Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kumkvat je idealan citrus za tegle

Kumkvat je sitni plod zanimljivog okusa koji izgledom podsjeća na male naranče, a omiljen je agrum u Kini. Gdje se može saditi i kako ga njegovati provjerili smo u Vrtnom centru Šestine.

Simbol sreće i bogatstva

Blagodati plodova punim vitamina C, citrusi svojim efektnim mirisnim stablima sjajno se uklapaju u interijere i eksterijere.

U Vrtnom centru Šestine otkrili smo kumkvat – malo zimzeleno stablo koje se u Kini često poklanja kao simbol bogatstva i sreće, a pripada porodici rutovki kojoj pripadaju bergamot, klementina i limun.

“Kumkvat je mali agrum koji ne naraste jako visoko i zato je jako prikladan za sadnju u posude. On  je bogat svojim plodom koji je lagano kiselkast, a jede se s korom koja je izuzetno zdrava”, objašnjava agronomka Terezija Radoš.

Biljka koja sama stvara plodove

Riječ je o samooplodnoj biljci, što znači da se za oprašivanje ne oslanja na insekte,  već plod može stvoriti sama.

Kumkvat je najbolje presađivati tijekom ožujka, odnosno prije početka same vegetacije.

Njegova stabla narastu oko šezdeset centimetara godišnje, a mogu doseći čak tri metra u visinu. Krošnja im se može razgranati do čak dva i pol metra u širinu, a u proljeće i ljeto puni su aromatičnih bijelih cvjetova.

Kumkvat je biljka koja daje plodove tijekom cijele vegetacije

Limun je idealna lončanica za početnike jer na stablu tijekom cijele godine ima cvjetove i plodove različite zrelosti. Njegovo lišće isparava fitoncide, posebne tvari koje uništavaju bakterije, viruse i gljivice, što ga čini biljkom idealnom za interijere. Odlučite li ga sami posaditi, strpljivo čekajte plodove.

“Kada se posadi sadnica limuna, nemojte odmah očekivati plodove, njoj ipak treba određeni period, otprilike desetak godina od sadnje same koštice do pojave prvih plodova”, napominje Terezija.

Na što treba paziti

Kako je površina tla u teglama ograničena, izmjena hranjiva može biti otežana. Zato je ove citruse poželjno prihranjivati, što bi od travnja do kolovoza trebalo činiti jednom tjedno u manjoj količini.

Kada birate teglu za citruse važno je samo da je ona prave veličine. Potrebno je osigurati dovoljan prostor kako ne bi došlo do previše vlage ili premalo.

Proces sadnje

Za presađivanje limuna potrebna nam je zemlja posebna za limune, sadnica limuzina i voda u koju smo pomiješali koncentrat odnosno supstrat za limune.

Potom odstranimo zemlju koja se skupila s vremenom i dodamo novu zemlju za citruse. Za kraj dobro zalijemo vodom u koju smo dodali supstrat za agrume.

Citrusi se vole sunčati i biti na toplom, a za optimalan rast potrebna im je temperatura od 15 do 30 stupnjeva. Treba ih čuvati od hladnoće, a zemlja u njihovoj posudi nikada se ne smije smrznuti. 

Kada su u vegetaciji, zalijevajte ih jednom u dva tjedna ili čak jednom mjesečno. Listove im je dobro svako malo brisati vlažnom krpom kako bi se uklonio sloj prašine, a biljka lakše disala.

Kako se citrusi mogu koristiti kao sredstvo protiv komaraca saznajte ovdje.

vrtni centar Šestine

Oglas

Vrt / Eksterijer

Kakav vrtni roštilj odabrati? Ovaj će vam vodič olakšati posao

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom, svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru. U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova. Ako postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima. Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere. Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju?

Tu su manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66 – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji. Za veće zabave potrebna je i veća širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta 150 cm. U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.

Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm također se mogu pronaći, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ako odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom.

Ako još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Izvor: Fic.hr

Nastavite čitati

Bilje

Ove ljetnice vole sušu i idealne su za uljepšavanje balkona

S dolaskom sve toplijih dana, vrijeme je za promišljanje o odabiru biljaka koje bolje podnose vrućine

Kada živa na termometru raste, dobra hidratacija u zoru je univerzalni recept za biljke. No, ne za sve, jer pored zalijevanja, pojedino cvijeće teško opstaje izloženo direktnom jakom suncu. Jedne od takvih sigurno nisu ljetnice, ivančica, afrička ivančica i prkos.

žute-ivančice-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Ivančica ili margareta kao savršena ljetnica

Ivančica, popularno zvana margareta, je jedna od onih biljaka koje vam zasigurno neće zamjeriti ako je malo zanemarite u tople ljetne dane. Nekoć ih se moglo naći samo na livadama, zbog čega se i danas nazivaju poljskim cvijećem.

No, danas je njihov uzgoj vrlo popularan, jer osim što krase tegle i vrtne gredice, kao rezano cvijeće neizostavan su dio buketa.

afrička ivančica-roza-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
zemlja-i-drenaža-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Sadnja ivančica

Sanela Predojević, agronom u Vrtnom centru Šestine je odlučila kombinirati 2 ljetnice, biljke iz iste porodice-ivančicu i afričku ivančicu. Za vas ih je odlučila POSADITI u terakotnu teglu. Prije sadnje treba pripremiti supstrat sastavljen od organskog gnojiva i treseta tako da nećete morati koristiti drugo gnojivo. Na dno posude se stavlja drenaža i preko nje supstrat. Umetnu se ivančice, a zemljom se puni tegla gotovo do vrha.

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

Zalijevat ih treba jednom tjedno, a prihranjivati dvaput mjesečno. Ako se odlučite za sadnju u gredicama, razmak među biljkama bi trebao biti 30 centimetara. Prednost takve sadnje jest što ih treba rijeđe zalijevati, jer korijen crpi vlagu direktno iz zemlje. Afrička ivančica će svoje cvjetove zatvoriti kada padne mrak, baš kao i druga zahvalna ljetnica, prkos.

ivančice-i-afričke-ivančice-roza-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Prkos prkosi vrućini

Ljetnica prkos je niskog rasta s igličastim, mesnatim listovima i cvate u različitim bojama, a u tegli se sadi na istu podlogu kao i ivančica.

prkosi-dva-primjerka-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Kombinacija drenaže i supstrata uz minimalno zalijevanja bit će zaslužni za njegov uspješan rast. Prema riječima Sanele Predojević iz Vrtnog centra Šestine, prkos nema mirisa, otporan je na dosta na bolesti i voli izrazito sunčana mjesta. A sunce s juga i zapada je upravo takvo, direktno i nemilosrdno.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Stoga će mu ivančica, afrička ivančica baš kao i prkos uspješno prkositi. A vaš balkon, uz minimalno njege, uljepšavati do prvih mrazova.

balkon-ljetnice-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
posađeni-prkosi-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice