Povežimo se

Bilje

Biljke koje vole biti u sjeni

U vašem domu nema baš previše svjetla ili vam je vrt u sjeni i zbog toga se ne usuđujete uzgajati biljke? Postoji rješenje za to jer ima biljaka koje vole baš sjenovita područja. Evo nekih od njih.

Prirodno raste u šumama gdje je visoka koncentracija vlage. Malo sunca joj ne smeta, ali preferira sjenu. Riječ je o paprati.

paprat-dom-na-kvadrat

‘Možemo je posaditi u tegle, preporučamo da su malo više tegle zbog njenog pada, ali isto tako se može posaditi u vrt kao necvatući grm, obavezno je držati u sjeni i obavezno treba paziti da ne ostane bez vlage’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka u Vrtnom centru Šestine.

Vole kupaonice i stubišta

U Vrtnom centru Šestine nam kažu ja je možemo uzgajati i u zatvorenom – voli kupaonice i stubišta. Ako nemate vrt, dobro će se snaći i na manje osunčanom balkonu. Sjenovita područja vole i neke cvatuće biljke.

‘Jedna od njih je fuksija, koje postoji preko 2000 vrsta, ali mi smo sad odabrali samo dvije vrste, one se mogu saditi u vrt, možemo ih uzgajati u teglama, viša vrsta koja je ovdje u sredini, ona raste kao mali grmić, nije to nešto previsoko, tridesetak centimetara, međutim, jako je bogata cvijetom koji traje cijelu sezonu i koji, ako stvorimo uvjete koji njoj trebaju, znači može stvarno do prvih mrazova cvasti’, pojašnjava Lidija.

Ocvale cvjetove treba redovito orezivati kako bi davala nove pupoljke. Može ju se oblikovati, ali ne voli da se stalno dira. Voli vlagu, ali ne pretjerano, važno je ne dopustiti da se supstrat osuši. Treba joj i hranjiva za cvatnju – preporučuje se univerzalno. Iduća ljubiteljica sjene isto je cvatuća. Riječ je o raskošnim hortenzijama.

Idealne za vrt u polusjeni

‘One su biljke kojima sunce ne odgovara, tj. cvijet im reagira na način da se počne sušiti, također se i lišće počne sušiti, ako su izložene, recimo, cijeli dan na suncu, malo sunca im ne smeta. Hortenzije su biljke koje su idealne za vrt, koji ima barem polusjenu, a vole nešto kiselije tlo, tako da je isto to važno osigurati im. Možemo ih posaditi u blizini bora, s obzirom da crnogorica sama zakiseljava tlo’, kaže.

Dolaze u bezbroj boja i oblika – izduženih glavica ili okruglih. Neke mijenjaju boju cvijeta ovisno o kiselosti tla, ali bijele uvijek ostaju bijele. A sada Heuchera.

Cvatnja u 4. ili 5. mjesecu

‘To je zimzelena biljka, ona cijelu godinu ostaje ovakva kakva je, dolazi u jako velikoj paleti boja, od crvene, zelene, do šarenolisne, cvatnju ima u četvrtom i petom mjesecu, to je jedan ovako sitni cvjetić, visine dvadesetak centimetara, a njezin porast je svega do 40 cm tako da je možemo uzgajati u vrtu kao niski grmić’, dodaje.

Treba joj vlage, a to će vam i pokazati tako što se objesi. Kombiniranjem više različitih boja možete zanimljivo ukrasiti vaš balkon. Može se saditi i kao podrast, primjerice, javoru koji će im raditi toliko voljenu sjenu.

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice