Povežimo se

Bilje

Balkonske ljetnice

Iako nas boje i mirisi prirode zovu da izađemo iz svojih stanova, oni koji za to nemaju dovoljno slobodnog vremena, prirodu mogu pozvati sebi u goste i posaditi cvijeće na balkon.

U vrtnim centrima u ponudi je velik izbor biljnih vrsta, ljetnica i cvatućih grmova prikladnih za sadnju u tegle, žardinjere ili na vrtne gredice.

Pelargonija

Jedna od najpopularnijih vrsta zacijelo je pelargonija, a razlikujemo stojeće (zonale) i padajuće ili puzave (peltatum). Jedna od karakteristika uspravne pelargonije je zadebljala stabiljka koja je mnogo čvršća od stabiljke padajuće. Zonalka se najčešće koristi za ukrašavanje žardinjera, a boje cvjetova variraju od bijele i različitih nijansi roze do crvene i tamno-ljubičaste.

Ageratum

Ageratum se sadi na cvatuće gredice ili kombinira u ukrasnim teglama, dok u žardinjerama baš i nije čest. Vodenika će najljepše izgledati na sjenovitom mjestu, a njen hibrid New Gwinea Impatiens posebno se ističe svojim bujnim cvjetovima, promjera oko 5 centimetara.

Balkonske ljetnice Dom2

Petunija

Petunije su vrlo zahvalne za viseće tegle, a mogu se kombinirati i s drugim vrstama. Barem dio dana trebale bi biti na sjenovitom mjestu, a uz redovitu prihranu željezom vrlo su zahvalne za uzgoj.

Sadnja i održavanje ljetnica

Cvatnju ćete produžiti micanjem ocvalih cvjetova i redovitom prihranom mineralnim gnojivima. Već pri sadnji treba odabrati supstrat s pravilnim omjerom hranjiva, koja će omogućiti dobar rast i bujnu cvatnju.

Ukoliko kupimo zemlju s nedovoljno makro i mikro hranjiva, prilikom prvog zalijevanja u vodu bi bilo dobro staviti tekuće mineralno gnojivo čime će se potaknuti cvatnja i ljepši izgled ljetnica.

Ovisno o količini cvijeća i mjesta na prozoru, balkonu ili terasi, treba odlučiti u kakvu ćemo posudu zasaditi ljetnice. To mogu biti duguljaste ili okrugle žardinjere ili tegle izrađene od plastike, keramike ili nekog drugog materijala. Kakvu god posudu izabrali, nužno je da na dnu ima rupice koje će omogućiti ocjeđivanje prekomjerne vode. Ukoliko ih nema, sami ih izbušite, jer vlažna zemlja pogoduje razvoju bolesti i štetnika.

Balkonske ljetnice Dom2

Za sadnju sezonskog cvijeća na dno posude nije nužno stavljati drenažu, ali je zato bitno da posuda bude čista od kamenca i bakterija. Na kraju nam još preostaje zasaditi ljetnice te ih nakon toga zaliti.

Cvijeće će ukrasiti svaki prostor, pa tako terasu ili mali balkon možete pretvoriti u ugodni i lijepi kutak gdje ćete se lako opustiti i uživati u bojama i mirisima ljetnica.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice