Povežimo se

Planiranje i uređenje

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Evo nekoliko savjeta i zamki na koje treba obratiti pažnju

Stvaranje i uređivanje otvorenih prostora kako bi bili lijepi, funkcionalni i ugodni za boravak predstavlja osnovu rada. Ako se uživalo u šetnji kroz park, sjedilo u lijepo uređenom vrtu ili divilo uređenom gradskom trgu, to je rezultat rada krajobraznog arhitekta.

Što je krajobrazna arhitektura?

Planiranje i oblikovanje vanjskih prostora uključuje osmišljavanje izgleda parkova, vrtova, dvorišta, šetnica i drugih vanjskih prostora. Biraju se biljke koje će se posaditi, određuju mjesta za staze, fontane, klupe i druge elemente kako bi prostor bio lijep i praktičan.
Jedan od glavnih ciljeva je očuvanje prirode. Pažljivo se biraju biljke koje dobro rastu u lokalnim uvjetima, što znači da im treba manje vode i manje kemikalija za zaštitu. Također se koriste posebne tehnike kako bi se smanjilo zagađenje i poboljšala kvaliteta zraka.

Održivost je važan dio uređenja vrta

Pri uređenju krajobraza koriste se materijali koji se mogu reciklirati, izvori energije koji se mogu obnoviti i metode koje su prijateljske prema okolišu. Na taj način, projekti ne samo da čine prostore ljepšima, nego ih čine i zdravijima za ljude. Osim brige o prirodi, trud se ulaže u stvaranje prostora gdje se ljudi mogu družiti, igrati, vježbati i opuštati. Dobro osmišljeni parkovi i igrališta postaju mjesta gdje se zajednica okuplja i provodi vrijeme zajedno, što je važno za fizičko i mentalno zdravlje.

Sve u svemu, rad krajobraznog arhitekta važan je jer stvara lijepe i funkcionalne prostore za ljude. Pomaže se povezati s prirodom i poboljšava kvalitetu života, čineći mjesta gdje se živi i radi ugodnijima i zdravijima.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka?

Uređenje malih vrtova i balkona može biti izazovno, ali uz pažljivo planiranje i nekoliko praktičnih savjeta, moguće je stvoriti prekrasan i funkcionalan prostor. Evo nekoliko savjeta i potencijalnih zamki na koje treba obratiti pažnju:

Planiranje prostora: Planiranje prostora je ključno za uspješno uređenje malog vrta ili balkona. Prije nego što započnete s postavljanjem biljaka i namještaja, napravite detaljan plan rasporeda. Razmislite o tome kako ćete iskoristiti svaki centimetar prostora, pritom uzimajući u obzir funkcionalnost i estetiku. Definirajte različite zone, poput zone za sjedenje, biljaka ili opuštanje, kako biste jasno odvojili prostor i olakšali korištenje.

Odabir pravih biljaka: Odabir biljaka prilagođenih uvjetima na vašem balkonu ili u vrtu ključno je za njihov uspješan rast i razvoj. Prije kupovine biljaka, istražite koje vrste biljaka najbolje odgovaraju vašem prostoru, uzimajući u obzir količinu sunčeve svjetlosti, izloženost vjetru i mikroklimu. Također, razmislite o kombinaciji biljaka koje se lijepo slažu zajedno kako biste stvorili ugodan ambijent.

Vertikalno uređenje: Korištenje vertikalnog prostora može biti izvrstan način za maksimalno iskorištavanje prostora na malom vrtu ili balkonu. Postavljanjem visećih košara, zidnih posuda ili vertikalnih vrtnih sustava možete dodatno povećati površinu za uzgoj biljaka, a istovremeno stvoriti zanimljive vizualne efekte i dodatnu privatnost.

Pravilno održavanje: Redovito održavanje biljaka ključno je za njihov zdrav rast i lijep izgled. Pazite da biljkama pružite dovoljno vode, gnojiva i sunčeve svjetlosti. Redovito obrezujte biljke kako biste potaknuli njihov rast i uklonili suvišne izdanke. Također, često provjeravajte biljke radi znakova bolesti ili štetočina te poduzmite odgovarajuće mjere kako biste ih suzbili.

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Estetski dodaci: Kako biste osobno prilagodili svoj prostor i dodali mu dodatnu toplinu i šarm, razmislite o dodavanju estetskih dodataka poput svjetiljki, ukrasnih jastuka, tepiha ili umjetničkih instalacija. Ovi detalji ne samo da će dodati estetsku vrijednost vašem prostoru, već će ga učiniti i ugodnijim za boravak.

Prepreke pri uređenju malog vrta ili balkona

Nedostatak prostora: Jedna od najčešćih prepreka prilikom uređenja malih vrtova ili balkona je nedostatak prostora. Budući da je svaki centimetar vrijedan, važno je pažljivo planirati raspored biljaka i namještaja kako biste izbjegli pretrpanost prostora koja može rezultirati nepraktičnim i neuglednim izgledom.

Nedostatak svjetla: Nedovoljna količina sunčeve svjetlosti može predstavljati izazov prilikom odabira biljaka za vaš prostor. Ako vaš balkon ili vrt prima malo sunčeve svjetlosti, birajte biljke koje dobro rastu u sjeni ili polusjeni, poput paprati, filodendrona ili klorofituma.

Nepredvidljive vremenske prilike: Vremenski uvjeti mogu biti nepredvidljivi i mogu predstavljati izazov za biljke na otvorenom prostoru. Pazite da odaberete biljke koje su otporne na vašu lokalnu klimu i prilagodite se promjenjivim uvjetima. Također, budite spremni poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako biste zaštitili biljke od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Održavanje: Održavanje biljaka može biti zahtjevno i vremenski intenzivno. Budući da svaka biljka zahtijeva određenu razinu njege i pažnje, važno je educirati se o potrebama biljaka koje ste odabrali za svoj prostor kako biste osigurali njihov zdrav rast i lijep izgled.

Financijska ograničenja: Uređenje malog vrta ili balkona može biti skupo, pa pazite da ne premašite svoj proračun prilikom nabavke biljaka, posuda, namještaja i ostalih dekoracija. Razmislite o proračunu koji ste spremni izdvojiti za uređenje prostora i planirajte svoje troškove unaprijed kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Oglas

Planiranje i uređenje

Vrtlarski radovi koji se moraju obaviti u lipnju

Mjesec pun izazova za svakog vrtlara!

U lipnju vrtovi bujaju, biljke cvjetaju, povrće lagano sazrijeva a trava raste brže nego ikada. Evo par savjeta koje je radove važno obaviti kako bi vaš vrt ostao lijep i zdrav.

Redovita košnja, navodnjavanje i uklanjanje korova

Trava raste izuzetno brzo pa je redovita košnja važna. Kosite travnjak jednom tjedno kako bi ga održali u najljepšem izdanju. Ne skraćujte ga previše, idealna košnja je na 4 do 6 cm.

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Temperature mogu u lipnju biti visoke što znači da je potrebno dodatno navodnjavanje. Zalijevajte vrt rano ujutro ili kasno navečer, da ne dođe do isparavanja vode. Posebno obratite pozornost na biljke koje su u posudama jer se brže suše. Mulčiranje vrta je u ovom periodu posebno važno. Sloj malča će pomoći tlu da zadrži vlagu a korovu će otežati rast. Odličan izbor su prirodni materijali poput slame ili kore drveta.

zalijevanje-hobist-staklenik-domnakvadrat

Nekim biljkama je potrebna i dodatna prehrana kako bi zdravo rasle. Koristite primjerena gnojiva za povrće i cvijeće a možete dodati i kompost. Prihranjujte biljke prema uputama na ambalaži gnojiva ili jednom tjedno.

Kako se riješiti mrava iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke? Stručnjaci otkrivaju prirodna rješenja

Korov i štetnici mogu biti veliki problem. Redovito pregledavajte biljke i uklonite korov. Protiv štetnika koristite prirodne insekticide ili sapunske otopine kako biste ih suzbili.

Koje je biljke potrebno orezivati?

Cvjetnice poput lavande i ruža zahtijevaju orezivanje nakon cvatnje. Uklonite ocvale cvjetove kako biste potaknuli novi rast i oblikujte biljke da zadrže željeni oblik. Isto tako orežite i trajnice koje su prerasle. Lipanj je savršeno vrijeme za orezivanje mladih stabala i grmova. Sada je prošla najjača faza rasta pa će zadržati željeni oblik. Ako imate višenamjenski alat, možete koristiti nastavak za škare za živicu ili nastavak za orezivanje.

Nije kasno ni za sadnju određenih vrsta biljki

Posadite ono što ste posadili na početku proljeća a do sada nije uspjelo. Nije kasno ni za sadnju krastavaca, tikvica, mahuna i mrkve. Isto tako možete posaditi dvogodišnje biljke i trajnice. Želite li presaditi biljke koje su pregusto nikle? Sada je idealno vrijeme za to.

Ako ste već ranije obavili sadnju, sada možete uživati u plodovima svoga rada. U lipnju se bere mladi krumpir, salata, grašak, češnjak. Osim povrća, sazrijevaju i višnje, trešnje, jagode, maline, dud, borovnice i marelice.

Vrelom vodom možete uništiti korov u vrtu? Evo što o tome misle stručnjaci

Lipanj je mjesec pun izazova za svakog vrtlara. Redovita briga vrtlarskim radovima osigurat će vam prekrasan i plodan vrt tijekom cijele sezone. Uživajte u svakom trenutku koji provodite u vašoj zelenoj oazi!

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Ove su biljke odličan izbor za ukrašavanje balkona ili vrta

Balkoni i terase lako mogu postati zelene oaze u kojima dan najljepše započinje i završava

Balkonski prostori mogu biti odlično mjesto za opuštanje i oslobađanje od stresa, osobito ako ih ukrasite biljkama. Uz pažljivo kombiniranje različitih tegli, biljnih vrsti i pravilnog održavanja, lako možete stvoriti svoj mini vrt pun boja i mirisa.

“Često volimo kombinirati više različitih tegli ili barem više tegli u više dimenzija s više vrsti bilja. Jako nam je draga kombinacija zimzelenog bilja, koje je recimo statično cijele godine uz ono listopadno. Tako dolazi do nekakve promjene na jesen pa nema dojma da nije uvijek sve isto. Volimo kombinirati zelene biljke… Iako gotovo svaka biljka cvjeta, postoje one koje ne uzgajamo radi cvijeta nego više radi njihovih listova. One će se lijepo slagati s cvatućim biljkama i tako učiniti da pogled na terasu, balkon ili dvorište uvijek bude drugačiji. Vizualan dojam je jako lijep ako se koriste niske zdjelaste tegle s grmolikim biljkama. Zanimljivo je estetski staviti dvije identične tegle jednu pored druge s različitim biljkama unutra.”, navodi Leon Božić, suvlasnik tvrtke za usluge uređenja biljkama te dodaje kako oni prilikom uređenja nisu pazili na određen stil, kao što su naprimjer britanski ili japanski, koristili su sve što im je bilo lijepo i vizualno pasalo jedno uz drugo. Misao vodilja pri uređenju je bila da sve bude “divlje”, poput džungle i da sve zapravo izgleda kao mali privatni park.

Za svoj balkon Leon je odabrao nekoliko vrsta paprati koje dolaze u brojnim oblicima i bojama te teksturama. Vlasnici su zapravo željeli sve isprobati pa su i testirali neke biljne vrste koje u pravilu ne bi trebale prezimiti na kontinentu.

Posebnu čar vanjskom prostoru daju rijetke vrste poput japanskih preslica i vanjskih orhideja.

“Jedan jako zanimljiv detalj koji često zainteresira ljude. Svi pitaju je li to bambus – ali nije bambus, radi se o vrsti preslice iz Japana. Njih smo zapravo koristili kako bismo kod tog stola napravili nekakav mali separe, kako bi zapravo s tim tankim i dugačkim listovima napravili zaštitu od pogleda s okolnih balkona ili s ulice. Ove godine smo odlučili posaditi i vanjske orhideje. Super je kod njih što se zapravo one šire i postaju sve veće i veće s vremenom, a što su veće to imaju i više cvjetova.”, navodi sugovornik.

Nekoliko je popularnih vrsta biljaka koje su nepogrešiv izbor

Jedna od njih je fotinija koju često koristimo kao živicu, ali ona se isto tako može oblikovati kao jedan lijepi zasebni grm – čak se može ogoliti donji dio grana da se otvori taj efekt.

Fotinija je stvarno veliki favorit. Ljudi jako vole hortenzije, ali se uvijek nekako odlučuju za jednu vrstu hortenzija, dok postoji još nekoliko vrsta koje su stvarno odlične. Jako su popularni ove sezone i rododendroni. To je jedna japanska vrsta biljke, zimzelena biljka. Ima cvijet sličan azaleji, ali su zapravo puno veći cvjetovi i biljka je zimzelena, kao što sam i rekao. Japanski javor i dlanolisni javor oni su uvijek favoriti, njih svi vole i skoro pa više nema dvorišta ili terase koja nema bar jedan taj crveni javor na njoj.”, pojasnio je Božić.

Brigu o bilju nemojte zanemariti

Redovito zalijevanje i tretiranje odgovarajućim gnojivom osigurat će da vaše biljke budu zdrave, bujne i dekorativne tijekom cijele godine.

“Čak i biljke koje posadimo u zemlju, prvu ili prvih nekoliko godina treba redovito zalijevati. Kad se radi o teglama u pitanju je ograničena količina zemlje u toj posudi koja se jako dobro suši, tako da preko ljeta treba obavezno zalijevati svaki dan, ali može se napraviti razna mješavina materijala u supstratu, u toj zemlji, koja bi nešto duže držala vlagu tako da se recimo možda može zaliti svaka dva dana ako je tegla dovoljno velika. Zapravo je najbitnije zadovoljiti biljku, da ona bude nekako na dobroj poziciji, u dobrom supstratu i onda su i manje šanse da će nametnici napraviti veliku štetu. Bilo bi idealno koristiti prirodna sredstva, ne kemije, ne kemikalije jer ipak želimo zaštiti okoliš koliko god možemo.”, savjetuje stručnjak.

Osim zalijevanja, bitno je odabrati dobru poziciju koja će odgovarati pojedinoj vrsti, a možda niste znali ali u praksi je puno lakše pronaći biljke koje vole puno sunca za terase i balkone, nego biljke koje vole sjenu.

“Nije teško pronaći biljku koja je dobra za sunčane pozicije. Recimo ta fotinija koju sam spomenuo je jedna fantastična biljka za sunčane pozicije, dok bi recimo japanski javor kojeg ljudi jako vole najviše uživao na nekakvim polu-sjenovitim pozicijama. Recimo da ima nešto malo blažeg sunca ujutro, a onda ipak izbjegavati ono jako popodnevno ljetno sunce.
Ako se radi o cvatućim biljkama kao što se recimo ruže ili razne ljetnice, one cvjetaju više ako imaju više sunca. Ruža nije biljka koja će se staviti na sjevernu poziciju ili na sjeveroistočnu; čak i može ali neće biti toliko puno cvjetova kao što bi bilo da je na južnoj ili na nekakvoj jugoistočnoj poziciji, ili čak na zapadnoj.”, zaključio je sugovornik.

Biljke na terasi tvore malu zelenu oazu mira čak i ako živite u bučnom gradskom okruženju

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice