Povežimo se

Bilje

Napravite ljetni vjenčić

Ukrašavanje doma uvijek je u bojama godišnjeg doba. Ljeto donosi pregršt svježeg cvijeća kojeg koristimo za osvježavanje interijera, ali i izradu prekrasnih vjenčića za vrata.

Ljetni vjenčići za vrata

Vijenci za ulazna vrata nekoć su se koristili isključivo za ukrašavanje kuća tijekom zimskih blagdana. U posljednje vrijeme koriste se za dekoraciju domova tijekom svih godišnjih doba i za sve prigode.

“Jako je lijepo ukrasiti dom kad dođu gosti i u zadnje vrijeme tome se sve više pridaje pažnja. Sve se više pažnje pridaje estetici i puno je ljepše vidjeti nabacane vijence po stolu ili na ulazu ili vijenac”, ističe floristica Renata Hajdarović.

Kao djevojčica napravila je svoj prvi vjenčić

Inspiraciju za izradu vijenaca Renata crpi iz časopisa i s interneta. Floristica se još uvijek rado sjeća prvih vijenaca koje je izradila.

Prvi ljetni vijenac napravila je još kao dijete, igrajući se sa prijateljicama. To su bili cvjetni vijenci od tratinčica, maslačaka koji se stavljaju na glavu.

Izrada je vrlo jednostavna

Želite li se upustiti u izradu vijenaca, Renata će vam pomoći s nekoliko konkretnih savjeta. Sve što vam je za izradu potrebno su mašta, ljetno bilje i žica.

Ljetni vijenac može se napraviti kod kuće i nisu vam potrebni nikakvi posebni predmeti osim žice.

Za rezanje ovakvog bilja nisu potrebne čak ni vrtlarske škare. Sasvim solidno će vam poslužiti I obične škare za papir.

Za ovaj vijenac vam neće biti potrebna uobičajena slamnata osnova. Dovoljne će biti zelene grančice koje ćete povezati koristeći žicu.

“Imate uvijek onih povijuša. Ja sam ostavila lišće da možete prepoznati. Te povijuše sad cvatu, ali ću maknuti lišće da mi ne smeta. Lišće nam ne treba jer lišće od te povijuše jako brzo uvene.”

Kad napravite čvrsti temelj, odnosno osnovnu strukturu, vrijeme je za dodavanje ukrasnog bilja. Da bi očvrsnula bazu vijenca Renata će koristiti mirtu, simbol pomirenja, opraštanja i Božje milosti.

“Kad s njom pletete osnovu onda već radite male, male pušleke i onda ih stavljate roje osnovu i pletete taj zeleni dio.”

Kako bi se vijenac dodatno zazelenio, Renata mu je dodala rustiku koju nije bilo potrebno vezati jer su njezine grančice formirane u buketiće, zatim malo suhog bilja te crnjika.

“Ne možete fulati. Najvažnije je da vi guštate. Nije toliko važno da to bude savršeno i da vjenčić bude savršen. Najbitnije je da se igraš. I da ako radiš to s djecom, da se i oni igraju, da se zabavljate, da radite nešto zajedno”

Vijenac kao iz časopisa

Renata je napravila vijenac poput onih sa fotografija modnih časopisa. Uz spaljene ruže i jutenu mašnu – zvijezda je rođena.

“Tu mašnu uvijek možete malo složiti, ovo kaj vam smeta ortfrljite i on takav može sigurno nekoliko dana biti svjež, na ovim temperaturama, a prskanjem ga možete osvježavati dulje, a kad se osuši može izgledati vrlo lijepo”, zaključuje Renata.

Nakon izrade vijenac smjestite na mjesto na kojem će izazvati divljenje.

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice