Povežimo se

Bilje

Znate li što su to ranunkule? Doznajemo tajnu njihove popularnosti

Ranunkule su znatno promijenile izgled tijekom godina

Znate li što su ranunkule i je li vam poznato da su u posljednje vrijeme jako popularne? Otkrivamo vam tajnu njihove popularnosti, ali i ideju kako s njima složiti cvjetni aranžman.

Želite li da vaši rascvjetani buketi budu u trendu, ove ćete godine odabrati tulipane u takozvanoj boji lososa ili ranunkule u različitim oblicima.

ranunkule-dom-na-kvadrat

Ranunkule su doživjele procvat. Budući da su se nekada uzgajale i imale su sitne glave, to je bilo upravo ono što je predstavljalo ranunkulu, njihovim kloniranjem i proizvodnjom nastale su velike koje sada možete vidjeti u svim nijansama‘, za Dom na kvadrat ispričala je Nataša Kravar, cvjetna dizajnerica.

Kako svi mi boje vidimo drugačije, proizvođači su se dosjetili dati im originalna imena da se mogu razlikovati. Granpastel, Hermiona, Hanoi, Antonio, samo su neka od imena.

ranunkule-dom-na-kvadrat

Trik pomoću kojeg djeluje bogato

Vrijeme je za njihovo aranžiranje. Prije stavljanja u vodu stabljike treba očistiti od lišća. Ako ih nemate puno, evo trika kako da vaza s njima djeluje bogato.

‘Idealan je proziran tape koji se može zalijepiti na vazu, u kriš – kraš oblicima. Onda dobijemo rupe u koje može staviti cvijeće’, dodala je Nataša.

Kombinirajte ih s jednako popularnim eukaliptusom kako biste sakrili selotejp na vazi. Vrlo jednostavan, a efektan način aranžiranja može biti i njihovo slaganje u više malih vaza. Tako ih možete razmjestiti po stolu, ali i na komodu u blizini. Ranunkule možete slagati i u keramičku posudu sa spužvom.

Ovo su grane magnolija koje, kada će se otvoriti, imat će cvjetove nježne pastelne boje. Iskoristit ćemo i eukaliptus koji je u boji, samo ćemo ga izrezati još da bude niži‘, opisala je Nataša postupak.

ranunkule-dom-na-kvadrat

Trikovi za efektan izgled

Nije na odmet znati da ranunkule imaju šuplju stabljiku i da ih, umetanjem žice u nju, po potrebi možete produžiti. A evo još jednog trika za efektan izgled aranžmana.

Ako želimo dobiti dojam da je to baš kao teglica iz koje raste, onda ćemo uzeti još malo mahovine, pa sa strane nadodati još mahovine, tako da izgleda kao da je to zasađeno‘, pojašnjava.

Sad kad znate sve ove trikove, vrijeme je da svoje srce otvorite za ranunkule. Vremena za uživati u njima nema previše, jer one nas vesele samo u hladnim danima.

Bilje

Sami napravite gnojivo za sobno cvijeće

Suhi zrak u stanu utječe na rast i razvoj vaših biljaka u domu. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da one ostanu zdrave, te kako jednostavno možete sami napraviti gnojivo za vaše cvijeće.

Biljke ne vole suhi zrak

Kada temperature kreću padati prema nuli, biljke koje smo držali vani svakako treba unijeti i vratiti ih na staro mjesto, odnosno tamo gdje su bile prije. Preporuka je također da to ne bude blizu izvora topline kao što je npr. radijator. Ako već jesu blizu izvora topline, staviti posudicu s vodom kako bi biljke dobile određenu vlagu jer sobnim biljkama jednostavno ne odgovara  suhoća zraka.

Nakon što sve biljke unesemo u kuću, slijedi jedna kratka priprema za zimu. Biljke treba pregledati da li su čiste od nametnika, te ih očistiti pamučnom krpicom, dodati supstrata i gnojiva koji ćemo koristiti tijekom jeseni i zime. Ono može biti kupovno ili prirodno, ali uvijek se preporuča nešto prirodno.

Gnojivo napravite od ostataka hrane

Sve to zapravo imamo u kući, od kora od banane, ljuski od jajeta ili talog kave. To potom pomiješamo, dodamo vode, primjerice na tri kore od banane idu tri litre vode, ostavimo da odstoji otprilike 48 sati, zatim filtriramo, procijedimo kroz gazu ili cjedilo te imamo spremno gnojivo za naše sobne biljke.

Jednom do dva puta mjesečno je dovoljno da biljke mogu prezimiti. U zimi naravno svaka biljka ima svoje zahtjeve, ali uglavnom za ove biljke koje imaju optimalno zalijevanje je jednom do dva puta mjesečno.

Ne treba puno truda da biste imali zdrave biljke

Listovi od prašine također mogu, osim što ne izgledaju lijepo, prouzročiti razno razne bolesti, nametnike, pogotovo prašina iz klima uređaja. Poznato je da je klima uređaj pun bakterija i sve se to može prenijeti na biljke. Dovoljno je sa pamučnom krpicom jednom do dva puta mjesečno prebrisati listove biljke i nemate brige!

Nastavite čitati

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice