Povežimo se

Bilje

Vertikalni vrtovi za svježinu prostora

Vertikalni vrtovi sežu još u doba Babilona i smatrali su se jednim od sedam svjetskih čuda. Tada je to bila građevina sa platformama prekrivenim slojem trske i zemlje, što je omogućavalo da biljke prekrivaju gotovo svu raspoloživu površinu građevine. Danas, vertikalni vrtovi krase poslovne prostore, ali i stanove.

Zeleni zidovi vrlo su praktični

Vertikalni ili uspravni vrtovi idealno su rješenje za sve one koji žele u svoj prostor unijeti zelenilo, a ne izgubiti slobodan prostor.

“Mogu se postaviti u praktički svakom prostoru, naravno ako ispoštujemo određene preduvjete koji su nam potrebni, a to je voda, jer nam je potreban dovod i odvod vode, te da imamo dovoljnu količinu svjetlosti. Naravno, da tu i tamo netko pripazi na njih, brine se i pogleda ih”, objašnjava Tin Udovč, dizajner zelenih zidova.

Ovaj zeleni zid ukrašava jedan zatvoreni balkon, no često se nalaze unutar stanova, a vrlo je popularan vertikalni vrt u kuhinji koji sadrži začinsko bilje.

Automatsko zalijevanje bilja

To bilje je živo, stoga mora biti zaliveno. Čovjek ne mora sam zalijevati svaku teglicu posebno, već se to može obavljati i automatskim zalijevanjem, a za to trebamo imati dovodnu cijev za vodu i na kraju odvod vode, jer svaka posuda iz koje raste bilje se procjeđuje jedna u drugu, a višak vode se skuplja u jedan žlijeb i iz tog žlijeba se odvodi u odvodnju iz kuće van.

Što ako nismo u mogućnosti imati zeleni zid?

U slučaju da u prostoru nemamo mogućnost dovesti i odvesti vodu, što je čest slučaj kada ljudi žele u svom dnevnom boravku imati zeleni zid, te bi to zahtijevalo takve građevinske radove i zahvate koje nisu isplativi te bi previše uništavali prostor, možete posegnuti za alternativnom opcijom.

Rješenje postoji, a to su cvjetni moduli, heksagoni, s kojima se može riješiti ovaj problem koji neće zahtijevati navodnjavanje, no, u tom se slučaju čovjek sam brine oko bilja.

Briga oko bilja je minimalna

Izbor bilja za vertikalni vrt ovisi o mikroklimi prostora u kojem će se nalaziti, dakle, ovisi o količini svjetlosti i topline. Na temelju tih podataka, napravit će se konačan izbor bilja, ali uglavnom se mogu koristiti sve sobne biljke.  Kad su jednom posađene, briga oko njih je minimalna.

Nekakvo redovno održavanje koje provodi vlasnik tog zelenog zida se uglavnom svodi na to da se odrežu prerasli, osušeni listovi, jer to bilje konstantno raste i da se provjeri je li se neka kapaljka zaštopala od navodnjavanja zbog kamenca koji se taloži. To se primijeti po tome je li zemlja vlažna ili nije vlažna i onda u tom slučaju se kapaljka zamijeni.

Svaka je biljka posađena u svojoj posudi, a one su međusobno povezane u cjelinu

“Unutra stavljamo kao drenažu lapilo, vulkansku lavu, ne stavljamo ništa drugo zato što vulkanska lava osim što nam služi kao drenaža ima i svojstvo apsorpcije vode tako da taj drenažni sloj ujedno služi i kao mali rezervoar vode i nakon toga stavljamo unutra supstrat za sadnju koji sami miješamo”, objašnjava Tin.

Biljke koje sade prilagođene su rastu u modulima, a teglice mogu biti različitih veličina. U njihove module mogu se posaditi i veće biljke te se može postići efekt džungle.

Biljke pročišćavaju zrak pa unošenjem vertikalnog vrta u prostor, svoj dom činimo svježijim.

Oglas

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice