Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Robotska kosilica olakšava muke vlasnicima travnjaka i od 2000 kvadrata

Ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava

Imate vrt od 2000 kvadrata, ali ne da vam se kositi? Ne brinite.  Postoji robotska kosilica koja tu površinu pokosi sama,  a ne smetaju joj ni zapreke ni visoka trava.

Oku ugodan i zdrav travnjak postiže se redovitom košnjom. Za nju nije potrebno izdvajati vrijeme namijenjeno odmoru niti koristiti tešku vrtnu mehanizaciju. Dovoljna je samo kvalitetna robotska kosilica.

Joža-Frljužec-dom-na-kvadrat

Prije vrtnog pomagača, potrebne su predradnje

Prednost robotske kosilice je što potpuno autonomno održava travnate površine do 2000 kvadrata. Može kositi nagibe do 45 stupnjeva i travu koja tjedan dana nije košena. Pričamo o visini do 10 centimetara koji se može od prvog pokušaja pokosit, naravno da će u tom periodu robot brže potrošiti baterije i neće imat tu učinkovitost, a kod redovnog održavanja može se podesit da kosi visinu 2,5 i 5,5 centimetara visine’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Prije pokretanja vrtnog pomagača, potrebno je napraviti neke predradnje. Za početak, trebamo odabrat mjesto za baznu stanicu, koja treba biti postavljena u vagi. 

Idealan izbor je pomalo skriveno mjesto na ravnoj travnatoj ili zemljanoj površini u blizini izvora električne energije. Signal koji dobije iz bazne stanice, robota će uputiti u kojem krugu treba kositi.

Potrebna je detaljna priprema

‘Taj krug je ova žica s kojom ćemo omeđiti travnatu površinu, unutar tog kruga će on pokositi svu travu’, pojašnjava.

klinovi-čeki-robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Za njegovo obilježavanje potrebni su klinovi i gumeni čekić. Nakon toga treba obaviti i kalibraciju robota koji će obići kabel, izmjeriti metražu žice kako bi znao gdje mora započeti kositi. Uđe li nakon toga u baznu stanicu, znači da je sve dobro postavljeno.

Slijedi određivanje startnih pozicija i programa košnje. Nakon detaljne pripreme pametni saveznik njegovanog travnjaka spreman je za akciju.

Radi putem aplikacije

‘Nakon što ste postavili robotsku kosilicu na vašem travnjaku i instalirali aplikaciju in-touch na vašem mobilnom telefonu i povezali robota s aplikacijom, samo putem jednog klika pokrenete vašu robotsku kosilicu, koja onda isti čas ide kositi’, dodaje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Kosi 45 minuta i nakon toga se sama vraća u bazu gdje se isto toliko puni. Kosi ukupno tri sata dnevno i to ne samo po suncu, već i po kiši. Tiha je kao šapat, kosi blizu ruba, a ne smetaju joj ni prepreke.

Zaštita za djecu

‘Robot ima isto tako zaštitu za djecu, što znači da ne mogu baš dohvatiti noć, te u slučaju da ga dignu, automatski se isključivaju noževi’, kaže.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Ovo je ekološki je prihvatljiv sustav koji ne koristi fosilna goriva. Troši i to vrlo malo električne energije. Odsjeca vrlo male komadiće trave koji služe kao prirodno gnojivo koje travnjak čini bujnim.

‘To vam je dobro pogotovo u ljetnim vrućim vremenima, tako da začuvamo vlagu što znači da bi u jesen opet s prozračivačem trebali prozračiti travnjak kako bi on došao do zraka’, zaključuje.

robotska-kosilica-dom-na-kvadrat

Nema krtica

Travnjak kojeg kosi robotska kosilica neće posjećivati krtice. ‘Vjerojatnost da se pojave krtice, na površini di kosi robot, je jako mala, jer krtice ne obožavaju signal robotske kosilice niti rad robotske kosilice te ga izbjegavaju’, dodaje.

Sigurna zaštita od lopova

Zbog zaštite koje ima, izbjegavat će je i lopovi. ‘Naše robotske kosilice se naravno mogu ukrast, no ne znam što će čovjek raditi s robotom, jer su naši roboti zaštićeni sa zaštitom pina i sa zaštitom puka koji je tvornički postavljen i samo se u tvornici može doći do njega’, dodaje Joža.

AL-KO robotska kosilica savršen je partner zdravog i održavanog travnjaka te vašeg slobodnog vremena.

Oglas

Bilje

Ovi instagram profili će osvojiti sve biljkoljupce (i one koji će to tek postati)

Instagram je stalni izvor inspiracije. Prepuna prekrasnih interijera, vrtova i biljka ova platforma je savršen način da ostanete u toku s novostima ili da se jednostavno prepustite uživanju u lijepim slikama. Ovo je naš izbor najboljih instagram profila koje ćete odmah zapratiti ako (imalo) volite biljke.

1. Dnevna doza biljaka

Dnevna doza biljaka je kolektiv osnovan koji prenosi ljubav prema biljkama na društvene mreže. Njihov profil savršen je za sve etablirane biljkoljupce i one koji će to tek postati. Ovo su najbolje biljke za male stanove

2. Đardin

Đardin je cvjetni centar na adresi Deželićeva 89, Zagreb. U njemu možete pohađati radionice i kupiti poklon za svaku priliku ( pa i onda kada samo želite obradovati sebe). Koje biljke pročišćavaju zrak

3. Tvoje

Tvoje zagrebački je concept store koji je otvorila arhitektica i floristica Boška Bahtijarević . Ideja je bila, kaže, da na jednom mjestu klijenti mogu vidjeti što je odabrala za uređenje interijera. I nije samo cvijeće već i razni dekorativni predmeti. Uskršnji aranžman a la Boška Bahtijarević

4. Botanike

Studio BOTANIKE sinergija je hortikulture, dizajna i arhitekture. U njihovom studiu možete pronaći sobne i vanjske biljke, kao i velik izbor tegla i dodataka.

5. Saša Šekoranja

Saša Šekoranja akademski je slikar, scenograf i fotograf čiji cvijetni studio pršti kreativnom energijom. Uradi sam – ideja za umatanje poklona s dizajnerskim potpisom

6. Walden Plants

Walden Plants specijalizirani je biljni studio u centru Zagreba koji se bavi izradom terarija. U njihovom plant shopu možete pronaći biljke za vaš dom, ali i okušati se u jednoj od radionica za izradu biljnog terarija. Biljke koje opraštaju zaborav 

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Ove su biljke odličan izbor za ukrašavanje balkona ili vrta

Balkoni i terase lako mogu postati zelene oaze u kojima dan najljepše započinje i završava

Balkonski prostori mogu biti odlično mjesto za opuštanje i oslobađanje od stresa, osobito ako ih ukrasite biljkama. Uz pažljivo kombiniranje različitih tegli, biljnih vrsti i pravilnog održavanja, lako možete stvoriti svoj mini vrt pun boja i mirisa.

“Često volimo kombinirati više različitih tegli ili barem više tegli u više dimenzija s više vrsti bilja. Jako nam je draga kombinacija zimzelenog bilja, koje je recimo statično cijele godine uz ono listopadno. Tako dolazi do nekakve promjene na jesen pa nema dojma da nije uvijek sve isto. Volimo kombinirati zelene biljke… Iako gotovo svaka biljka cvjeta, postoje one koje ne uzgajamo radi cvijeta nego više radi njihovih listova. One će se lijepo slagati s cvatućim biljkama i tako učiniti da pogled na terasu, balkon ili dvorište uvijek bude drugačiji. Vizualan dojam je jako lijep ako se koriste niske zdjelaste tegle s grmolikim biljkama. Zanimljivo je estetski staviti dvije identične tegle jednu pored druge s različitim biljkama unutra.”, navodi Leon Božić, suvlasnik tvrtke za usluge uređenja biljkama te dodaje kako oni prilikom uređenja nisu pazili na određen stil, kao što su naprimjer britanski ili japanski, koristili su sve što im je bilo lijepo i vizualno pasalo jedno uz drugo. Misao vodilja pri uređenju je bila da sve bude “divlje”, poput džungle i da sve zapravo izgleda kao mali privatni park.

Za svoj balkon Leon je odabrao nekoliko vrsta paprati koje dolaze u brojnim oblicima i bojama te teksturama. Vlasnici su zapravo željeli sve isprobati pa su i testirali neke biljne vrste koje u pravilu ne bi trebale prezimiti na kontinentu.

Posebnu čar vanjskom prostoru daju rijetke vrste poput japanskih preslica i vanjskih orhideja.

“Jedan jako zanimljiv detalj koji često zainteresira ljude. Svi pitaju je li to bambus – ali nije bambus, radi se o vrsti preslice iz Japana. Njih smo zapravo koristili kako bismo kod tog stola napravili nekakav mali separe, kako bi zapravo s tim tankim i dugačkim listovima napravili zaštitu od pogleda s okolnih balkona ili s ulice. Ove godine smo odlučili posaditi i vanjske orhideje. Super je kod njih što se zapravo one šire i postaju sve veće i veće s vremenom, a što su veće to imaju i više cvjetova.”, navodi sugovornik.

Nekoliko je popularnih vrsta biljaka koje su nepogrešiv izbor

Jedna od njih je fotinija koju često koristimo kao živicu, ali ona se isto tako može oblikovati kao jedan lijepi zasebni grm – čak se može ogoliti donji dio grana da se otvori taj efekt.

Fotinija je stvarno veliki favorit. Ljudi jako vole hortenzije, ali se uvijek nekako odlučuju za jednu vrstu hortenzija, dok postoji još nekoliko vrsta koje su stvarno odlične. Jako su popularni ove sezone i rododendroni. To je jedna japanska vrsta biljke, zimzelena biljka. Ima cvijet sličan azaleji, ali su zapravo puno veći cvjetovi i biljka je zimzelena, kao što sam i rekao. Japanski javor i dlanolisni javor oni su uvijek favoriti, njih svi vole i skoro pa više nema dvorišta ili terase koja nema bar jedan taj crveni javor na njoj.”, pojasnio je Božić.

Brigu o bilju nemojte zanemariti

Redovito zalijevanje i tretiranje odgovarajućim gnojivom osigurat će da vaše biljke budu zdrave, bujne i dekorativne tijekom cijele godine.

“Čak i biljke koje posadimo u zemlju, prvu ili prvih nekoliko godina treba redovito zalijevati. Kad se radi o teglama u pitanju je ograničena količina zemlje u toj posudi koja se jako dobro suši, tako da preko ljeta treba obavezno zalijevati svaki dan, ali može se napraviti razna mješavina materijala u supstratu, u toj zemlji, koja bi nešto duže držala vlagu tako da se recimo možda može zaliti svaka dva dana ako je tegla dovoljno velika. Zapravo je najbitnije zadovoljiti biljku, da ona bude nekako na dobroj poziciji, u dobrom supstratu i onda su i manje šanse da će nametnici napraviti veliku štetu. Bilo bi idealno koristiti prirodna sredstva, ne kemije, ne kemikalije jer ipak želimo zaštiti okoliš koliko god možemo.”, savjetuje stručnjak.

Osim zalijevanja, bitno je odabrati dobru poziciju koja će odgovarati pojedinoj vrsti, a možda niste znali ali u praksi je puno lakše pronaći biljke koje vole puno sunca za terase i balkone, nego biljke koje vole sjenu.

“Nije teško pronaći biljku koja je dobra za sunčane pozicije. Recimo ta fotinija koju sam spomenuo je jedna fantastična biljka za sunčane pozicije, dok bi recimo japanski javor kojeg ljudi jako vole najviše uživao na nekakvim polu-sjenovitim pozicijama. Recimo da ima nešto malo blažeg sunca ujutro, a onda ipak izbjegavati ono jako popodnevno ljetno sunce.
Ako se radi o cvatućim biljkama kao što se recimo ruže ili razne ljetnice, one cvjetaju više ako imaju više sunca. Ruža nije biljka koja će se staviti na sjevernu poziciju ili na sjeveroistočnu; čak i može ali neće biti toliko puno cvjetova kao što bi bilo da je na južnoj ili na nekakvoj jugoistočnoj poziciji, ili čak na zapadnoj.”, zaključio je sugovornik.

Biljke na terasi tvore malu zelenu oazu mira čak i ako živite u bučnom gradskom okruženju

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice