlagu naravno nećemo moći postići što znači da ih povremeno moramo pošpricati ili potopiti u vodi i tako zapravo zaliti, dati im vlagu koja im treba, objasnila je Bota. 

Potopite ih u vodu na dvadesetak minuta jednom tjedno, a zatim ih dobro posušite licem položite  prema dolje  na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak vode. Ove prekrasne zelene kuglice idealan su izbor za početnike i savršen ukras za svaki interijer. 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Koje biljke pročišćavaju zrak

Sobne biljke su jednostavan i atraktivan način da uljepšate svoj dom ili ured, no također mogu pročistiti zrak i poboljšati vaše raspoloženje. Istraživanje NASA-e pokazalo je da postoji niz sobnih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu. One neutraliziraju neke od toksina iz prometa, kućanskih kemikalija i boja, a neke vrste pomoći će u filtriranju otrovnih kemikalija.

Anturijum

Biljke koje najviše očišćuju zrak su Anturijum, odnosno Muški cvijet. Njemu treba puno indirektne svjetlosti, a zalijeva se otprilike jednom tjedno, ali naravno, prvo provjerite tlo, odnosno je li se posušilo prvih pet centimetara tla, rekla je agronomkinja Lucija Erceg.

Spatifilum

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Pročišćuje spore plijesni, različite štetne spojeve koji se nalaze u zgradama. Dobre su i za kupaonice jer se tamo često stvaraju plijesni, pa ako ga tamo ostavite, naravno, ako kupaonica ima prozor, tamo će onda dobro i uspijevati i očišćavati vam zrak.

Agleonema i Dracena

Za prostore poput radnih mjesta, gdje obično provodimo veći dio dana, idealne su Agleonema i Dracena, jer najbolje podnose kratka razdoblja izravnog sunčevog svjetla.

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Dracena je isto dosta česta uredska biljka jer se jednostavno održava. Može podnijeti polu-sjenu, najbolje uspijeva na dosta indirektne svjetlosti, a što se tiče zalijevanja, opet je negdje jednom tjedno do jednom u deset dana.

Bršljan

Na našoj listi zasluženo mjesto zauzima Bršljan. Cvjetovi koji se penju na zidove, prelijevaju preko ograde ili se vijugaju po tlu također su popularne sobne biljke koje pozitivno utječu na zrak koji udišemo, a uz pravilnu njegu mogu dobro rasti i u zatvorenom prostoru.

Bršljan je isto dobar pročišćivač zraka, također pročišćava spore plijesni. Ali, tijekom zime bi trebao biti u hladnijem prostoru, ne pretjerano grijanom i trebat će mu malo veća vlaga zraka u usporedbi s inače onim centralnim grijanjem koje nam isuši zrak.

Sanseveria

Omiljena zbog jednostavne njege i upečatljivih listova, Sanseveria je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Riječ je o izdržljivoj biljci čijoj jedinstvenoj strukturi ne treba mnogo vode ili sunčeve svjetlosti da bi uspjela.

Što se tiče Sanseverie, njena briga je najjednostavnija od svih sobnih biljaka jer ona može stvarno jako jako niske intenzitete svjetlosti podnijeti. Može i dosta svjetlosti podnijeti, a što se tiče zalijevanja, u principu je tek kad se skroz posuši tlo, odnosno jednom u dva tjedna do jednom u tri tjedna, objasnila je Lucija Erceg.

Kada birate biljke koje će pročistiti zrak u vašem domu i uljepšati prostor, sjetite se osnovnih potreba biljke. Ako vaš dom ima male prozore i nema dovoljno prirodnog svjetla, odaberite biljke koje provjereno uspijevaju u takvim uvjetima. Omogućite li biljkama izdašno zalijevanje i potrebnu sunčevu svjetlost, one će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksiciranim zrakom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice