Povežimo se

Uradi sam

Vrijeme je za generalku! Profesionalna čistačica otkriva pet trikova za lakše čišćenje

Ako upravo razmišljate o planu proljetnog čišćenja svog doma, učinite to kao profesionalac!

Vlasnica tvrtke za čišćenje Sandy Willis smatra da iako se radi o pravom poslu koji oduzima puno vremena, on se može obaviti puno pametnije tako da vam ostane vremena za sve druge obaveze. Ona svoj dom čisti detaljno svakih nekoliko mjeseci i do danas je stekla određene navike koje joj pomažu da to puno lakše odradi.

Otkriva nam nekoliko trikova koje bismo trebali imati na umu prilikom čišćenja.

Odredite vrijeme za čišćenje

Ova stručnjakinja ima plan koji joj pomaže da se čišćenje uvijek odvija u pravom smjeru. Odvaja posebno vrijeme za intenzivno čišćenje, a održava prostor čistim tako da svaki tjedan odradi manje zadatke. Ova joj navika pomaže da jedan vikend svaka dva mjeseca posveti dubinskom čišćenju, a na tjednoj bazi će usisati, obrisati prašinu…

Prostore odvaja u zone

Mnogi će dubinsko čišćenje kuće napraviti svakih 6 mjeseci, ali Willis to voli čini češće, otprilike svaka tri mjeseca. Prostor će odvojiti u zone ili zadatke, a ta strategija će spriječiti preopterećenost i svaka će prostorija dobiti dovoljno pažnje. Potrebna su joj otprilike dva tjedna da dovrši cijeli proces čišćenja ako samo par sati u danu odvoji za posebnu zonu ili zadatak.

Jednostavnim trikovima protiv neugodnog mirisa duhanskog dima u domu

Zdravlje je prioritet

“Kada čistim kuću, prioritet su mi površine koje utječu na zdravlje cijele obitelji, što znači da ću puno pažnje posvetiti čišćenju tepiha, površina koje se često diraju, daskama za rezanje…

Nikako se ne smiju zanemariti površine iza aparata gdje se prašina taloži u velikim količinama. Mislim da ljudi ne obraćaju puno pažnje na čišćenje skrivenih površina, ali tamo se krije puno alergena”, savjetuje.

Postavite ciljeve

Profesionalne čistačice prati isti problem – odgađanje čišćenja. Možda imate previše posla ili stalno mislite da ćete više vremena imati idući vikend, ali sigurno znate što znači odgađati čišćenje.

Možete li obojiti stare pločice? Ovisi od kojeg su materijala, ali postupak je jednostavan

Kako biste pobijedili neodlučnost, postavite male ciljeve i podsjećajte se kako je dobar osjećaj kada posao obavite i kuća blista. Možete se koncentrirati samo na jednu prostoriju, upalite glazbu i pokušajte uživati u procesu jer je nagrada velika.

Koristi sva znanja i trikove

Wills ističe kako je dodatni bonus posla kojim se bavi taj što može sva sredstva i sve svoje iskustvo iskoristiti i za čišćenje svog doma. Smatra da korištenje kvalitetnih sredstava, koji dokazano djeluju, uvelike olakšava čišćenje. Koristi se i svojim iskustvom pa se sve puno brže obavi.

Iako nemamo svi profesionalno znanje o čišćenju, sigurni smo da će trikove ove stručnjakinje i vama pomoći da spremno pustite zrake sunca u svoj dom!

Oglas

Uradi sam

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Iako je zvuk neugodan, često nije u pitanju veliki kvar

Ako svaki dan kad se vratite kući čim stavite ključ u bravu poželite kupiti nova vrata, vjerojatno se ne radi o tako velikom problemu. Škripanje često otkriva samo da se vrata trljaju u okvir.

To je problem koji se lako da riješiti, a sve potrebno vjerojatno imate kod kuće. Evo kako sami možete popraviti vrata koje škripe.

Koristite lak za kosu

Tko bi rekao da nešto što stavljamo u kosu može pomoći i kod problema s vratima. Lak za kosu će napraviti polimer oko šarki za vrata i to će spriječiti nastanak neugodnog zvuka škripanja. Sam postupak ne može biti jednostavniji, uzmite lak i pošpricajte direktno na šarke.Iako je odlična opcija, neće dugo potrajati pa ćete za nekoliko dana postupak ponavljati…

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Koristite sapun

Masnoće i ulja koja se nalaze u sapunu sadrže lubrikant koji će riješiti vaš problem, sve što trebat je koristiti sapun s visokim udjelom masti, namočite ga s malo vode i pređite preko mjesta gdje se zvuk javlja. Nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi višak otpao i kako biste provjerili je li problem riješen.

Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje je dobro imati pri ruci ako vam škripe vrata, a kako biste olakšali posao, uzmite kapaljku kako ono ne bi završili posvuda već samo na potrebnom mjestu. Ako ste čuli da možete koristiti majonezu, nemojte to raditi jer neće pomoći.

Pet prirodnih pripravaka koji će ukloniti neugodne mirise u prostoru

Koristite vazelin

Vazelin osim za ispucale usne možemo koristi u razne svrhe, a služe kao pomoć kod vrata koja škripe. Baš kao i sve navedene proizvode, uzmite malu količinu vazelina te nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi dospio u svaki potreban kutak šarke. Ako vam vrata jako škripe, potrebno je skinuti šarku i cijelu obložiti vazelinom te ukloniti višak.

Koristite svijeću

Neki tvrde da nema boljeg lubrikanta od parafinskih svijeća, pa zašto ne isprobati? Prije korištenja je potrebno svijeću zapaliti i nakapati vosak po šarkama. Malo izvucite igle u šarkama prije nego nakapate vosak i pazite da se ne opečete.

Kada ste gotovi vratite ih u šarke i nekoliko puta provjerite škripe li vrata i dalje. Ako problem nije riješen, sve ponovite nekoliko puta.

Nastavite čitati

Uradi sam

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Ako želite da vam dugo služe, potrebno je na neke stvari obratiti pažnju

Uz nekoliko jednostavnih strategija možete produljiti život kućanskim aparatima, ali i utjecati na uštedu i to dugoročno. Evo što biste trebali raditi kako biste sačuvali perilicu i sušilicu rublja.

Redovno čišćenje

Ovo je važan kora, a čistiti ih možete mokrom krpom izvana i iznutra kako biste uklonili sve prljavštine i prašinu. Očistite gumu oko vrata i pretince u koje se stavlja deterdžent i omekšivač nakon svakog korištenja.

Provjerite žice

Kako biste spriječili curenje ili oštećenja nastala vodom, važno je provjeriti sve spojeve i žice ako postoje bilo kakve pukotine ili mjesta gdje bi voda mogla curiti, potrebno ih je popraviti.

Vrijeme je za generalku! Profesionalna čistačica otkriva pet trikova za lakše čišćenje

Provjerite nagib

Za što bolje rezultate pranje, pazite da aparati stoje na ravnim površinama kako biste spriječili bilo kakve vibracije ili pomake mašine dok radi. Tako ćete se zaštiti od buke ali ćete i zaštiti perilicu od mogućih udaraca i oštećenja.

Provjeravajte filtere

Filteri imaju važnu ulogu jer zaustavljaju svu prljavštinu i ostale čestice i tako sprječavaju začepljenje. Ako želite da vaši aparati dobro rade, redovito provjeravajte filtere i očistite ih ako je potrebno.

Provjerite ventilaciju sušilice za rublje

Ako je ima, često se na tom mjestu nakuplja prljavština koja može prekinuti dotok zraka što može dovesti do zapaljenja. Redovito provjeravajte i čistite, a bilo bi dobro da jednom godišnje stručnjak pregleda vašu sušilicu te je očisti.

Možete i sami! Evo kako jednostavno popraviti velike i male rupe u zidu

Pregledajte bubanj u perilici

Ako se redovno ne čisti, na njemu će se nakupiti ostaci praška, omekšivača i plijesni što će uzrokovati neugodan miris odjeće.

Ako vam se na pogled čini da je bubanj prljav, koristite poseban sredstava za čišćenje ili kombinirajte vrelu vodu i ocat. Sve dobro očistite čistom krpom kako biste spriječili razvoj neugodnih mirisa.

Rade li svi gumbi?

Kontrolna ploča na perilicama i sušilicama služi kako bismo mogli odabrati program koji želimo koristiti, ali i njih je ponekad potrebno pregledati i provjeriti rade li i jesu li oštećeni. Ako naiđete na problem, pozovite stručnjaka kako bi ga popravio.

Reagirajte na čudne zvukove

Neobični zvuci ili vibracije koji se javljaju dok perilica radi mogu ukazivati na probleme i treba ih odmah popraviti.

Sami možete zaključiti odakle buka dolazi, ako perilica lupa kada pere možda ste stavili premalo rublja, ako čujete škripanje, možda je otišao remen. Ispravite sve probleme na vrijeme kako biste dugo mogli koristite svoje aparate.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice