Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Otkrivamo kako složiti tegle za cvijeće

Klasične tegle za cvijeće zamijenite onima koje plijene pozornost

Jeste li ikada razmišljali da klasične tegle za cvijeće zamijenite onima koje plijene pozornost jednako kao i njihov sadržaj. Kako ih složiti i kako ih kombinirati otkrijte u slijedećim minutama.

Pravokutne, kvadratne, okrugle, visoke, niske. Ove teglice, koje u svojoj ponudi ima tvrtka Cortum, mogu se prilagoditi različitim prostorima, te s njima možete slagati takozvane modularne vrtove.

Slaganje po visini

‘Ako imamo dovoljno prostora da od pregrade zida na balkonu uđemo u prostor, možemo ih slagati po visinama. Dakle, od najviše do najniže, i poigrat se verzijama tih tegli. U pozadinu možemo staviti nešto što će nam predstavljati živicu i zaštiti nas od pogleda susjeda, a onda u prednji dio staviti nešto dekorativno. To može biti dekorativno listom, a može biti i nekakav cvat’, kaže Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agronomije.

telge-dom-na-kvadrat

Mogućnosti su nebrojene zato što se ove tegle mogu prilagođavati prostoru u kojem se nalaze.’ U četvrtaste posude se mogu posaditi nekakva niža stabalca prikladna za balkonske uvjete, a u slučaju da ne želimo nekakvu dekorativnu verziju balkona, nego se želimo posvetiti nekakvom malom povrtnjaku, onda te tegle možemo lijepo kombinirati za, ne znam, jedna posuda za salatu, druga za jagode, u treću možemo posaditi paradajze, i tako napraviti jedan modularni povrtnjak’, dodaje.

Stavite težinu u podnožje

Dodatan im je plus što se jednostavno prenose na drugi kutak balkona jer su napravljene od polipropilena. ‘To je vrlo lagan, plastični materijal koji se lako prenosi. Naravno, pritom morate paziti da unutra ne posadite biljke u nekakav težak supstrat. Mada, na nekim pozicijama nije loše u podnožje tegle staviti nešto što ima težinu zbog vjetra na balkonu ili terasi’, tvrdi.

telge-dom-na-kvadrat

UV zaštita

Uz to, tegle su dodatno zaštićene. ‘Ovaj materijal je još zanimljiv zato što je UV zaštićen, pa je onda i ta boja nekako postojanija na suncu, tegle mogu biti izložene i vjetru i suncu i raznim drugim vremenskim nepogodama’, nadovezuje se Dubravka.

Mediteranska verzija

Osim za male vrtove na balkonima, ovakve tegle mogu biti pogodne i za samo jednu naglašenu biljku u njima. ‘Ovakve kombinacije su zgodne, recimo, pred ulaznim vratima u vaš dom, ili kao akcent u vrtu ili na stazi prema vašoj kući. Mogu se kombinirati, ovdje su odabrane mediteranske verzije. Ova bijela tegla bi odgovarala uz mediteranski štih. Njihova je prednost i ta što su nepropusne, pa onda tijekom ljeta, za sušnog razdoblja naprosto ne gube toliko veliku količinu vode kao što recimo gube neke propusne tegle’, kaže nam Dubravka.

telge-dom-na-kvadrat

Za svaki prostor

Kombiniranjem različitih oblika, tegle Eda, koje u svojoj ponudi ima tvrtka Cortum, mogu se prilagoditi bilo kojem prostoru. Sve ovisi o  tome kakva je površina balkona i postoje li nekakvi kutovi koje želite iskoristiti.

‘Možemo ih posaditi linearno, u liniji ukoliko želimo da su nam barijera i da se zaštitimo od pogleda susjeda, a možemo ih posaditi i kaskadno. Osim toga, možemo staviti neku od ovih tegli kao akcent pa je ona onda dekorativni moment odvojen od ostatka’; zaključuje. A kad vam to dosadi, ponovno se bacite na slaganje i stvorite totalno novi kutak na svojim balkonima ili terasama.

Oglas

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Jedinstven pristup uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu

Dizajnerica vrtova Petra Novak ima dvije velike ljubavi – umjetnost i hortikulturu, a odlaskom na Oxfordov studij dizajna vrtova, uspješno je spojila te dvije ljubavi. Vodeći se načelima dizajna prema Johnu Brooksu, Petra za svoje vrtove uvijek bira one biljke koje će im dati umjetničku vrijednost.

Radi se o jedinstvenom pristupu uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu, pa tako niti jedna druga škola, ni jedan drugi college ne proučava tu praksu.

“Ovaj pristup omogućava tj. otkriva kako integrirati objekt s vrtom ali i vrt sa širom cjelinom, znači sa zajednicom ili širim krajolikom… Pokazalo se da na takve prostore naša podsvijest najbolje reagira, najopuštenije se osjećamo u takvim prostorima jer nam daje osjećaj zajedništva. Svi mi jako volimo taj osjećaj pripadnosti šire cjeline i ti prostori u nama bude najpozitivnije emocije.”, pojasnila je dizajnerica.

Ono što dobar dizajn vrta donosi su i smanjeni troškovi održavanja ali i utrošenog vremena u održavanje tog prostora, a pritom se neće umanjiti njegova kvaliteta. To se može postići planiranjem funkcionalnih oblika.

“Sve kreće od baznog plana, što bi značilo da kad stavimo određeni element u prostor on zauzima takozvani pozitiv, a pritom moramo cijelo vrijeme paziti što se događa s negativom. Često ljudi svašta postave u vrt i onda se dogodi situacija da nam je jako teško u njemu koristiti kosilicu jer nemamo kuda proći, tako si na samom početku stvaranja napravimo problem u održavanju prostora.”, navodi Novak te dodaje kako se prilikom dizajniranja vrta jako pazi na spomenuti negativ u prostoru, sklad, ljepotu i olakšano kretanje. Sve bi trebalo biti na svom mjestu i pratiti svoju funkciju.

Svjetlost u vrtu je važan dio dobrog dizajna

Iduća bitna stavka u dizajnu vrta je svjetlost koja mu daje čaroliju, a svi najljepši svjetski vrtovi savršen su primjer kako bi se svjetlost trebala integrirati u dizajn.

Talijanski vrtovi, poznati u svijetu, su najzanimljiviji upravo zbog igre svjetlosti, svjetla i sjene. U njima je svjetlost vrlo jaka i upravo taj Bosce gro uključuje male šumarke i špiljice koje su oni radili naspram otvorenih površina gdje je svjetlost jaka. A kako se ta svjetlost probija u te zamračene dijelove stvara se čarolija talijanskih vrtova”, pojašnjava te otkriva kako upravo u zagrebačkom parku Maksimir možete uživati u primjeru prekrasnog Engleskog vrta, gdje je krajobraz rađen po tom principu. Najljepši je, kaže dizajnerica kada se nakon kiše jave sunce i izmaglica, pa možemo vidjeti svu čaroliju engleskog dizajna vrta, stvaranog upravo za takvo vrijeme kada se se otkrivaju sve vizure i djeluju čarobno u takvom ambijentu.

Odabir biljaka od iznimne važnosti

“Biljke se uvijek sade u takozvani zatvoreni sklop, što znači da moramo znati koliki će ta biljka prostora zauzeti, a sadimo na taj način da one zatvore prostor, da nema gole zemlje i da se smanji potreba za plijevljenjem. Također, biljke se mogu prilagoditi specifičnim potrebama ljudi, vrt uvijek mora imati taj neki osobni karakter. Ako ste od onih koji uživaju u radovima u vrtu, možete se poigrati s odabirom biljaka”, dodaje Novak te ističe kako dizajn vrta potiče bioraznolikost, ekološku obnovu staništa koja su sve ugroženija, a privući će i ptice u čijem pjevu svi volimo uživati.

Bilje koje su za njih autohtone ne će privući ptice, osobno uvijek kad ih biram i slažem nekakvu shemu sadnje, odabirem biljke koje će privlačiti dobrodošle kukce i ptice. Voda je još jedan element koji ih privlači”, pojasnila je te zaključila kako vrt treba biti na usluzi ljudima koji u njemu borave, buditi mir i sreću i to je razlog zašto dizajn ovisi o osobnosti i preferencijama i o mogućnostima održavanja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice