Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Proljetnice za ljepši balkon i vrt

Uz obilje boja i mirisa kojima nas u proljeće daruje priroda, svoje prozore i balkone možete uljepšati proljetnicama zasađenim u tegle.

 

S proljećem se i boje vraćaju u naše okruženje. Prirodu su već zašarenile proljetnice, no uz one samonikle, jaglace, šafrane, visibabe i tratinčice, živost vašem vrtu ili balkonu podarit će proljetnice koje možete zasaditi na mjestu koje vama najviše odgovora: u ukrasnu posudu, ukrasiti njime svoj kamenjar ili vrtnu gredicu.

Riječ je o kratkotrajnim biljkama koje će naše životno okruženje uljepšavati tek kroz tridesetak dana, do sadnje prvog sezonskog cvijeća. Možemo ih saditi u cvjetne gredice, iako će efektnije izgledati u ukrasnim teglama na terasu ili balkon. Na otvorenom može ih se kombinirati s trajnicama. Zasadite li ih u ružićnjaku, proljetnice će ga oživjeti i oplemeniti prije nego što procvjetaju same ruže.

Prije sadnje cvijeća u vrtu potrebno je pripremiti tlo, a za sadnju u posudu potrebno je osigurati kvalitetan supstrat i posudu u koju će biti zasađene. Više praktičnih savjeta, u suradnji s ‘Vrtovima sunca’ nudimo vam u prilogu!

 

 

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini

Počinje nova sezona druženja na otvorenom, naravno, uz roštilj. Birate li novi, prvo odlučite koja je vrsta goriva najprikladnija za vaš stil života.

Imamo roštilje na drveni ugljen i roštilje na plin koji ujedno mogu biti i kao na drveni ugljen. Lesnina ima veliki asortiman Nepoleon plinskih roštilja, od klasične Rog linije do freestyle ili Fontom koji su najnovije i najopremljenije vrste roštilja s infracrvenim zrakama i dodatnim plinskim plamenicima.

Plinski roštilj

Svaki Napoleonov plinski roštilj je kao kuhinja na otvorenom jer sa strane možete kuhati bilo koju drugu namirnicu dok pečete roštilj, a s druge strane roštilj se može koristiti kao peka za kruh, peka za pizzu ili bilo koju drugu namirnicu, rekla je Ika Jurić, prodajna savjetnica iz Lesnine.

foto: Lesnina

Ako je spontanost vaš stil, tada roštilj koji se sporo zagrijava neće biti vaš prvi izbor. Plinski roštilji su vrlo brzo spremni za upotrebu, a na raspolaganju imaju i brojne dodatne opcije poput infracrvenih zraka.

Savršen balans interijera i eksterijera

S njima se postiže jača temperatura. Kad bi pripremali steak ili bilo koje meso na ražnju, to je dodatna temperatura koja usmjerava na namirnicu i postiže visoku temperaturu do 980 stupnjeva. I u vrlo kratkom vremenskom roku, to se postiže u  3 sekunde, pojasnila je Jurić.

Plinski roštilj može imati dva do osam plamenika, a za obiteljska druženja optimalan je onaj s četiri plamenika. Svaki roštilj ima poklopac koji zadržava okus i održava konstantu temperaturu, a na njemu se nalazi i termometar.

Termometar na roštiljima nije sto posto točan kao na pećnicama. Zato što uvijek postoji mala doza gubitka topline i malo odstupanje od točne vrijednosti, rekla je Jurić.

Keramički roštilj

Keramički roštilji smatraju se sofisticiranijom verzijom roštilja na drveni ugljen i vrlo su popularnih zadnjih desetak godina. Oni se oslanjaju na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići, a obratite pažnju i vrstu rešetke.

Imamo roštilje koji imaju rešetke od inoksa, koje su vrlo praktične i jednostavno se održavaju, međutim one se i brzo hlade, dok se rešetke od lijevanog željeza dobro i brzo zagriju i dosta dugo drže tu temperaturu, dodala je Jurić.

Kad ste odabrali vrstu goriva, veličinu roštilja birajte prema prostoru kojim raspolažete.

Najvažnije su vaše zapravo potrebe koje vi imate, trebate li roštilj za terasu, za balkon u stambenoj zgradi, ili za veliko dvorište. Najčešće se biraju sa tri ili četiri plamenika s kuhalom jer su najpraktičniji i najzastupljeniji za obiteljske potrebe, izjavila je Jurić za Dom na kvadrat.

Za savršeno iskustvo pripreme hrane na roštilju, u Lesnini potražite dodatni pribor kao i sredstva za čišćenje. 

Dodaci za roštilj

Nastavite čitati

Bilje

5 cvjetnih trajnica koje se sade u svibnju – u njihovoj ljepoti ćete dugo uživati

Ako želite ukrasiti vrt trajnicama, svibanj je mjesec za radove u vrtu

Trajnice su odličan odabir jer se lako održavaju i nude vam šarenilo boja u vrtu nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu. Neke od njih je moguće saditi direktno u zemlju, a neke zahtijevaju pripremu. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih opcija, sigurni smo da će vas oduševiti.

1. Rudbeckia hirta – crnooka pupavica

Ona pripada rodu zeljastih trajnica i  grmolikog je oblika te može narasti do 3 metra u  visinu. Cvjetovi su slični suncokretu, a cvate cijelo ljeto. Trebalo bi ju prethodno zasaditi u zatvorenom prostoru nekoliko tjedana prije sadnje u tlo, važno je da je prošla opasnost od mraza. Opcija je i da se sadi direktno u zemlju kada je tlo već jako toplo. Možete naravno i kupiti mladu biljku i bez straha ju premjestiti u zemlju.

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Neka raste na osunčanom mjestu, ne zaboravite im davati dovoljno vode i očistiti biljku od suhog lišća kako bi cvala cijelo ljeto.

2. Pakujac (Aquilegia)

Ovo je predivan cvijet koji dolazi u raznim bojama privlači ptice u vaš vrt, a najbolje se osjeća na osunčanom mjestu. Mogu se saditi direktno u zemlju, nisu zahtjevne – potrebno ih je zalijevati i odstranjivati suho lišće i cvjetove.

3. Kokotić (Delphinium)

Kokotić je cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) i porijeklom je iz  visokog gorja u Africi. Njihova predivna boja je najljepši ukras vrtu, a u cvatu ćete uživati cijelo ljeto.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Mogu se kupiti kao sadnice ili ih možete samo iz sjemena uzgojiti u kući te presaditi u zemlju kada je dovoljno topal. Odlično izgledaju u povišenim gredicama. Dobro je znati da sjeme posađeno direktno u zemlju u svibnju neće dati cvijet do proljeća iduće godine.

4. Vučika (Lupinus)

Ova nezahtjevna i otporna trajnica oduševljava svojim velikim cvjetovima koji podsjećaju na svijeću. Cvjetaju nekoliko mjeseci a odličan su dodatak povišenim gredicama. Ako želite u svoj vrt privući ptice i pčele, ovo je idealan cvijet za vas. Kako nisu tako osjetljive na temperaturu, idealno je vrijeme za njihovu sadnju.

5. Sporiš (Verbena bonariensis)  

Može se saditi u povišenoj gredici, tegli ili zemlji onda kada smo sigurni da mraza više neće biti.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Bilo da ste prvo sjeme pripremili za sadnju u malim posudama u zatvorenom prostoru početkom proljeća ili ste kupili sadnicu ona će vaš vrt ukrasiti ljubičastim, bijelim ili ružičastim cvijetom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice