Vrt / Eksterijer
Mali balkon s više od 30 vrsta biljaka
Sada vas vodimo na vjerojatno najfotografiraniji balkon u Hrvatskoj. Iako ima samo četiri kvadrata, krasi ga više od trideset različitih biljaka. A mnoge od njih su i jako korisne.
Berislava Picek je u vrtu od svoje četvrte godine, objašnjava nam dok nam pokazuje svoja četiri zelena kvadrata na dvanaestom katu zgrade. Balkon je mali, ali zato obiluje raznovrsnim biljkama. Dvadesetak ih je jestivih, a ostalih desetak tu su da razbiju monotoniju.

Ova poznata fotografkinja je veliki fan kuhanja sa svježim začinima i tako je krenula s vrtlarenjem. Vlasac, menta, kadulja, majčina dušica i bosiljak su bili početak, a onda je nastavila s povrćem i pokojom cvatućom ljepoticom.

Na ovom šarmantnom balkonu može se naći i blitva za jutarnji smoothie, ali i zanimljiva kombinacija ruže stablašice i njezina podrasta.
Recept za hobi vrtlarstvo
S obzirom na iskustvo, tražili smo je savjet kako postati uspješan hobi vrtlar.

“Potpuno sam opuštena i svaki neuspjeh me uopće ne baca u očaj. Ovo dvoje ne ide skupa, ovo dvoje ne funkcionira, to izvadimo van, ovo pojedemo, ovo presadimo, idemo dalje i to je to. I ja mislim da bi vrtlarenje i bavljenje biljkama trebalo biti razonoda i hobi bez ikakvog stresa. Ako je dobro, dobro, ako nije, idemo ponovno i to je to”, priča fotografkinja i hobi dizajnerica.

A kada je pristup toliko lišen stresa, onda je na četiri zelena kvadata balkona užitak boraviti svaki dan.
Bilje
Vrijeme je za sadnju prekrasnih penjačica
Neke od njih su vrlo dekorativne, neke daju i plod, a neke rade savršeni hlad za uživanje na otvorenom.

Proljeće je u punom jeku i vrijeme je za sadnju bilja. U Vrtnom centru Šestine potražili smo biljke penjačice. Postoji cijela paleta penjačica, a biraju se ovisno o tome koji se efekt želi postići. Ako želimo penjačicu koja će nam služiti kao zaštita od sunca, odabrat ćemo neku robusnu poput glicinije ili kivija.
Ako pak želimo neku koju ćemo kombinirati s drugim biljkama, birat ćemo nježnije vrste poput klematisa. Karakterizira ga izdašan cvijet koji dolazi u širokoj paleti boja.
Otrovna biljka puna ljekovitih svojstava koja je simbol prijateljstva i ljubavi
Sadnja

Sadnica klematisa ima vrlo jak i agresivan korijen što znači da će se brzo ukorijeniti. Sadi se na mjestima gdje je već nešto posađeno jer je to biljka koja voli hladne noge, odnosno voli vodu i podraz koji će korijen štiti od vrućine i gubitka vlage.
Najbolje ga je posaditi uz žičanu ogradu jer će se vitnicama primiti za nju, rasti i cvasti.

Sadi se u rahlu zemlju, u rupu dovoljno duboku i široku da stane korijenje. Biljka se potom zatrpa mješavinom vrtne zemlje i komposta. Potrebno ga je zatrpati sa svih strana kako se ne bi stvorili zračni jastučići koji bi joj mogli remetiti rast.
Nakon sadnje biljku treba obilno zaliti, a trebat će joj vrijeme da stvori određenu količinu zelene mase.
Održavanje
Budući da se radi o vrlo krhkoj biljci, u zimskim mjesecima njezini izdanci djeluju suho. No, ne treba ih skidati jer je to samo dojam. Na proljeće će naizgled suhi izdanci nabujati. Zbog krhkosti, klematis dolazi s potpornjima koje nakon sađenja uz ogradu ili žicu možete ukloniti.

Prihranjivanje se vrši jednom do dvaput godišnje kako bi cvat bio raskošan i bujan.
A u željenom volumenu i raskoši rascvjetanog klematisa kao i drugih penjačica, ako ih sada posadite, uživat ćete već idućeg proljeća.
Lesnina XXXL
Tri praktična roštilja s genijalnim dodacima
Mnoge proljeće asocira na druženja na terasama uz mirise prirode, ali i roštilja. Njihovo vrijeme je krenulo, a mi smo istražili koji su najpraktičniji i kakve dodatke nude.

Drvena nota s natruhama dima u zraku znak je samo jednog, početka sezone roštiljanja. S prvim znakovima sunca, na terasama i u vrtovima ukazat će se oni, moderni roštilji.
Klasični roštilji

Pravi ljubitelji roštilja odabrat će klasiku, roštilj na drva sa gus rešetkom koja je puno izdržljivija od inoksa. Prije prve upotrebe potrebno ju je premazati s masnoćom da se meso ne bi lijepilo, a kod ovakvog roštilja rešetka je pomična s bočne strane pa možete dodavati ugljen bez njezinog uklanjanja.
Za održavanje čistoće oko roštilja je posuda u koju pada pepeo. A moguća je i regulacija temperature.

A za sve one nestrpljive koji ne mogu dočekati da ugljen ili drva budu spremni, pomoć stiže u vidu praktičnog dodatka. Radi se o dodatku za potpaljivanje briketa.
Ovakav roštilj ispod poklopca postiže temperaturu do 400 stupnjeva pa može imitirati i peku. A na njemu se, uz dodatak kamena, može ispeći pizza, kruh ili čak kolač. Sve što treba je zagrijati kamen za pizzu na rešetkama ispod poklopca te potom na njega staviti tijesto.
Ne treba ni zaboraviti da se na njemu može pripremiti i ukusna riba uz dodatak fleksibilne inoks rešetke.
Plinski roštilji

Poklopiti možete multifunkcionalne plinske roštilje, koji sve više dobivaju na popularnosti u stambenim zgradama.
Ovakav jedan roštilj predstavlja svojevrsnu mini kuhinju, jer se na njemu može i peći i kuhati.
Ima i dodatke koji će se svidjeti ljubiteljima drvenog ugljena. Upalite plinski štednjak koji će razgoriti brikete te ga potom isključite i vaša omiljena hrana će se peći samo na ugljenu.
Keramički roštilji

Radi se o lijepom i funkcionalnom roštilju na ugljen. Dugo zadržava temperaturu, može služiti kao peka, ali i za dimljenje mesa. Nakon uporabe treba ga pustiti da se sam ohladi.

Za manje vanjske prostore tu je i njegova manja verzija koja ima iste odlike.
Vrtni namještaj za raskošne vrtove i male balkone
Svatko bira prema uvjetima koje ima i željama, a krajnji cilj je uživanje u hrani i dobra zabava.