Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Otkrivamo kako složiti tegle za cvijeće

Klasične tegle za cvijeće zamijenite onima koje plijene pozornost

Jeste li ikada razmišljali da klasične tegle za cvijeće zamijenite onima koje plijene pozornost jednako kao i njihov sadržaj. Kako ih složiti i kako ih kombinirati otkrijte u slijedećim minutama.

Pravokutne, kvadratne, okrugle, visoke, niske. Ove teglice, koje u svojoj ponudi ima tvrtka Cortum, mogu se prilagoditi različitim prostorima, te s njima možete slagati takozvane modularne vrtove.

Slaganje po visini

‘Ako imamo dovoljno prostora da od pregrade zida na balkonu uđemo u prostor, možemo ih slagati po visinama. Dakle, od najviše do najniže, i poigrat se verzijama tih tegli. U pozadinu možemo staviti nešto što će nam predstavljati živicu i zaštiti nas od pogleda susjeda, a onda u prednji dio staviti nešto dekorativno. To može biti dekorativno listom, a može biti i nekakav cvat’, kaže Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agronomije.

telge-dom-na-kvadrat

Mogućnosti su nebrojene zato što se ove tegle mogu prilagođavati prostoru u kojem se nalaze.’ U četvrtaste posude se mogu posaditi nekakva niža stabalca prikladna za balkonske uvjete, a u slučaju da ne želimo nekakvu dekorativnu verziju balkona, nego se želimo posvetiti nekakvom malom povrtnjaku, onda te tegle možemo lijepo kombinirati za, ne znam, jedna posuda za salatu, druga za jagode, u treću možemo posaditi paradajze, i tako napraviti jedan modularni povrtnjak’, dodaje.

Stavite težinu u podnožje

Dodatan im je plus što se jednostavno prenose na drugi kutak balkona jer su napravljene od polipropilena. ‘To je vrlo lagan, plastični materijal koji se lako prenosi. Naravno, pritom morate paziti da unutra ne posadite biljke u nekakav težak supstrat. Mada, na nekim pozicijama nije loše u podnožje tegle staviti nešto što ima težinu zbog vjetra na balkonu ili terasi’, tvrdi.

telge-dom-na-kvadrat

UV zaštita

Uz to, tegle su dodatno zaštićene. ‘Ovaj materijal je još zanimljiv zato što je UV zaštićen, pa je onda i ta boja nekako postojanija na suncu, tegle mogu biti izložene i vjetru i suncu i raznim drugim vremenskim nepogodama’, nadovezuje se Dubravka.

Mediteranska verzija

Osim za male vrtove na balkonima, ovakve tegle mogu biti pogodne i za samo jednu naglašenu biljku u njima. ‘Ovakve kombinacije su zgodne, recimo, pred ulaznim vratima u vaš dom, ili kao akcent u vrtu ili na stazi prema vašoj kući. Mogu se kombinirati, ovdje su odabrane mediteranske verzije. Ova bijela tegla bi odgovarala uz mediteranski štih. Njihova je prednost i ta što su nepropusne, pa onda tijekom ljeta, za sušnog razdoblja naprosto ne gube toliko veliku količinu vode kao što recimo gube neke propusne tegle’, kaže nam Dubravka.

telge-dom-na-kvadrat

Za svaki prostor

Kombiniranjem različitih oblika, tegle Eda, koje u svojoj ponudi ima tvrtka Cortum, mogu se prilagoditi bilo kojem prostoru. Sve ovisi o  tome kakva je površina balkona i postoje li nekakvi kutovi koje želite iskoristiti.

‘Možemo ih posaditi linearno, u liniji ukoliko želimo da su nam barijera i da se zaštitimo od pogleda susjeda, a možemo ih posaditi i kaskadno. Osim toga, možemo staviti neku od ovih tegli kao akcent pa je ona onda dekorativni moment odvojen od ostatka’; zaključuje. A kad vam to dosadi, ponovno se bacite na slaganje i stvorite totalno novi kutak na svojim balkonima ili terasama.

Oglas

Vrt / Eksterijer

Kako i koje biljke treba zaštititi od zime

S padom temperatura, biljke ulaze u fazu mirovanja ili prestaju s aktivnim rastom vegetacije, stoga je nužno poduzeti korake kako bismo ih zaštitili od mogućeg smrzavanja. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine kaže da je biljku potrebno zaštitit kako ne bi došlo do oštećenja korijenovog sustava, da biljka ne bi doživjela šok i smanjila vegetaciju za sljedeću godinu, a možemo je zaštititi sa prirodnim materijalima, kao što su sijeno, mahovina, lišće ili agrotekstil. 

Zaštita bilja agrotekstilom

Citrusi i masline koji tijekom cijele godine rastu u teglama zahtijevat će posebnu zaštitu, a najbolje ih je pokriti agro tekstilnim vrećama. 

Agrotekstil je idealan materijal za zaštitu bilja jer ima propusnost svijetla oko 90 posto što je odlično jer sama biljka može imati svoju vegetaciju za tu sezonu.  Osim toga propušta vodu, što je jako važno da se koristi materijal koji je vodopropustan kako ne bi došlo do oštećenja ili ozeblina samog lista i biljke koja se nalazi ispod materijala te je odličan termoizolator, objasnila je Radoš. 

Zaštita bilja prirodnim malčom

Unatoč prednostima agrotekstila, neke vrste biljaka ipak preferiraju prirodni malč koji se se može napraviti čak i od suhog lišća. Važno je napomenuti da lišće ne bi trebalo biti od orahovog drva jer je otrovno. Također, debljina malča ne smije biti veća od 10 centimetara kako bi se očuvala optimalna ravnoteža u tlu. 

Biljke koje trebaju prirodni malč su biljke koje imaju manji, odnosno kraći korijen, to su najčešće cvjetajuće trajnice ili povrtnice, a biljke koje ne štitimo od zime su one koje traže prodor svjetlosti i hladnoću, poput ružmarina, kadulje, lavande te cvjetove ljiljana i kadife, dok biljke u teglama zahtijevaju drugačiji pristup zaštititi od zime, rekla je Radoš za Dom na kvadrat. 

Zaštita biljaka u teglama zimi

Biljke koje su u teglama, ako je moguće, najpoželjnije ih je premjestiti u zatvoren prostor, ukoliko to nije moguće, važno je zaštititi teglu baš kao što štitimo biljku i to zato da ne bi došlo do smrzavanja zemlje. To možemo sa jutenim vrećama ili postavljanjem stiropora, što je jako dobar način izolacije, nastavila je Radoš. 

Prije nego što biljku unesemo u zatvoreni prostor, važno je postepeno je prilagoditi novim uvjetima. Mora biti smještena blizu prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti, no izbjegavamo postavljanje blizu radijatora ili propuha. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine objasnila je da je balkonsko bilje osjetljivije od većih trajnica, zato što se nalazi u  manjim posudama te lakše dolazi do smrzavanja korijena, zato je važno obratiti pozornost na to, njih prije zaštititi ili ako je moguće, unijeti u prostor. Ako ih unosimo u prostor koji je na primjer hodnik, važno je da je svejedno njima dovoljno svjetla i da nije prehladan prostor, kaže Radoš. 

Zdravlje biljaka zimi

Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove kako biste smanjili rizik od bolesti koje se mogu pogoršati tijekom zime. I ne zaboravite na prihranu biljaka kako biste im osigurali potrebne hranjive tvari.

Biljke tijekom treba prihraniti sa gnojivima kako one ne bi prekidale svoju vegetaciju i mogle lijepo rasti i tijekom proljeća, ali ih isto tako ne smijemo zaboraviti zalijevati. Tijekom zimskih mjeseci potreba za vodom je nešto manja, ali ne nikakva. Ako vidite da biljka nije upila sve od zadnjeg zalijevanja, najbolje je preskočiti jednu rundu zalijevanja, savjetuje Radoš. 

Redovita njega i zaštita od zime pomoći će očuvati zdravlje vaših biljaka i pripremiti ih za iduću sezonu. 

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Uradi sam

Rješenje za sve one kojima biljke ne uspijevaju 

Vertikalni vrt od umjetnog bilja moderan je način integriranja zelenila u interijere koji nadilazi prostorna ograničenja i održavanje. 

Vertikalni vrt je dekorativna instalacija bilja koja će nam odglumiti nekakav komadić prirode ili u prostoru koji jednostavno želite podići na neki način i oplemeniti sa zelenilom, rekla je Ana Mikola iz Anna Art Studia, specijaliziranog za izradu vertikalnih vrtova od umjetnog bilja. 

Bilje koje odgovara lokaciji

Umjetne biljke koje se koriste za izradu vertikalnih vrtova dolaze u širokom rasponu vrsta što omogućava dizajnerima stvaranje  vizualno privlačnih instalacija prilagođenih podneblju u kojem se nalaze. 

Ako radimo na Mediteranu, na Jadranu, sigurno neću napraviti tropski vertikalni vrt. Koristit ću lavandu, ružmarin, sukulente i tako dalje da to ipak nekako bude prilagođeno mjestu gdje se nalazi sam vertikalni vrt. Ovdje po kontinentalnom djelu isto tako ovisi o objektu gdje se nalazi. Ako je priča egzotičnija, onda će biti i palmi i paprati i orhideja, svega onog što bi bilo tropsko, a ako je negdje vani bit će trave, pampasa i slično, rekla je Mikola za Dom na kvadrat.  

Izrada vertikalnog vrta

Biljke pričvršćene na okomitu strukturu prilagođavaju se i veličini prostora, što ih čini svestranom opcijom za različite primjene i jednostavno se postavljaju. 

Vertikalci se izrađuju tako da se prvo napravi pocinčana mreža koja ne hrđa, nakon toga ide prazan panel u obliku buksuza ili nekakve živice i to je naša zelena ploha, a nakon toga se složi lišće koje daje dubinu i tek onda ide šaranje biljem koje slažem po potrebi, objasnila nam je Ana koja za svoje vrtove inspiraciju pronalazi u prirodi. 

Trajanje i održavanje vertikalnih vrtova

Umjetni vertikalni vrtovi bujni su i zeleni tijekom cijele godine. Ako nisu postavljeni na direktnom suncu, uz minimalno održavanje, njihova trajnost je beskonačna. 

Nema održavanja, onaj praško za prašinu je zapravo sasvim dovoljno. On ne skuplja prašinu toliko, ali ako je vani postavljen, atmosferilije naprave svoje, ali unutar prostora on je jako zahvalan i stvarno  s onim mali praškom počistite prašinu, a nema buba, nema Smrdljivih Martina niti paukova. 

Vertikalni vrtovi od umjetnog bilja skladan su spoj moderne tehnologije izrade i prirode, a pružaju održivo i estetski ugodno rješenje za unošenje zelenila u interijer.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice