Povežimo se

Bilje

Kad kupujete orhideje ovo morate znati

Savjeti kako da vam kraljica cvijeća dulje cvate

Foto: DOMnaKVADRAT

Svaki dom izgleda puno življe ako u njemu ima cvijeća. A kad govorimo o cvijeću, ne možemo zaobići kraljicuorhideju. Vaš će dom ukrasiti ako je posađena samostalno u teglici ili je dio cvjetnog aranžmana.

orhideja-phalenopsis-dom2
Foto: DOMnaKVADRAT

Da bi orhideja u domu zasjala u punom sjaju, treba razmišljati još prije njezina nabavljanja. Pogledajte u videu što je važno znati kod kupovine orhideje!

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Vrtlarski radovi u srpnju koje ne smijete zanemariti

Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu.

Održavanje vrta u srpnju zahtjeva posebnu pažnju, kako bi biljke ostale zdrave i bujne. Ovaj mjesec nam donosi mnoge izazove ali uz pravilnu njegu ćete uživati u prekrasnom i produktivnom vrtu cijelo ljeto.

Vrući srpanjski dani znače da biljke trebaju dodatnu količinu vode. Zalijevajte vrt rano ujutro ili kasno navečer, kako biste smanjili isparavanje. Sakupljanje kišnice može biti koristan način za zalijevanje vrta tijekom sušnih razdoblja. Postavite spremnike za sakupljanje kišnice. Koristite vrtnu pumpu za sigurno i praktično navodnjavanje, a one mobilne su i praktične za upotrebu.

Redovito uklanjajte korov jer drugim biljkama uzima hranjive tvari i vodu koja je potrebna vašim biljkama. Korištenje malča oko biljaka može spriječiti rast korova ali i pomoći u zadržavanju vlage.

Orezivanje biljaka je važno za održavanje njihovog zdravlja. Uklanjanje ocvalih cvjetova potiče novi cvat a orezivanje grmova i živice pomaže da zadrže željeni oblik. Koristite škare za živicu za brz i učinkovit rad.

8 znakova koji otkrivaju da je vaša biljka bolesna – evo kako je spasiti

Biljke trebaju dodatne hranjive tvari tijekom ljeta kako bi nastavile cvjetati i rasti. Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu. Redovito pregledajte biljke kako biste otkrili znakove bolesti na vrijeme. Brza reakcija može spriječiti širenje i sačuvati zdravlje vašeg vrta.

Redovita košnja trave je ključna tijekom srpnja

Tehnologija pametnog vrtlarenja donosi niz prednosti za moderne vrtlare. Robotske kosilice rade tiho, sigurno, nježno i naravno pametno. Redovnom se košnjom travnjak održava u savršenom obliku.

Iako je srpanj u punom jeku ljeta, razmislite o pripremi vrta za jesen

Planirajte sadnju biljaka koje cvjetaju u jesen. Postoji niz biljaka koje možete posijati u srpnju. Posebno su prikladne biljke kratkog vremenskog roka rasta kao što je začinsko bilje i salata.

Idealno je vrijeme za berbu i sušenje začinskog bilja. Mnoge biljke postižu vrhunac arome u srpnju.

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Vrt nije samo mjesto za rad i uzgoj biljaka, već i prostor za kreativnost i druženje. Kroz razne aktivnosti možete iskoristiti plodove svog vrta na jedinstvene načine. Izradite vijence od svježih cvjetova, priredite osvježivače zraka i ulje od bilja iz vašeg vrta, pripremite džemove i sirupe. Uključite i djecu u vrtne i kreativne radove. Izradite hotel za kukce, hranilice za životinje, životinje od češera i perja. Vrt nudi beskrajne mogućnosti za uživanje i povezivanje s prirodom. Uključite pametne uređaje i iskoristite svaki trenutak s obitelji i prijateljima.

Nastavite čitati

Bilje

8 znakova koji otkrivaju da je vaša biljka bolesna – evo kako je spasiti

Vaša sobna biljka će vam pokazati ako ima najezdu uši, ili ako dobiva previše (ili premalo) sunca – ako znate što tražiti

Vaša cijenjena sobna biljka, koja je nekad privlačila pažnju u dnevnoj sobi, iznenada postaje žuta i gubi lišće. Mislili ste da ste je pravilno zalijevali i dali joj odgovarajući omjer gnojiva, ali brzo propada i ne možete shvatiti što nije u redu s vašom biljkom.

Prije nego što se uspaničite, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste oživjeli svoju nekada veličanstvenu biljku, pod uvjetom da to radite korak po korak. “Previše intervencija stresno je za biljku i može spriječiti oporavak,” kaže Leslie Coleman, specijalistica za informacije o biljkama iz Botaničkog vrta New Yorka.

1. Venjenje ili žućenje lišća

Jedan od najčešćih problema sa sobnim biljkama su opušteni ili žuti listovi. Ovi simptomi mogu značiti ili prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje. “Koristite prst da osjetite zemlju u posudi i provjerite je li biljka suha prije nego je zalijete,” kaže Laura Payne, edukatorica za hortikulturu pri Oklahomskom državnom sveučilištu.

10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka

Ako je zemlja suha nekoliko centimetara u dubinu, samo je potrebno lagano zalijevanje. Ako je zemlja još uvijek vlažna na površini i nekoliko centimetara u dubinu, nemojte ponovno zalijevati biljku. “Kad su biljke previše zalivene, izgledaju kao da venu,” savjetuje Payne.

2. Otpadanje lišća – najčešći znak da je biljka bolesna

Neke biljke će odbaciti svoje lišće nakon iznenadne promjene mjesta, temperature ili vlage. “Kada prelazimo s klima uređaja na grijalice, to također može stresirati biljku,” kaže Payne.

Biljke poput fikusa s listovima u obliku violine i drugih fikusa poznate su po svojoj osjetljivosti na promjene, kaže Payne. Čak i ako je njihovo trenutni mjesto preblizu prozoru ili ima previše topline, ne vole se premještati u druge prostorije. Rješenje? Pazite prije premještanja vaše biljke i bilo kakve promjene u njenom okolišu napravite što postupnije.

Neuništive – ovo su najotpornije biljke za vaš dom

3. Smeđi rubovi lišća

Ako rubovi lišća izgledaju smećkasto, ali list ne izgleda isušeno (isušeni listovi obično su znak da biljci treba veća vlažnost), vjerojatno ste previše gnojili. Korištenje razrijeđenog gnojiva pri svakom zalijevanju pomoći će biljkama u posudama da dobiju esencijalne hranjive tvari, kaže Payne. Ali ako počnete primjećivati smeđe listove, prestanite koristiti gnojivo i samo koristite običnu vodu kako biste isprali nakupljenu sol iz gnojiva, kaže Payne.

4. Najezda kukaca ( bilo koje vrste )

Nisu svi kukci na sobnim biljkama loši – neki su čak i korisni, poput skakavaca, koji su mali bijeli kukci koji žive u zemlji i jedu razgrađeni biljni materijal. No, ako vaša biljka počne izgledati nezdravo i primijetite znakove oštećenja na stabljikama i lišću, možda imate problem s nametnicima.

“Ako je problem u insektima, identificirajte nametnika i tretirajte ga blagom tehnikom specifičnom za tog insekta,” kaže Coleman. “Fizičko uklanjanje i visokokvalitetni, organski komercijalni proizvodi sigurniji su za vašu biljku od domaćih pripravaka.” (Drugim riječima, nemojte sami raditi pesticide.) Budite temeljiti, pregledavajte biljku svaki tjedan i ponavljajte tretman dok više ne bude potreban.

5. Duge, ispružene stabljike i grane

Premalo svjetla uzrokuje da biljke izgledaju blijedo i počinju se protezati prema najbližem izvoru svjetlosti. Ako nemate prozor u blizini (ili je vaš prozor već pun drugih biljaka), razmislite o nabavci lampe za uzgoj kao dopunu.

Sobno bilje koje podnosi nedostatak svjetla

6. Truli korjeni

Većina sobnih biljaka u vrtnim centrima i trgovinama biljkama dolazi iz tropskih ili sušnih klimatskih područja i zahtijeva vrlo poroznu zemlju za sadnju kako bi voda mogla slobodno otjecati. Ako je tlo previše gusto, može ugušiti korijenje i uzrokovati njihovo truljenje. Jedini način da provjerite trune li korijenje jest da izvadite biljku iz posude.

“Dok je biljka van posude, pregledajte korijenje da biste vidjeli ima li mekanih ili sluzavih dijelova,” kaže Coleman. “Koristite sterilizirani alat za rezanje kako biste odrezali ove oboljele dijelove. Ako je većina korijena zdrava, vaša biljka ima bolju šansu za oporavak.”

7. Spori rast i uvinuti listovi

Ako biljka koja je nekada bila zdrava i bujna usporava rast ili ima uvijene listove, to bi mogao biti znak da joj posuda postaje tijesna. Jedini način da to provjerite jest da nježno izvučete biljku, i ako su korijeni većinom prekrili tlo ili izlaze iz dna posude, vrijeme je za veći dom. Prilikom presađivanja, budite sigurni da koristite zemlju koja oponaša izvorno stanište biljke. Iako je presađivanje najbolje obaviti tijekom ranog vegetacijskog razdoblja, ispravljanje ovog stanja je važnije, kaže Coleman.

8. Nezdrave stabljike

Ponekad će samo jedan dio ili grana biljke biti zahvaćeni, dok ostatak biljke izgleda zdravo. U ovom slučaju, možete koristiti sterilizirane škare za obrezivanje kako biste odrezali zahvaćeni dio. Nastavite rezati dok ne vidite zdravo tkivo, kaže Payne, i nastavite sterilizirati škare nakon svakog reza.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice