Povežimo se

Planiranje i uređenje

Krovni vrtovi za povratak prirode u urbanim sredinama

Zelenilo u našem životnom okruženju povezuje nas s prirodom od koje smo se udaljili. Urbana gradnja ostavlja sve manje prostora prirodi, no pluća grada moguće je razviti čak i na krovu.

zeleni-krov-extezivni-dom2-domnakvadrat-naslovna

Ozelenjavanje krovova ima dugu povijesnu i hortikulturnu tradiciju, koja seže još iz doba Rimskog carstva. Zeleni vrtovi kasnije padaju u zaborav, ali se ponovo pojavljuju na vilama plemstva u vrijeme renesanse. Iako ih i danas mnogi doživljavaju kao stvar luksuza, zeleni krovovi, odnosno travnjaci, cvjetnjaci, pa čak i cijeli šumarci na krovnim terasama, osim u estetskom, opravdanje dobivaju i u ekološkom i komunalnom smislu. Zeleni pokrov zadržava oborinske vode i usporova njihov dotok u kanalizaciju, čime rasterećuje odvode.

zeleni-krov-extezivni-zgrada-dom2-domnakvadrat

Prazne i beživotne površine, krovni vrtovi pretvaraju u zeleni okoliš. Na taj se način prirodi u urbanim gradskim područjima vraća dio prostora oduzetog betonizacijom i intenzivnom gradnjom. Ovisno o zahtjevnosti slojeva i održavanja, kao i vrsti biljnog pokrova, zeleni krovovi dijele se na manje zahtjevne, ekstenzivne i zahtjevnije odnosno intenzivne vrtove.

Ekstenzivni krovni vrtovi

zeleni-krov-extezivni-travnjak-dom2-domnakvadrat

Ekstenzivni krovni vrtovi imaju znatno tanji sloj, stoga se u njima uglavnom sade sedumi, odnosno žednjaci ili tustike. One se smatraju najjednostavnijim i najmanje zahtjevnim vrtnim biljkama. Ovi se pokrivači tla lako uzgajaju na siromašnom i propusnom tlu te su nezamjenjivi pri uređenju kamenjara ili suhozida. Održavanje ekstenzivnih vrtova relativno je lako te se najčešće svodi samo na pljevenje i povremeno zalijevanje.

Intenzivni krovni vrtovi

zeleni-krov-intenzivni-zgrada-drvore-dom2-domnakvadrat

Intenzivni vrtovi vizualno se ne razlikuju mnogo od uobičajenih vrtova na tlu, no za razliku od ekstenzivnih, njihova je izvedba složenija i skuplja s obzirom da je i debljina supstrata deblja i kreće se od 30 do 60 centimetara.

Osnovu supstrata čine agregati mineralnog sastava, poput različitih separacija kvarca, čiste lave, sirove i pečene gline, a izbor separata ovisi o debljini pokrova i vrsti krovnog vrta. Cilj je postići optimalnu mogućnost procijeđivanja uz istovremenu maksimalnu pohranu vode, što je omogućeno zahvaljujući porama i mikroporama unutar granulata. Za bolji rast biljaka supstratu se dodaje tresetno-organsko hranjivo. Kod intenzivnih krovova mogu se saditi sve biljke, od trava i  cvijeća do drveća, kao i u pravom vrtu.

Prednosti krovnog vrta

zeleni-krov-extezivni-cvjetni2-dom2-domnakvadrat

Zeleni, odnosno biljni pokrov štiti krovnu oblogu od UV zračenja, odnosno velikih temperaturnih razlika koje mogu biti uzrokom mehaničkih oštećenja krova. Poboljšava učinke postojeće toplinske izolacije krova, a uz to apsorbira zvukove i time smanjuje buku iz okoliša.

Zelenilo će, pa makar i na krovu, olakšati život u gradu, upijajući pritom ugljični dioksid iz zraka i stvarajući za život neophodan kisik. U nedostatku prostora, tu se mogu kreirati zone za odmor i rekreaciju, kao i nova prirodna staništa za razne biljne i životinjske vrste. Zeleni vrtovi time doprinose humanizaciji života u urbanim sredinama, a od vašeg će krova napraviti pravu malu oazu.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Ako želite bezbrižno uživati u travnjaku i slobodnom vremenu, robotska kosilica je savršen izbor

Predstavljaju li vam vrtlarski poslovi muku, a ne užitak, još uvijek možete imati predivan travnjak. Dok ste posvećeni svojim omiljenim hobijima, robotske kosilice će za to vrijeme urediti vaš vrt.

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora.

Kako koristiti robotsku kosilicu?

“Naše robotske kosilice funkcioniraju još na žicu, što je u biti najpreciznija košnja. Kod same instalacije moramo prvo postaviti kabel kao među koju povežemo onda spojimo s baznom stanicom, kod instalacije onda trebamo samo kalibrirati robot, to je kratki postupak prije samog korištenja robota. Nakon što smo ga kalibrirali, on se sam kalibrira na baznu stanicu.

Možemo još pustiti program nauči parcelu, di je onda robot obilazi svoju među kabel i vidjeti da l’ su prepreke, on istovremeno si izračuna metražu i znao onda okvirno u kojem razdoblju treba kosit. Nakon što smo to učinili, možemo robot WiFI-jem povezati na svoju kućnu mrežu te upravljati i vrijeme košnje i trajanje košnje, a možete podesiti za svaki dan kako vam odgovara.”, pojasnio je direktor tvrtke AL KO, Joža Frljužec.

Jačina robotske kosilice mora odgovarati veličini travnjaka, tako je AL KO Robolihno 350 namijenjen za vrt do 350 kvadrata, a model 550 za 550 kvadrata. On ima i malo jaču bateriju, tri startne točke kako bi robot stigao pokositi svaki dio okućnice: možete počet kosit s bazne stanice, jednom s lijeve strane kuće, jednom ispred kuće, jednom iza kuće…

Oba modela svladavaju nagibe, jedan do 20, drugi do 45 stupnjeva i imaju mogućnost podešavanja visine košnje od 2,5 do 5,5 centimetara, a nakon košnje, obje će se robotske kosilice same vratiti u svoju baznu stanicu.

“Vrijeme košnje može trajati od 40 minuta do 140 minuta, to ovisi o kapacitetu baterije, a ako imate veću površinu, kosite više ciklusa na dan, u što je važno uračunati ciklus punjenja. Ako kosimo 40 minuta, 45 minuta se puni, a želimo da okvirno dva sata kosi, mora biti okno za košnju otvoreno tri sata.”, ističe sugovornik.

Precizno kretanje po vrtu

ALKO robotske kosilice opremljene su naprednim senzorima i sofisticiranim softverom što im omogućava precizno kretanje po vrtu i izbjegavanje prepreka.

“U slučaju da imamo jako komplicirani vrt, imamo i sustav smart homing koji se dogradi na jedan set žica kako bi robot išao brže do svoje bazne stanice. Mi imamo robote s i bez senzor za kiše, u pravilu robot kosi po kiši bolje nego kad je suha trava jer onda ne klizi toliko. Mi imamo senzor za kišu koji je namijenjen u slučaju da imate parcelu gdje se može stvarat jezero da se robot ne bi utapao, tak da košnja po mokrom ili kiši našim robotima ne smeta.

Ako je smeđa trava i pregusta trava i vrhovi su jako žute, to je nama već sada znak da trava nema dovoljno zraka, da je jako gusta, možda da su i oštrice na robotu već tupe pa bi ih trebalo zamijenit. Uz to bi trebali i prozračit travu, što znači s prozračivačem vadimo staru travu ili pregustu travu van kako bi trava opet došla do zraka i bila zelenija i gušća. Po ljeti se to ne radi jer je već trava jako opterećena vrućinama. Isto tako ne u kasnu jesen nego poslije ljeta i prije ljeta – u proljeću.”, zaključio je sugovornik.

Za sve one koji žele bezbrižno uživati u predivnom travnjaku i slobodnom vremenu, robotska kosilica je savršen izbor.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice