Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Čarobne ljetne večeri uz idealnu rasvjetu

Svoje vrtove možete pretvoriti u čarobne prostore pomoću vanjske rasvjete. Pažljivo pozicionirana rasvjeta stvorit će igru svjetla i sjene za romantične večeri ili ugodna druženja s prijateljima.

Stvorite svoj prostor privlačnim i ugodnim

Svjetleći elementi u okućnici imaju praktičnu svrhu, osvjetljavaju stepenice i vrtne staze, ali mogu imati i druge namjene. Dobre ideje za rasvjetu pretvorit će mračan i neprivlačan vanjski prostor u poželjan produžetak životnog prostora te ponuditi toplu dobrodošlicu posjetiteljima.

Proljeće je pravo vrijeme za zaljubljenike u svjež zrak i sunce da ponovno otkriju svoj vrt i uživaju njemu i tijekom večernjih sati i uz svjetlost vanjske rasvjete.

Budite oprezni s vrtnom rasvjetom

Rasvjeta oko vrta je ključna za uživanje u toplim večerima, no ne treba ga zatrpati s previše svjetla. Idejama za rasvjetu vanjskog prostora pristupite kao i unutarnjoj rasvjeti. Razmislite koje elemente želite istaknuti iz estetskih, a koje iz praktičnih razloga. Ta dva elementa dati će osnovu dizajna vanjske rasvjete.

“Vanjsku rasvjetu odlikuju posebni certifikati koji se nazivaju IP i zapravo su dokazi o tome da je vanjska rasvjeta otporna na prodor atmosferilija, padalina, vode, nečistoće, a isto tako da je otpornija na mehanička oštećenja. Izrađuje se od nehrđajućeg čelika, kvalitetne plastike ili aluminija što omogućava upravo tu otpornost koja je neophodna pri upotrebi. Dolazi u varijanti podnoj, zidnoj, a može biti i viseća”, govori Mirta Banić.

Stvaranje ugodnog ambijenta

Slojevito osvjetljavanje okućnice pomaže u stvaranju ambijenta i ističe raspoloženje. Zato se preporuča korištenje više izvora uključujući malu, solarnu rasvjetu, kakvu možete pronaći u Pevexovim centrima.

Solarna rasvjetna tijela su izvrsni mali pomagači koji će vašim gostima pokazati put do vašeg doma odnosno kolnim prilazom, a ujedno su ekonomično i ekološki osviješteno rješenje s obzirom da takva rasvjetna tijela akumuliraju sunčevu energiju tijekom dana da bi navečer davali diskretno svjetlo.

Što je ključno kod odabira?

Dolaze u raznim oblicima, od okruglih do četvrtastih, a ujedno i emitiraju svjetlost koja može biti koncentrirana ili disperzirana.

Dobro odabrana vanjska rasvjeta dat će karakter vašoj okućnici. Postavite li svjetla na vrtni zid, dobiti ćete dojam vanjske dnevne sobe. Ključ dobrog osvjetljenja je odabrati odgovarajuću vrstu svjetla za mjesto.

Vrlo je bitno odabrati rasvjetu prema načinu korištenja, efektu koji se želi dobiti i isto tako funkcionalnosti, ovisno o tome u kojem dijelu vrta se primjenjuje. Jača rasvjetna rješenja se opcija ukoliko se radi o bazenu odnosno prilaznim putevima ili putu do garaže, za razliku od diskretne rasvjete gdje je kamenjar ili ambijentalna druženja koja će osigurati ugodan boravak u vašem vrtu. 

Kada razmatrate ideje za vanjsku rasvjetu, nemojte zanemariti činjenicu da će osvjetljenje utjecati na dizajn vašeg vrta, a vanjsko svjetlo je poput svjetionika dobrodošlice. Pri tom odaberite suvremenu tehnologiju koja pruža dodatan komfor.

Pametna rasvjeta

Smart rasvjetu nam je ponudila suvremeni razvoj tehnologije, omogućava povezivanje sa rasvjetnim tijelima putem wifi veze mobilnog telefona odnosno pametnih aplikacija i omogućava nam upravljanje rasvjetnim tijelima u vidu vrste svjetla, jačine svjetla, on i off funkcije i slično.

Pri odabiru svjetla za pročelje doma, odaberite rasvjetna tijela koja rade na senzor ili mjerač vremena. Odabirom takvih svjetiljki nećete nepotrebno trošiti energiju niti ometati susjede.

LED reflektori su idealno rješenja za pogone, za mjesta gdje treba biti vrlo fokusirana rasvjeta adekvatne jačine. Vrlo često dolaze sa senzorima pokreta, što omogućava ekonomično paljenje i uštedu energije.

Kada je riječ o vanjskoj rasvjeti, kvaliteta i pametno postavljanje važniji su od kvantitete. Promišljena rasvjeta imati će odličan učinak, a iznenadit će vas koliko je malo svjetla potrebno za postizanje sofisticiranog izgleda.

Oglas

Bilje

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Znate li što je kompost i kako se on pravilno upotrebljava?

Proces u kojem priroda biljni otpad pretvara u tamnosmeđu i mrvičastu organsku tvar koju nazivamo humus je kompostiranje. Sve što morate znati o ovom važnom procesu, otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Proces funkcionira na način da ćete slagati miješani kompost a bakterije će razgrađujući biljni materijal ugrijati materijal na otprilike 50 stupnjeva. Temperatura će se s vremenom smanjiti a proces će nastaviti mikrobi te će na kraju doći do stvaranja humusa.

Kompost se može koristiti kada smjesa postane čvrsta, tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture i bez mirisa. Možda zvuči komplicirano ali ako znamo kako se radi sam proces je jednostavan a rezultat je dobivena idealna mješavina za sadnju koja će poboljšati sposobnost zadržavanja vlage tla i time ćete dodati hranjiva za biljke.

Dobro pripremljeni vrtni kompost najbolji je izvor organske tvari, on se razgrađuje polagano te samim time stalno oslobađa hranjiva za biljke. Još jedna pogodnost je što kompostiranje omogućuje da recikliramo otpad za dobrobit vrta a na kraju i nas samih.

Proizvodnja komposta

Kod kompostiranja važno je stvoriti visoku temperaturu jer se tako razgrađuje raznovrsni biljni i kuhinjski otpad. Također je važno miješati vlažni i suhi otpad, ako nema vlažnog materijala potrebno je dodavati vode jer će smjesa koja je prozračena i vlažna prije imat proces truljenja koji je neophodan. Ali pazite da je vlažno a ne mokro! Primijetite li bijelu plijesan znajte da je smjesa presuha.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Ako vaš kompost ima neugodan miris ili je premokar slobodno dodajte piljevinu ili usitnjeni papir, te je premećete.

Kompost se aktivira dodavanjem malih količina zemlje između slojeva, također dodaje se i vapno kako bi se ublažila kiselost. S vremena na vrijeme je potrebno pritisnuti smjesu kako bi istisnuli nakupljeni zrak.

Ne kompostiramo sve!

U kompost nikako ne stavljamo korove i biljke sa sjemenom, koje mogu proklijati. Također ne stavljamo ni pretvrde biljne materijale. Štetnike privlače mesni i riblji ostaci pa je poželjno i njih izbjegavati, dok kruh, tjestenina i riža razvijaju plijesan koja napada bakterije odgovorne za truljenje.

Uporaba komposta

Kompost možete koristiti u rano i kasno proljeće. U rano proljeće možete ukopati ga u tlo, otprilike pet kilograma po četvornom metru, dok u kasno proljeće ga možete rasporediti tlom kao malč u sloju od otprilike pet centimetra.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

Tako ćete pridonijeti suzbijanju korova i očuvanju vlažnosti tla, zaštiti ćete korijen od smrzavanja te dodati više organskih tvari.

Pripazite na djelomično razgrađen kompost jer on može spržiti korijen i stabljiku većine biljaka , ali možete biti sigurni kod kultura poput rajčica, krastavaca, tikvica krumpira…
Kompost rasporedite po tlu oko biljke ali nikako ne uz samu stabljiku.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kakav vrtni roštilj odabrati? Ovaj će vam vodič olakšati posao

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom, svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru. U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova. Ako postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima. Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere. Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju?

Tu su manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66 – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji. Za veće zabave potrebna je i veća širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta 150 cm. U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.

Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm također se mogu pronaći, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ako odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom.

Ako još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Izvor: Fic.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice