Povežimo se

Planiranje i uređenje

5 najčešćih pogrešaka pri kompostiranju

Pokazat ćemo vam kako to učiniti kako treba i dobiti plodan
humus

Evo kako se to radi: Napravite kompost

Domaći kompost je nešto praktično: vlastiti otpad se reciklira, dobiveni humus vraća dragocjene hranjive tvari u vrt i formira vlastiti biološki mikrokozmos. No postoje mnoge pogreške koje možete učiniti prilikom kompostiranja. Ovdje saznajte 5 najčešćih pogrešaka. Pokazat ćemo vam kako to učiniti kako treba i dobiti plodan humus bogat hranjivim tvarima.

Pogrešno mjesto

Mjesto na suncu nije dobro mjesto za kompost. Umjesto toga potražite sjenovito mjesto. Ali ono ne smije biti ni previše vlažno. Idealno je, da jednom godišnje kompost prekopate ali ne između listopada i početka ožujka. U to vrijeme male životinje poput ježeva i kukaca koje su korisne za kompost traže zaštitu od hladnoće. Kompost možete naravno i sami izraditi, na internetu imate pregršt savjeta kako to učiniti. Kompostere naravno možete pronaći i u online trgovini AL-KO.

Korištenje pogrešnih materijala za kompost

Ne smiju se svi organski materijali bacati u kompost. Ostaci mesa ili kostiju mogu privući štakore. Otpad od bilja koji je tretiran pesticidima kao što su npr. ruže, nije prikladan za kompostiranje. U kompost se također ne smije odlagati stari korov, korov sa sjemenjem jer ćete ga kasnije raširiti po vrtu, ostaci hrane koji mogu privući bube poput npr. kuhane hrane, debeli papir tj. debeli karton. U komposteru su dobrodošli ostaci voća i povrća, trava, korov i druge biljke bez sjemena, talog čaja i kave, ljuske jajeta, usitnjeni papir i karton, suho lišće, grane, kore drveta.

Bacajte uvijek jedno te isto na kompost

Neka vam ne postane navika bacati isti otpad na točno isto mjesto jer se otpad može optimalno razgraditi samo ako se dobro promiješa. Bilo grubo, fino, mokro ili suho: sve se može kombinirati. Inače, proces razgradnje najbolje funkcionira u najtoplijem dijelu hrpe, tj. za “sporotruleće” poput ljuski jaja i slično: od sredine.

Presuh ili prevlažan kompost

Težak je zadatak pronaći sredinu između prilično suhe i vlažne kompostne hrpe. Znakovi suše su mravi. Rezultat bi mogao biti da sadržaj ne trune ispravno. Mnogi vodiči predlažu zalijevanje svakog novog sloja ali budite oprezni: postoji rizik da kompost postane pre vlažan. Čak ni previše svježeg otkosa travnjaka ne bi trebalo ići izravno u kompost, već ga treba ostaviti da se suši jedan dan prije nego što se umiješa. Otkos sadrži puno vlage i može se kondenzirati u slojevima. Mogući nedostatak kisika uzrokuje truljenje smjese. Ustajao miris može biti znak prekomjernog vlaženja.

Previše suhog lišća u kompostu

Praktično rješenje za jesen je odlaganje suhog lišća u kompost ali to nažalost nije dobra ideja. Stručnjaci savjetuju punjenje komposta s najviše 20 posto lišća. Nekim vrstama lišća nije mjesto na hranjivom humusu budući da lišće nekih vrsta drveća presporo truli. To su na primjer hrast i orah. One “doštene” vrste lišća unaprijed usitnite kako bi se malo smanjilo vrijeme potrebno da materijali istruli i pretvori se u
humus.

Oglas

Planiranje i uređenje

Vrtni alat – Best off sezona 18

Uređaji i alat uz koje vrtlarski radovi postaju uživanje

Vrijedni stručnjaci svake nas godine podsjete koji se vrtlarski poslovi trebaju obaviti i kako ih olakšati korištenjem inovativnih uređaja.

Jurilica za laku košnju

Ove sezone oduševile su nas i crvene jurilice za košnju trave.

Redovito održavanje velikih travnjaka zahtjevan je posao za standardne kosilice. Za taj su posao idealne traktorske kosilice koje će pružiti posebno iskustvo vožnje na svim terenima uz
jednostavno korištenje. Više…

Prednosti robotskih kosilica

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora. Više…

Odaberite pravu kosilicu za vaš travnjak

Bez redovite košnje trava će izgledati zapušteno i neuredno, a zbog krivo odabrane kosilice taj se posao može učiniti teškim. 

Motorne kosilice najčešći su izbor, a u tom segmentu AL-KO uređaji prednjače zbog svojih brojnih mogućnosti. Više…

Olakšajte poslove u vrtu uz alate za iskusne vrtlare

Ako imate veliki vrt i travnjak, poslovi mogu biti vrlo izazovni. Olakšati ih mogu alati namijenjeni profesionalcima i ozbiljnim vrtlarima. Više…

Vrtni alat

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice