Povežimo se

Uradi sam projekti

Kako se riješiti neugodnih mirisa u domu?

Izbor namještaja, boja i materijala stvorit će određenu sliku o nekom prostoru, no na cjelokupni dojam utjecat će i jedan nevidljivi faktor – mirisi. Kako se rješiti mirisa cigarete ili naftalina, ali i osvježiti dah od češnjaka? Savjete za uklanjanje različitih neugodnih mirisa donosimo vam u prilogu.

 

Hladnjak – Hladnjak je često pun svega i svačega i nije čudno da ponekad poprimi mirise jela. Kada ga čistite, stranice hladnjaka prebrišite otopinom koju ste pripremili od iste količine octa i vode. Tako ćete hladnjak oprati i istovremeno se riješiti mirisa. No, ako svoj hladnjak već dugo niste čistili, pa miris od prve nije nestao, poslužite se toplim mlijekom. Hladnjak isključite i ostavite da se sam otopi i osuši. U njega stavite posudu sa što toplijim mlijekom. Pazite pritom da posuda bude na podlošku da ne biste oštetili hladnjak. Mlijeko ostavite da stoji u hladnjaku dok se ne ohladi. Hladnjak mora biti zatvoren.

Cigarete – Bez sumnje ste mnogo puta ušli u zadimljenu prostoriju. Prva je pomisao, a moramo priznati i dobra, da se prostorija provjetri. Bolje od toga je jedino da poduzmete sve kako se prostorija uopće ne bi zadimila. Rasporedite na nekoliko mjesta u prostoriji svijeće i zapalite ih. Osim što dima u prostoriji više neće biti, stvorit ćete i vrlo ugodan ambijent za svoje goste. Da bi svijeće što duže gorjele poslužite se starim trikom koji su znale još naše bake. Oko stijenja posipajte malo soli.

Možete pokušati i s otopinom koju ste pripremili od malo alkohola i 2 žličice šećera. Tu otopinu stavite u šalicu, daleko od djece.

Nikotin – U prostorijama u kojima se puši često je neugodan miris cigareta i nikotina. Rijetki su ljudi koje to ne smeta. Rješenje je jednostavno. U uglove sobe, ili u blizinu izvora topline stavite malu posudu s klinčićima. Vašim domom širit će se ugodan i već pomalo zaboravljen miris koji će u potpunosti prekriti miris nikotina.

Češnjak – Češnjak je gotovo neizbježan dodatak jelima, no nažalost jednako je neizbježan njegov miris koji nakon čišćenja ostaje na rukama. Pokušajte ruke oprati talogom od kave. Zadovoljni?

Ako je problem u dahu pogledajte pod “Zadah”.

Jetra je ukusna, ali mnogima ne odgovara njezin miris. Prije pečenja jetru namočite 15 minuta u slanu vodu, a zatim isto toliko u mlijeko. Sada Vam nitko neće prigovarati zbog mirisa.

Jetra će biti ukusnija i mekana ako ju prije pečenja stavite 2-3 minute u kipuću vodu.

Kelj i poriluk imaju karakterističan miris. Da se taj miris ne bi širio svim prostorijama, između lonca i poklopca stavite gazu natopljenu octom. U suzbijanju mirisa može Vam pomoći i žlica mlijeka koju ste stavili u vodu u kojoj se povrće kuha.

Luk – Luk, baš kao i češnjak, smatramo najzdravijim povrćem. Ipak, to zdravo povrće ima pomalo “nezdravi” miris. Riješite ga se talogom od kave. Ruke dobro istrljajte talogom, jer on će preuzeti na sebe miris luka, pa ih potom operite.

Muči li Vas miris koji luk ostavlja u Vašim ustima, pogledajte pod “Zadah”.

Naftalin – Vjerojatno već i sami znate da naftalin nije najbolje, a ni najzdravije sredstvo protiv moljaca.

Uz to, naftalin ostavlja karakterističan miris na odjeći i u ormaru. Ove ćete sezone naftalin zamijeniti nekim drugim jednako djelotvornim sredstvom, ali prije toga morate se riješiti i mirisa naftalina. Komadić vate ili spužve dobro natopite jednakom količinom alkohola i limunovog soka. Time prebrišite ormar iznutra. Dobro će doći i nekoliko jabuka koje ćete razmjestiti po policama ili na dno ormara. One će na sebe povući sve mirise.

Umjesto naftalina ili sličnih sredstava, uzmite narančinu koru, usitnite je i stavite u malu vrećicu koju ste napravili od gaze.

Termo-posude – Ako termo-posudu niste dugo upotrebljavali i ona ima neugodan miris, najbolje će biti da u nju ulijete malo tople vode i žlicu octa ili 2 žlice šećera. Zatvorite je i ostavite da tako stoji 3-4 sata. Povremeno protresite. Nakon toga vodu izlijte, pa nalijte novu, i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Protresite, izlijte tekućinu i isperite posudu.

Zadah – Koliko Vam je puta bilo neugodno razgovarati, jer ste znali da imate neugodan zadah. Postoji nekoliko načina da ga se riješite. Možete grickati komadić celera ili nekoliko zrna kave, no ako imate dovoljno vremena, uzmite žlicu suncokretovog ulja, mućkajte ga u ustima dvadesetak minuta, i nakon toga ispljunite.

Zadah po upravo pojedenom luku, osim kavom, pokušajte neutralizirati mlijekom. Mlijeko neće sasvim ukloniti zadah, ali će ga ublažiti.

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Projekti za djecu

Izrada božićnih ukrasa s najmlađima: Napravite smjesu za modeliranje sastojcima iz kuhinje

Izrada ovih božićnih ukrasa savršena je zabava čak i za bebe!

Izrada božićnih ukrasa potiče maštu i umjetnički izražaj, što doprinosi mentalnom razvoju i zadovoljstvu. Uključivanje najmlađih u pripremanje doma za Božić ima brojne prednosti, kako za njih same, tako i za obiteljsku dinamiku. Također, uključivanje u pripreme pojačava dječji doživljaj Božića, jer sudjeluju u stvaranju posebne atmosfere. Ovo povećava uzbuđenje i radost iščekivanja blagdana.

Danas na tržištu postoje razne već pripremljeni DIY setovi za izradu božićnih ukrasa, ali ovo je nešto što svi sigurno imamo u kući i definitivno je eko friendly i sigurno za djecu. Korištenjem prirodnih i recikliranih materijala za ukrase, smanjuje se otpad i promovira održiv način života.

Ponekad je teško uključiti najmlađe u pripremanje ili izradu dekoracija, pogotovo zato što većinu toga žele staviti u usta… Ovim receptom za slano tijesto možete napraviti Božićne ukrase s najmlađima, možete otiskivati i bebine ručice, nogice i tako zauvijek sačuvati tu uspomenu na bebin prvi Božić! Nemojte se brinuti ako vaše dijete stavi komad tijesta u usta, jer ne može mu se ništa dogoditi.

Trebat će vam:

  • Oštro brašno
  • Mlaka voda
  • Sol
  • Mjerice ( šalice, čašice)
  • Zdjela
  • Kuhača ili žlica za miješanje tijesta
  • Kalup (po izboru)
  • Bojila za hranu (po izboru)
  • Krpa pri ruci za brisanje slučajnih prolijevanja ( vjerujte, trebat će vam)

Od brašne, vode i soli napravite slano tijesto. Omjer je 3: 2: 1. Ja sam koristila ove male čašice iz dječje kuhinje, za probu. Stavila sam 3 čašice brašna, 2 čašice vode i jednu čašicu vode. Već sam ovdje uključila i svoju kćer, zagrabila bih čašicom brašno, a ona bi ga sipala u zdjelu.
Ovo nam je bila super priprema za buduće zajedničko kuhanje.

Izrada božićnih ukrasa

Nakon što ste zamijesili glatko tijesto za modeliranje, vrijeme je da ga razvaljate po stolu. Ako želite da vaši ukrasi budu u boji, možete u njega umiješati i par kapi bojila za hranu.

Mi smo izrezivale kružiće i otiskivale čovječuljke (gingerbread man) u tijesto, ali pustite mašti na volju. Kako je dijete starije dajte mu više slobode i pustite mašti na volju.

Izrezivati možete i kalupe od kolača te na njima upisivati pozitivne poruke, imena…

Izrada ukrasa potiče maštu i umjetnički izražaj, što doprinosi mentalnom razvoju i zadovoljstvu. Dok vaše dijete oblikuje ukras u rukama, bez obzira na njegovu dob, razvija koordinaciju između ruke i mozga, istovremeno učeći kako su akcija i reakcija povezane.

Napravite rupicu u tijestu ako želite da vaš božićni ukras visi s bora.

Gotove ukrase sušite u pećnici oko 3,5 sata na 100 °C. Ako ih ne želite peći, možete ih sušiti na zraku, što će trajati 3-4 dana. Ne zaboravite ih povremeno okretati kako bi se ravnomjerno osušili. Gotovi ukrasi mogu trajati godinama!

Autorica teksta: Hana Hanak, akademska slikarica

Nastavite čitati

Uradi sam dekoracije i rasvjeta

Napravite sami staklene ukrase za bor

Pratite savjete hobistice Irene Poje

Fuzija stakla je tehnika obrade kojom se različiti komadi stakla spajaju pod visokom temperaturom. Ova tehnika omogućava umjetnicima i hobistima izradu unikatnih predmeta, a hobistica Irena Poje Oxenham će u nastavku teksta objasniti kako se mogu napraviti stakleni ukrasi za bor.

Danas radimo ukrase za bor fuzijom stakla

Za to nam je potrebno prvo osnovno staklo. Izabrali smo par motiva koje ćemo raditi, jer naravno možemo raditi njih puno više.

Evo za početak bi ja pokazala kako možemo izrezati jednu ptičicu. Ovdje ju nacrtali kakav dizajn hoćemo, možemo prostodušno, možemo sa nekakvom šablonom. Sada ćemo ju prvo iscrtati na staklu, da nam bude jednostavnije. 

I onda ćemo ju rezati sa jednim ovakvim dijamantnim nožem za staklo. Uvijek moramo krenut od kraja stakla i krenuti prema drugom kraju stakla, inače, staklo će imati svoj put ako stanemo na pola puta. Okrenemo i malo potuckamo da se to odvoji. 

I još jednom zarežemo na ovoj strani, malo ćemo morati ovaj repić skratiti, da nam bude jednostavnije izrezati. Evo i dobili smo jednu ptičicu, koju ćemo sada malo pobrusiti i kada ju pobrusimo ona će izgledati ovako sa glatkim stranicama, da ju možemo obojati i dobiti nekakve nijanse ptičice. 

Nakon bojanja, ukras je spreman za peć

Kako bismo ptičicu obojali, koristit ćemo pigmente ili boje koje smo odlučili koristiti. 

Evo ptičicu ćemo sada obojati sa pigmentima, to je prah u boji. Iako je ovo bijelo, ali je to ustvari crvena boja, kada se ona ispeče sasma drugačiji pigment. 

I na kraju ćemo na našu ptičicu dodati jedan ovakav mali komadić za njeno krilo. Ovako male komadiće stakla u boji stavit ćemo za oko. Evo i naša ptičica je gotova i spremna za pečenje. Sada ćemo ju stavit na ploču koja će kasnije ići sa ostalim našim ukrasima u peć, na 850 stupnjeva. 

Sljedeći ukras koji možemo napraviti je jedan mali borić koji ćemo staviti isto kao ukras za bor. 

Ovdje sam pripremila komadiće stakla koje ćemo poslagati na ovaj naš borić nekakvim redom. Evo zeleni je najčešći i ljudi najčešće vole, uvijek borić je naravno zeleni, ali može definitivno biti svih drugih boja. 

Evo može se zalijepiti i onda poslagati dijelove kako nam odgovara, kako nam je oku drago. 

Izrada vjenčića 

Naš treći projekt je izrada jednog vjenčića kojeg ćemo direktno slagati ovdje na našu ploču. Ja obično ovako obilježim jedan krug oko kojeg onda slažem taj vjenčić. 

I onda ćemo poslagati ovako samo sitno narezane komadiće stakla kako bi imali jednu malo čvršću podlogu za za taj vjenčić. Može biti veći, može biti manji, nema veze jer ćemo iznad toga staviti staklo u boji koje smo isto tako prethodno obojali. 

Staklo, ako ga samo stavimo jedno do drugog ono neće se spojiti nego će se razdvojiti jer se staklo u pečenju skuplja, zato moramo napraviti jednu podlogu, pa onda gore stavljati ovako male komadiće stakla koje smo prethodno narezali. 

Sad možemo dodati još malo crvene. Naravno, kakav bi vjenčić bio bez crvene. 

Evo i još za naš zadnji ovaj ukras za bor je jedna kapica. Ovu smo prethodno izrezali, imamo tri dijela kapice, nju ćemo pofarbati crveno. Gornji dio kapice nam je gotov, a ovo nam cijeli cof i donji dio kapice. 

I sada ćemo složiti kapicu opet na našu ploču za pečenje, ona će ići preko. Evo tu su nam naši ispečeni ukrasi za bor. Ovo je vjenčić kojem smo stavili mašnu, ptičica je zelena, naša kapica.

Na kapicu ćemo staviti kukicu koja će nam pomoći da ju objesimo na bor. Isto tako ovdje smo stavili još i jednu rupicu na boru da možemo staviti tu kukicu. Evo oni su spremni za objesit ih na naš bor.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice