Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Otkrivamo kako složiti tegle za cvijeće

Klasične tegle za cvijeće zamijenite onima koje plijene pozornost

Jeste li ikada razmišljali da klasične tegle za cvijeće zamijenite onima koje plijene pozornost jednako kao i njihov sadržaj. Kako ih složiti i kako ih kombinirati otkrijte u slijedećim minutama.

Pravokutne, kvadratne, okrugle, visoke, niske. Ove teglice, koje u svojoj ponudi ima tvrtka Cortum, mogu se prilagoditi različitim prostorima, te s njima možete slagati takozvane modularne vrtove.

Slaganje po visini

‘Ako imamo dovoljno prostora da od pregrade zida na balkonu uđemo u prostor, možemo ih slagati po visinama. Dakle, od najviše do najniže, i poigrat se verzijama tih tegli. U pozadinu možemo staviti nešto što će nam predstavljati živicu i zaštiti nas od pogleda susjeda, a onda u prednji dio staviti nešto dekorativno. To može biti dekorativno listom, a može biti i nekakav cvat’, kaže Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agronomije.

telge-dom-na-kvadrat

Mogućnosti su nebrojene zato što se ove tegle mogu prilagođavati prostoru u kojem se nalaze.’ U četvrtaste posude se mogu posaditi nekakva niža stabalca prikladna za balkonske uvjete, a u slučaju da ne želimo nekakvu dekorativnu verziju balkona, nego se želimo posvetiti nekakvom malom povrtnjaku, onda te tegle možemo lijepo kombinirati za, ne znam, jedna posuda za salatu, druga za jagode, u treću možemo posaditi paradajze, i tako napraviti jedan modularni povrtnjak’, dodaje.

Stavite težinu u podnožje

Dodatan im je plus što se jednostavno prenose na drugi kutak balkona jer su napravljene od polipropilena. ‘To je vrlo lagan, plastični materijal koji se lako prenosi. Naravno, pritom morate paziti da unutra ne posadite biljke u nekakav težak supstrat. Mada, na nekim pozicijama nije loše u podnožje tegle staviti nešto što ima težinu zbog vjetra na balkonu ili terasi’, tvrdi.

telge-dom-na-kvadrat

UV zaštita

Uz to, tegle su dodatno zaštićene. ‘Ovaj materijal je još zanimljiv zato što je UV zaštićen, pa je onda i ta boja nekako postojanija na suncu, tegle mogu biti izložene i vjetru i suncu i raznim drugim vremenskim nepogodama’, nadovezuje se Dubravka.

Mediteranska verzija

Osim za male vrtove na balkonima, ovakve tegle mogu biti pogodne i za samo jednu naglašenu biljku u njima. ‘Ovakve kombinacije su zgodne, recimo, pred ulaznim vratima u vaš dom, ili kao akcent u vrtu ili na stazi prema vašoj kući. Mogu se kombinirati, ovdje su odabrane mediteranske verzije. Ova bijela tegla bi odgovarala uz mediteranski štih. Njihova je prednost i ta što su nepropusne, pa onda tijekom ljeta, za sušnog razdoblja naprosto ne gube toliko veliku količinu vode kao što recimo gube neke propusne tegle’, kaže nam Dubravka.

telge-dom-na-kvadrat

Za svaki prostor

Kombiniranjem različitih oblika, tegle Eda, koje u svojoj ponudi ima tvrtka Cortum, mogu se prilagoditi bilo kojem prostoru. Sve ovisi o  tome kakva je površina balkona i postoje li nekakvi kutovi koje želite iskoristiti.

‘Možemo ih posaditi linearno, u liniji ukoliko želimo da su nam barijera i da se zaštitimo od pogleda susjeda, a možemo ih posaditi i kaskadno. Osim toga, možemo staviti neku od ovih tegli kao akcent pa je ona onda dekorativni moment odvojen od ostatka’; zaključuje. A kad vam to dosadi, ponovno se bacite na slaganje i stvorite totalno novi kutak na svojim balkonima ili terasama.

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Cvjetna oaza na balkonu

Otkako je gospođa Jasenka Marija Kaštelan na Facebook grupi objavila fotografije svojega balkona ispunjenog raznim biljkama, oduševljenja ne staju. Ljudi zastajkuju kada prolaze tim dijelom zagrebačkog naselja, dive se, mnogi fotografiraju, nerijetko traže i savjete. Odlučili smo to učiniti i mi te posjetiti gospođu Jasenku i njenu malenu džunglu na drugom katu.

Najljepši balkon u kvartu

Ako prolazite ulicom Antuna Šoljana bilo automobilom ili pješke, i skrenete pogled, vidjet ćete divnu oazu. Šarenilo cvijeća, puzavce, kaktuse koji se spuštaju s visine. Vidjet ćete vjerojatno i gospođu Jasenku kako neumorno brine za svoje zelene ljubimice.

Ljubav prema cvijeću započela je još u djetinjstvu, a sada kada je u mirovini napokon joj se može posvetiti kako spada. Prostor od svega pet i pol metara kvadratnih ispunila je sa više od stotinu biljaka. Svake godine pridoda još koju, a svako doba godine nosi drugačiji  vizual i mirise.

Plodovi su to svakodnevne i višesatne brige

Ljeti cvijeće zalijeva dva do tri puta koristeći više od 30 litara vode. Napominje kako je temperatura vode iznimno bitna i da voda nikako ne smije biti hladna. Kada dođe hladnije vrijeme, potrebne su i dodatne pripreme.

Kvalitetna zemlja, kvalitetna sadnica, kvalitetna dohrana – recept su za zeleni raj, a tajni sastojak je ljubav, puno ljubavi! Čula je da biljke osjećaju, pa nerijetko s njima i popriča, onda kada ju nitko ne čuje.

Osim ljubavi, tajni sastojak su i dobrosusjedski odnosi

Njene biljke protežu se i na kat ispod, no na njenu veliku sreću ima dobre susjede koji se ne bune. Iako im je rekla da slobodno mogu porezati sve što im smeta, oni to još uvijek nisu učinili zbog čega je posebno sretna.

Ipak, netko već pomalo gubi živce, a to je njen suprug. Kroz smijeh govori da je dobro što nemaju veći balkon jer bi banktrotirala, a muž bi ju bacio preko balkona.

Svi mogu imati bar jednu teglu nečega na svome balkonu

Jasenka kaže da ne razumije mlade ljude koji stalno pričaju o ekologiji i čistom zraku, a na svojim prozorima i balkonima nemaju niti jednu teglu bilo kakve biljke. To ju jako rastužuje. “Nema tog položaja stana, balkona, prozora gdje neće nešto uspijeti..”

Biljke su njen apaurin

Osim balkona, Jadranka je ispunila i svaki slobodak kutak u stanu sa još 50-ak biljaka.

Jerihonska ruža, božićni kaktus, orhideje, samo su neke od biljaka koje krase njezin dom. “Mislim da svatko treba imati biljku. Prvo zbog toga što pričinjavaju zadovoljstvo, a k tome pročišćavaju zrak i ne dosađujete se, meni su biljke apaurin”, zaključuje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice